• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Biuro Spraw Wszelakich Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi

Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi
Kolorowy ptak
krew
genetyka
zawód

Neil Enfer
08.01.2024, 00:32  ✶  
A czy wilkołactwo wpływa na poziom spaczenia? Idk pogryzienie, zabicie kogoś przypadkiem czy coś? Chociaż czy wilkołak pamięta co zrobił będąc psem żeby mu to traumę dało? Nwm jak to działa?
moon's favourite poem
and the rest is rust
and stardust
krew
genetyka
zawód
Drobniutka, choć wysoka na 177 centymetrów wzrostu, o popielatych włosach. Śmiech przywodzący na myśl świergot ptaków. Śpiewny, uroczy głos. Choroba objawia się u niej srebrnymi tęczówkami i wędrującym rumieniem.

Sarah Macmillan
08.01.2024, 00:37  ✶  
Nie. Żeby się spaczyć, musisz korzytać z czarnej magii. Tu nie chodzi o bycie zuym, przypadkowe i nieprzypadkowe morderstwa, tylko konkretnie o sięganie po czarną magię. Wilkołak nie czaruje, tylko gryzie i drapie pazurkami, więc się w to nie wlicza. (A co do pamiętania - jak nie ma tego w opisie wilkołactwa, to możesz zdecydować sama czy pamiętasz jakieś strzępki z okresu pełni, czy nie. Ale na pewno nie zachowujesz ludzkiej świadomości.)

she is passion embodied,
a flower of melodrama
in eternal bloom.
Puszek Okruszek
It was a bad idea
Calling you up
krew
genetyka
zawód
kręcone, blond włosy | jasne, niebieskie oczy | jasna cera | mówi szybko, głośno | mocno gestykuluje | jej osoba cała żyje | 152 cm | 58 kg | nie jest wychudzona, ma trochę ciała, biust, na który czasami narzeka | ubiera: kolorowe spódnice, w kwiatowe wzory, koszulki na szerokich ramiączkach, wszelkiego rodzaju kamizelki, czasami sandały, a czasami wygodne, buty do chodzenia po lesie, jeśli udaje się w teren ubiera wygodne, luźne spodnie.

Kim Skamander
08.01.2024, 14:57  ✶  
Jeśli chcę, aby postać potrafiła rozpoznawać rośliny potrzebuję do tego przewagi Zielarstwo, czy ona jest potrzebna tylko do tego, aby umieć hodować te rośliny? Czy wystarczy tylko odpowiednia kropka w wiedzy przyrodniczej?
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
08.01.2024, 15:28  ✶  
Wystarczy ci kropka.
Kolorowy ptak
krew
genetyka
zawód

Neil Enfer
08.01.2024, 18:47  ✶  
Więc w mechanice gry są tematy 2., 3., 4., oraz 5. Czy punkt 1. istnieje i czy jest w nim coś ważnego?

No i pytanie kolejne, co mi do KP potrzebne. Bo mugolak, to magiczne dziecko mugoli, ale mugole nie mają pojęcia o magii, więc po prostu pewnego dnia randomowo dostają zaproszenie do szkoły magii i rodzice muszą z tym dilować jakoś? Czy jest jakaś tam asysta od magicznego państwa?
Pytam też o to, bo moja postać w wieku 11 leci do szkoły Bubatą i po tym wieku, ale mniej więcej przed 18 rokiem życia bym chciała tam wrzucić zarażenie wilkołactwem. I zastanawiam się czy rodzice mają jakieś wsparcie i czy nagłe zarażenie wpływa jakoś na życie szkolne? Nwm dziecko wyrzucone ze szkoły, ma rok w plecy czy coś?

Latarnik
08.01.2024, 18:58  ✶  
Nie ma, wypadł przy przebudowie. Serduszko

No i pytanie kolejne, co mi do KP potrzebne. Bo mugolak, to magiczne dziecko mugoli, ale mugole nie mają pojęcia o magii, więc po prostu pewnego dnia randomowo dostają zaproszenie do szkoły magii i rodzice muszą z tym dilować jakoś? Czy jest jakaś tam asysta od magicznego państwa?
Kiedy w UK rodzi się magicznie uzdolnione dziecko, zostaje wpisane do takiej magicznej książki i z automatu w dniu ukończenia 11 urodzin dostanie list przyjmujący je do szkoły. Mugolak tak samo jak dzieci czarodziejów będzie przejawiał magiczne zdolności zanim pójdzie do szkoły (magia objawi się w sposób nieprzewidywalny, losowy). Rodzice będą wiedzieli już wcześniej. Asysta od magicznego państwa istnieje - jeżeli szukasz odniesienia w kanonie (widziałam, że oglądałaś filmy!) to odkop wspomnienie tego, jak Dumbledore odwiedza młodego Lorda Voldemorta w mugolskim sierocińcu. Serduszko

Pytam też o to, bo moja postać w wieku 11 leci do szkoły Bubatą i po tym wieku, ale mniej więcej przed 18 rokiem życia bym chciała tam wrzucić zarażenie wilkołactwem. I zastanawiam się czy rodzice mają jakieś wsparcie i czy nagłe zarażenie wpływa jakoś na życie szkolne? Nwm dziecko wyrzucone ze szkoły, ma rok w plecy czy coś?
Na pewno wpływa na życie szkolne - takie dziecko trzeba zabezpieczyć w każdą pełnię i unikać sytuacji, w których dojdzie do niekontrolowanych przemian. Nie podchodziłabym do sytuacji jakoś mega drastycznie, że typa od razu wyrzucili ze szkoły - możesz sobie wymyślić jakiegoś super miłego nauczyciela (np. takiego francuskiego Dumbledore'a), który się za nim wstawił, ogarnął mu wszystko i pomógł ukończyć szkołę i wszystkie twoje problemy się kończą, cyk.
Kolorowy ptak
krew
genetyka
zawód

Neil Enfer
09.01.2024, 00:09  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.01.2024, 00:34 przez Neil Enfer.)  
Ogólnie próbuję w wady i zalety i mocno nie umiem i nawet nie wiem jak zadawać pytania już XD Bo się ma punkty, które można wydać na kropki umiejek, albo na zalety, tylko żeby mieć zalety trzeba mieć odpowiednie kropki i nwm.

Więc zacznę, że rozdałam kropki wg tego schematu. I zgubiłam gdzieś cennik wydawania tego 1000 pd na kropki i nwm gdzie jest.... Znalazłam cennik, ale on w budowie....

Bo też z racji tego, że moja postać to wilkołak, to z marszu ma cechę Wymuszona Przemiana? Nie kupuję jej, nie ma żadnych wymagań kropkowych po prostu mam ją i ona jest?
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
09.01.2024, 00:45  ✶  
Ogólnie próbuję w wady i zalety i mocno nie umiem i nawet nie wiem jak zadawać pytania już XD Bo się ma punkty, które można wydać na kropki umiejek, albo na zalety, tylko żeby mieć zalety trzeba mieć odpowiednie kropki i nwm.
Pamiętaj, że ta karta nie musi mieć idealna, jak ją podbijasz, najwyżej osoba sprawdzająca poprowadzi cię potem za rękę.

Więc zacznę, że rozdałam kropki wg tego schematu.
No i git.

I zgubiłam gdzieś cennik wydawania tego 1000 pd na kropki i nwm gdzie jest....
Jest zalinkowany tutaj o zaraz pod tym schematem rozdawania kropek. Przejrzyj sobie dokładnie ten pościk, bo może coś przeoczyłaś. Serduszko

Bo też z racji tego, że moja postać to wilkołak, to z marszu ma cechę Wymuszona Przemiana?
Tak.

Nie kupuję jej, nie ma żadnych wymagań kropkowych po prostu mam ją i ona jest?
Masz ją, ma wagę III (3). Na start dostajesz 6 wag przewag za darmo, więc można powiedzieć, że tak - masz ją za darmo i możesz dobrać sobie jeszcze przewagi o łącznej wartości 3 za darmo. Za każdą następną kreskę dopłacasz 100pd.

Jeżeli potrzebujesz zerknąć na jakieś wypełnione karty, to zerknij na mój profil i moje postacie (połączone konta znajdują się w zakładce Gracz). Ja karty pisałam bardzo konkretnie i zwięźle, więc się w nich nie zgubisz. Na profilu klikając u nich w opcję "oś czasu i rozwój" możesz wejść w moją tabelę rozwoju, po kliknięciu na "utworzenie karty postaci" trafisz na link z podbiciem karty. W moim gronie postaci przyjętych znajdują się i mugolak (Edge) i wilkołak (Alastor). Być może spojrzenie na przyjętą postać pomoże ci w lepszym ułożeniu tego w głowie?
Kolorowy ptak
krew
genetyka
zawód

Neil Enfer
09.01.2024, 01:19  ✶  
Dziemks Nyan

To jeszcze pytania mam.
1. Za wady się nie płaci i można mieć ich tyle ile się chce, o ile będzie się je grać odpowiednio w grze i nie będą one kolidowały z zaletami (np zaleta kokieteria + wada brzydal szczerbaty = to nie podziała), prawda?

2. No i odgrywanie zalet np jest zaleta Kokieteria. To nie jest tak, że uwiodę innego gracza nawet jak beznadziejnie opiszę podryw, prawda? Muszę mieć nie tylko zaletę kupioną, ale i umiejętności jako gracz dobrego opisania akcji?

3. Załóżmy, że chcę kupić zaletę ,,Tworzenie eliksirów i maści" ona ma wartość II. Czyli mogę wydać 100pd i mieć ją na (I), albo mogę wydać 200 pd i mieć ją na (II) i to jest jej maksymalny poziom? Nie ma, że wydam jeszcze kolejne 100 (łącznie 300) i będę miała ją na (III)?

4. Chcę też kupić Animaga (III) więc zapłacę za niego 300 pd. Mogę to zrobić, prawda? Bo moja postać jest wilkołakiem i zastanawiam się czy nie ma jakichś ograniczeń jeśli chodzi o niektóre czasy, a genetykę i rasy.
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
09.01.2024, 01:23  ✶  
1. Za wady się nie płaci i można mieć ich tyle ile się chce, o ile będzie się je grać odpowiednio w grze i nie będą one kolidowały z zaletami (np zaleta kokieteria + wada brzydal szczerbaty = to nie podziała), prawda?
Możesz mieć maksymalnie 12 wag przewag.

2. No i odgrywanie zalet np jest zaleta Kokieteria. To nie jest tak, że uwiodę innego gracza nawet jak beznadziejnie opiszę podryw, prawda? Muszę mieć nie tylko zaletę kupioną, ale i umiejętności jako gracz dobrego opisania akcji?
Praktycznie każda umiejętność, przewaga, statystyka, oprócz mechanicznego wykupienia wymaga od gracza również dobrego, fabularnego odegrania jej. Możesz mieć wybitny w wiedzy przyrodniczej i przewagę zielarstwo III, ale jak przelejesz kwiaty, to zgniją i tyle.

3. Załóżmy, że chcę kupić zaletę ,,Tworzenie eliksirów i maści" ona ma wartość II. Czyli mogę wydać 100pd i mieć ją na (I), albo mogę wydać 200 pd i mieć ją na (II) i to jest jej maksymalny poziom? Nie ma, że wydam jeszcze kolejne 100 (łącznie 300) i będę miała ją na (III)?
Nie. Ona ma po prostu wartość II. I kosztuje 200pd.
Wyjątkiem od tego są zielarstwo i hodowla, działają tak jak napisałaś.

4. Chcę też kupić Animaga (III) więc zapłacę za niego 300 pd. Mogę to zrobić, prawda? Bo moja postać jest wilkołakiem i zastanawiam się czy nie ma jakichś ograniczeń jeśli chodzi o niektóre czasy, a genetykę i rasy.
Możesz być animagiem. Nie ma tutaj ograniczeń (ale nie użyjesz tej przewagi podczas pełni).
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości

Strony (183): « Wstecz 1 … 81 82 83 84 85 … 183 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa