• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
    • Kalendarium
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Biuro Spraw Wszelakich Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi

Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,861
05.06.2026, 17:17  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.06.2026, 17:19 przez Eutierria.)  
@Elliott Malfoy

Druga opcja jest bardzo zwyczajna i nic szczególnego nam w lore nie zmienia, więc odniosę się tylko do tej pierwszej.

Mechanika wil i afronwyrów jest uzależniona od płci i one mają zupełnie inne opisy. Doprecyzuj jakiej płci robisz postać. Wile to według opisu widma, migoczące postacie zamieniające się w łabędzie, więc nie ma problemu z tym, żeby w Chinach zamieniały się w liski. Postać przyjedzie tutaj i będzie miała szok kulturowy (czemu moja matka nie jest ptakiem??), ale tak naprawdę nie rusza to naszych brytyjskich wil tak długo, jak nie ściągniesz tej matki do Wielkiej Brytanii, tylko będzie sobie biegać po tafli chińskiego jeziora jako twoje unikalne backstory. Problemem wydają mi się afronwyry. Tam są to już konkretnie wiry wodne i nie mam pojęcia jak to przepisać na lore lisie, ani jakieś zwierzęce. (Oczywiście możesz być bezpieśny.)

Nie możesz mieć bycia przyjacielem lisów tak po prostu, bo są rodziny mające to jako przewagę rodową i są już dwie rodziny mające ją jako przewagę bliźniaczą (Quirke i Meadowes). W imię tego, żeby takich samych przewag nie dublujemy w nieskończoność, musisz wymyślić coś innego, albo być członkiem którejś z tych rodzin, które już są. Inny przykład przewagi z wykorzystaniem zwierzęcia to Nordgersimowie i Figgowie.
King with no crown
Stars, hide your fires
Let no light see my black and deep desires
sława
V
krew
czysta
genetyka
—
zawód
Kanclerz Skarbu
Schludny, młody mężczyzna ze starannie ułożonymi blond włosami. Nie grzeszy wzrostem, będąc wysokim na 178 centymetrów, acz chodzi na tyle wyprostowany i z uniesioną głową, że może wydawać się górować nad rozmówcą. Pomaga mu w tym spojrzenie chłodnych, niebieskich oczu, na tyle skutych lodem, że nie sposób się przez niego przebić, aby dostrzec kryjącą się za nimi duszę. Zazwyczaj używa perfum z cedrowymi nutami przeplatającymi się z drzewem sandałowym. Dobiera ubrania starannie, zwłaszcza kolorystycznie. Nie ubiera się krzykliwie, acz odpowiednio do okazji; zawsze z idealnie wyprasowanym materiałem koszuli, dobrze dopiętą kamizelką. Charyzmą przyciąga do siebie innych, acz waży słowa w naturalnie ostrożnej manierze. Nie brak mu w głosie donośnych tonów, na marne można oczekiwać, że otworzy usta, aby krzyczeć, nawet te cicho wypowiedziane przez niego słowa potrafią być dobitniejsze niż cudzy krzyk. Stawia na niską intonację, uważając, że jest przyjemniejsza dla ucha i bardzo dobrze podkreśla angielski, wręcz krzyczący w swojej pretensjonalności o jego uprzywilejowanym urodzeniu, akcent.

Elliott Malfoy
#1,862
05.06.2026, 17:55  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.06.2026, 17:57 przez Elliott Malfoy.)  
Postać chcę płci męskiej zrobić, dlatego pisałem o Afonwyrynach też. Myślałem bardziej nad czymś takim, aby w Chinach była jedna postać, bez rozdzielenia na mężczyzn i kobiety w zaleznosci od tego w jakiej postaci byla podczas 'wytwarzania' bobasa, dlatego, że w większości kulturowych/historycznych opisów jest coś takiego:

Kod:
Describing the transformation and other features of the fox, Guo Pu (276–324) made the following comment:

When a fox is fifty years old, it can transform itself into a woman; when a hundred years old, it becomes a beautiful woman, or a spirit medium, or an adult man who has sexual intercourse with women. Such beings are able to know things at more than a thousand miles' distance; they can poison men by sorcery, or possess and bewilder them, so that they lose their memory and knowledge; and when a fox is thousand years old, it ascends to heaven and becomes a celestial fox.[6]

In Duìsúpiān (對俗篇) of the Baopuzi, it is written:

Foxes and dholes both can be eight hundred years of age, and when they are five hundred years old, they become enlightened and are able to take up human form. 狐貍、豺狼皆壽八百歲,滿五百歲,則善變為人形。

Ewentualnie, aby to dopasowac do plciowego podzialu moge cos pokminic z rzekami w Chinach, bo tam jest mega duza kultura tego, w koncu im ta rzeka zalewala albo wysuszala wszystko przez x stulec.

Zródło: https://en.wikipedia.org/wiki/Fox_spirit

“An immense pressure is on me
I cannot move without dislodging the weight of centuries”
♦♦♦
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,863
05.06.2026, 18:02  ✶  
@Elliott Malfoy

Jeśli dopasujesz to jakoś do płciowego systemu, to jak najbardziej możesz zrobić taką postać. Bez tego niestety nie będę mogła tego przyjąć, bo on istnieje na forum już dużo lat i ludzie pisali postacie konkretnie pod ten koncept wil, jaki jest opisany w wątku genetyk.

Te wiry rzeczne jak najbardziej mogą występować poza Wielką Brytanią, a rodzina powiązana w jakiś sposób z przytoczonymi przez ciebie lisimi legendami będzie git.
hold me like a grudge
and what an ugly thing
– to have someone see you.
sława
V
krew
czysta
genetyka
aurowidz
zawód
auror
Stosunkowo wysoki mężczyzna, mierzący sobie 183 centymetry wzrostu. Posiada włosy barwy ciemnego blondu i jasne, błękitne oczy. Budowa jego ciała jest atletyczna, a na twarzy często widnieje lekki, szelmowski uśmieszek. Porusza się z nonszalancją i pewną niedbałością. Jest nienaturalnie zimny w dotyku.

Atreus Bulstrode
#1,864
06.06.2026, 20:59  ✶  
Wylosowała mi sie taka suma;

Podczas podróży na łonie natury natrafiasz na memortka. Ten malutki ptaszek, który zwykle jest niemy, kontynuował przy tobie swój śpiew - wyśpiewał wszystkie rzeczy, które usłyszał w swoim życiu. W końcu umarł, a ty nie mogłeś nic na to poradzić. Gdy wracasz do domu, z nieba spada tuż obok ciebie wielka, gliniana donica. Czyżby śpiew umierającego memortka przynosił pecha? Przez najbliższą dobę spotyka cię wiele nieszczęść - dopóki nie zorientujesz się, że pogrzebanie jego ciała przerwie czar, to towarzyszy ci klątwa pecha.

I tu moje pytanie czy pech mija po 24h samoistnie czy ja muszę iść po 24h to ścierwo memortka zakopać.
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,865
06.06.2026, 21:18  ✶  
@Atreus Bulstrode

Musisz go zakopać (jak wolisz to możesz go spalić albo posłać na wianku na wodę etc). Pliska
Gnojek
sława
V
krew
czysta
genetyka
snowidz
zawód
Kustosz w OdNowa
Wysoki (182 cm), szczupły brunet o brązowych oczach oraz starannie ułożonych włosach. Zawsze ubrany elegancko. Porusza się pewnym, energicznym krokiem. Sprawia wrażenie osoby pewnej siebie, a czasem nawet wyniosłej. Na jego twarzy często pojawia się lekki, ironiczny uśmiech, który trudno jednoznacznie zinterpretować. Laluś ❤️

Leo Avery
#1,866
28.06.2026, 19:53  ✶  
Hej, mam kilka pytań!

1. Czy miały miejsce jakieś eventy dziejące się wokół galerii OdNowa, albo czy grając postacią z rodziny Avery jest coś ważnego, co powinnam wiedzieć?

2. Czy grając synem właściciela galerii, mogę uznać, że ojciec podzielił się władzą i zrobić ze swojej postaci osobę decyzyjną jeśli chodzi o OdNowe?

3. Do kogo się zgłosić, jeśli chciałabym dołączyć do Śmierciożerców?
from ashes to ashes
O! from what power hast thou this powerful might,
With insufficiency my heart to sway?
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Przed dwoma tysiącami lat niewielkie irlandzkie miasteczko Waterford spłynęło krwią okrutnego męża i bezdusznego ojca kobiety, która zbyt wiele wycierpiała z ich rąk. Upiorzyca gnana nienawiścią i pragnieniem zemsty, przez lata dotkliwie karała wiarołomnych kochanków i mężów, aż zasnęła w swym rodzinnym grobowcu. Mieszkańcy co roku w rocznicę jej zgonu kładą na ciężkiej marmurowej płycie krypty rytualny kamień, który ma zapewnić im bezpieczeństwo. Ze szczątkowych zapisków etnologów i lokalnych pieśni, można wywnioskować, że kobieta była użytkowniczką magii. Czy znajdzie się śmiałek, który zdecyduje się zdjąć kamień i pocałunkiem obudzić bladolicą śniącą o ustach czerwonych jak krew?

Dearg Dur
#1,867
28.06.2026, 21:16  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.06.2026, 21:26 przez Dearg Dur.)  
@Leo Avery

1. Nie do końca związane z galerią, wciąż jednak ściśle związanym z rodziną Averych eventem był Sen Nocy Letniej oraz powiązana z nim plotka o zaginięciu w czasie Spalonej Nocy Raphaeli.

2. Obecnie Cypress Avery ma już trójkę dzieci (postaci: Astoria, Vienne oraz Cedric) i dość rozbudowane rodzinne lore. Jeżeli zamierzasz tworzyć postać w głównym drzewku dyrektora galerii, musisz skontaktować się w pierwszej kolejności z Astorią, która ma dostęp do drzewka oraz przygotowuje rozbudowany opis rodziny wraz z jej bieżącą działalnością.

3. Informacje na temat rekrutacji do Śmierciożerców znajdują się w drugiej części tego posta.

edit: poprawiłam jedno imię w którym się walnęłam, sorka
Gnojek
sława
V
krew
czysta
genetyka
snowidz
zawód
Kustosz w OdNowa
Wysoki (182 cm), szczupły brunet o brązowych oczach oraz starannie ułożonych włosach. Zawsze ubrany elegancko. Porusza się pewnym, energicznym krokiem. Sprawia wrażenie osoby pewnej siebie, a czasem nawet wyniosłej. Na jego twarzy często pojawia się lekki, ironiczny uśmiech, który trudno jednoznacznie zinterpretować. Laluś ❤️

Leo Avery
#1,868
28.06.2026, 22:40  ✶  
1. Dzięki. No tak, teraz pamiętam ten event.

2. Astoria się zgodziła, będę w głównej linii. Czy ojciec więc podzieli się władzą i mogę przejąć część obowiązków, przy czym być również postacią decyzyjną? Umówiłam się z Astoria, że i tak będę się z nią konsultować.

3. Dzięki!
from ashes to ashes
O! from what power hast thou this powerful might,
With insufficiency my heart to sway?
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Przed dwoma tysiącami lat niewielkie irlandzkie miasteczko Waterford spłynęło krwią okrutnego męża i bezdusznego ojca kobiety, która zbyt wiele wycierpiała z ich rąk. Upiorzyca gnana nienawiścią i pragnieniem zemsty, przez lata dotkliwie karała wiarołomnych kochanków i mężów, aż zasnęła w swym rodzinnym grobowcu. Mieszkańcy co roku w rocznicę jej zgonu kładą na ciężkiej marmurowej płycie krypty rytualny kamień, który ma zapewnić im bezpieczeństwo. Ze szczątkowych zapisków etnologów i lokalnych pieśni, można wywnioskować, że kobieta była użytkowniczką magii. Czy znajdzie się śmiałek, który zdecyduje się zdjąć kamień i pocałunkiem obudzić bladolicą śniącą o ustach czerwonych jak krew?

Dearg Dur
#1,869
28.06.2026, 23:45  ✶  
@Leo Avery

Jeżeli chodzi o kwestię zarządzania galerią, bardzo wiele zależy od ostatecznej wersji Twojej karty postaci - wieku, doświadczenia, przewag/zawad, opisu postaci, zakresu jej kompetencji i koneksji etc. Jako syn właściciela galerii Leo z pewnością będzie miał fory w udziałach w rodzinnym biznesie. Z poziomu karty najprawdopodobniej mógłby pełnić funkcję jednego z kuratorów, którzy odpowiadają za gromadzenie i opracowanie zbiorów, koncepcje poszczególnych wystaw oraz współpracę z artystami lub szefa działu nadzorującego jakąś część administracyjną działalności muzeum (np. działu konserwatorskiego).

Ponieważ Cypress jest w kwiecie wieku, zdecydowanie nie wybiera się na emeryturę, a od swoich dzieci wymaga wiele, przelewając na nie swoje ambicje (w oparciu o istniejącą relację z Astorią). Poszerzanie zakresu władzy postaci w galerii wymaga odegrania tego na fabule np. poprzez animowanie życia fabularnego w galerii dla innych postaci, rozgrywanie sesji zawodowych opierających się na zarządzaniu i promowaniu działań galerii, poszerzanie wpływów postaci przy pomniejszaniu wpływów ojca itp. Mile byłaby też widziana przewaga Dowodzenie II, jako mechaniczne potwierdzenie tych kompetencji.
Gnojek
sława
V
krew
czysta
genetyka
snowidz
zawód
Kustosz w OdNowa

Leo Avery
#1,870
01.07.2026, 15:42  ✶  
Chciałam zapytać, czy dobrze dodałam sobie modyfikatory przy tworzeniu daru na Mabon:

Rzemiosło +20, maluje obrazy w ramach swojej pracy +5, tworzenie dzieł sztuki II +20, sztuki plastyczne I +10. Razem +55
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Strony (189): « Wstecz 1 … 185 186 187 188 189 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Spis Treści
Zakładki
Tryb normalny
Tryb drzewa