30.01.2023, 18:51 ✶
Londyn 19.03.1972
Ferg!
Może zaczniemy od nadal naturalnych, a jednak tańszych alternatyw? Wszystko zależy od tego, czego najbardziej od kamienia chcesz. Piękne są na przykład czerwone agaty, mają jednak średnią przezroczystość i mało równomierny kolor. Jadeit, czerwony wbrew pozorom przystępny cenowo, także będzie miał mniejszą przezroczystość, niektóre w ogóle, za to ma piękną czerwoną barwę. Ewentualnie może granat, o intensywnie bordowej barwie, ciemniejszej niż rubin, ale nadal piękny? Albo kwarc różany, choć, w tm przypadku jaśniejszy niż ten najbardziej pożądany rubin (bo wbrew pozorom rubiny mają przekrój barw od czerwieni po róże)?
Jeśli jednak żadna z tych opcji nie pasuje, to zawsze można wybrać po prostu barwione szkło (bardziej kruche) albo po prostu kamień zrobiony z tworzywa sztucznego - plastku. Mogę taki sprowadzić od mugoli.
A teraz po moim wywodzie, musisz mi napisać, nad czym pracujesz!
Co do faceta od salamander - niestety jeszcze nie wiem, skąd się wziął ten dziwny trunek, ale chcę wiedzieć. Przynajmniej tak zatrę smutek po tym, że nie dane mi było ujrzeć tego widowiska. Wyobrażasz sobie te salamandry w tych śmiesznych kapelusikach? Takich miniaturowych? Z marakasami?
Twoja droga,
Viorica