28.12.2024, 10:06 ✶
List dotarł do Alexandra wieczorną porą 2.09. dostarczony jak zwykle przez Paula, wraz z zapieczętowaną zaklęciami, grubą kopertą pełną kartek i dokumentacji sądowej.
02-09-1972r, Little Hangleton
Alexandrze,
Rozkładając do porannej kawy karty wylosowałam „wyjdź bezpłatnie z więzienia”, „zwrot podatku dochodowego – pobierz 20M” i „przejdź na Plac Konstytucji – jeśli miniesz start pobierz 100M”.
Cóż. Może nie jest to tarot, ale najwyraźniej z Monopoly też da się wróżyć.
Otrzymaliśmy bowiem informację od ambasady w Bukareszcie, jakoby przebywający w stolicy brytyjski obywatel został schwytany na handlu czarnomagicznymi artefaktami. Przez wzgląd na... delikatną i dość niestabilną sytuację geopolityczną w jakiej się znaleźliśmy, nie mamy możliwości sprowadzenia go przed Wizengamot. Władze Rumunii poprosiły jednak o wysłanie przedstawiciela trybunału i wybranego przezeń specjalisty od artefaktów w celu wystawienia poświadczenia o winie tego człowieka i prawdopodobnie świadkowanie przy egzekucji wyroku.
Przydzielony świstoklik wyrusza z mojego gabinetu 4. Września w południe naszego czasu. Rozprawa zaplanowana jest na 5. Września na godzinę szóstą po południu czasu wschodnioeuropejskiego, co powinno dać Ci wystarczająco dużo czasu na weryfikację autentyczności i identyfikację artefaktów. Jeśli wszystko odbędzie się bez opóźnień – przed północą będziemy w Londynie.
Dołączyłam wszystkie dane i kartoteki, które udało mi się uzyskać od ministerstwa w Bukareszcie dotyczące oskarżonego. Zapoznaj się z nimi.
Twoja,
Lorien
Dodatko z koperty z listem wypadł mały metalowy pionek do gry w kształcie pieska, kilkanaście papierowych banknotów z nominałem 1M i granatowa karta własności Park Lane.