• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Biuro Spraw Wszelakich Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi

Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi
Queen of May
But green is the color of earth,
of living things, of life.

And of rot.
sława
III
krew
mugolak
genetyka
—
zawód
zielarka, twórca eliksirów
Jasnoniebieskie oczy, brązowe włosy i jasna, posiadająca nieliczne piegi cera. 168 wzrostu, o szczupłej sylwetce. Wokół niej unosi się intensywny aromat ziół i zapachowych świec. Dłonie w niektórych miejscach ma permanentnie odbarwione od eliksiralnych składników i roślin którymi się zajmuje. Dora w kwartale jesiennym choruje na Zieloną Zarazę co oznacza, ŻE JEST ZIELONA!!

Dora Crawford
#1,171
18.06.2024, 22:55  ✶  
Ja mam takie pytanie czy w przyszłości istnieje możliwość pojawienia się jakiejś przewagi która odpowiada za leczenie, ale która nie ma wagi III? W sumie tak pytam bo ktoś może mieć np szkolenie z pierwszej pomocy, albo uczęszczać do akademii munga i nie skończyć kursów - niby wie więcej niż przeciętny kowalski, ale to wciąż nie ta potężna III

The woods are lovely, dark and deep, 
But I have promises to keep, 
And miles to go before I sleep.
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,172
18.06.2024, 23:00  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.06.2024, 23:00 przez Eutierria.)  
Tak, pojawi się Pierwsza Pomoc, ale nie dodałam jej jeszcze, bo chcę wrzucić te zmiany razem (żebyście nie musieli poprawiać kart 80 razy).

Edit: prawdopodobnie się pojawi, to jeszcze może ulec zmianie, ale na pewno chciałam to rozbić na coś mniejszego.
corbeau noir
— light is easy to love —
show me your darkness
krew
genetyka
zawód
Gdyby Śmierć przybrała ludzką postać, wyglądałaby jak Perseus; wysoki i szczupły, o kredowym licu oraz zapadniętych policzkach. Pojedyncze hebanowe kosmyki opadają na czoło mężczyzny; oczy zaś, czarne jak węgiel z jadeitowymi przebłyskami, przyglądają się swym rozmówcom z niepokojącą natarczywością. Utyka na prawą nogę, w związku z czym jego stały atrybut stanowi mahoniowa laska z głową kruka.

Perseus Black
#1,173
19.06.2024, 11:58  ✶  
Siemanko kolanko, walnęłam gafę i założyłam nam temat na Horyzontalnej, zamiast Pokątnej, czy ktoś mógłby go przenieść?  Słodziutki Z góry dziękuję Serduszko

[Obrazek: 2eLtgy5.png]
if i can't find peace, give me a bitter glory

Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,174
19.06.2024, 11:59  ✶  
Już.
Kolorowy ptak
krew
genetyka
zawód

Neil Enfer
#1,175
19.06.2024, 12:04  ✶  
Hejo, ja mam pytanie o różdżki.

1. Bo jest suma ,,złodzieje różdżek" więc zakładam, że kradnięcie różdżek jest opłacalne? W sensie można je kupić w oryginalnych sklepach, ale czy istnieje jakieś magiczne olx/vinted gdzie można kupić używane różdżki? Albo czy są jakieś targi gdzie pod stołem można kupić kradzioną różdżkę?

2. Jak się różdżkę ukradnie, to czy można ją podzielić na części? Np różdżka ma cenny rdzeń, to wprawny czarodziej umie go rozdzielić od innych części różdżki, aby wykorzystać do zrobienia innej różdżki?

3. Nie wszystkie rdzenie różdżek są dostępne wszędzie w każdym sklepie. Czy postać może kupić sobie sam rdzeń np na wypadzie za granicą i przywieźć go do londyńskiego sklepu, żeby zrobili mu tam różdżkę z takim rdzeniem?

4. Dużo się mówi o woli różdżki i tym, że potrzebuje silnego posiadacza, albo potrafi strzelić focha. Różdżka jest więc w stanie rozpoznać swojego właściciela po jakimś czasie?

5. Różdżki odzwierciedlają posiadacza, ale czarodzieje żyją długo i ich zachowania/poglądy/charakter się zmieniają. Np jest kwestia giętkości różdżki. Czy może ona się w różdżce zmieniać wraz z tym jak zmienia się jej właściciel? Czy po prostu jak się właściciel zmienia, to różdżka zostaje taka sama, przez co stają się niekompatybilni i trzeba różdżkę wymienić?
god (self-diagnosed)
If we swallow all the friends we have,
who will be there to blame
for things we've done

when the worlds collapse?
sława
VII
krew
czysta
genetyka
jasnowidz
zawód
celebryta, widzący, twórca
Celebryta; Jedno z najbardziej znanych nazwisk Londynu. Nosi się w drogich ubraniach w gwieździste wzory, a jego ulubiony kolor to niebieski (najczęściej w ciemnych tonach, przeszywany złotą lub srebrną, błyszczącą nicią). Jest bardzo wysoki, ma ponad 180 centymetrów wzrostu i jest przy tym bardzo chudy, wręcz wychudzony. Zawsze przepięknie pachnie - nie wychodzi z domu bez spryskania się drogimi, męskimi pachnidłami. Czaruje słowem - wie jak mówić, aby docierać do ludzi.

Vakel Dolohov
#1,176
19.06.2024, 12:16  ✶  
zakładam, że kradnięcie różdżek jest opłacalne?
Moim okiem raczej nie jest - po prostu gówniarze zrobili ci na złość.

W sensie można je kupić w oryginalnych sklepach, ale czy istnieje jakieś magiczne olx/vinted gdzie można kupić używane różdżki?
Wśród normalnych czarodziejów? Raczej nie ma w ogóle potrzeby resellu różdżek, ale pewnie kupisz sobie jedną w jakimś magicznym antykwariacie, jak akurat trafisz. Istnieje tradycja dziedziczenia różdżek np. po dziadku. Widzę jednak potencjał takiego biznesu w magicznym półświatku, jak się próbuje udawać kogoś innego.

Albo czy są jakieś targi gdzie pod stołem można kupić kradzioną różdżkę?
Nokturn, Podziemne Ścieżki... Jak masz przewagę znajomość półświatka, to z założenia wiesz, gdzie iść po takie przedmioty.

Jak się różdżkę ukradnie, to czy można ją podzielić na części? Np różdżka ma cenny rdzeń, to wprawny czarodziej umie go rozdzielić od innych części różdżki, aby wykorzystać do zrobienia innej różdżki?
Tak, za umiejętność tego odpowiadałyby rzemiosło i przewaga robienia w drewnie.

Czy postać może kupić sobie sam rdzeń np na wypadzie za granicą i przywieźć go do londyńskiego sklepu, żeby zrobili mu tam różdżkę z takim rdzeniem?
Tak.

Dużo się mówi o woli różdżki i tym, że potrzebuje silnego posiadacza, albo potrafi strzelić focha. Różdżka jest więc w stanie rozpoznać swojego właściciela po jakimś czasie?
Wybiera go.

Różdżki odzwierciedlają posiadacza, ale czarodzieje żyją długo i ich zachowania/poglądy/charakter się zmieniają. Np jest kwestia giętkości różdżki. Czy może ona się w różdżce zmieniać wraz z tym jak zmienia się jej właściciel? Czy po prostu jak się właściciel zmienia, to różdżka zostaje taka sama, przez co stają się niekompatybilni i trzeba różdżkę wymienić?
Czarodzieje się zmieniają, różdżki nie. Bardziej trafnym byłoby opisanie, że różdżka straciła swą magiczną moc lub przestała współpracować (ale wtedy wypada zniszczyć ją przed nabyciem następnej).

with all due respect, which is none
Kolorowy ptak
krew
genetyka
zawód

Neil Enfer
#1,177
19.06.2024, 12:25  ✶  
Cytat:Dużo się mówi o woli różdżki i tym, że potrzebuje silnego posiadacza, albo potrafi strzelić focha. Różdżka jest więc w stanie rozpoznać swojego właściciela po jakimś czasie?

Wybiera go.

Znaczy tu bardziej chodzi mi o to, że jak odnajdę ukradzioną różdżkę po roku, to czy ona jak wybrała mnie wtedy, to czy po tym roku (nawet jeśli ktoś inny jej używał) to dalej rozpozna pierwotnego właściciela i wróci do niego?

Cytat:Różdżki odzwierciedlają posiadacza, ale czarodzieje żyją długo i ich zachowania/poglądy/charakter się zmieniają. Np jest kwestia giętkości różdżki. Czy może ona się w różdżce zmieniać wraz z tym jak zmienia się jej właściciel? Czy po prostu jak się właściciel zmienia, to różdżka zostaje taka sama, przez co stają się niekompatybilni i trzeba różdżkę wymienić?

Czarodzieje się zmieniają, różdżki nie. Bardziej trafnym byłoby opisanie, że różdżka straciła swą magiczną moc lub przestała współpracować (ale wtedy wypada zniszczyć ją przed nabyciem następnej).

A jak się nie zniszczy, to co się stanie? Czy nie ma konsekwencji jakichś wielkich i to po prostu kwestia dobrego wychowania, bo można mieć tylko 1 różdżkę?

I czy ktoś taki jak Samuel McGonagal może zrobić różdżkę? Bo on ma ,,Tworzenie przedmiotów drewnianych II" oraz rzemiosło na 3 kropki.
Szelma
Yes, it's dangerous.
That's why it's fun.
sława
V
krew
czysta
genetyka
—
zawód
Łowczyni
Od czego warto zacząć? Ród Yaxley ma w swoich genach olbrzymią krew. Przez to właśnie Geraldine jest dosyć wysoka jak na kobietę, mierzy bowiem 188 cm wzrostu. Dba o swoją sylwetkę, jest wysportowana głównie przez to, że trenuje szermierkę, lata na miotle, biega po lasach. Przez niemalże całe plecy ciągnie się jej blizna - pamiątka po próbie złapania kelpie. Rysy twarzy dość ostre. Oczy błękitne, usta różane, diastema to jej znak rozpoznawczy. Buzię ma obsypaną piegami. Włosy w kolorze ciemnego blondu, gdy muska je słońce pojawiają się na nich jasne pasma, sięgają jej za ramiona, najczęściej zaplecione w warkocz, niedbale związane - nie lubi gdy wpadają jej do oczu. Na lewym nadgarstku nosi bransoletkę z zębów błotoryja, która wygląda jakby lewitowały. Porusza się szybko, pewnie. Głos ma zachrypnięty, co jest pewnie zasługą papierosa, którego ciągle ma w ustach. Pachnie papierosami, ziemią i wiatrem, a jak wychodzi z lasu do ludzi to agrestem i bzem jak jej matka. Jest leworęczna.

Geraldine Greengrass-Yaxley
#1,178
19.06.2024, 20:15  ✶  
Hejko,
mam pytanko. Jeśli zrobię sobie BINGO, a chciałabym zabezpieczyć sobie swoje własne mieszkanie, w którym rozgrywam masę sesji, ale jeszcze nie mam go nawet jako lokacji zerowej (przy rozliczeniu to się zmieni), to czy rytuał mi zadziała i będę mogła mieć to zabezpieczenie chaty?
Good Boy
I've got a twisted way of making it all seem fine
sława
III
krew
półkrwi
genetyka
—
zawód
Klątwołamacz
Wysoki na metr i dziewięćdziesiąt centymetrów co do milimetra - no więc wysoki, ale za to z drobną budową ciała. Czarne, kręcone włosy i ciemne oczy. Twarz pokryta kilkudniowym zarostem zdradza, że niezbyt dba o siebie.

Thomas Figg
#1,179
20.06.2024, 12:48  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.06.2024, 12:56 przez Thomas Figg.)  
Hej,
mam pytanie odnośnie tworzenia zaklęć (bo nie mogłem znaleźć kwestii żadnego tekstu jak to wygląda) - jeżeli postać chciałaby stworzyć zaklęcie, które daje konkretny efekt to jak wygląda ta "procedura"?

Edit:
Ewentualnie czy klyątwołamacze są w stanie w jakiś sposób określić czy dany obszar jest poddany jakiemuś zaklęciu/klątwie czy sprawdzanie przez nich odbywa się na wysyłanie stażystów przodem?
Czarodziejska legenda
Only the dead have seen the end of war.
sława
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Celtycka bogini magii, podziemi, wojny, płodności i zniszczenia. Łączona również z przeznaczeniem i przepowiedniami, zwłaszcza tymi mówiącymi o zagładzie, śmierci i wygranej w bitwie. Przedstawiana jest zwykle w zbroi i rynsztunku. Pojawia się wszędzie, gdzie jest wojna. Krąży nad polem bitwy pod postacią kruka lub wrony. Podżega wojowników do walki i może pomóc w zwycięstwie nad ich wrogami. Morrígan zachęca wojowników do odważnych czynów, wzbudza strach w ich wrogach i jest przedstawiana jako piorąca zakrwawione ubrania tych, którym przeznaczona jest śmierć. Najczęściej jest postrzegana jako bogini bitwy i wojny, a także jako manifestacja bogini ziemi i suwerenności, głównie reprezentująca rolę bogini jako strażniczki terytorium i jego mieszkańców. Morrígan jest często opisywana jako trzy siostry, zwane „trzema Morrígan”. W mitologii członkostwo w triadzie jest przyznawane boginiom Badb, Macha i Morrígan, która może mieć na imię Anand. Uważa się, że wszystkie te imiona były imionami tej samej bogini.

Morrigan
#1,180
20.06.2024, 12:48  ✶  
@Neil,
Na twoje pytania odpowie Eutierria

@Geraldine,
Tak! Serduszko

Tu dowód:
Cytat:Osoby bez opisanej lokacji, biorące udział w wydarzeniu, mogą opisać ją przy okazji letniego rozliczenia jako lokację na poziomie zerowym i poprosić sprawdzającego o dopisanie im zabezpieczenia Matczyna troska.
http://secretsoflondon.pl/showthread.php...7#pid43477
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości

Strony (183): « Wstecz 1 … 116 117 118 119 120 … 183 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa