• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Ulica Pokątna
    • Aleja horyzontalna
    • Ulica Śmiertelnego Nokturnu
    • Ministerstwo Magii
    • Klinika Św. Munga
    • Niemagiczny Londyn
    • Dolina Godryka
    • Little Hangleton
    • Wyspy Brytyjskie
    • Reszta świata
    • Zmieniacz czasu
    • Opisy lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Spis powszechny Przyjęci do gry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 7 Dalej »
Urszula Brzęczyszczykiewicz

Urszula Brzęczyszczykiewicz
Poparzona
Nie prowadzę kursów wypowiadania mojego nazwiska.
Na pierwszy rzut oka — blizny po oparzeniach na twarzy. Na drugi — potężna niezręczność. Dopiero później możesz podziwiać nietypowy styl ubierania inspirowany mugolskim schyłkiem lat 60. 173cm || chuda, trochę mięśni || jasny blond || piwne

Ula Brzęczyszczykiewicz
19.10.2022, 20:49  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.04.2024, 15:54 przez Eutierria.)  

Urszula Zofia Brzęczyszczykiewicz

Urodzenie: 11.02.1952 || wodnik || 3
Stan cywilny: Panna
Krew: Półkrwi
Zamieszkanie: Dolina Godryka
Pochodzenie: Jej rodzice to czarodzieje półkrwi. Pochodzi z wioski w okolicach Torunia, w której od wieków mieszkali czarodzieje. W którymś momencie wymieszali się z Mugolami. Ula ma rodzinę w Wielkiej Brytanii od strony rodziców matki.
Kształtowanie: ◉◉○○○
Rozproszenie: ◉◉○○○
Transmutacja: ◉◉○○○
Zauroczenie: ◉○○○○
Nekromancja: ○○○○○
Translokacja: ◉◉○○○
Percepcja: ◉◉○○○
Aktywność fizyczna: ◉◉◉◉○
Charyzma: ◉○○○○
Rzemiosło: ◉◉◉○○
Wiedza przyrodnicza: ◉◉◉○○
Wiedza o świecie: ◉◉○○○
Poziom spaczenia: I
Różdżka: Delikatne zdobienie w postaci wyrzeźbionych obręczy na początku i końcu rękojeści. 10 cali. Giętka. Włos z ogona jednorożca. Dereń.
Zwierzę totemiczne: Kaczka
Aura: Intensywnie pomarańczowa z niebieskim

O zdolnościach:
W szkole podstawowej Ula była zawsze gdzieś na środku. Lubiła uczyć się o zwierzątkach i przyrodzie, a jej ulubiony przedmiot stanowiło wychowanie fizyczne. Uczenie się przypadkowych wierszyków to męka, o wiele lepiej szło dziewczynie z piosenkami (chociaż nie rozumiała czemu nie mogliby śpiewać "Serduszko puka w rytmie cza-cza).

W Durmstrangu przeżyła szok kulturowy. Pierwszy rok nie był najlepszy i to nie z powodu braku zdolności, lecz poczucia kompletnego wyobcowania. Przygotowywała się do sprawdzianów z innymi polskimi uczniami, co z pewnością było jakiegoś rodzaju ukojeniem. Ula nie była najgorsza w zaklęciach czy nauce teoretycznej. Bardzo nie lubiła ćwiczeń z pojedynku, szczególnie, gdy każda para po kolei prezentowała się na ocenę. Bycie w centrum uwagi, a nawet spojrzenie partnera powodowało u niej duże zakłopotanie. Ogólnie wszelkie egzaminy praktyczne i ustne były jej utrapieniem, bo nie dało się tu wmieszać w tłum.

Rysowania uczyła się sama. Jej wiedza o tym, jak powinno się to robić jest bardzo uboga. Starała się czytać wywiady z twórcami, ale znalazła takowe może dwa lub trzy. Udało jej się dobrać też do kilku książek dla początkujących malarzy, więc coś teorii skrobnęła, ale nigdy nie udało jej się przebrnąć przez całą i też nie uważała za konieczne studiowanie realizmu, skoro ona chce tylko robić komiksy.

Niewidzialność: Ula dopiero przybyła do Londynu. Poza jej rodziną, nikt jej tu nie zna.
Opieka nad magicznymi stworzeniami I: Farma jej rodziców pełna była zwierząt magicznych i niemagicznych. Posiadali oni tylko zwierzęta gospodarskie, przy których Ula często pomagała.
Język angielski I: Nauczyła się tego języka nie tyle do komunikacji z rodziną na wyspach, co do czytania anglojęzycznej literatury.
Język szwedzki I: Opanowała język w stopniu komunikatywnym, żeby móc uczyć się w Durmstrangu.
Prowadzenie pojazdów I: Umie jeździć rowerem, samochodem i oczywiście traktorem.
Jazda konna I: Trudno nie posiadać tej zdolności gdy się jest kochającym zwierzęta dzieckiem mieszkającym na wsi.
Sztuki plastyczne I: Od zawsze lubiła rysować. Jest totalnym samoukiem, ale chciałaby zostać profesjonalnym rysownikiem komiksów.
Zielarstwo I: przebywając w nowym otoczeniu, Ula nauczyła się sporo o najpopularniejszych roślinach hodowanych przez czarodziejów i mugoli w Wielkiej Brytanii; wcześniej zielarstwo nie wzbudzało w niej zainteresowania, ale teraz każdy dzień rozpoczyna herbatką z własnoręcznie zebranych ziółek.

Lęk wysokości II: Nigdy nie wchodziła z innymi dzieciakami na piętro w stodole. Miotła? Nie, dziękuję, mam rower. Kiedyś spadła z taboretu jak próbowała sięgnąć coś z szafki - teraz an szczęście ma magię to takich rzeczy.
Drobny lęk I: Herpetofobia, czyli lęk przed gadami. W przypadku Uli dotyczy łuskonośnych i żółwi. Z krokodylem jeszcze nie miała do czynienia, ale tego to by się bała jak każdy inny człowiek. Hatterii również nie widziała, ale jest bardzo podobna do jaszczurki, więc jak najbardziej się zalicza.
Foliowa czapka I: Pochodzi ze wsi, nie ma dostępu do racjonalnych mediów i czyta komiksy superbohaterskie. Skoro istnieją ukryte Ministerstwa Magii to skąd wiadomo, że Mugole nie mają dodatkowych podziemnych organizacji, które rządzą światem? Skoro gobliny strzegą banku w Londynie to czemu jaszczuroludzie nie mogą być brytyjskimi monarchami?
Samotnik I: Nigdy nie miała bliższych przyjaciół i jakoś tak wyszło, że jest mistrzem niezręcznych sytuacji. Im więcej ludzi tym gorzej.
Wrażliwy żołądek I: Teleportowała się kilka razy w towarzystwie rodziny, ale nigdy więcej.
Drobny lęk I: - pożar farmy był traumatycznym wydarzeniem, przez który Ula nabrała nieufności do ognia; po Beltane uczucie to się wzmocniło. Ula nie lubi podchodzić do ognisk i zawsze przygląda się im z lękiem, jak gdyby w każdej chwili płomienie miały opuszczać kamienny krąg. To samo tyczy się innych źródeł ognia. Nawet ze świeczkami jest o wiele bardziej ostrożna niż przeciętny człowiek i zdecydowanie preferuje inne źródła światła.
Edukacja:

Ula uczęszczała do wiejskiej podstawówki, gdzie wszystkie dzieci miały czarodziejów w rodzinie, chociaż nie wszystkie same urodziły się z darem. Od typowej mugolskiej szkoły nie różniła się niczym jeśli chodzi o nauczane przedmioty. Może tym, że była tylko jedna klasa łącząca dzieci w różnym wieku. Po lekcjach wszystkie dzieci wykazujące zdolności magiczne zostawały na zajęciach z języka szwedzkiego, by przygotować się do Durmstrangu.

Ula z ekscytacją rozpoczęła naukę w szkole magii. Niestety panujący tam klimat nie sprzyjał dziewczynie. Minęło sporo czasu nim podzieliła się z rodzicami swoimi odczuciami. Postanowili, że Ula ukończy piąty rok, aby napisać SUMy. Jej wyniki: Zielarstwo (Z), Zaklęcia i uroki (Z), Eliksiry (P), Transmutacja (Z).

Kolejne lata spędziła na samodzielnej nauce rysunku i pracy na farmie rodziców. Oczekiwali, że któregoś dnia dziewczyna przeniesie się do większego miasta by znaleźć pracę, ona zaś marzyła o karierze rysownika.

Doświadczenie:

Wieloletnie doświadczenie w pracy na magiczno-mugolskiej farmie. Od dziecka w czymś pomagała. Najpierw były to drobne czynności będące bardziej zabawą, obecnie jest w stanie samodzielnie zaopiekować się wszystkim.

Aktualne miejsce pracy:

Samozwańczy amatorski artysta komiksowy. Czyli właściwie brak.

Cechy szczególne: niemal całe ciało pokryte bliznami po oparzeniach (zakrywa to ekstrawaganckim ubiorem, okularami przeciwsłonecznymi, czasami nakryciem głowy)

Rozpoznawalność:

Poziom I - Nikt Ula dopiero przybyła do Londynu. Poza jej rodziną, nikt jej tu nie zna.

Wskazówki dla Mistrza Gry

W pożarze farmy zginęły wszystkie zwierzęta. Cała rodzina została poparzona. W przeciwieństwie do rodziców, Ula wciąż była w stanie funkcjonować samodzielnie. Był to jednak moment, w którym postanowiła w końcu wykonać dużą zmianę w swoim życiu, czyli przeprowadzić się do Londynu.

Mieszka tam u dalekiego członka rodziny, ale nie chce być dla niego ciężarem. Nim jej kariera artystyczna się rozwinie, pragnie znaleźć jakąś pracę dla kogoś z jej wykształceniem, obojętnie czy magiczna, czy mugolska.

Ula chciałaby dbać o swoją przyjaźń ze wszystkimi, których ostatnio poznała. Wciąż szuka pracy, rozwija swój warsztat artystyczny oraz pomaga sąsiadom w Dolinie Godryka.

Chętnie zaangażuję ją we wszelkie wydarzenia kulturalne oraz w Dolinie Godryka.

???
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
27.10.2022, 19:05  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.10.2024, 23:03 przez Morrigan.)  

Skrytka bankowa

Łącznie zdobytychDo wykorzystania
PD PD

[+]Bonusy
brak

[+]Przedmioty
Bombastyczne bomby (3/3) (Fajerwerki z serii Wybuchowych Przedsięwzięć, które po rozrzuceniu na ziemię, wybuchają tworząc potworny huk. Towarzyszy temu jasny błysk. Postacie w zasięgu rażenia otrzymują na dwie tury karę -20 do wszystkich rzutów wymagających celowania (słuch, wzrok).)
Prosty kapelusz ochronny (2/2) (Modny kapelusz obszyty zaklętą, srebrną nicią zdolną do odbijania zaklęć. Jest w stanie odbić dwa zaklęcia o maksymalnej ocenie Z, po czym ulega zniszczeniu i trzeba go naprawić (przewaga krawiectwo).)
Eliksir chroniący przed ogniem (3/3) (Eliksir ochronny pozwala na przejście przez ogień bez poparzeń. Po wypiciu odczuwany jest chłód. Chroni przed większością magicznych płomieni. (Skład: krew salamandry, ropa z czyrakobulwy, poranna rosa)
Słabej jakości peleryna niewidka (5/5) (Oryginalne płaszcze szyje się z sierści demimoza, ta jednak została nascona jedynie zaklęciami zwodzącymi i oślepiającymi. Wraz z upływem czasu straci swoją moc i nie będzie nadawała się do renowacji.)
Mikstura powodująca chaos w głowie (3/3) (Eliksir zaciemniający umysł, wprowadza pijącego w stan oszołomienia i porywczości, w którym podejmuje lekkomyślne i ryzykowne decyzje. Do końca dnia postać, której podano miksturę lub która została nim oblana zyskuje zawadę Porywczy. (Skład: warzucha, liście lubczyku, ziele krwawnika, nasiona bielunia)
kot (Strachliwy Śnieżek ma alergię na duchy, poltergeisty i szczury, kiedy tylko znajdują się blisko, zaczyna kichać... Mimo swoich lęków, lubi zostawać sam i nie niszczy mebli.)

Wiosna 1972

Ula przeżyła Beltane, na którym poznała swoją nową najlepszą przyjaciółkę. Jakkolwiek duże słowa to nie są, czarownica traktuje tą relację bardzo poważnie. Poznała też kilku kolegów, których darzy sympatią. Zadomowiła się w Dolinie Godryka i pomimo dziwnych wydarzeń po Beltane, czuje się tam całkiem bezpiecznie. O ile nie podejdzie zbyt blisko lasu.

Ula rozwijała swój warsztat artystyczny. Dużo malowała, jako że miała swobodny dostęp do pracowni Ariela. Stworzyła też wiele rysunków na stoisko na Beltane. A jako, że te spłonęły, znów zmaga się z pustym portfolio.

Odkryła też w sobie zamiłowanie do ziół, którym dotychczas nie poświęcała uwagi. Nowy styl życia dał jej więcej czasu na zrodzenie się pasji do tworzenia własnych miksów herbacianych, aczkolwiek poznaje też inne zastosowania poznanych roślin.

[+]Dokonania fabularne
Ula przeżyła Beltane, na którym poznała swoją nową najlepszą przyjaciółkę. Jakkolwiek duże słowa to nie są, czarownica traktuje tą relację bardzo poważnie. Poznała też kilku kolegów, których darzy sympatią. Zadomowiła się w Dolinie Godryka i pomimo dziwnych wydarzeń po Beltane, czuje się tam całkiem bezpiecznie. O ile nie podejdzie zbyt blisko lasu.

[+]Rozliczenia
Ula rozwijała swój warsztat artystyczny. Dużo malowała, jako że miała swobodny dostęp do pracowni Ariela. Stworzyła też wiele rysunków na stoisko na Beltane. A jako, że te spłonęły, znów zmaga się z pustym portfolio.
Odkryła też w sobie zamiłowanie do ziół, którym dotychczas nie poświęcała uwagi. Nowy styl życia dał jej więcej czasu na zrodzenie się pasji do tworzenia własnych miksów herbacianych, aczkolwiek poznaje też inne zastosowania poznanych roślin.
Wykonując różne prace w ogrodzie swoim i sąsiadów, Ula wiele pracy wykonywała fizycznie, ale często przyzywała i odsyłała od siebie różne przedmioty, aby ograniczyć chodzenie; pozwalało jej to też sięgnąć w miejsca trudnodostępne bez konieczności wspinania się na drabiny.
W Dolinie Godryka wiele się zmieniło - stopień niebezpieczeństwa wzrósł nie tylko z powodu możliwości kolejnego ataku, ale też pojawiających się dziwnych wydarzeń w okolicy; przez to Ula jest jeszcze bardziej wyczulona na wszelkie nagłe bodźce, a sama również uważniej przygląda się wszystkiemu.

ŹródłoZmiany w PD
27.10.22 - Utworzenie Karty Postaci1000
21.10.22 - Początkowe wydatki-250
26.11.22 - "przygoda się rozpoczęła"10
15.02.23 - Przygotowania do Beltane30
26.05.23 - Ogniska, wino i wianki50
14.06.23 - Order Bułki Kajzerki5
28.09.23 - Pociąg do Hogwartu40
04.03.24 - Miesiąc miłości 202420
29.04.24 - Rozliczenie wiosny 1972200
29.04.24 - Wydatki przy rozliczeniu-300
— Link do spisu sesji —

Lato 1972

Kwartał w trakcie

[+]Dokonania fabularne

[+]Rozliczenia

ŹródłoZmiany w PD
16.06.24 - Potańcówka w Dolinie Godryka30
10.09.24 - Adopcja kota-10
20.10.24 - Rachunek Sumienia30
20.10.24 - Słońce i Księżyc30
— Link do spisu sesji —

there is mystery unfolding
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
27.10.2022, 19:05  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.10.2024, 23:08 przez Morrigan.)  

zebrane odznaki

there is mystery unfolding
Poparzona
Na pierwszy rzut oka — blizny po oparzeniach na twarzy. Na drugi — potężna niezręczność. Dopiero później możesz podziwiać nietypowy styl ubierania inspirowany mugolskim schyłkiem lat 60. 173cm || chuda, trochę mięśni || jasny blond || piwne

Ula Brzęczyszczykiewicz
27.10.2022, 19:06  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.05.2024, 13:03 przez Ula Brzęczyszczykiewicz.)  

Ulka-cebulka

[Obrazek: moodboard.png]

Dzień dobry!

Lokalna pomoc ogrodnicza w Dolinie Godryka to ja! Możesz mnie też kojarzyć ze stoiska z malunkami z Beltane.

Po sezonie na pewno znajdę pracę jako artystka.

(Nie pytaj o moje blizny, proszę.)

~ Geneza postaci
~ O głosie
~ Szafa

♦ W lustrze Ain Eingarp widzę... siebie w szałowym stroju, cudownych okularach, wszystko mojego projektu. Nie mam blizn. Na ramieniu wielka torba z moimi innymi dziełami.
♦ Bogin przyjmuje przy mnie formę... moich płonących rodziców lub zwierząt.
♦ Amortencja pachnie mi... sianem, oborą, słonecznym dniem.
♦ Moje ulubione zaklęcie to... Chłoszczyść, bo jestem leniwa.
♦ Mój patronus przyjmuje formę... Twojej starej. Nie wiem, nie próbowałam. Ale coś mi mówi, że byłaby to zebra. Koń w kolorach krowy. (Jej patronus to kaczka.)
♦ Wróżbiarstwo to dla mnie... fajna zabawa i źródło inspiracji do tworzenia postaci i historii.
♦ Czarna magia? Cóż... nie mam zamiaru mieć z tym nic do czynienia.
♦ Za swoje największe osiągnięcie uważam... przeprowadzkę do Londynu. Nie sądziłam, że w końcu się na to zdobędę, ale życie mnie bardzo nachalnie do tego popchnęło.
♦ Stoję po stronie... dopiero tu przyjechałam i jeszcze się nie orientuję o co tu chodzi, ale dopóki nie ma cenzury to nie wnikam w politykę. To i tak mnie nie dotyczy. Prawda?
♦ Moje serce należy do... mojej sztuki. I rodziców.
Poparzona

Ula Brzęczyszczykiewicz
28.01.2023, 14:43  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.09.2024, 22:42 przez Baba Jaga.)  

o przeszłości

11.02.1952 — Narodziny
04.1952 — Chrzest
09.1959 — Rozpoczęcie nauki w szkole podstawowej
12.1959 — Pierwszy skończony komiks
05.1961 — Pierwsza Komunia Święta
09.1963 — Rozpoczęcie nauki w Durmstrangu
06.1969 — Zakończenie nauki w Durmstrangu
11.1971 — Pożar farmy
16.03.1972 — Przeprowadzka do Wielkiej Brytanii

???
Poparzona

Ula Brzęczyszczykiewicz
28.01.2023, 14:46  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.10.2023, 19:01 przez Ula Brzęczyszczykiewicz.)  

Wspomnienia i sny

najważniejsze wspomnienia

rozgrywki

23.11.1970 • Nastał czas ciemności || Ula & Fernah

???
Poparzona

Ula Brzęczyszczykiewicz
25.10.2023, 19:01  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.09.2024, 22:35 przez Baba Jaga.)  

Wiosna 1972

rozgrywki

16.03.1972 • Ula przeprowadza się do Ariela
04.1972 • Natknięcie się na Delliana
30.04.1972 • Ula rozstawia swoje stoisko na Beltane
1.05.1972 • Beltane — fajna zabawa zakończona tragedią
1.05.1972 • Po ucieczce z Lyssą
8.05.1972 • Pierwszy kontakt z Ministerstwem... i drugi z Dellianem?
20.05.1972 • Pęknięcie pod traktorem i poznanie Sama

???
Poparzona

Ula Brzęczyszczykiewicz
24.02.2024, 19:27  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.06.2024, 20:56 przez Ula Brzęczyszczykiewicz.)  

Lato 1972

dokonania fabularne

X

postępy

X

rozgrywki

26.07.1972 • Przypały na Pokątnej z Sophie
28.07.1972 • Ula i Samuel M. dbają o zwierzęta
28.07.1972 • Ula prawie zabija Morfeusza
01.08.1972 • Chwilka na Lammas
[+]posty
244, 214, 426, 497, 199, 213 = 1 793
04.08.1972 • Potańcówka z Samuelem C.
13.08.1972 • Lusterkowa kraina z Samem C.
14.08.1972 • Biznes cydrowy okropiony łzami

???
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa