• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Ulica Pokątna
    • Aleja horyzontalna
    • Ulica Śmiertelnego Nokturnu
    • Ministerstwo Magii
    • Klinika Św. Munga
    • Niemagiczny Londyn
    • Dolina Godryka
    • Little Hangleton
    • Wyspy Brytyjskie
    • Reszta świata
    • Zmieniacz czasu
    • Opisy lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Departament nadgryzionych ołówków Konsultacje z Mistrzem Gry Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje

Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje
Sleeping Beauty
let it burn
Bellatrix jest kobietą niewielkiego wzrostu, mierzy bowiem jakoś 157 centymetrów. Jest szczupła. Włosy ma ciemne, niemalże czarne, kręcone. Cerę jasną, praktycznie białą. Oczy duże, widać w nich pewne szaleństwo, koloru niebieskiego. Ubiera się głównie w czerń, dba o to, jak wygląda. Używa perfum o zapachu liczi i czerwonej porzeczki z nutą róży, wanilii i wetywerii.

Bellatrix Black
22.06.2025, 19:32  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.06.2025, 14:24 przez Dearg Dur.)  
to już ostatni raz, obiecuję

- 4

Post z ingerencją pojawił się w temacie

@Bellatrix Black
Czarodziej
Some legends are told
Some turn to dust or to gold
But you will remember me
Remember me for centuries
Wysoki (191 cm), szczupły i zawsze zadbany brunet, który ewidentnie poświęca dużo czasu na to, by wyglądać najlepiej jak tylko się da. Najczęściej stroi się w wysokiej jakości szaty, garnitury i koszule. Niemal zawsze uśmiechnięty.

Jonathan Selwyn
29.07.2025, 16:43  ✶  
Hej, wraz z osobami okołoteatralnymi na forum ustaliłyśmy repertuar The Globe na ten kwartał (tak wiem że wrzesień jest nieco spalony jeśli chodzi o wystąpienia) i chciałam tylko wrzucić tutaj planowane sztuki z opisami tak aby upewnić się, czy te konkretne tytuły by przeszły i czy któreś mogą zostać odebrane jako mocno kontrowersyjne. Zakładam że teatr wie na co sobie może pozwolić jeśli chodzi o sztuki, co wywołany poruszenie ale bez wielkich konsekwencji i jakie mniej więcej będą reakcje. Ekstazy Merlina nie wrzucam no będzie to event.

[+]Spoiler
Porannki w The Globe 
Coś dla naszych najmłodszych teatromaniaków! Specjalne , co miesięczne spektakle dla dzieci, po których będą czekać na Was gry, zabawy i słodki poczęstunek. Co więcej, młody czarodziej  który będzie na wszystkich przedstawieniach w danym kwartale z serii otrzyma specjalnego pluszaka mandragory-aktorki!
Przyjdź do nas i odkryj magię teatru z trzema wspaniałymi sztukami, które będą bawić zarówno tych małych, jak i dużych!

Lista przedstawień
Październik – Martynka i Duchy.
Listopad  – Odyseja dla najmłodszych. Wersja śpiewana.

Peer Gynt
The Globe zaprasza na spotkanie z Peerem Glynem przy baśniowej feeri, która miesza się z opowieścią o wewnętrznej drodze wykreowanego przez Henrika Ibsena antybohatera. Peer Glyn, na oczach widza, będzie musiał skonfrontować się z trollami, wyruszyć na podbój dalekich krain, a także przeżyć inne przygody, aby na koniec powrócić do miejsca, z którego zaczął podróż w tej mrocznej, lecz ironiczno-absurdalnej historii o docenieniu prawdziwej miłości.

Hamlet
Najsłynniejsze dzieło Szekspira, które każdy powinien doświadczyć chociaż raz w swoim życiu. Tragedii duńskiego księcia nie trzeba nikomu przedstawiać, lecz każda jej interpretacja dodaje coś od siebie. Przyjdź, usiądź w fotelu i zostań, niemalże naocznym świadkiem, wizyt duchów, zdrad, pojedynków, a także dramatów, chwytających za serca już od tylu wieków.
Uprzejmie informujemy, że z szacunku do ofiar pożaru, The Globe zrezygnowało z elementów pirotechnicznych w sztuce.

Baśnie

Kto powiedział, że mugolskie baśnie nie mogą być magicznym doświadczeniem? Wejdź do dziwnego świata, w którym konfrontacja z magią jest czymś co zadziwia, a cuda i czary niosą za sobą zupełnie inne reguły. Baśnie to inspirowane mugolskim folklorem historie, ktore oczarują nawet czarodziejów.

Kroniki Kensington
Sceniczna adaptacja bestsellerowej powieści Diany Darlington. Osadzona w czasach regencji opowieść o miłości, którą możemy znaleźć nawet w najbardziej niespodziewanych okolicznościach.
Ona - córka barona, która po trzech latach od debiutu nie widzi szans na zamążpójście, a poświęcić się chce opieką nad rodzinnym domem
On - młody syn earla, który szuka nie żony, lecz biznesowego partnerstwa przy wytwórstwie eliksirów.
Co połączy tę dwójkę, która na pozór nie ma ze sobą nic wspólnego?
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
05.08.2025, 20:22  ✶  
@Jonathan Selwyn

Jedyne, w czym widzę możliwość powstania dużej kontrowersji to baśnie mugolskie. Osoby po Voldemortowej stronie mocy mogą się zdenerwować, osoby po przeciwnej stronie mogą zwyczajnie bać się przyjść (z różnych powodów: bo teatr może stać się celem ataku, bo ktoś może ich przy nim sfotografować i nie wiadomo gdzie ta fotografia trafi, bo ktoś ich tam zobaczy i obrzuci śmieciami...).
Sugeruję zrezygnować z tego lub jakoś to przerobić, żeby nie było takie lekkie, jakby w Londynie nic się przed chwilą nie stało, a mugole nie palili czarownic na stosie.

there is mystery unfolding
Czarodziej
Life is a tragedy, darling. At least mine comes with good wine and better company
Wzrost: 1,75m Oczy: niebieskie Porusza się niedbale, ale władczo - jakby cały świat należał do niego. Nie nosi typowych szat czarodziejów - tych przypominających sutanny, raczej ubiera się w dżinsy, koszule lub t-shirty i do tego ramoneski. Na przyjęcia chodzi w bardziej eleganckich szatach, przypominających ubiory arystokracji z XIX wieku. Może sprawiać wrażenie nieprzyjemnego i trudno dostępnego.

Dacre Black
22.08.2025, 14:18  ✶  
Być może to pytanie już gdzieś padło, ale nie widziałem go, a chciałbym dobrze zrozumieć, żeby nie popełniać błędów mechanicznych.
Czy dobrze kombinuję, że jeśli chcę, żeby Dacre miał i/lub sprzedawał jakieś przedmioty lub eliksiry, które sam stworzy i które dawałyby jakieś bonusy posiadaczowi, to kroki wyglądają w ten sposób:
1. konsultuję z Mistrzami w odpowiednim temacie, czy taki eliksir/przedmiot, z danymi bonusami może istnieć na forum
2. rozgrywam wątek (choćby jednopostowy), gdzie fabularnie tworzę daną rzecz, przy czym rzucam odpowiednią kością (np. przy tworzeniu eliksiru rzucam za Wiedzę Przyrodniczą; przy tworzeniu przedmiotu: za rzemiosło + odpowiednią dziedzinę magii), linkuję rzut w poście i opisuję efekt
3. dalej nie jestem pewien, jak sprawić, żeby - przy założeniu, że rzut się udał - przedmiot trafił do mojego ekwipunku. Czy powinienem zgłosić się w temacie z konsultacjami MG z prośbą o weryfikację i wpisanie mi tego do ekwipunku?
4. ile eliksiru tworzę za jednym "zamachem"? Jedną porcję? Dwie, biorąc pod uwagę przewagę rodową? Czy jest tego więcej +1 za Przewagę?
5. jeśli chcę komuś sprzedać daną rzecz, to fabularnie, w rozegranej sesji - jak rozumiem. Czy tak samo później robimy, żeby przedmiot pojawił się w ekwipunku kupca, zgłaszamy się w temacie z konsultacjami MG i prosimy o weryfikację i przepisanie?
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
25.08.2025, 18:19  ✶  
@Dacre Black

1. konsultuję z Mistrzami w odpowiednim temacie, czy taki eliksir/przedmiot, z danymi bonusami może istnieć na forum
Jeżeli to coś mocno odbiegającego od kanonu, to tak, warto to skonsultować.

2. rozgrywam wątek (choćby jednopostowy), gdzie fabularnie tworzę daną rzecz, przy czym rzucam odpowiednią kością (np. przy tworzeniu eliksiru rzucam za Wiedzę Przyrodniczą; przy tworzeniu przedmiotu: za rzemiosło + odpowiednią dziedzinę magii), linkuję rzut w poście i opisuję efekt
Nie da się "linkować rzutu w poście" bo nie mamy tematu do rzutów kością. Piszesz sobie taki wątek, gdzie coś tworzysz, w nim rzucasz kością i później to sobie interpretujesz. Najlepiej, żeby nie edytować postów z rzutami, więc najlepsza opcja to dodać post pod postem.

3. dalej nie jestem pewien, jak sprawić, żeby - przy założeniu, że rzut się udał - przedmiot trafił do mojego ekwipunku. Czy powinienem zgłosić się w temacie z konsultacjami MG z prośbą o weryfikację i wpisanie mi tego do ekwipunku?
5. jeśli chcę komuś sprzedać daną rzecz, to fabularnie, w rozegranej sesji - jak rozumiem. Czy tak samo później robimy, żeby przedmiot pojawił się w ekwipunku kupca, zgłaszamy się w temacie z konsultacjami MG i prosimy o weryfikację i przepisanie?
Przedmiot nie trafi do twojego ekwipunku. Trafiają tam tylko przedmioty rozdane przez MG. Zapisz sobie link do miejsca gdzie to stworzyłeś. Gdybyś chciał go zabrać na jakieś wydarzenie z MG to go o tym poinformujesz.

4. ile eliksiru tworzę za jednym "zamachem"? Jedną porcję? Dwie, biorąc pod uwagę przewagę rodową? Czy jest tego więcej +1 za Przewagę?
Myślę, że to zależy od rzadkości tego co tworzysz? Rozważyłabym to indywidualnie, ale nie zakładam, żeby to miało wynosić więcej niż trzy porcje + bonusy wynikające z przewag.

there is mystery unfolding
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości

Strony (29): « Wstecz 1 … 25 26 27 28 29

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa