Przede wszystkim chciałabym częściowo podpisać się pod postem Richarda, a dodatkowo - dodać też kilka zdań od siebie odnośnie ostatnich zmian. Bardzo doceniam, że ekipa pracuje nad forum, natomiast jestem zawiedziona i mocno zniechęcona tym, jakie zmiany są wprowadzane na SoL oraz w jaki sposób to się odbywa.
Posiadam postać, która od samego początku pozostaje związana z Podziemnymi Ścieżkami (kierowałam się w tym przypadku opisem rodziny Mulciber, który te powiązania ma ujęte), nie posiadała natomiast nigdy przewagi Znajomość Półświatka. W założeniu Robert nie był tym półświatkiem zainteresowany w wystarczającym stopniu. Ot, płotka, która zwyczajnie robiła swoje i obecność na Nokturnie oraz Podziemnych Ścieżkach starała się ograniczać do minimum. Dostosowanie Karty Postaci do obecnych wymagań, zmusza mnie do wprowadzenia w niej istotnych zmian. Rezygnacji z dotychczasowego konceptu. Dlaczego?
1. Core postaci stanowią legilimencja i hipnoza, których nie chciałabym się pozbywać. Postać specjalizuje się we wszystkim tym, co wiąże się z urokami.
2. Świeczki i kadzidła, a także zielarstwo (I), to natomiast podstawa utrzymania się mojej postaci, która nie jest bogata i alternatywnych źródeł dochodu nie posiada - nie na tyle istotnych, żeby rezygnacja z wytwórstwa i handlu była w tym przypadku po prostu sensowna.
3. Pieczętowanie i Starożytne Runy, to dwie przewagi dokupione w rozliczeniu wiosny, które planowałam wykorzystywać na fabule. Pozbycie się jednej nie automatycznie sprawia, że druga jest mi niepotrzebna, zwłaszcza że racji na obecną wagę przewag - ponownie pieczętowania i starożytnych run nie umieszcze w KP (chyba, że dojdzie w niej do jakiś mega dużych zmian).
4. Rezygnacja z handlu świecami i kadzidłami, a także sklepu, to w zasadzie wycofanie się naszej rodziny z Podziemnych Ścieżek, nie mamy tam obecnie żadnych interesów do prowadzenia poza biznesem wpisanym niegdyś w lore gry. Czy w przypadku rezygnacji postaci z handlu świecami i kadzidłami mogłabym się pozbyć tego całego mechanicznego wklepania w moją KP sklepu i co za tym idzie - odzyskać 100 PD przeznaczone na zabezpieczenia? To w zasadzie PD wyłożone w błoto, ponieważ w przypadku tej rezygnacji, rezygnacji z handlu, lokacja nie byłaby już w ogóle wykorzystywana ani rozwijana na fabule.
5. Jeśli rezygnacja ze sklepu i odzyskanie 100 PD nie wchodzi w grę, to czy możliwa jest zamiana jego lokalizacji i np. przeniesienie piętro wyżej, czyli na Aleje Śmiertelnego Nokturnu?
Idąc dalej. Mam zastrzeżenia odnośnie tego, w jaki sposób fabularnie i mechanicznie na chwilę obecną funkcjonują na forum Mulciberowie. Rodzina posiada wpisaną w lore aktywność na Podziemnych Ścieżkach. Posiada tam również rodową lokacje. Tym samym, żeby dostosować się do tego, co jest wpisane fabularnie, musielibyśmy posiadać Znajomość Półświatka co najmniej na II poziomie. To pozwala na wejście do Podziemnych Ścieżek. A do tego umożliwia nam również poruszanie się po nich. Czy bez tego jesteśmy w stanie tam dotrzeć? Jeśli nie, to mechanika gry imo w chwili obecnej wymaga na każdym z nas wykupienie obowiązkowej, dodatkowej przewagi. Rzecz jasna o ile chcemy trzymać się lore (czyli być na podziemnych ścieżkach) i posiadać do lokacji rodowej jakiś dostęp. Może w tej sytuacji byłoby warto rozważyć wymianę przewagi rodowej, którą posiadają Mulciberowie na coś innego? Pozwalającego im korzystać z tego, co stanowi na forum core tej rodziny? Związanego z ich bytnością na podziemnych ścieżkach? Oni mają zdecydowanie zbyt dużo powiązań z tym miejscem, żeby to zostawić w obecnej formie. Poza tym, jeśli zdarzy się, że któryś z Mulciberów zostanie funkcjonariuszem (bum czy aurorzy), to od podziemnych ścieżek będzie automatycznie odcięty. Wydaje mi się, że to kwestia, którą warto byłoby raz jeszcze... po prostu przemyśleć. Obowiązkowa przewaga wagi II to dość spore obciążenie oraz ograniczenie w naszych Kartach Postaci.
Poza tym - istotna kwestia to również sytuacja rodziny. Przez lata związani z DT, odeszli bezpośrednio do podziemnych ścieżek. Stracili tym samym porządne źródło dochodów. Jeśli od podziemnych ścieżek również zostajemy odcięci, pojawia się problem tego, w oparciu o co utrzymuje się nasza rodzina? Owszem, możemy mieć inne źródła dochodu. Tylko ich na fabule nigdy nie ujmowaliśmy i znów - wymagałoby to retconu. Poza tym nie jesteśmy też (a nawet przede wszystkim) bogaczami. Może więc warto byłoby tutaj w jasny sposób nakreślić obecną sytuacje rodziny? Jej status? Postrzeganie z Ministerstwie? Jeśli nie Podziemne Ścieżki, to czy postacie, które w bio mają niejako wpisany exodus z MM, kiedyś pracowały w DT, mają w ogóle szanse do MM powrócić? Czy MM ma ich np. na oku?