• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Biuro Spraw Wszelakich Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi

Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi
hold me like a grudge
and what an ugly thing
– to have someone see you.
sława
V
krew
czysta
genetyka
aurowidz
zawód
auror
Stosunkowo wysoki mężczyzna, mierzący sobie 183 centymetry wzrostu. Posiada włosy barwy ciemnego blondu i jasne, błękitne oczy. Budowa jego ciała jest atletyczna, a na twarzy często widnieje lekki, szelmowski uśmieszek. Porusza się z nonszalancją i pewną niedbałością. Jest nienaturalnie zimny w dotyku.

Atreus Bulstrode
#1,651
10.06.2025, 16:48  ✶  
To znowu ja, tym razem z pytaniem o odznakę Jutro będzie futro; Rozegraj pięć pełnych sesji wokół wróżb wylosowanych kością Symbol. Wróżba mogła być wylosowana podczas wydarzenia ze szpalty lub przez postać z przewagą wróżbiarstwo. Nie liczą się własne rzuty.

Gram sobie wciąż sesję z końca sierpnia, gdzie Millie (postać z wróżbiarstwem) wylosowała mi taki super symbol jak wąż (nienawiść/wróg) no ogólnie bardzo ładnie się nam to spina ze spaloną, ale tutaj pytanie czy mogę rozliczyć już napisaną na spalonej sesję w ramach tej wróżby czy musze napisać nową, gdzie moja postać ma jakoś w pamięci te wróżbę i się do niej odnosi w narracji?
malfoy z temu
You've got so much to do
And only so many hours in a day
sława
II
krew
półkrwi
genetyka
—
zawód
Fotograf
1,85 m wzrostu, włosy [s]wcale nietlenione[/s] jasne, kręcone, zawsze w lekkim chaosie; błękitne oczy. Ubrany zazwyczaj w koszulę i dżinsy, często nosi krawat, skórzaną kurtkę i aparat fotograficzny zawieszony na pasku na szyi.

Henry Lockhart
#1,652
11.06.2025, 21:59  ✶  
Mam pytanie do scenariusza "Bardzo wąskie alejki": czy zgubić się można razem z inną postacią, czy koniecznie Henry musi zgubić się sam i potem najwyżej zostać przez kogoś odnaleziony?

Znajdowałeś się w magicznych dzielnicach Londynu. Wszystko było takie jak zawsze, dopóki nie poczułeś dziwnego zapachu. Nie udało ci się znaleźć jego źródła, nie był też szczególnie irytujący. Dopiero po jakimś czasie zacząłeś odczuwać prawdziwe efekty rozpalonego tam kadzidła. Wszystkie alejki stały się nagle strasznie wąskie… a później zniknęli z nich wszyscy ludzie… Byłeś całkowicie odurzony, a znane ci miejsca stały się na kilkadziesiąt minut labiryntem, z którego nie mogłeś się wydostać. Kiedy się ocknąłeś, znajdowałeś się w ciemnym zaułku na Pokątnej.
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,653
12.06.2025, 09:42  ✶  
@Dora Crawford

Przedmiot przepada, to „kara” za brak odpowiedniej przewagi.
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,654
12.06.2025, 09:43  ✶  
@Atreus Bulstrode

To musi być sesja rozpoczęta po otrzymaniu wróżby.
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,655
12.06.2025, 09:44  ✶  
@Henry Lockhart

Jeżeli ktoś wylosował identyczny scenariusz, może zgubić się z tobą. Jeżeli nie – Henry zgubił się sam. Pwease
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,656
12.06.2025, 10:02  ✶  
@Lorraine Malfoy

Po pierwsze klepię cię po plecach – póki się dobrze bawicie wszystko jest okej, a na sesji z mg można się zawsze dogadać.

Co do niepokoju – jak to pisałam to miałam w głowie taki uncanny valley vibe. Patrzysz na człowieka i masz takie „yyy eee coś jest z nim mocno nie tak help”, niekoniecznie masz jakieś konkretne skojarzenia, po prostu dziwnie ci się na niego patrzy i jest nieprzyjemnie, odczuwasz lęk.

Co do tego czy ktoś wilę lubi lub nie i jak będzie reagował – w momencie kiedy w grze jest umiejętność, która sprawia, że twoja postać jest wspaniałą uwodzicielką, ja jako administrator gry nie narzucam wam tu nic. Ludzie jako autorzy mają różne granice i nie zamierzam odrysowywać tego od linijki. Fascynacja/obsesja w wersji chwilowej, będąca efektem zastosowania się do efektu rzutu to coś, do czego zastosować się każdy gracz. A to jak to opisze niech to już będzie w waszych rękach, nie ma tu złego ani dobrego podejścia. Zwłaszcza przy tak różnych i skomplikowanych postaciach.

Wybacz za pominięcie twojego posta, przeoczyłam go (dziękuję Yuki za czujność). Jeżeli gdzieś jeszcze kogoś zgubiłam to przypomnijcie się proszę, absolutnie nie jest to celowe (przypominam, że nie ma mnie na discordzie).
Czarodziej
sława
III
krew
czysta
genetyka
wampir
zawód
Prywatna detektyw
160 cm / 55 kg / kasztanowe włosy i zielone oczy

Lucy Rosewood
#1,657
13.06.2025, 19:13  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.06.2025, 19:18 przez Lucy Rosewood.)  
Hej,
czy wampiry mogą jeść ludzkie jedzenie? Wiem, że nie potrzebują i nie zaspokaja to ich głodu, ale czy jeśli wampir chciałby zjeść czekoladę, to będzie mógł ją zjeść bez żadnych skutków ubocznych?

Edit.
Czy jak wampir wypije krew osoby pod wpływem substancji odurzających, to sam się odurzy?
Czarodziejska legenda
Only the dead have seen the end of war.
sława
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Celtycka bogini magii, podziemi, wojny, płodności i zniszczenia. Łączona również z przeznaczeniem i przepowiedniami, zwłaszcza tymi mówiącymi o zagładzie, śmierci i wygranej w bitwie. Przedstawiana jest zwykle w zbroi i rynsztunku. Pojawia się wszędzie, gdzie jest wojna. Krąży nad polem bitwy pod postacią kruka lub wrony. Podżega wojowników do walki i może pomóc w zwycięstwie nad ich wrogami. Morrígan zachęca wojowników do odważnych czynów, wzbudza strach w ich wrogach i jest przedstawiana jako piorąca zakrwawione ubrania tych, którym przeznaczona jest śmierć. Najczęściej jest postrzegana jako bogini bitwy i wojny, a także jako manifestacja bogini ziemi i suwerenności, głównie reprezentująca rolę bogini jako strażniczki terytorium i jego mieszkańców. Morrígan jest często opisywana jako trzy siostry, zwane „trzema Morrígan”. W mitologii członkostwo w triadzie jest przyznawane boginiom Badb, Macha i Morrígan, która może mieć na imię Anand. Uważa się, że wszystkie te imiona były imionami tej samej bogini.

Morrigan
#1,658
13.06.2025, 19:18  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.06.2025, 19:21 przez Morrigan.)  
@Lucy Rosewood
Tak, jak najbardziej mogą. Chyba że sobie wymyślisz, że Lucy akurat nie może - to też będzie ok. Tak jak to jest w opisie wampirów: różnią się między sobą bardzo mocno, a to, czego nie można ruszać, to lista siedmiu punktów Serduszko

Edit: tu również zostawiamy dowolność w kreacji danej postaci Mrugnięcie
Technically Alive
Pod dłutem nie umiera,
tylko zmienia imię.
sława
IV
krew
czysta
genetyka
ghoul
zawód
rzemieślnik
Wygląda jak ktoś, kto zapomniał, że kiedyś żył. Jego skóra ma barwę chłodnego popiołu, a rude włosy, splątane i matowe, płoną w świetle świec jak zgaszona miedź. Twarz szczupła, o ostrych rysach, przypomina bardziej wyrzeźbione drewno niż ludzką tkankę, a duży, wyrazisty nos nadaje jej uporu i charakteru. Oczy ma jasne, blade jak poranny dym, patrzą uważnie, lecz jakby z innego miejsca niż reszta jego ciała. Ruchy są ostrożne, ciche, niemal bezgłośne, jakby bał się, że każdy dźwięk mógłby coś obudzić. Dłonie ma chude, z drobnymi nacięciami, zawsze pachną drewnem, woskiem i kurzem. Ubrany skromnie, w ciemne tkaniny przesiąknięte zapachem warsztatu, wygląda jak cień rzemieślnika, który nigdy nie odszedł z miejsca pracy. W jego postawie jest pokora, ale i ciężar. Nawet w bezruchu widać w nim napięcie, które nie zna ukojenia. Kiedy zaś podnosi wzrok, ma się wrażenie, że widzi więcej, niż ktokolwiek chciałby, by zobaczył.

Savaš Gregorovitch
#1,659
14.06.2025, 14:39  ✶  
Czy zdolności rodowe np. Burke, lub Greybacków zadziałają inaczej u Ghoula skoro te nie czują smaków, ani zapachów?
Czarodziej
sława
IV
krew
czysta
genetyka
—
zawód
Skup, sprzedaż, pośrednictwo.
Wysoka na 175cm i szczupła kobieta o długich blond włosach luźno okalających nieco podłużną twarz o chłodnej cerze, błękitnych oczach i rubinowych ustach. Ubrana zazwyczaj schludnie i klasycznie w długą spódnicę i pasującą koszulę, którą okrywa tradycyjną szatą. Całość najczęściej w barwach czerni i zieleni z deseniami czerwieni i fioletu oraz kontrastującym eleganckim dodatkiem. Jej uroda idealnie współgra z melodyjnym głosem, bezbłędną dykcją oraz naturalną gracją ruchów. Niezależenie od miejsca i sytuacji sprawia wrażenie jakby zawsze była właściwą osobą we właściwym miejscu.

Ceolsige Burke
#1,660
14.06.2025, 15:05  ✶  
Dzień dobry,

W temacie waluty, dochodów i noszonego przy sobie trzosu chciałbym rozwiać, z waszą pomocą moje wątpliwości. W opisie świata przedstawionego znalazłem co następuje:
"1 galeon to 17 sykli wykonanych ze srebra
1 sykiel to 29 knutów wykonanych z brązu

Wartość galeonu w przeliczeniu na funty brytyjskie to około 5 funtów, co w zależności od kursu stanowi około 24 złote. Jeśli chodzi o ceny obowiązujące w czarodziejskim świecie, różdżka przykładowo kosztowała około 7 galeonów, numer Proroka Codziennego 5 knutów, a róg jednorożca 21 galeonów. "

Poruszając się w tym zakresie 1 knut to w przybliżenia 1 pens (poprawcie mnie jeśli się mylę) i 5 knutów to faktycznie cena przeciętnej gazety z lat 1972 (około 3-5 pensów). Czy w takim razie mogę zakładać podobną specyfikę dochodów i poziomu życia w świecie czarodziejów jak w naszym Londynie w podobnym okresie? Mianowicie chodzi mi o warstwy robotnicza(25-35 funtów tygodniowo), średnia(35-50 funtów tygodniowo) i wyższa (wszystko co powyżej).
Nie chodzi mi o szczegółowe dane, a raczej o określenie rzędu wielkości. Nie chciałbym w narracji tworzyć jakiegoś dziwnego wrażenia, że noszę przy sobie za dużo lub za mało pieniądza.

Z góry dziękuję za skierowanie na właściwy wątek lub wyjaśnienie zagadnienia.
Pozdrawiam
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Strony (183): « Wstecz 1 … 164 165 166 167 168 … 183 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa