• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Biuro Spraw Wszelakich Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi

Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,681
23.07.2025, 10:17  ✶  
@Lorien Mulciber

Nie, nie ma odgórnego przykazu do nienawiści. Każda postać może mieć swoje opinie i preferencje. Jakaś część postaci niezależnych będzie zawsze reagowała zgodnie z takim opisem, żeby zachować jego sens.
Toska
I am the patron saint
of your demise.
sława
IV
krew
czysta
genetyka
dziedzic Slytherina
zawód
Wytwórca różdżek
Przeciętnego wzrostu kobieta (175cm) o srebrnych oczach i burzy rudych włosów.

Larisa Gregorovitch
#1,682
29.07.2025, 23:16  ✶  
Dzień dobry, przychodzę z takim oto pytaniem; czy do zajmowania się rodzinnymi wężami potrzeba mi przewagi ONMS czy wystarczy ogólna wiedza przyrodnicza?
ᴀʟᴄʜᴇᴍɪsᴛ ᴏꜰ ɢʟᴀss
what is the point
in having a mind
if you do not use it
to make judgements
sława
III
krew
półkrwi
genetyka
metamorfomag
zawód
szklarz
178cm wzrostu; zielone oczy; ciemnobrązowe kręcone włosy; trzydniowy zarost na twarzy; dołeczki w policzkach; lekko przygarbiona postura; chód opieszały, nieco niezgrabny

Elias Bletchley
#1,683
31.07.2025, 22:30  ✶  
Ahoy, czy mamy jakieś informacje statystyczne dotyczące tego jaki jest przybliżony podział procentowy ze względu na status krwi w społeczeństwie czarodziejów? Czy da się chociaż hierarchicznie jednoznacznie określić kogo jest najwięcej? Podejrzewam, że najlogiczniej najwięcej by musiało być półkrwi, ale not sure gdzie konkretnie w takiej hierarchii plasowałaby się czysta krew i mugolaki :thinking:
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,684
01.08.2025, 00:09  ✶  
@Larisa Gregorovitch

Do opiekowania się zwykłymi wężami, które są jakąś egzotyczną ozdobą domu nie potrzebujesz żadnej przewagi (wystarczy wiedza o przyrodzie). Gdybyś chciała mieć węże magiczne, albo jakieś super groźne węże mogące zabić, to oczekiwalibyśmy dobrania jakiejś sensownej przewagi.
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,685
01.08.2025, 00:18  ✶  
@Elias Bletchley

Zakładamy, że społeczeństwo UK i Irlandii liczy sobie aktualnie (czyli już w trakcie wojny - po wielu śmierciach) około 20,000 czarodziejów, gdzie w przybliżeniu 15% to rodziny czystokrwiste, a 5% to mugolaki. Czarodzieje półkrwi stanowią przeważającą większość, ogół społeczeństwa. Rodzin czystokrwistych jest więcej niż opisaliśmy na forum, można ich ilość podwoić.

Dodamy te informacje do tematów (gdybyśmy rozbudowując je coś jednak w tej kwestii zmieniły to damy ci znać, ale te proporcje się gigantycznie nie zmienią: półkrwi zawsze będzie najwięcej, z przewagą ponad pozostałymi dwiema grupami razem wziętymi).
Czarodziej
Life is a tragedy, darling. At least mine comes with good wine and better company
krew
genetyka
zawód
Wzrost: 1,75m Oczy: niebieskie Porusza się niedbale, ale władczo - jakby cały świat należał do niego. Nie nosi typowych szat czarodziejów - tych przypominających sutanny, raczej ubiera się w dżinsy, koszule lub t-shirty i do tego ramoneski. Na przyjęcia chodzi w bardziej eleganckich szatach, przypominających ubiory arystokracji z XIX wieku. Może sprawiać wrażenie nieprzyjemnego i trudno dostępnego.

Dacre Black
#1,686
15.08.2025, 20:04  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.08.2025, 20:28 przez Dacre Black.)  
Dobry. Uśmiech Przeczytałem, że tu znajdę odpowiedź na moje pytania najszybciej, więc... z góry przepraszam, ale pytań mam pierdylion. Mrugnięcie

1. rozumiem, że mogę grać wampirem. Czy wampiry w tym świecie nadal są czarodziejami? Czyli: czy mogę funkcjonować tak samo, jak inni czarodzieje, z tą niedogodnością, że muszę unikać słońca i żywić się krwią; czy coś tracę będąc wampirem, bo z jakiegoś powodu odbiera mi to jakieś moce?

2. czy w tym świecie wampiry mają jakieś swoje własne moce i wady? Na przykład: czy mogą hipnotyzować? Czy ich krew może leczyć ludzi? Bo tego nie znalazłem w opisie rasy.

3. czy gdzieś jest spis rodów czarodziejskich, do którego muszę się w jakiś sposób dostosować, chcąc być Blackiem? Zapewne taki temat istnieje, ale go nie znalazłem, przepraszam. :c - nieaktualne, chłop mi znalazł ;P

4. czy mogę prowadzić swój własny biznes z rzeczami niekoniecznie legalnymi, które sam tworzę? Mam parę pomysłów, głównie na eliksiry czy artefakty (mogę to z którymś administratorem szczegółowo omówić na PW - co to ma być, z czego, jakie ma moce itp.) Innymi słowy - czytałem, że świat tworzą również gracze, za aprobatą administracji, więc pytanie, jak bardzo mogę się rozbuchać i czy każdorazowo z nowym pomysłem czaru/eliksiru/różdżki/innego magicznego przedmiotu mam uderzać do Adminów z pytaniem, czy tak mogę?

Zapewne będę mieć jeszcze kolejny pierdylion pytań, ale to jest to, co mi przychodzi do głowy teraz.
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,687
15.08.2025, 20:40  ✶  
@Dacre Black

Hej!

1. rozumiem, że mogę grać wampirem. Czy wampiry w tym świecie nadal są czarodziejami? Czyli: czy mogę funkcjonować tak samo, jak inni czarodzieje, z tą niedogodnością, że muszę unikać słońca i żywić się krwią; czy coś tracę będąc wampirem, bo z jakiegoś powodu odbiera mi to jakieś moce?
Jesteś czarodziejem. Serduszko Funkcjonujesz tak samo jak inni czarodzieje.

2. czy w tym świecie wampiry mają jakieś swoje własne moce i wady? Na przykład: czy mogą hipnotyzować? Czy ich krew może leczyć ludzi? Bo tego nie znalazłem w opisie rasy.
Dobierasz przewagę Nocna Mara. Poza tym na ten moment nie mają innych umiejętności.

3. czy gdzieś jest spis rodów czarodziejskich, do którego muszę się w jakiś sposób dostosować, chcąc być Blackiem? Zapewne taki temat istnieje, ale go nie znalazłem, przepraszam. :c
Tutaj masz opis rodziny. Masz też w podlinkowanym wcześniej temacie przewagę rodzinną. Jeżeli masz problemy z poruszaniem się po forum polecam zajrzeć do mapy, być może będzie dla ciebie bardziej czytelna. Musisz też dostosować się do aktywnych postaci Blacków oczywiście. Polecam albo wejść na forumowego discorda albo umówić się na jakieś relacje bezpośrednio z Bellatrix.

4. czy mogę prowadzić swój własny biznes z rzeczami niekoniecznie legalnymi, które sam tworzę? Mam parę pomysłów, głównie na eliksiry czy artefakty (mogę to z którymś administratorem szczegółowo omówić na PW - co to ma być, z czego, jakie ma moce itp.) Innymi słowy - czytałem, że świat tworzą również gracze, za aprobatą administracji, więc pytanie, jak bardzo mogę się rozbuchać i czy każdorazowo z nowym pomysłem czaru/eliksiru/różdżki/innego magicznego przedmiotu mam uderzać do Adminów z pytaniem, czy tak mogę?
Możesz prowadzić własny biznes. Możesz wymyślać nowe rzeczy. Na ten moment jedynym czego oczekujemy to gdyby te wytwory miały być jakimś narzędziem mordu albo wpływać na mechanikę gry (np. dodawać jakiś bonus do rzutu kością) trzeba to skonsultować z mistrzami gry. Konkretna mechanika tworzenia u nas nie istnieje (opieramy się na kreatywności graczy i ewentualnych rzutach kością), ale próbujemy coś przygotować. Jesteśmy z graczami umówieni na to, że w momencie wejścia mechaniki wytwarzania, dotychczas wytworzone przedmioty zostaną uczciwie wycenione zgodnie z nowymi zasadami i będzie można je zachować.

Zapewne będę mieć jeszcze kolejny pierdylion pytań, ale to jest to, co mi przychodzi do głowy teraz.

Zapraszam. Od tego jest ten temat, żeby pytać.
Czarodziej
Life is a tragedy, darling. At least mine comes with good wine and better company
krew
genetyka
zawód
Wzrost: 1,75m Oczy: niebieskie Porusza się niedbale, ale władczo - jakby cały świat należał do niego. Nie nosi typowych szat czarodziejów - tych przypominających sutanny, raczej ubiera się w dżinsy, koszule lub t-shirty i do tego ramoneski. Na przyjęcia chodzi w bardziej eleganckich szatach, przypominających ubiory arystokracji z XIX wieku. Może sprawiać wrażenie nieprzyjemnego i trudno dostępnego.

Dacre Black
#1,688
16.08.2025, 11:19  ✶  
Dzięki wielkie, odpowiedzi były bardzo pomocne. Szeroki uśmiech
Kolejne pytanie, jakie mam, to kwestia dziedziczenia i rodów. Jak wiemy, długowieczne arystokratyczne rody czystej krwi bardzo pilnują, żeby wiązać się tylko z innymi arystokratami czystej krwi: nie rozwadniać krwi czystej z mugolskim plugastwem i dodatkowo nie popełnić mezaliansu społecznego. W związku z tym członkowie takich rodów, jak Black, Lestrange, Malfoy, chyba także Rookwood, Avery, Selwyn i Rosier (ale tego nie jestem pewien) powinni mieć rodziców pochodzących z innych wymienionych wyżej rodów. Czy w związku z tym gracz powinien ustalać również koligacje rodzinne z członkami drugiego z tych rodów? I czy postać dziedziczy przewagę/klątwę rodową drugiego rodzica? Czy po prostu uznajemy, że jak ktoś nosi nazwisko jednego z tych rodów, to wszystko zostaje w rodzinie i rodem drugiego rodzica się nie interesujemy?
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,689
16.08.2025, 11:25  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.08.2025, 11:34 przez Eutierria.)  
@Dacre Black

Czy w związku z tym gracz powinien ustalać również koligacje rodzinne z członkami drugiego z tych rodów?
Tak. Oczywiście nie musicie być spokrewnieni super blisko jak nie chcecie, ale czasami mamy na forum duże zbiorowe eventy, gdzie nie sposób nie spotkać swojej rodziny i inni gracze będą chcieli wiedzieć, kogo ich postać widzi przed sobą. Pwease

I czy postać dziedziczy przewagę/klątwę rodową drugiego rodzica?
Wybierasz jedną. Np. jak u Primrose - nosi nazwisko Lestrange, ale przewagę rodową ma po mamie (z rodu Parkinson).

Jeszcze dodam - jeżeli nie masz ochoty na bycie częścią fabularnych rodzin, a przewaga Blacków ci pasuje, to nazwisko mamy możesz wymyślić (nie musisz brać nazwisk z listy), byle była to w domyśle czarownica krwi czystej. Skoro już posłużyłam się przykładem (bo wydaje mi się, że tak jest najłatwiej) to taką sytuację ma Vasilij. Ojciec jest z rodu fabularnego, a matka jest zwyczajnie „czystej krwi” i tyle.
Czarodziej
krew
genetyka
zawód

Dacre Black
#1,690
16.08.2025, 12:55  ✶  
Znowu ja! XDD
Jest Zawada "Brudny Sekret", waga II. Tylko, że z koncepcji postaci teraz wynikło mi, że w zasadzie, to on ma dwa takie sekrety, które lepiej, żeby nie wyszły na jaw. I teraz pytanie: czy daną Zawadę można wziąć tylko raz i liczy się jako waga II niezależnie od tego, jak dużo się w niej de facto mieści; czy jeśli ma się dwa różne, nie powiązane ze sobą sekrety, to można dwa razy wziąć tę Zawadę/wpisać w kartę raz, opisać dwa sekrety i potraktować łącznie jako wagę IV?
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Strony (183): « Wstecz 1 … 167 168 169 170 171 … 183 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa