Morpheus zmarszczył brwi na rewelację Anthony'ego. Nie dlatego, że miał coś na przeciwko tej relacji, ale dlatego, że miał wrażenie, że jego przewidywanie są jak ten dziwny granulat, który kiedyś skonfiskowali jako podejrzaną substancję w domu alchemika. Brązowy, pachniał jak kawa, ale zalany wrzątkiem nie zostawiał fusów. Nic nie zostawiał, szybko się tworzył, nic nie znaczył, nic nie zostawiał. Denerwowało go to, że to przemyślenie zaburza falę radością, która wzmogła się w nim. Bardzo szybko jednak jego lico rozpromieniło się w ten szczery, charakterystyczny sposób, który był widoczny dla niewielu, zwłaszcza ostatnio. Longbottom nie miał wielu powodów do radości, ale dla uczczenia tego był gotów zjeść duży kawałek tortu.
— Wiem, że bardzo to sugerowałem, ale... Jestem zaskoczony. I zachwycony. Myślałem że po... Wiesz czym, gdy kłóciliście się podczas gdy Londyn płonął, że to jakiś ogromny kryzys, który zajmnie wam trzy lata. A tu proszę...
Skoro kula uznała, że zamierza mówić o życiu uczuciowym, Morpheus miał nadzieję, że karty okażą się bardziej zasadnicze i przyziemne. Buławy, monety, a nie kielichy.
Z jakiegoś powodu nie poszedł po talię Antoniusza. Nie. W tym momencie jakby rzeczywiście władał czasem i opuszkiem palca zatrzymał wskazówki złotego zegara życia wskazujące jego połowę i cofnął do tyłu. Tak-tik, tak-tik. Nowa talia, nowy początek, oboje mieli siedemnaście lat, kończyli edukację i świat stał dla nich otworem. W tej poprawionej wersji Antoniusz nie brał ślubu z umierającą kobietą, a miał u swojego boku Jonathana.
Różdżką zawezwał kadzidełko, odpalił je i oczyściłem karty, mrucząc pod nosem modlitwę. Potasował i przemieszał karty.
Najpierw wewnętrzny krzyż. Osoba pytająca oraz największe przeszkody .
1- pozycja prosta 2 - pozycja odwrócona
Piątka Denarów
Karta II
1- pozycja prosta 2 - pozycja odwrócona
Dziewiątka Denarów
— Piątka pentakli. Wyjście z problemów z kwestiami finansowymi, ale wskazanie, że w pogodni za materializmem, obrotem pieniądzem i zasobami, zatraciłeś część swojej duchowości. To ty teraz — wskazał Morpheus pierwszą kartę, a następnie odkrył kolejną. — A twoją przeszkodą jest fakt, jesteś zbyt bogaty. Szukasz nowego celu, ale cokolwiek, o czym myślisz, jest zbyt łatwo osiągalne, bo wystarczy, że wpiszesz odpowiednią notę i masz już wszystko.
Przewaga: Wróżbiarstwo (III)