• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Ulica Pokątna
    • Aleja horyzontalna
    • Ulica Śmiertelnego Nokturnu
    • Ministerstwo Magii
    • Klinika Św. Munga
    • Niemagiczny Londyn
    • Dolina Godryka
    • Little Hangleton
    • Wyspy Brytyjskie
    • Reszta świata
    • Zmieniacz czasu
    • Opisy lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Spis powszechny Korespondencja v
1 2 3 4 5 6 Dalej »
Nyx - kruk Prudence

Nyx - kruk Prudence
Wallflower
Please forgive me if I don't talk much at times.
It's loud enough in my head.

Prudence jest szczupłą kobietą, która mierzy 163 centymetry wzrostu. Ubiera się raczej niezbyt kontrowersyjnie, schludnie, miesza się z tłumem. Wybiera stonowane kolory. Jej włosy są długie, proste w odcieniu czekoladowego brązu, często wiąże je w kok na czubku głowy. Oczy ma jasnobrązowe. Zapach, który wokół siebie roztacza to głównie woń kojarząca się ze szpitalem, lub medykamentami, jednak przebijają się przez nią owocowe nuty - głównie truskawki.

Prudence Bletchley
13.02.2025, 23:49  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.02.2025, 23:49 przez Prudence Bletchley.)  
[Obrazek: 39b6e540b9cd4529c4eefa7f513f561e.jpg]

Nyx - biały kruk Prudencji
Doktor Dom
Ain't no chariots of fire
Come to take me home

I'm lost in the woods and I wander alone
Wysoki, mierzący 193 cm. Dobrze zbudowany, umięśniony. Opalony, wręcz spieczony słońcem od prac na zewnątrz. Kawał czarodzieja. W granicach 100 kg. Wieloletni sportowiec, obecnie również pracujący w znacznym stopniu fizycznie, co widać na pierwszy rzut oka. Długowłosy, zielonooki blondyn. Ma falowane, gęste włosy w kolorze ciepłego jasnego blondu - poprzetykane pasmami rozjaśnionymi od częstego pobytu na słońcu i kilkoma pierwszymi kosmykami bieli. W kącikach oczu ma siateczkę zmarszczek, czoło również pokrywają pierwsze, jeszcze niezbyt głębokie linie. Roztacza wokół siebie zapach ziołowego dymu: ciężki, ale słodkawy, trochę kadzidłowy. Nosi się elegancko, klasycznie, choć nieczęsto sięga po magiczne szaty. W większości są to ubrania szyte na miarę. Preferuje proste, ale dopasowane spodnie i koszule z dobrych materiałów, skórzane buty. Czasami golfy albo płaszcze dostosowane do pogody. Wybiera ciemne kolory. Sięga głównie po zielenie, brązy i czerń, ale bez niebieskich podtonów (również w kierunku bardzo ciemnej zieleni albo kawowego brązu). Często sięga po skórzane rękawiczki. Na palcu niemal stale nosi złoty sygnet. Na lewym nadgarstku ma zegarek na skórzanym pasku, na prawym rzemykową bransoletę z przywieszką. Zazwyczaj mówi bez akcentu, nie unosi głosu. Raczej stawia na wizualny autorytet i chłodne, poważne, nieco kpiące spojrzenie.

Ambroise Greengrass
18.03.2025, 00:52  ✶  
Londyn 08.09.1972

Droga Prudence,

Potrzebuję od Ciebie kilku dosyć newralgicznych informacji dotyczących zakresu, o którym lepiej byłoby nie pisać w listach. Wystarczy powiedzieć, że dotyczy naszych wspólnych spraw.

Na ile mogę liczyć, że znajdziesz pół godziny w swoim napiętym grafiku?

Łączę pozdrowienia,

Ambroise

Because no matter how long the night
It's always darker
When the light burns out
And the sun goes down
The night will start anew
Doktor Dom
Come to take me home

Wysoki, mierzący 193 cm. Dobrze zbudowany, umięśniony. Opalony, wręcz spieczony słońcem od prac na zewnątrz. Kawał czarodzieja. W granicach 100 kg. Wieloletni sportowiec, obecnie również pracujący w znacznym stopniu fizycznie, co widać na pierwszy rzut oka. Długowłosy, zielonooki blondyn. Ma falowane, gęste włosy w kolorze ciepłego jasnego blondu - poprzetykane pasmami rozjaśnionymi od częstego pobytu na słońcu i kilkoma pierwszymi kosmykami bieli. W kącikach oczu ma siateczkę zmarszczek, czoło również pokrywają pierwsze, jeszcze niezbyt głębokie linie. Roztacza wokół siebie zapach ziołowego dymu: ciężki, ale słodkawy, trochę kadzidłowy. Nosi się elegancko, klasycznie, choć nieczęsto sięga po magiczne szaty. W większości są to ubrania szyte na miarę. Preferuje proste, ale dopasowane spodnie i koszule z dobrych materiałów, skórzane buty. Czasami golfy albo płaszcze dostosowane do pogody. Wybiera ciemne kolory. Sięga głównie po zielenie, brązy i czerń, ale bez niebieskich podtonów (również w kierunku bardzo ciemnej zieleni albo kawowego brązu). Często sięga po skórzane rękawiczki. Na palcu niemal stale nosi złoty sygnet. Na lewym nadgarstku ma zegarek na skórzanym pasku, na prawym rzemykową bransoletę z przywieszką. Zazwyczaj mówi bez akcentu, nie unosi głosu. Raczej stawia na wizualny autorytet i chłodne, poważne, nieco kpiące spojrzenie.

Ambroise Greengrass
18.03.2025, 01:26  ✶  
08.09.1972

Prudence,

kosztowałaś mnie dostatecznie dużo nerwów, abym mógł swobodnie nazywać Cię Drogą czy nawet Najdroższą, ale jak tam sobie życzysz.

Doskonale. Co powiesz na dzisiejszy wieczór? Powiedzmy w okolicach 17?

Ambroise

It's always darker
When the light burns out
And the sun goes down
Doktor Dom
Come to take me home

Ambroise Greengrass
18.03.2025, 02:18  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.03.2025, 02:19 przez Ambroise Greengrass.)  
Odpowiedź nadeszła z kilkugodzinnym poślizgiem.

08.09.1972

Fakt. Nie chcę.

Więc 17. Tam, gdzie zazwyczaj.

A.

PS Cornelius z pewnością jest niepocieszony, że nie ma kto mu parzyć kawy. Jutro zrób dzbanek na zapas.

It's always darker
When the light burns out
And the sun goes down
la mauvaise foi
worlds change where
eyes meet
Piękna młoda kobieta o sięgających ramion, czarnych, falowanych włosach i złotych oczach, które w gniewie rozpalają się czerwienią. Jej twarz jest delikatna, przyjazna, ale poza urodą nieszczególnie zapada w pamięć. W towarzystwie uchodzi za kobiecą, chociaż zadziorną. Dzięki metamorfomagii potrafi zmieniać swój wygląd jednym kaprysem, przybierając postaci od mugolskich profesorów po indyjskiego arystokratę Amritesha. Mierzy 173 centymetry wzrostu.

Primrose Lestrange
22.03.2025, 22:54  ✶  
6 września 1972

Ma chère,

zagdnij kto wraca do Anglii ? Ah, nie musisz zgadywać, bo dobrze wiem, że po samym sposobie pisma i perfumach, którymi spryskałam kopertę, będziesz pewna tego, że ja to ja. Ma chère wracam z Paryża, w którym pobierałam nowe nauki. Wzbudziły we mnie nowe myśli odnośnie Twojej choroby. Potraktuj to jako prawdę lub pretekst do spotkania, nie obchodzi mnie to, ale zarezerwuj sobie jakiś dzień w przyszłym tygodniu i poślij sowę do Doliny.

Amitiés sincères et peut-être un peu plus,
Primrose

The truth may be out there, but the lies are inside your head.
— motyw muzyczny —
Tło narracyjne
koniecpsot1972
zasady korzystania
rzuty kością
Czarodziej nieznanego statusu krwi, będący baśniopisarzem oraz autorem książki Baśnie Barda Beedle'a. Żył w XV wieku, ale większość jego życia pozostaje dla nas tajemnicą.

Bard Beedle
21.06.2025, 15:08  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.06.2025, 15:09 przez Bard Beedle.)  
List dotarł 12.09.1972 roku.
Odense, 10.09.1972

Droga Prue!

Mam nadzieję, że u Ciebie wszystko w porządku. Słyszałam o ostatnich wydarzeniach i trudno mi się uspokoić, dopóki nie dostanę od Ciebie jakiejś wiadomości. Mówili, że było naprawdę poważnie, całe dzielnice były objęte ogniem, że ludzie musieli uciekać w pośpiechu. Nie wiem, ile w tym przesady, ale słyszałam wystarczająco dużo, żeby się martwić.

Wiadomości, które dotarły tu o pożarze, są dość rozproszone, ale brzmią przerażająco. Podobno przez kilka dni panował zupełny chaos. Martwię się. Czy u Ciebie wszystko w porządku? Z rodziną? Domem? Czekanie i domyślanie się nie należą do moich mocnych stron.

U nas spokojnie, choć nieco inaczej, niż planowaliśmy. Edwinowi przesunęli terminy. Sama wiesz - z wykopaliskami zawsze jest coś nie tak, więc zostajemy w Danii dłużej, niż przewidywałam. On trochę narzeka, ale chyba w głębi duszy cieszy się, że ma więcej czasu na dopracowanie pomiarów. A ja? Korzystam z okazji i zbieram materiały do nowej książki. Skoro już tu utknęliśmy, szkoda byłoby nie skorzystać.

Tutejsze archiwa są dobrze prowadzone, ludzie życzliwi, a tematy same zaczynają układać mi się w głowie. Czuję, że coś z tego będzie. Zobaczymy, na razie notuję dużo, czytam i próbuję ogarnąć całość, zanim znów wrócimy do Anglii.

Wieczory są już chłodne. Morze pachnie inaczej niż nasze, ale dobrze mi tu. Po prostu brakuje mi kontaktu z Tobą. Gdybyś mogła napisać choć parę zdań, będę spokojniejsza.

Czekam na wiadomość.
Ściskam Cię mocno,
Effie

Bard: Cornelius Lestrange
Tło narracyjne
koniecpsot1972
zasady korzystania
rzuty kością
Czarodziej nieznanego statusu krwi, będący baśniopisarzem oraz autorem książki Baśnie Barda Beedle'a. Żył w XV wieku, ale większość jego życia pozostaje dla nas tajemnicą.

Bard Beedle
16.07.2025, 16:47  ✶  
List dostarczono 19.09.1972 roku wieczorem.
Odense, 17.09.1972

Droga Prue!

Dopiero teraz, kiedy zobaczyłam Twoje słowa czarno na białym, dotarło do mnie, jak bardzo przywykłam myśleć, że wszystko jest tylko chwilowym zamętem, zaraz minie, gdyż przecież już bywało źle, a potem znowu było normalnie. Ale masz rację: to nie jest to samo i nie będzie... Może jeszcze długo nie będzie. Nie wiem, czy to mnie uspokaja, czy raczej wbija głębiej w poczucie, że coś się skończyło i nie ma już powrotu do tego, co znaliśmy. Chyba obie dobrze wiemy, że nawet jeśli miasto stanie na nogi, to my będziemy już trochę inni.

Masz rację, że nie ma sensu wracać, nie teraz. Sama myśl o powrocie budzi we mnie jakiś dziwny opór, jakbyśmy miały tam wejść i udawać, że nie widzimy popiołu w zakamarkach ścian. Tutaj jest ciszej, chłodniej, ale inaczej się oddycha, czasami, kiedy budzę się w obcym miejscu i przez chwilę nie mogę sobie przypomnieć, gdzie jestem, to myślę o tym wszystkim, co zostało tam, pod tym całym popiołem i kurzem. I chociaż czasem tęsknię za znajomym brudem i zgiełkiem, to wiem, że dobrze, że jesteśmy daleko. Może to śmieszne, ale nawet jeśli chaos wciąż trwa, dobrze jest wiedzieć, że Ty tam jesteś, patrzysz na to wszystko trzeźwym okiem i potrafisz jeszcze nazwać rzeczy po imieniu.

Czasem mam wrażenie, że to wszystko się nie wydarzyło, bo tu ludzie rozmawiają o deszczu i cenach ryb, jakby świat nie drżał im pod stopami, ale wiem, że pod spodem każdy czeka, czy iskra nie skoczy dalej. Wieczorami słyszę liście pod butami i myślę, że może to dobrze, że ludzie na kontynencie nie popadli w masową panikę, lecz z drugiej strony, mam wrażenie, że coś czai się w powietrzu. Cóż... Jesień zawsze przypomina o końcach, ale i o tym, że po nich przychodzą początki. Chciałabym wierzyć, że dla nas też coś się zaczyna, choć jeszcze nie wiem co.

Twoja wiara w moje pisanie to jeden z tych kawałków świata, który się nie zawalił, więc trzymam się tego, tak jak kiedyś Twojego rękawa, kiedy jeszcze wszystko pachniało dymem świec, a nie pyłem i kurzem, kiedy ta nowa książka będzie gotowa, oczywiście, to Ty dostaniesz ją pierwsza... I już słyszę, jak mruczysz pod nosem, przewracając strony, że tu przecinek, tam margines, tu trzeba było to napisać inaczej. Nie mogę się doczekać. Będziesz pierwsza, która to wszystko zobaczy - zawsze tak było i tak już zostanie.

Dbaj o siebie, Prue. Jesteś mi potrzebna, wiesz? Wciąż i niezmiennie, niech Cię nie zdziwi, jeśli pewnego dnia stanę w drzwiach szybciej, niż myślałaś. A póki co, proszę Cię, pilnuj siebie tak samo uparcie, jak pilnujesz tych ruin wokół. Nie mam ochoty pisać listów do cieni i widm.

Effie
Bard: Cornelius Lestrange
Tło narracyjne
koniecpsot1972
zasady korzystania
rzuty kością

Bard Beedle
17.07.2025, 21:20  ✶  
[Papeteria z ręcznie czerpanego papieru z suszoną lawendą i płatkami róż, herb rodowy wytłoczony na górze strony, chabrowy atrament, elegancka kaligrafia.]

Exmoor, 13.09.1972 roku

Szanowna Panno Bletchley,

proszę pozwolić, że bez zbytecznych wstępów, zacznę od słów najszczerszego ubolewania z powodu sytuacji, jaka zaistniała podczas Pani pobytu na terenie mojej posiadłości. Zapewniam Panią z całą stanowczością, iż incydent, którego stała się Pani mimowolnym świadkiem i uczestniczką, w żadnym razie nie odpowiada standardom gościnności i szacunku, których pielęgnowanie uważam za mój obowiązek i powinność.

Jest mi tym bardziej przykro, iż doszło do sytuacji tak dalece nieprzystającej do obyczajów domu wywołanej przez mężczyznę, za którego godność czuję się odpowiedzialna. Osoba, która pozwoliła sobie na słowa niegodne i raniące, została już przeze mnie wezwana do pełnego wyjaśnienia swojego zachowania oraz, pragnę Panią zapewnić, otrzyma stosowną reprymendę. Dołożę wszelkich starań, aby od tej chwili nie miała Pani żadnego powodu, by czuć się w jakikolwiek sposób niepokojona czy dotknięta jej obecnością.

Jako skromny wyraz przeprosin, pozwoliłam sobie dołączyć do tego listu kosz, w którym znajdzie Pani domowy likier wiśniowy - przyrządzany wedle starej rodzinnej receptury - oraz czekoladę, która, mam nadzieję, osłodzi chociaż w niewielkiej mierze wspomnienie tego niefortunnego zdarzenia.

Proszę raz jeszcze przyjąć moje najszczersze przeprosiny oraz zapewnienie o najwyższym szacunku i niezmiennym pragnieniu utrzymania wspólnych stosunków w duchu wzajemnego poszanowania i serdeczności.

Z wyrazami szacunku.
U.E. Lestrange

Bard: Benjy Fenwick
Local Dumbass
Don't you want to stop drop and roll
Til the whole thing burns
Like you earned the flame
It's all the same
bardzo wysoki - 196 cm / atletyczna sylwetka / ciemnobrązowe, półdługie włosy / brązowe oczy / cztery złote kolczyki (małe kółka) w lewym uchu / poparzenie na szyi od prawej strony i części prawego ucha / nadkruszona prawa trójka / luźny, praktyczny styl ubioru / wytatuowany pod rękawami skórzanych albo materiałowych kurtek / sprężysty krok, jakby zawsze gdzieś się spieszył / "francuski" akcent - miękkie r, zmiękczone głoski, cichy głos

Benjy Fenwick
02.09.2025, 18:35  ✶  
[Bukiet dostarczony 19.09.1972 roku do Biura Koronera, adresowany do Panny Prudence Madison Bletchley. Czarne róże, ciemnofioletowe lilie i barwione na czarno goździki. Całość uzupełniona ciemną zielenią eukaliptusa. Przewiązane grubą, matową wstążką w kolorze - zdziwienie - głębokiej czerni, zawiązaną niedbale, ale celowo, nie od niechcenia. Do kwiatów dołączono karteczkę bez podpisu.]

Wiem, że już powiedziałaś „tak”, choć wcale nie ułatwiłaś mi sprawy, ale zamierzam trzymać Cię za słowo.

Nie byłbym jednak sobą, gdybym po zeszłej nocy nie potraktował tego poważniej i nie wystosował oficjalnego zaproszenia, żeby nie było, że działam bez papierów.

Więc pytam jeszcze raz - czy pójdziesz ze mną na ten ślub, jako moja osoba towarzysząca?

Teraz masz to na piśmie.

[Obrazek: 4GadKlM.png]
la mauvaise foi
worlds change where
eyes meet
Piękna młoda kobieta o sięgających ramion, czarnych, falowanych włosach i złotych oczach, które w gniewie rozpalają się czerwienią. Jej twarz jest delikatna, przyjazna, ale poza urodą nieszczególnie zapada w pamięć. W towarzystwie uchodzi za kobiecą, chociaż zadziorną. Dzięki metamorfomagii potrafi zmieniać swój wygląd jednym kaprysem, przybierając postaci od mugolskich profesorów po indyjskiego arystokratę Amritesha. Mierzy 173 centymetry wzrostu.

Primrose Lestrange
03.10.2025, 17:47  ✶  
Jeszcze tego samego wieczoru...

Ma chère,

przecież to dla mnie jak spełnienie życzenia. Cieszę się, że nic Ci nie jest i głowę pani badaczki zaprzątają takie głuptki jak dobór sukienki, a nie spalony dom. Prawdę mówiąc, pewnie wybieramy się w to samo miejsce. Na odwrocie zapisałam datę i adres, jak nie pasuje - daj znać, a jak pasuje - do zobaczenia.

XOXO
Primrose

The truth may be out there, but the lies are inside your head.
— motyw muzyczny —
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa