• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Sekrety Londynu Przygotowania Konsultacje z Mistrzem Gry Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje

Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje
Bimbonierka
"boo hoo she stole the diamonds/killed a man" yeah, and? maybe he deserved it. the diamonds look great w her outfit. you just hate to see the girlboss winning.
sława
VI
krew
czysta
genetyka
widmowidz
zawód
Urzędniczka, zastępczyni szefa Departamentu Skarbu
Długie za pas, ciemnobrązowe włosy, zwykle starannie wystylizowane w nisko upięty kok, zdobny w połyskliwe świecidełka. Przerażająco głębokie, czarne oczy. Zawsze starannie ubrana: ustrojona w przepyszną, diamentową biżuterię, nosi drogie, wysokiej jakości szaty, najczęściej w odcieniach czerni, czerwieni, różu i fioletu, skrojone tak, aby podkreślić wszystkie atuty jej sylwetki. Porusza się z gracją godną tancerki. Choć jest niskiego wzrostu (mierzy dokładnie 1,55 m) dodaje sobie tych parę centymetrów więcej butami na obcasach. Bije od niej aura wyższości i pewności siebie.

Anastasia Dolohov-Burke
07.01.2026, 13:51  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.01.2026, 14:02 przez Anastasia Dolohov-Burke.)  
Pewnie to głupie pytanie, ale upewnię się xd

Animuję sesję kolacji Mulciberów z okazji Mabon z konta Barda Beedle, a jednocześnie jestem na tej kolacji Alexandrem. Czy mogę rozliczyć na Alexandrze tę sesję jako sesję z postacią z grupy Sztafaż do odznaki, czy to się wtedy nie liczy?

Pytanie zadałam w złym dziale, przepraszam, ale mam inną sprawę

Chodzi o tę sesję: https://secretsoflondon.pl/showthread.ph...6#pid58486

Sprawa jest taka że ona wciąż trwa i zastanawiam się czy mogłybyśmy ją jakoś zakończyć, bo chciałabym rozmawiać o tym co się wydarzyło w moim prosektorium na fabule, a jak nie mam zakończonej tej sesji to nie wiem, czy mogę mówić o tym na fabule, bo te informacje chyba mają znaczenie fabularne i aaaaa nie wiem. Mogę?

Moje wątpliwości wynikają z tego zapisu w regulaminie:

Cytat:2. Na forum nie ma obowiązku chronologicznego rozgrywania sesji. To znaczy, że możemy rozpocząć sesje w dowolnym momencie kwartału.
a. Ta zasada nie dotyczy zdobywania istotnych fabularnie informacji oraz przedmiotów. Wpierw należy rozegrać sesję lub wysłać list/skontaktować się fabularnie (np. przy pomocy sieci fiuu), gdzie postać zdobywa informację lub przedmiot, dopiero później gracz może rozpocząć sesję, w której je wykorzystuje! [...] Najpierw należy domknąć sesję związaną ze zdobywaniem informacji lub wymianę korespondencji, dopiero później można rozpocząć sesję, w której się te informacje lub przedmioty wykorzystuje.

Please don't go
I'll eat you whole
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
07.01.2026, 14:47  ✶  
@Lorraine Malfoy

Zostałam tutaj jeszcze pchnięta o post przed świętami, więc poczekaj na niego proszę (obiecuje że się pojawi szybciej niż wskazuje na to moje ślimacze tempo). A co do tego punktu - masz moją pełną zgodę na korzystanie z tych informacji w nowo otwartych sesjach. Postać w niej użyta nie zginie ani nie zrobi nic absurdalnie dziwnego, po prostu pójdzie sobie na Ścieżki (chyba, że jej na to nie pozwolicie).
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
09.01.2026, 15:38  ✶  
@Odile Fawley

Jeżeli nie pasuje ci stanowisko Antropologa, to musiałabyś sama wymyślić sobie stanowisko w Ministerstwie i uzasadnić jego istnienie (żeby poszczególne biura i stanowiska nie wchodziły sobie w kompetencje - dlaczego wezwanoby ciebie, a nie Antropologa?). Z takich formalnych stanowisk związanych z trupami do głowy przychodzi mi właśnie praca w Mungu, przy czym ciekawą opcją mogłoby być pełnienie funkcji wykładowczyni w Akademii Munga.
Czarodziej
Less colours but still colorful
sława
III
krew
półkrwi
genetyka
—
zawód
Klątwołamacz
Średniego wzrostu (174 cm), lekko umięśniony. Włosy ma w kolorze ciemnego brązu, zazwyczaj schludnie ułożone, z opadającymi na oczy w barwie orzecha laskowego kosmykami. Nos ma lekko zadarty, na słońcu wychodzi mu te kilka piegów, zdobiących jego policzki.

Jessie Kelly
29.01.2026, 21:37  ✶  
Hej, mam pytanie o scenariusze Preludnium w momencie, w którym postać nie ma możliwości brać bezpośredniego udziału w wydarzeniach. Wiadomo- czas ciemności i ataki mają wyznaczony czas. Czy mogę ten osobie opowiedzieć o tych zdarzeniach na retro, żeby sprawa była jeszcze w miarę świeża, albo czy rozegranie tych scenariuszy na początku 1972 roku byłoby zaliczone?

Ewentualnie czy jakimś cudem dałoby radę to zaliczyć przez korespondencję?

Pozdrawiam cieplutko Serduszko
Lord Voldemort
There is no good and evil. There is only power, and those too weak to seek it.
krew
genetyka
zawód
Swąd czarnej magii aż gryzie w gardło. Obecność tego czarnoksiężnika wzbudza niepokój nawet w najsilniejszych czarodziejach.

Czarny Pan
30.01.2026, 22:09  ✶  
@Jessie Kelly

Nastał czas ciemności - napisz sesję, w której dowiadujesz się o wydarzeniu z gazety i do tego odnieś, na pewno tam gdzie był Jessie dotarła jakaś prasa lub korespondencja? Możesz te listy wpleść w treść fabularnego posta - nie mam z tym żadnego problemu, byle to był wątek w dziale retrospekcji i liczył 1500 słów minimum (czyli nie pisz tych listów w dziale korespondencji!). To musi być wyznaczony w scenariuszu rok.

[+]Przykład
Piszesz piszesz treść fabularnego posta o tym co się stało.

List1

List2

Blabla.

Koniec sesji

Pierwsze ataki - masz przedział od tego powyższego manifestu do wiosny 1972. Musi to być retrospekcja, ale tak - to może być początek roku 1972.

Uważaj na siebie, buhaha. <mroczny śmiech, bo fajnie odpisywać na takie pytanie z tego konta> Zuooo
Czarodziej
Less colours but still colorful
sława
III
krew
półkrwi
genetyka
—
zawód
Klątwołamacz
Średniego wzrostu (174 cm), lekko umięśniony. Włosy ma w kolorze ciemnego brązu, zazwyczaj schludnie ułożone, z opadającymi na oczy w barwie orzecha laskowego kosmykami. Nos ma lekko zadarty, na słońcu wychodzi mu te kilka piegów, zdobiących jego policzki.

Jessie Kelly
30.01.2026, 22:19  ✶  
Pytanie akurat miałam pod kątem postaci, której w tym czasie nie było w Anglii i czy w taki sposób mogła się dowiedzieć od Jessiego, ale dzięki wielkie, to wszystko ułatwia Serduszko
Lord Voldemort
There is no good and evil. There is only power, and those too weak to seek it.
krew
genetyka
zawód
Swąd czarnej magii aż gryzie w gardło. Obecność tego czarnoksiężnika wzbudza niepokój nawet w najsilniejszych czarodziejach.

Czarny Pan
30.01.2026, 22:25  ✶  
@Jessie Kelly

Nie ma sprawy. Rozumiem, że sytuacja jest inna niż zakładałem, ale odpowiedź rozjaśniła sytuację, więc bardzo się cieszę. Bywaj zdrów*.

* - bo co to za gra bez wrogów do zastraszania... hihi...
Czarodziej
Some legends are told
Some turn to dust or to gold
But you will remember me
Remember me for centuries
sława
V
krew
czysta
genetyka
aurowidz
zawód
Zastępca szefa OMSHM-u
Wysoki (191 cm), szczupły i zawsze zadbany brunet, który ewidentnie poświęca dużo czasu na to, by wyglądać najlepiej jak tylko się da. Najczęściej stroi się w wysokiej jakości szaty, garnitury i koszule. Niemal zawsze uśmiechnięty.

Jonathan Selwyn
24.02.2026, 16:40  ✶  
Mam pytanie w sprawie synestezji dla aurowidzów. Czy poza tworzeniem dzieł sztuki ma ona jeszcze jakieś przełożenie na mechanikę, lub potencjał na wykorzystanie fabularne? Na przykład czy aurowidz z synestezją może dostrzec barwę gniewu w czyimś glosie i wyciagnąc z tego wnioski? Czy, jeśli postac nie tworzy dzieł sztuki, to dobranie tej przewagi będzie czysto storytellingowe?
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
24.02.2026, 17:05  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.02.2026, 17:06 przez Eutierria.)  
@Jonathan Selwyn

Przewaga jest skierowana bezpośrednio do artystów, twórców. Odczytywanie emocji w zachowaniu postaci zostało pozostawione zwykłemu czytaniu aur (jest to sukces na kości przy czytaniu aur - widzisz wszystkie emocje składające się na aurę czarodzieja). Zastosowanie Synestezji nie będąc artystą mogłoby mieć sens, gdyby Jonathan chciał analizować cudzą sztukę i np. na podstawie tej analizy sprzedawać obrazy konkretnym osobom, przekupić ich wymarzonym dziełem sztuki, etc (dopisałam to w opisie, bo ma to sens) - poza tym nie widzę tutaj na pierwszy rzut oka dla twojej postaci zastosowania.

Żeby to było jasne - chodzi o aurę każdego obrazu. Jeżeli ktoś ma tę przewagę od tworzenia dzieł sztuki i namaluje z nią obraz, to emocję czuje każdy, więc nie potrzeba tutaj synestezji.
Czarodziej
*sigh*
sława
III
krew
czysta
genetyka
—
zawód
Uzdrowiciel
Szczupły i dość wysoki (183 cm) mężczyzna o czarnych lokach i brązowych oczach. Często wydaje się być blady i zmęczony, a jego dłonie są niemal zawsze zimne. Na codzień stara się ubierać w miarę elegancko.

Basilius Prewett
17.03.2026, 16:50  ✶  
Hej no więc mam taką sprawę, piszę za zgodą graczki.
Nicholas przyszedł do Basiliusa na tym wątku z prośbą o pomoc z pospalononocnym kaszlu, ale jednocześnie kręci bo problemy z jego zdrowiem zaczęły się już wtedy, gdy na zadaniu dla Śmierciożerców musiał wypić jakąś czarną maź – jest o tym w pierwszym poście. I teraz tak, Basilius go bada, więc moje pytanie brzmi czy mam szansę jakoś zauważyć, że podczas tych badań wychodzą mi jeszcze jakieś inne problemy, czy nie? Nie na tyle aby stwierdzić cokolwiek związanego ze Śmierciożercami, ale by ogarnąć że pacjent go okłamuje i założyć że wypił coś dziwnego w pracy, czy coś takiego?
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Strony (34): « Wstecz 1 … 30 31 32 33 34 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa