• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Biuro Spraw Wszelakich Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi

Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi
sweet summer child
Savor every moment 'til she has to go
'Cause her boyfriend is the rock 'n' roll
sława
IV
krew
czysta
genetyka
—
zawód
modelka
Dość wysoka (177 cm) młoda dziewczyna z długimi, ciemnymi lokami i brązowymi oczami. Pełna energii i ubrana jak z żurnala, zwraca na siebie uwagę wszystkich wokół.

Electra Prewett
#1,431
13.10.2024, 16:25  ✶  
Hej, mam pytania dotyczące lokacji.
1. Czy jeśli postać nie ma przewagi "bogacz" ani wykupionej lokacji, to czy czysto flavorowo mogę opisać, że mieszka w kamienicy, a nie tylko na piętrze? Do tej pory pisałam, że Electra mieszka razem z braćmi w rodzinnej kamienicy, ale żadne z rodzeństwa nie ma przewagi "bogacz" (zakładam, że pomimo braku tej przewagi nasi Prewettowie nie są biedni, ale nie są po prostu bajecznie bogaci).
2. Czy mimo braku przewagi "bogacz", mogę zgłosić pod zabezpieczenie z Lammas lokację na poziomie zerowym, będącą kamienicą? Czy też w tym momencie skoro wchodzi już jakaś mechanika, to zaczyna obowiązywać ograniczenie maksymalnie jednego piętra na postać nie posiadającej przewagi "bogacz"? Czy może te ograniczenia obowiązują dopiero od lokacji na I poziomie?
Czarodziej
Your life is your canvas, and you are the masterpiece.
krew
genetyka
zawód
Metr osiemdziesiąt dwa, o czarnych włosach i oczach. Ma charakterystyczną szparę między jedynkami. Ubiera się w modne, ekstrawaganckie rzeczy. Jest głośny, wygadany i wszędzie go pełno.

Enzo Remington
#1,432
13.10.2024, 16:40  ✶  
Chciałabym, żeby Enzo miał w radio program Dziesięć Pytań. Polegałby on na tym, że zapraszałby do programu ciekawych gości (postaci graczy), którzy musieliby odpowiedzieć na dziesięć pytań nadesłanych przez słuchaczy. Jak najlepiej ugryźć ten pomysł?

1. Gdzie dawać ogłoszenia odnośnie gości w kolejnym tygodniu?
2. Gdzie słuchacze mogliby nadsyłać pytania (myślałam o skrzynce Enzo bezpośrednio, ale może dało by radę zrobić to w temacie, w kolejnych postach?)
3. Jaka forma wywiadu byłaby najlepsza do opublikowania?

PS: Ustalałam z Philipem Nottem, że Enzo pracuje w radio Nottów. Teraz chyba nie ma już żadnego aktywnego Notta (?), więc czy miejsce pracy można jakoś szerzej opisać? Boję się, że jeśli pojawią się Notci, zaczną krzyczeć, że mugolakowi nikt takiej pracy by nie dał (nawet jeśli radio to mugolski wynalazek, duh)!
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,433
13.10.2024, 16:41  ✶  
@Electra Prewett

W momencie, w którym lokacja nie istnieje mechanicznie - tj. istnieje na poziomie zerowym, obowiązują ją szerokie i głębokie zasady storytellingowe, w których faktycznie rodzina Prewett uznawana jest za majętną (i to zdecydowanie - opis wręcz narzuca bycie jedną z najbogatszych rodzin na forum). Na takie lokacje mimo wszystko pozwoliłam nałożyć dwa zabezpieczenia, żeby domy graczy nieinwestujących w to punktów doświadczenia nie stały się zbyt łatwymi do złupienia (to na pewno przy żadnych zmianach w lokacjach nie zniknie).
Dwa, ale:
1. Gdybyście chcieli ją później wykupić (wejść na pierwszy poziom), narzucacie sobie to, że ta przewaga bogacza u właściciela musi się pojawić.
2. Skoro mechanicznie do posiadania piętra uprawnia postać posiadanie przewagi bogacza, to podchodząc do tego storytellingowo musicie zachować logikę tych mechanik. Skoro nie jesteście bogaczami, to nie kupiliście dużego lokum przy Pokątnej w normalny sposób, bo mieszkacie w miejscu, w którym lokale są bardzo drogie, najdroższe z możliwych, nie istnieje w świecie magicznej Wielkiej Brytanii bardziej prestiżowe i drogie miejsce. No to skąd macie to mieszkanie nie będąc bogaczami? Odpowiedzi może być oczywiście wiele - może je zwyczajnie odziedziczyliście albo ono nie jest wasze, tylko waszego ojca, wuja, stryja, cokolwiek i wy tam tylko mieszkacie - ale odpowiedź a no kupiłem je nie wchodzi w grę, bo to się nie klei.
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,434
13.10.2024, 17:03  ✶  
@Enzo Remington

Enzo, po pierwsze jest to zdecydowanie pytanie, które powinieneś skierować do osób zajmujących się warstwą fabularną forum. To nie jest pytanie, na które musi odpowiadać administrator (oczywiście skoro już tu jesteś to odpowiadam).

Jak najlepiej ugryźć ten pomysł?
Nie mamy do tego żadnego schematu, ja też niekoniecznie mam konkretną wizję - musisz wymyślić coś sam albo poprosić o pomoc MG.

Gdzie dawać ogłoszenia odnośnie gości w kolejnym tygodniu?
Sugeruję słupy.

Gdzie słuchacze mogliby nadsyłać pytania (myślałam o skrzynce Enzo bezpośrednio, ale może dało by radę zrobić to w temacie, w kolejnych postach?)
Nadsyłanie ich na skrzynkę pocztową Enzo wydaje mi się wystarczające. Im więcej dzieje się na fabule, tym lepiej. Możesz wykorzystać do tego też prywatne zapiski, ale listy wydają mi się lepsze.

Jaka forma wywiadu byłaby najlepsza do opublikowania?
Chyba nie do końca rozumiem pytanie. Gramy tekstowo, więc jedyną formą, jaka przychodzi mi do głowy, jest transkrypcja wywiadu opublikowana tutaj.

PS: Ustalałam z Philipem Nottem, że Enzo pracuje w radio Nottów. Teraz chyba nie ma już żadnego aktywnego Notta (?), więc czy miejsce pracy można jakoś szerzej opisać? Boję się, że jeśli pojawią się Notci, zaczną krzyczeć, że mugolakowi nikt takiej pracy by nie dał (nawet jeśli radio to mugolski wynalazek, duh)!
Radio to mugolski wynalazek, ale Skorowidz Czystości Krwi to wynalazek Nottów, którzy wciąż (według naszego już forumowego lore) tytułują się mianem czarodziejów czystej krwi. Czysta krew to koncepcja zakładająca, że z pokolenia na pokolenie członkowie tej rodziny wybierali za partnerów innych czarodziejów czystej krwi, dbali o swój status. Nawet jeżeli nie prowadzą z mugolakami otwartej wojny, to z założenia oni ten status krwi utrzymywali nie bez powodu (ciężko tu o przypadek - celowo status takich np. Weasleyów ustawiłam jako półkrwi) i nawet jeżeli postacie graczy uznają ten zwyczaj za staroświecki i postanowią zdradzić swoją krew, postacie niezależne w danych rodzinach raczej nie mają tego gdzieś i być może nie teraz, ale kiedyś mogą uznać Enzo za niewygodnego. To samo mogą (niestety dla ciebie) zrobić w przyszłości postacie graczy w tej rodzinie. Jeżeli oni chcą ten status krwi zachować, to w przyszłości mogą opowiedzieć się po stronie, która niekoniecznie będzie ci (fabularnie) odpowiadała.
Opis radia oczywiście możesz nam nadesłać, ale nie może kłócić się z tym, co napisałam wyżej, czyli: Nottowie przyjęli do pracy mugolaka, ale to wcale nie oznacza, że są promugolscy. Opis ten powinien też wskazywać na powiązanie z dziennikarstwem sportowym.
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,435
13.10.2024, 17:57  ✶  
@Peregrinus Trelawney

To, co opisujesz pasuje bardziej do Horyzontów zaklęć - spróbuj dostosować taki artykuł do charakteru gazety (no i wiadomo - jak podajesz fałszywe dane, to się może odbić rykoszetem na postaci, jak ktoś to sprawdzi). Media i prasa na pewno nie są jednak idealne i promugolske - gdyby świat był tak skonstruowany, to Janusz Korwin Mikke musiałby znaleźć inny zawód, bo Angora by mu skasowała miejsce na felietony.

Tak, Marta może zbierać kucysie.
Good Boy
I've got a twisted way of making it all seem fine
sława
III
krew
półkrwi
genetyka
—
zawód
Klątwołamacz
Wysoki na metr i dziewięćdziesiąt centymetrów co do milimetra - no więc wysoki, ale za to z drobną budową ciała. Czarne, kręcone włosy i ciemne oczy. Twarz pokryta kilkudniowym zarostem zdradza, że niezbyt dba o siebie.

Thomas Figg
#1,436
14.10.2024, 12:58  ✶  
Czy jeżeli postać nie ma przewagi
Latanie na miotleIPotrafisz latać na miotle.
To nie potrafi w ogóle latać? Pytam, bo przecież w Hogwarcie są zajęcia dla wszystkich z nauki latania na miotle.
I chodzi mi o to, czy postać bez tej przewagi jest w stanie latać (powoli i bez akrobacji, taki chillout przelot 5km/h) czy po prostu bez tej przewagi postać spada z miotły i latanie dla niej to jak fizyka kwantowa?
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,437
14.10.2024, 13:20  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.10.2024, 13:21 przez Eutierria.)  
@Thomas Figg

Pytam, bo przecież w Hogwarcie są zajęcia dla wszystkich z nauki latania na miotle.
Odnosząc się wpierw do tego - są osoby, które po wielu latach edukacji z dziedziny matematyki ostatecznie nie zaliczają matury na 30%, więc argumentum ad hogwartum nie do końca się klei, bo owszem - istniały jakieś doświadczenia postaci z lataniem na miotle jak miała 11 lat, ale to nie znaczy, że lata na tyle dobrze, żeby mieć przewagę.

To nie potrafi w ogóle latać? I chodzi mi o to, czy postać bez tej przewagi jest w stanie latać (powoli i bez akrobacji, taki chillout przelot 5km/h) czy po prostu bez tej przewagi postać spada z miotły i latanie dla niej to jak fizyka kwantowa?
Gdyby tak to działało, to nie istniałby sposób na nauczenie się latania. Za spadanie z miotły odpowiada zawada (lęk wysokości).
Twoja postać nie ma tej przewagi - więc potrafi zrobić podstawowe rzeczy, tj: wsiąść na miotłę, próbować polatać na parkingu pod domem, powrzucać piłkę do obręczy pod domem (nie idzie jej zbyt dobrze...), zaliczyć przedmiot latanie na miotle. Twoja postać nie potrafi wykonać tego, co dawałoby jej przewagę nad innymi postaciami, tj: polecieć w miejsce niedostępne za pomocą teleportacji lub innych środków transportu, wygrać wyścigu, zapierdzielać jak rakieta 250km/h, kiedy twoja dziewczyna ma jedyny kask, zdobyć dzięki lataniu coś fajnego na wydarzeniu, w scenariuszu na bieżącej fabule, napierdzielać się na miotle na zaklęcia etc... Być może jakiś MG stworzyłby tutaj wyjątek, ale generalnie - no jeżeli latanie na miotle jest warunkiem zdobycia czegoś, to postać bez tej przewagi powinna przegrać.
Profesor G
Kilku panów w jednym ciele.
krew
genetyka
zawód
175cm. Przeciętna budowa ciała. Brązowe włosy. Piwne oczy. Zarost.

Giovanni Urquart
#1,438
17.10.2024, 15:14  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.10.2024, 15:47 przez Papa Legba.)  
Dzień dobry
Przypomniało mi się, że gdzieś kiedyś wyniknęło, że Gio nie może być jednak w Zakonie i chciałabym spytać, jak jego obecny status wygląda.

I jeszcze mam pytanie (sugestię?) co do wydarzenia letniego . Lepiej by było, gdyby post ponad wiadomością z pingnięciami i wiadomość z pingnięciami były jednym postem, bo nie zauważyłam wcześniej tego wyżej. Poza tym, jeśli to jest związane i w pierwszym jest mowa o tym, żeby zacząć jak się wszystko pojawi, to drugi post sugeruje, że już się pojawiło i można zgłaszać sesje, ale jednak nie można, więc proponuję to jaśniej napisać.
Czarodziejska legenda
Only the dead have seen the end of war.
sława
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Celtycka bogini magii, podziemi, wojny, płodności i zniszczenia. Łączona również z przeznaczeniem i przepowiedniami, zwłaszcza tymi mówiącymi o zagładzie, śmierci i wygranej w bitwie. Przedstawiana jest zwykle w zbroi i rynsztunku. Pojawia się wszędzie, gdzie jest wojna. Krąży nad polem bitwy pod postacią kruka lub wrony. Podżega wojowników do walki i może pomóc w zwycięstwie nad ich wrogami. Morrígan zachęca wojowników do odważnych czynów, wzbudza strach w ich wrogach i jest przedstawiana jako piorąca zakrwawione ubrania tych, którym przeznaczona jest śmierć. Najczęściej jest postrzegana jako bogini bitwy i wojny, a także jako manifestacja bogini ziemi i suwerenności, głównie reprezentująca rolę bogini jako strażniczki terytorium i jego mieszkańców. Morrígan jest często opisywana jako trzy siostry, zwane „trzema Morrígan”. W mitologii członkostwo w triadzie jest przyznawane boginiom Badb, Macha i Morrígan, która może mieć na imię Anand. Uważa się, że wszystkie te imiona były imionami tej samej bogini.

Morrigan
#1,439
17.10.2024, 18:32  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.10.2024, 18:32 przez Morrigan.)  
@Giovanni Urquart

1. Jeśli nie jesteś pewna swojej własnej fabuły to:
a) w pierwszej kolejności powinnaś sprawdzić temat Zakonu Feniksa oraz z wpisem, na podstawie którego go uzupełniamy (bo bez zgłoszenia gracza tego nie robimy)
b) w drugiej kolejności, jeśli sytuacja nadal jest niejasna, zalecam skontaktować się z osobami, które są odpowiedzialne za funkcjonowanie organizacji w sposób fabularny (ich loginy są wyszczególnione w w/w spisie)

2. Na discordzie, na którym jesteś obecna, istnieje kanał „stolik nauczycieli”, na którym administratorzy, mistrzowie gry oraz moderatorzy wrzucają jakieś ważne informacje. Znajdują się tam dwie wiadomości dotyczące wspomnianego eventu, z czego jedna z nich bezpośrednio linkuje do wiadomości wyjaśniającej o co w ogóle chodzi. W poście, do którego zostałaś spingowana, znajdują się tylko założone sesje i kod, brak tam w ogóle wyjaśnienia fabularnego.
Drugi post nie sugeruje, że się wszystko zaczęło. „W momencie, w którym skończę, na forum pojawi się nowe ogłoszenie. To będzie dla was sygnał, że nie pojawi się już nic nowego i możecie rozpocząć grę.” Na forum nie pojawiło się nowe ogłoszenie mówiące o tym, że można już pisać.
hold me like a grudge
and what an ugly thing
– to have someone see you.
sława
V
krew
czysta
genetyka
aurowidz
zawód
auror
Stosunkowo wysoki mężczyzna, mierzący sobie 183 centymetry wzrostu. Posiada włosy barwy ciemnego blondu i jasne, błękitne oczy. Budowa jego ciała jest atletyczna, a na twarzy często widnieje lekki, szelmowski uśmieszek. Porusza się z nonszalancją i pewną niedbałością. Jest nienaturalnie zimny w dotyku.

Atreus Bulstrode
#1,440
17.10.2024, 19:39  ✶  
Wpadły rozliczenia więc przychodzę z istotnym dla mnie pytaniem; jak mają się rozliczenia do zmian, które będą wprowadzane w genetykach? Chodzi mi głównie o to, czy po rozliczeniu się i wejściu zmian, będzie możliwość dobrania lub podmiany przewag/zawad lub ewentualnej zmiany rozłożenia kropek, jeśli komuś by to mieszało w posiadanej genetyce?
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Strony (183): « Wstecz 1 … 142 143 144 145 146 … 183 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa