28.05.2025, 01:40 ✶
Na antresoli było ciepło i spokojnie. Przez moment śledziłem tor spływającej kropli, aż zniknęła gdzieś za linią parapetu. Stara kawiarenka wydawała się oderwana od rzeczywistości, jakby świat na dole, z jego pośpiechem i chłodem, nie miał tu żadnego dostępu. Pachniało kawą, cynamonem i czymś jeszcze - może woskiem świec, starym drewnem, środkiem do czyszczenia, a może po prostu spokojem, który tak rzadko udawało się znaleźć gdziekolwiek w tych czasach. Pomieszczenie wypełniało przytłumione, bursztynowe światło emitowane przez lampki zwieszone ze stropu, które jednocześnie rzucały cienie na drewniane belki i ściany wyłożone książkami i butelkami, z których część pewnie nie była otwierana od lat. Siedzieliśmy w rogu - stolik był niewielki, wciśnięty między barierkę a ścianę, i tylko jedna lampa nad nami rzucała ciepłe, przytłumione światło - abażur był trochę przekrzywiony, ale nikomu to nie przeszkadzało. Ten kąt był dobry, ustronny - nikt nas nie widział i my nie musieliśmy widzieć nikogo. Kelnerka przyniosła zamówienie kilka chwil wcześniej. Dwie filiżanki parującej kawy, pachnącej i smoliście czarnej, oraz po kawałku szarlotki - ciepłym, z miękkim wnętrzem, który już zaczynał topić kulkę waniliowych lodów. Było dokładnie tak, jak mówiłem, że będzie - dokładnie tak, jak obiecałem.
Ta cisza, która zapadła między nami nie była niezręczna. Była wręcz przeciwnie - naturalna, jakbyśmy nie musieli nic mówić, bo wszystko już zostało powiedziane, albo dopiero miało nadejść - zupełnie tak, jak mżawka ustępowała nadchodzącej ulewie. Deszcz zaczął się niepostrzeżenie, ale właśnie takie były tu opady, które zapamiętałem z przeszłości - z początku niepewne, jakby potrzebowały przyzwolenia, by spaść. Dopiero po chwili dały się wyraźniej słyszeć te delikatne uderzenia kropel o szybę - pojedyncze, nieśpieszne, potem coraz intensywniejsze. Zerknąłem na szybę - na zewnątrz świat się rozmywał, coraz bardziej, nie tylko przez deszcz, ale przez kondensację pary na szybie, przez ciepło i wilgoć gromadzącą się od wewnątrz. Przy krawędzi tafli szkła, jedna z kropli połączyła się z drugą i spłynęła w dół.
Patrzyłem na Prue głównie w odbiciu szyby - z jakiegoś powodu wolałem, żeby nie wiedziała, jak często mój wzrok do niej wracał, jak często jej profil, zmiękczony przez światło i rozmyty przez deszczowe smugi na szkle, stawał się dla mnie bardziej przyciągający wzrok, niż cała reszta tego miejsca. Wpatrywała się w to samo okno, nie wiedziałem, czy dostrzegając cokolwiek poza mokrym szkłem. Może też widziała siebie, mnie, albo nikogo. Było coś intymnego w tym wspólnym milczeniu, które nie potrzebowało wyjaśnień.
W końcu spojrzałem na nią bezpośrednio. Ujęła filiżankę obiema dłońmi, jak gdyby potrzebowała poczuć jej ciepło aż po same koniuszki palców. Uniosła ją lekko i upiła drobny łyk, prawie niezauważalny, ale wystarczający, by ciepło pokazało się na jej twarzy w formie uśmiechu, który nie dotarł do ust, tylko osiadł w kącikach oczu. Jej oczy zdawały się jeszcze głębsze, bardziej nieprzeniknione, chociaż dziś nie miałem w sobie potrzeby ich rozszyfrowywać - mogły pozostać tajemnicą. Bursztynowe światło lamp odbijało się w źrenicach Prudence, subtelnie rozjaśniało jej twarz, ale jednocześnie pogłębiało cień pod brodą - sprawiało, że wszystko, co w niej było znajome, stawało się przez chwilę inne, jak coś widzianego z zupełnie nowej perspektywy. Kosmyk włosów, ciemniejszy od reszty, opadł Prudence na policzek i zbliżył się niebezpiecznie do filiżanki - przez moment, naprawdę krótki moment, miałem ochotę sięgnąć ręką, by go odgarnąć, powolnym, delikatnym, nieprzesadnie intymnym, ale stanowczym ruchem, lecz nie... Nie musiałem sięgać po jej dłoń, odgarniać kosmyka włosów. Wystarczyło, że byliśmy tu, w tym świetle, w tej chwili, i że deszcz nie przeszkadzał nam w spędzaniu czasu wspólnie - nawet nie próbował... Więc tylko spoglądałem na ten kosmyk jeszcze chwilę, a potem sięgnąłem po swoją filiżankę.
Spojrzałem na nią porozumiewawczo - nie wprost, nie nachalnie - tylko na tyle, by nasze spojrzenia się zetknęły i mogła wiedzieć, że coś kombinuję, ale nic więcej. Antresola była pusta, sakwa, którą nadal nosiłem przez ramię na wrzosowiskach, leżała obok krzesła, ale nie chciałem wzbudzać zbyt wiele zamieszania - zamiast tego, moje palce odnalazły metalową piersiówkę w kieszeni spodni. Wyciągnąłem ją bez pośpiechu, osłaniając częściowo dłonią, jakbym próbował ukryć coś znacznie poważniejszego, niż trochę ognistej - tak, żeby nikt z dołu nie zauważył, i zgrabnie odkręciłem nakrętkę, a gdy przechyliłem ją nad swoją filiżanką, poczułem znajomy zapach - trochę dymny, trochę ostry, bardzo znajomy... Podniosłem wzrok i spojrzałem na Prudence, ale nie zapytałem na głos - nie musiałem - jedno spojrzenie wystarczyło. To, które mówiło: „Chcesz też?”, ale jednocześnie znaczyło: „Wiem, że nie musisz, ale byłoby miło, gdybyś chciała.” Jej reakcja nie była od razu czytelna - zaczekałem.
Sięgnąłem po widelec - szarlotka była idealna, ciepła, ale nie gorąca, ciasto delikatnie kruche, ale nie twarde, jabłka miękkie i lekko kwaśne, równoważone przez słodycz lodów. W tej atmosferze było coś innego - delikatnego, jakbyśmy przypadkiem znaleźli się w środku wspólnego wspomnienia, zanim jeszcze zdążyliśmy je przeżyć, ten moment należał do jakiejś innej wersji nas...
![[Obrazek: 4GadKlM.png]](https://secretsoflondon.pl/imgproxy.php?id=4GadKlM.png)