• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Biuro Spraw Wszelakich Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi

Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,481
29.10.2024, 09:52  ✶  
@Daphne Lestrange

Dzień dobry - przychodzę z pytaniami o genetykę rozszczepienie duszy.

Czy obie dusze muszą być tej samej płci?
Nie.

Co ile tur odbywa się zmiana dusz?
Tyle ile określono w opisie przewagi (zaczynasz grę, a potem rzucasz co tyle tur, ile narzuca ci wynik każdej kolejnej kości).

Jak zażyłe (lub przeciwnie) mogą być relacje między duszami?
Jest to całkowicie w rękach gracza. Jedyne czego nie dopuszczę to gdyby druga dusza nie chciała być w tej samej organizacji co pierwsza i miała działać przeciwko niej, bo to ten sam psuj gry co robienie podwójnych agentów i postaci zmieniających stronę w jeden kwartał.

Spotykają się tylko w snach i tylko tam mogą się komunikować ze sobą wprost?
Tak.

Z jakiej kości rzucam po rozpoczęciu rozgrywki?
Charyzma (masz to po prawej w tabelce).
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,482
29.10.2024, 09:57  ✶  
@Florence Bulstrode

Czy można więc po rozegraniu sesji to zabezpieczenie zgłaszać przy lokacji w rozliczeniu lata?
Tak.

Czy za te zabezpieczenia nakładane przez korzystanie z umiejętności rodowych (przekładnie/obrazy Averych) płaci się PD?
Nie.
Hajs, hajs suko
Nasiono rzucone w suchą glebę
krew
genetyka
zawód
Drobna kobietka, z twarzy może być mylona ze starszą nastolatką. Czarne włosy sięgające do łopatek, oczy równie ciemne. Lekko oliwkowa cera pozbawiona skaz. Często wbija wzrok w określony punkt lub podłogę. Daphne mierzy zawrotne 165 centymetrów. Z głosu sprawia wrażenie nieśmiałej i niezdecydowanej.

Daphne Lestrange
#1,483
29.10.2024, 13:09  ✶  
Kontynuując temat rozszczepionej duszy - co się stanie jeśli wyrzuciłabym zwykłą porażkę? W rozpisce uwzględniono krytyczną porażkę i słaby sukces.
Good Boy
I've got a twisted way of making it all seem fine
sława
III
krew
półkrwi
genetyka
—
zawód
Klątwołamacz
Wysoki na metr i dziewięćdziesiąt centymetrów co do milimetra - no więc wysoki, ale za to z drobną budową ciała. Czarne, kręcone włosy i ciemne oczy. Twarz pokryta kilkudniowym zarostem zdradza, że niezbyt dba o siebie.

Thomas Figg
#1,484
29.10.2024, 17:51  ✶  
Przychodzę tu z garścią pytań odnośnie podróżowania. Szeroki uśmiech

1. Otóż, w Przestrzeń gry, przemieszczanie się i podróże jest napisane:

Cytat:Teleportacja ma swoje ograniczenia: im dłuższy dystans do przebycia, tym większe ryzyko rozszczepienia. Ograniczeniem jest również zasięg, na który można się teleportować (mniej-więcej wielkości Anglii, a więc nie da się teleportować z Londynu do Belfastu czy Rzymu).

Czy w większych krajach też to tak działa? Np. w USA, Brazylii czy ZSRR, to czy nadal jest to ograniczone takimi wymiarami jak ma Anglii i to wyznacza odległość maksymalna teleportacji?

2. Dalej jest też napisane:

Cytat:Ponadto, za pomocą świstoklika czarodziej może przemieścić się jedynie w obszarze Europy; jeśli chce podróżować na inne kontynenty, musi odbyć podróż statkiem.

Jak to się odnosi do podróży właśnie po ZSRR, czy granicę między Europą i Azją trzeba pokonać w niemagiczny sposób, czy też w obrębie tego kraju można już wykonać skok świstoklikiem do jego azjatyckiej części podczas przebywania w jego europejskiej cześci?
sweet summer child
Savor every moment 'til she has to go
'Cause her boyfriend is the rock 'n' roll
sława
IV
krew
czysta
genetyka
—
zawód
modelka
Dość wysoka (177 cm) młoda dziewczyna z długimi, ciemnymi lokami i brązowymi oczami. Pełna energii i ubrana jak z żurnala, zwraca na siebie uwagę wszystkich wokół.

Electra Prewett
#1,485
29.10.2024, 19:44  ✶  
Hej, mam pytanie, czy na forum jest możliwość stworzenia torebki z nałożonym zaklęciem zmniejszająco-zwiększającym (takiej, jaką miała Hermiona)? A jeśli tak, to czy byłoby to w zakresie możliwości Electry (rzemiosło III i przewaga krawiectwo)? I czy przewaga rodzinna Rosierów zwiększyłaby wytrzymałość takiej torebki, czy też odnosi się ona stricte do ubrań, a do akcesoriów już nie?
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,486
29.10.2024, 20:23  ✶  
@Daphne Lestrange

Dusza przechodzi w stan uśpienia.
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,487
29.10.2024, 20:30  ✶  
@Thomas Figg

Co do zasięgu teleportacji - jest taka sama wszędzie, ogranicza cię tutaj umiejętność teleportacji. Jednocześnie gdybyś chciał przenieść się tak z jednego kraju do drugiego to możesz napotkać na problem, bo zakładaliśmy, że państwa sobie te granice jednak jakoś zabezpieczają (jakoś, bo się nad tym mocno nie pochyliliśmy skoro gramy w Londynie, ale jak trzeba to się pochylimy albo coś zaproponuj).

Co do świstoklików - tutaj też nakreśliliśmy obszar ich zasięgu i jest nim Europa. Jak chcesz dostać się na wschód Związku Radzieckiego to musiałbyś najpierw przenieść się na jego zachód, później podróżować inaczej lub np. zakupić kolejny świstoklik.
PS. pamiętajcie, że na podróże do danego kraju i przez dany kraj musisz mieć papiery, a trwa Zimna Wojna - odegrajcie to jakoś klimatycznie.
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,488
29.10.2024, 21:09  ✶  
@Electra Prewett

Zależy, z czego zrobiona byłaby ta torebka - bo jednak za obróbkę np. skóry odpowiada przewaga kaletnictwo i według opisu to ona odpowiada za tworzenie plecaków, w domyśle toreb, torebek i innych skórzanych akcesoriów również. Twoja torba musiałaby być materiałowa, bo postać potrafi szyć. Wykonanie materiałowej torby nie jest problemem.
Tylko tak - tworząc rzemiosło zakładałam, że kaletnicy korzystają ze skóry magicznych stworzeń, więc tak jakby wykorzystują ich właściwości. W kanonie potterowskim istnieje sporo takich przedmiotów - np. wsiąkiewki. Można pokusić się o myśl, że być może istnieje magiczne stworzenie, którego włosy mają jakieś właściwości skurczające (sierść niuchacza?) i da się z nich coś upleść, albo ubić tych niuchaczy tyle, żeby zrobić owłosioną torebkę wyglądającą kuzyn Itt z Rodziny Addamsów. Jeżeli nie czerpać magicznych właściwości z magicznych stworzeń - trzeba rzucić jakieś zaklęcie. Za zmniejszanie i zwiększanie odpowiada transmutacja.
Postać potrafi więc uszyć torbę, ale ma trolla z wiedzy przyrodniczej - nie ma jak wpaść sama na to czy takie zwierzę istnieje, oraz okropnego z transmutacji - nie sądzę, aby wiedza świeżego absolwenta szkoły była wystarczająca do stworzenia takiego przedmiotu. Postać nie jest więc w stanie nadać torbie magicznych właściwości bez pomocy - w klimacie jest więc poproszenie o wsparcie. Poprzeglądanie z kimś encyklopedii albo np. udanie się do kowala, który wykuje ci runę, rzuci na nią jakieś zaklęcie skurczające i ty to do tej torebki przymocujesz.
Kolorowy ptak
krew
genetyka
zawód

Neil Enfer
#1,489
30.10.2024, 01:41  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.10.2024, 13:55 przez Neil Enfer.)  
Czy pod KP w Osi czasu mogą być emotki?

I jeszcze sprawa, jak w kwartale letnim wychodzi mi fabularnie zmiana jednej zawady na inną, to mam o tym napisać tutaj, co nie? Ale mam też w tym samym miejscu napisać co sobie kupuję za moje pd? Bo jest kwestia tego, że za rozliczenie się dostaje się 200pd, czyli mam zakładać, że moja postać już teraz nie 780, jak to pod kp ma wypisane, ale ma 980 i w rozliczeniu tutaj mam kupować jakbym miała 980?
god (self-diagnosed)
If we swallow all the friends we have,
who will be there to blame
for things we've done

when the worlds collapse?
sława
VII
krew
czysta
genetyka
jasnowidz
zawód
celebryta, widzący, twórca
Celebryta; Jedno z najbardziej znanych nazwisk Londynu. Nosi się w drogich ubraniach w gwieździste wzory, a jego ulubiony kolor to niebieski (najczęściej w ciemnych tonach, przeszywany złotą lub srebrną, błyszczącą nicią). Jest bardzo wysoki, ma ponad 180 centymetrów wzrostu i jest przy tym bardzo chudy, wręcz wychudzony. Zawsze przepięknie pachnie - nie wychodzi z domu bez spryskania się drogimi, męskimi pachnidłami. Czaruje słowem - wie jak mówić, aby docierać do ludzi.

Vakel Dolohov
#1,490
30.10.2024, 14:36  ✶  
@Neil Enfer

Tak, mogą tam być emotki, obrazki, opisy dowolnej długości i w dowolnej formie - dla nas istotne są daty i linki do sesji, to żeby to było chronologiczne i faktycznie zawierało linki do rozegranych wątków, a nie tylko ich część.

I jeszcze sprawa, jak w kwartale letnim wychodzi mi fabularnie zmiana jednej zawady na inną, to mam o tym napisać tutaj, co nie?
Tak. Piszesz jaką tracisz i dlaczego i jaką zyskujesz i dlaczego.

Ale mam też w tym samym miejscu napisać co sobie kupuję za moje pd?
Tak.

Bo jest kwestia tego, że za rozliczenie się dostaje się 200pd, czyli mam zakładać, że moja postać już teraz nie 780, jak to pod kp ma wypisane, ale ma 980 i w rozliczeniu tutaj mam kupować jakbym miała 980?
Tak.

with all due respect, which is none
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Strony (183): « Wstecz 1 … 147 148 149 150 151 … 183 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa