21.05.2025, 10:15 ✶
Czy jeśli jest zaczęta sesja z Atreusem (jeszcze bez mojego odpisu) w Mungu, mogę po prostu napisać, że przychodzę z tym nieszczęsnym eliksirem, czy muszę pisać post z tworzenia?
Cytat:Uzdrowiciele, do poprawnego leczenia, wykorzystują eliksiry lub maści, dlatego często współpracują oni z alchemikami oraz zielarzami. Ważne jest to, że sami nie muszą znać się na tworzeniu tych specyfików, a dzięki umiejętności leczenia wiedzą, jaki eliksir zaaplikować na konkretne schorzenie.
Cytat:Dodatkowo pojawia mi się tutaj kwestia tego jak wysoka jest wiedza na temat leczenia u osób, które mają tylko Tworzenie eliksirów i maści. Czy różnica tutaj polega na zasadzie:
Postać z Leczeniem -> zna schorzenie, jego objawy, skutki uboczne, wie co zaaplikować, żeby pacjent poczuł się lepiej
Postać z Leczeniem i Tworzeniem eliksirów i maści -> zna schorzenie, objawy, skutki uboczne, wie co zaaplikować, potrafi samodzielnie przygotować remedium na daną chorobę
Postać z Tworzeniem eliksirów i maści -> potrafi stworzyć remedium i powiedzieć na jakie objawy konkretny specyfik może pomóc, ale dawkowanie jest na oko i na pewno nie na takim poziomie jak u postaci z Leczeniem? Są tu jakieś ograniczenia narracyjne lub mechaniczne?