• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
    • Kalendarium
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Sekrety Londynu Przygotowania Konsultacje z Mistrzem Gry Eutierria

Eutierria
szamanka
Kochajcie mnie, kochajcie, wy
—
 gęstwy zieleni
I wy, senne gromady powikłanych cieni
sława
III
krew
czysta
genetyka
—
zawód
zielarka, twórczyni eliksirów i sztuki w drewnie
Tchnie czymś dzikim, nosi na sobie okruchy lasu: czasem we włosy zaplącze się uschnięta gałązka, czasem w materiał szaty wczepią nasiona czy wkleją niteczki pajęczyn, a czasem sama czarownica dokłada intencjonalnie atrybuty natury: ozdoby z ptasich piór, polnych kwiatów czy zwierzęcych kłów. Ciągnie się za nią woń suszonych ziół i palonych kadzideł. Kobieta szczupła i przeciętnego wzrostu (164 cm), niebieskie oczy. Długie blond włosy o średnim skręcie, rzadko ułożone i wystylizowane, zwykle znajdzie się wśród nich kołtun. Spódnice szat Helloise są długie i mają głębokie kieszenie, w których zawsze znajdzie się nieco ziarna dla ptaków. Lubi mięsiste tkaniny, warstwy, ubrania swobodnie płynące za sylwetką, nie boi się wzorów ani koloru, choć wybiera głównie barwy głębokie i niezbyt nasycone lub bliskie ziemi: zielenie, brązy, zgaszone pomarańcze. Stawia przede wszystkim na praktyczność: materiały solidne, które posłużą długie lata i nie zaszkodzi im praca w ogrodzie. Zamiast sakwy często nosi pas na wzór dawnych châtelaine, do którego na skórzanych rzemykach przymocowane są drobne przedmioty: różdżka, futeralik z nożem, woreczek soli czy miniaturowe buteleczki eliksirów, w tym zawsze jedna z solami trzeźwiącymi. Helloise nie nosi klasycznej biżuterii. Posiada jedynie ozdoby z drewnianych koralików i elementów zwierzęcych.

Helloise Rowle
08.07.2026, 16:29  ✶  
siema, byłam w maida vale znów i wyrzuciłam sukces na składniki eliksiru. miałam to już kiedyś ugułem — o tu — jeśli to ma znaczenie, tylko wtedy nie wylosowałam pełnego pakietu składników.

dotknij trawy
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
08.07.2026, 18:45  ✶  
@Basilius Prewett

Fabularnie odkryj klątwę (ktoś musi faktycznie rozpalić w tym miejscu ogień, żeby to odkryć – i trzeba zauważyć, że to nie jednostkowy przypadek tylko nawracający problem), przeanalizuj to (odegraj to po prostu wiarygodnie). Mechanicznie poszukaj śladów ingrediencji użytych do rzucenia klątwy (załóżmy, że będzie to udany rzut na percepcję) i ściągnij ją rozpraszaniem (udany rzut). Co do ilości i częstotliwości prób – byle po nieudanym rzucie dać sobie chociaż dzień przerwy na przemyślenie tego co mogło pójść nie tak i wrócić z nowym pomysłem na rozpoznanie problemu. Próbować możesz tyle razy ile chcesz.
Czarodziej
*sigh*
sława
III
krew
czysta
genetyka
—
zawód
Uzdrowiciel
Szczupły i dość wysoki (183 cm) mężczyzna o czarnych lokach i brązowych oczach. Często wydaje się być blady i zmęczony, a jego dłonie są niemal zawsze zimne. Na codzień stara się ubierać w miarę elegancko.

Basilius Prewett
08.07.2026, 19:26  ✶  
To jeszcze dopytam się o jedno. Czy jest to jedna z tych klątw, które da się rozproszyć, czy należy ją przekierować na jakiś przedmiot? I czy jeśli powiem postaci drugiego gracza, czego szukam, to czy też możw ona rzucić na percepcje?
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
08.07.2026, 19:37  ✶  
@Basilius Prewett

Rozprosz ją i wyczyść to miejsce z tego co zostało wykorzystane do jej stworzenia. Co do drugiego pytania – uznajmy, że może, o ile jego percepcja wynosi PO. Ewentualnie Z, ale posiada poziom spaczenia III lub większy, lub jakąś solidną możliwą do uzasadnienia wiedzę lorową odnośnie tego jak szukać śladów klątw (na przykład uczy się tego pod rozwój i chce dobrać przewagę).
the web
Il n'y a qu'un bonheur
dans la vie,
c'est d'aimer et d'être aimé
sława
VI
krew
czysta
genetyka
—
zawód
Szef OMSHM-u
187 cm | 75 kg | oczy szare | włosy płowo brązowe Wysoki. Zazwyczaj rozsądny. Poliglota. Przystojna twarz, która okazjonalnie cierpi na bycie przymocowana do osoby, która myśli, że pozjadała wszelkie rozumy.

Anthony Shafiq
16.07.2026, 22:26  ✶  
Dzień dobry,

zgłaszam prośbę o ingerę w tym temacie - szukamy z Victorią informacji na temat statku powiązanego z eventem Maida Vale.
Dzieło sztuki
które chcesz polizać
sława
V
krew
czysta
genetyka
—
zawód
kustoszka sztuki
Brunetka o jasnej cerze i zielonych oczach. Mierzy 166 cm wzrostu przy wadze 50 kg. Bardzo dba o swój wygląd. Poczucie estetyki rozwinięte na wysokim poziomie sprawia, że przywiązuje ogromną wagę do detali - od ubioru, przez makijaż, po dodatki. Ubraniami stara się przykryć swoją niedowagę. Jej arystokratyczna postawa, pełna powściągliwości i elegancji, dodaje jej szyku, co niektórzy odbierają jako dystans i wyniosłość.

Astoria Avery
07.08.2026, 16:26  ✶  
Hej! W kontekście przygotowań do Samhain, konkretniej do punktu Przygotowania straganiarzy mam pytania:
1. czy te czynności są typowo narracyjne? Czy jeżeli zlecam komuś namalowanie ikon świętych, to ta osoba ma rzucać kością, czy może uznać, że namalowała i przekazuje? Napisałam też do Sebastiana o poświęcenie, czy tutaj może się to odbyć listownie, czysto narracyjnie? Nie jest to sprecyzowane, więc przyjęłam, że tak, ale dopytuję, bo nie chcę odwalać samowolki.

2. Czy jako bogacz mogę sobie zatrudnić handlarza do sprzedawania, a ja będę nadzorowała?

3. odnośnie miejsca, bo w temacie jest:
Cytat: Dla postaci oczywistym będzie, iż sabat w Dolinie to szalona propozycja i miejsce do unikania przez ludzi rozsądnych i chcących przeżyć

Czyli to jest jawne, że tam będzie rozróba (wydawało mi się, że nie). Czy mogę tam postawić stragan, czy to byłaby właśnie oznaka szaleństwa?

4. Czy mogę przygotować dwa stragany w dwa różne miejsca (za jeden mógłby być odpowiedzialny Leo)?

learn the rules
then
break some

Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
09.08.2026, 22:46  ✶  
@Astoria Avery

Czy te czynności są typowo narracyjne? Czy jeżeli zlecam komuś namalowanie ikon świętych, to ta osoba ma rzucać kością, czy może uznać, że namalowała i przekazuje?
Przyjmę obie wersje. Jeśli rzucicie kością i na ewentualną porażkę zareagujecie stosownie (odgrywając poprawki, korekty aż do sukcesu), to wyżej wam to zapunktuję. Jak wam się nie chce, opiszcie wszystko storytellingowo w oparciu o przewagi.

Czy jako bogacz mogę sobie zatrudnić handlarza do sprzedawania, a ja będę nadzorowała?
Tak. Możecie też obstawić te stragany jakimś kuzynostwem, synem kolegi itd. – na przykład na godzinkę czy dwie, żeby mieć któtką przerwę i przejść się po cudzych stoiskach (bo wiem, że zawsze wam na tym zależy).

Czyli to jest jawne, że tam będzie rozróba (wydawało mi się, że nie). Czy mogę tam postawić stragan, czy to byłaby właśnie oznaka szaleństwa?
W moim założeniu twoja postać będzie świadoma, że to ryzykowna sprawa, ponieważ po pierwsze – mówiąc kolokwialnie i wulgarnie „idą tam same pojeby i coś knują”, a po drugie – zaciera się granica pomiędzy światami i nikt kto lubi swoje życie, nie będzie chciał pchać się w okolice tego mrocznego lasu, które Ministerstwo blokuje od połowy roku, bo są tam dziwne potwory ssące energię z ludzi tak długo, aż nie zostanie po nich sucha skorupka. Little Hangleton jest od nich wolne i ma całkiem niezłą polanę do zagospodarowania. Wolną od potworów.
Ale (!) gdyby ktoś chciał uniknąć bycia doinformowanym, bo chce wziąć udział w evencie w Dolinie, to może przez kilka dni w zapracowaniu unikać plotek i mu tego nie zablokuję w żaden sposób (ale spoilerując – żadnych obrazów tam nie sprzedasz).
hold me like a grudge
and what an ugly thing
– to have someone see you.
sława
V
krew
czysta
genetyka
aurowidz
zawód
auror
Stosunkowo wysoki mężczyzna, mierzący sobie 183 centymetry wzrostu. Posiada włosy barwy ciemnego blondu i jasne, błękitne oczy. Budowa jego ciała jest atletyczna, a na twarzy często widnieje lekki, szelmowski uśmieszek. Porusza się z nonszalancją i pewną niedbałością. Jest nienaturalnie zimny w dotyku.

Atreus Bulstrode
Wczoraj, 22:24  ✶  
Siema, wylosowałam Poltergeista II, czyli muszę się z kimś zamienić ciałami. Pytanie następujące: czy zimno idzie za duszą czy zostaje w ciele Atreusa?
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
Wczoraj, 22:28  ✶  
@Atreus Bulstrode

Hmm

Dobra rozkmina na dobranoc.

Idzie z duszą.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Strony (3): « Wstecz 1 2 3

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Spis Treści