—31/08/72—
Londyn, 31.08.72
Szanowna pani Lysso Dolohov,
dostarczone przez Panią obrazy doskonale wpisały się w tematykę wydarzenia Sen Nocy Letniej, z wielkim jednak smutkiem przyjęłam informację o Pani nieobecności. Takie spotkania zawsze są doskonałą okazją do tego, aby przedstawić swój punkt widzenia odbiorcom, inspiracje, metody pracy, tak aby przez znajomość z procesem twórczym lepiej można było wniknąć w istotę dzieła. Byłabym jednak niezwykłą hipokrytką wypominać to, kiedy moja własna niedyspozycja uniemożliwiła mi uczestnictwo w koncercie i późniejszym wernisażu.
Jeden z naszych mecenasów postanowił wesprzeć Pani działalność zakupieniem całego tryptyku. Wydałam odpowiednie dyspozycje w celu zasilenia pani skrytki bankowej w Gringocie, ponadto uprzedzam, na przyszłe wydarzenie mecenasi będą mieli możliwość wpłynięcia na kształt prezentowanych dzieł, dla utrwalenia ich relacji z MUZĄ. Pan Morpheus Longbottom, który jest szczęśliwym nabywcą obrazów, skontaktuje się z Panią w tej sprawie w najbliższym czasie. Zdradzę pani już teraz, że dotyczyć to będzie wydarzenia ogólnodostępnego, w galerii OdNova, organizowanego przy okazji listopadowego Dnia Pamięci.
Jeszcze raz gratuluję sukcesu oraz witam na pokładzie MUZY. To zaszczyt dla nas wspierać tak utalentowaną osobę.
Z wyrazami szacunku,
Josephine Avery
odpowiedź na ten list
Zatwierdzone członkostwo w MUZIE proszę zgłosić w tym temacie, powołując się na powyższą wymianę korespondencji