Chesterze,
piszę do Ciebie w pilnej sprawie. Przekaż proszę załączony do tej wiadomości list naszemu Panu. Zawiera on istotne informacje na temat zadania, którego realizacją obecnie się zajmuje. To nie może czekać. Udało mi się zdobyć kilka cennych informacji.
Panie,
doskonale zdaje sobie sprawę, że nie na tym polegało powierzone mi zadanie, ale moje oddanie sprawie jest na tyle duże, iż nie mogłem w tej sytuacji postąpić inaczej. Ulrich Greyback został schwytany i mogę z tego miejsca zapewnić, że jego dni zostały policzone. Oczekuje swego losu w bezpiecznym miejscu. Nim jednak wykonamy wyrok, zmuszony jestem przekazać istotne informacje, które mogą doprowadzić do zmian w pierwotnym planie.
Osobą, której Greyback przekazywał zebrane informacje, była Harper Moody. Szefowa Biura Aurorów. Jest wysoce prawdopodobne, że od dłuższego czasu działa ona po przeciwnej stronie, aktywnie szkodząc naszym planom. Nie wiem jak wiele udało jej się dowiedzieć, ale na pewno nie zna lokalizacji Kromlechu, ani tożsamości oddanych Tobie ludzi. Pomimo tego uważam, że stanowi ona dla nas wszystkich spore zagrożenie. Warto byłoby zająć się tym problemem.
Na chwilę obecną pozwoliłem sobie wstrzymać się z egzekucją zdrajcy. Uważam, że jest on w stanie dostarczyć nam wielu cennych informacji. W tym również tej najważniejszej - w jaki sposób możemy doprowadzić do spotkania z Harper Moody. Na ten moment nie udało mi się odkryć w jaki sposób się ze sobą kontaktowali, aczkolwiek uważam to za kwestię czasu. Jeśli uda nam się do niej dostać, Harper może okazać się cennym źródłem informacji. A także kimś, kogo możemy wykorzystać do realizacji naszych planów. Zaklęcie imperio? Eliksir wielosokowy? Veritaserum? Wydaje mi się, że warto tutaj rozważyć różne opcje.
Oczywiście jeśli uważasz Panie, że pierwotny plan zakładający egzekucje zdrajcy nadal powinien zostać zrealizowany, wykonam swoje zadanie najlepiej jak potrafię. Moim celem nie było kwestionowanie wydanego polecenia.