• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Sekrety Londynu Przygotowania Konsultacje z Mistrzem Gry Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje

Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje
Sleeping Beauty
let it burn
sława
IV
krew
czysta
genetyka
—
zawód
Amnezjatorka
Bellatrix jest kobietą niewielkiego wzrostu, mierzy bowiem jakoś 157 centymetrów. Jest szczupła. Włosy ma ciemne, niemalże czarne, kręcone. Cerę jasną, praktycznie białą. Oczy duże, widać w nich pewne szaleństwo, koloru niebieskiego. Ubiera się głównie w czerń, dba o to, jak wygląda. Używa perfum o zapachu liczi i czerwonej porzeczki z nutą róży, wanilii i wetywerii.

Bellatrix Black
22.06.2025, 19:32  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.06.2025, 14:24 przez Dearg Dur.)  
to już ostatni raz, obiecuję

- 4

Post z ingerencją pojawił się w temacie

@Bellatrix Black
Czarodziej
Some legends are told
Some turn to dust or to gold
But you will remember me
Remember me for centuries
sława
V
krew
czysta
genetyka
aurowidz
zawód
Zastępca szefa OMSHM-u
Wysoki (191 cm), szczupły i zawsze zadbany brunet, który ewidentnie poświęca dużo czasu na to, by wyglądać najlepiej jak tylko się da. Najczęściej stroi się w wysokiej jakości szaty, garnitury i koszule. Niemal zawsze uśmiechnięty.

Jonathan Selwyn
29.07.2025, 16:43  ✶  
Hej, wraz z osobami okołoteatralnymi na forum ustaliłyśmy repertuar The Globe na ten kwartał (tak wiem że wrzesień jest nieco spalony jeśli chodzi o wystąpienia) i chciałam tylko wrzucić tutaj planowane sztuki z opisami tak aby upewnić się, czy te konkretne tytuły by przeszły i czy któreś mogą zostać odebrane jako mocno kontrowersyjne. Zakładam że teatr wie na co sobie może pozwolić jeśli chodzi o sztuki, co wywołany poruszenie ale bez wielkich konsekwencji i jakie mniej więcej będą reakcje. Ekstazy Merlina nie wrzucam no będzie to event.

[+]Spoiler
Porannki w The Globe 
Coś dla naszych najmłodszych teatromaniaków! Specjalne , co miesięczne spektakle dla dzieci, po których będą czekać na Was gry, zabawy i słodki poczęstunek. Co więcej, młody czarodziej  który będzie na wszystkich przedstawieniach w danym kwartale z serii otrzyma specjalnego pluszaka mandragory-aktorki!
Przyjdź do nas i odkryj magię teatru z trzema wspaniałymi sztukami, które będą bawić zarówno tych małych, jak i dużych!

Lista przedstawień
Październik – Martynka i Duchy.
Listopad  – Odyseja dla najmłodszych. Wersja śpiewana.

Peer Gynt
The Globe zaprasza na spotkanie z Peerem Glynem przy baśniowej feeri, która miesza się z opowieścią o wewnętrznej drodze wykreowanego przez Henrika Ibsena antybohatera. Peer Glyn, na oczach widza, będzie musiał skonfrontować się z trollami, wyruszyć na podbój dalekich krain, a także przeżyć inne przygody, aby na koniec powrócić do miejsca, z którego zaczął podróż w tej mrocznej, lecz ironiczno-absurdalnej historii o docenieniu prawdziwej miłości.

Hamlet
Najsłynniejsze dzieło Szekspira, które każdy powinien doświadczyć chociaż raz w swoim życiu. Tragedii duńskiego księcia nie trzeba nikomu przedstawiać, lecz każda jej interpretacja dodaje coś od siebie. Przyjdź, usiądź w fotelu i zostań, niemalże naocznym świadkiem, wizyt duchów, zdrad, pojedynków, a także dramatów, chwytających za serca już od tylu wieków.
Uprzejmie informujemy, że z szacunku do ofiar pożaru, The Globe zrezygnowało z elementów pirotechnicznych w sztuce.

Baśnie

Kto powiedział, że mugolskie baśnie nie mogą być magicznym doświadczeniem? Wejdź do dziwnego świata, w którym konfrontacja z magią jest czymś co zadziwia, a cuda i czary niosą za sobą zupełnie inne reguły. Baśnie to inspirowane mugolskim folklorem historie, ktore oczarują nawet czarodziejów.

Kroniki Kensington
Sceniczna adaptacja bestsellerowej powieści Diany Darlington. Osadzona w czasach regencji opowieść o miłości, którą możemy znaleźć nawet w najbardziej niespodziewanych okolicznościach.
Ona - córka barona, która po trzech latach od debiutu nie widzi szans na zamążpójście, a poświęcić się chce opieką nad rodzinnym domem
On - młody syn earla, który szuka nie żony, lecz biznesowego partnerstwa przy wytwórstwie eliksirów.
Co połączy tę dwójkę, która na pozór nie ma ze sobą nic wspólnego?
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
05.08.2025, 20:22  ✶  
@Jonathan Selwyn

Jedyne, w czym widzę możliwość powstania dużej kontrowersji to baśnie mugolskie. Osoby po Voldemortowej stronie mocy mogą się zdenerwować, osoby po przeciwnej stronie mogą zwyczajnie bać się przyjść (z różnych powodów: bo teatr może stać się celem ataku, bo ktoś może ich przy nim sfotografować i nie wiadomo gdzie ta fotografia trafi, bo ktoś ich tam zobaczy i obrzuci śmieciami...).
Sugeruję zrezygnować z tego lub jakoś to przerobić, żeby nie było takie lekkie, jakby w Londynie nic się przed chwilą nie stało, a mugole nie palili czarownic na stosie.
Czarodziej
Life is a tragedy, darling. At least mine comes with good wine and better company
krew
genetyka
zawód
Wzrost: 1,75m Oczy: niebieskie Porusza się niedbale, ale władczo - jakby cały świat należał do niego. Nie nosi typowych szat czarodziejów - tych przypominających sutanny, raczej ubiera się w dżinsy, koszule lub t-shirty i do tego ramoneski. Na przyjęcia chodzi w bardziej eleganckich szatach, przypominających ubiory arystokracji z XIX wieku. Może sprawiać wrażenie nieprzyjemnego i trudno dostępnego.

Dacre Black
22.08.2025, 14:18  ✶  
Być może to pytanie już gdzieś padło, ale nie widziałem go, a chciałbym dobrze zrozumieć, żeby nie popełniać błędów mechanicznych.
Czy dobrze kombinuję, że jeśli chcę, żeby Dacre miał i/lub sprzedawał jakieś przedmioty lub eliksiry, które sam stworzy i które dawałyby jakieś bonusy posiadaczowi, to kroki wyglądają w ten sposób:
1. konsultuję z Mistrzami w odpowiednim temacie, czy taki eliksir/przedmiot, z danymi bonusami może istnieć na forum
2. rozgrywam wątek (choćby jednopostowy), gdzie fabularnie tworzę daną rzecz, przy czym rzucam odpowiednią kością (np. przy tworzeniu eliksiru rzucam za Wiedzę Przyrodniczą; przy tworzeniu przedmiotu: za rzemiosło + odpowiednią dziedzinę magii), linkuję rzut w poście i opisuję efekt
3. dalej nie jestem pewien, jak sprawić, żeby - przy założeniu, że rzut się udał - przedmiot trafił do mojego ekwipunku. Czy powinienem zgłosić się w temacie z konsultacjami MG z prośbą o weryfikację i wpisanie mi tego do ekwipunku?
4. ile eliksiru tworzę za jednym "zamachem"? Jedną porcję? Dwie, biorąc pod uwagę przewagę rodową? Czy jest tego więcej +1 za Przewagę?
5. jeśli chcę komuś sprzedać daną rzecz, to fabularnie, w rozegranej sesji - jak rozumiem. Czy tak samo później robimy, żeby przedmiot pojawił się w ekwipunku kupca, zgłaszamy się w temacie z konsultacjami MG i prosimy o weryfikację i przepisanie?
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
25.08.2025, 18:19  ✶  
@Dacre Black

1. konsultuję z Mistrzami w odpowiednim temacie, czy taki eliksir/przedmiot, z danymi bonusami może istnieć na forum
Jeżeli to coś mocno odbiegającego od kanonu, to tak, warto to skonsultować.

2. rozgrywam wątek (choćby jednopostowy), gdzie fabularnie tworzę daną rzecz, przy czym rzucam odpowiednią kością (np. przy tworzeniu eliksiru rzucam za Wiedzę Przyrodniczą; przy tworzeniu przedmiotu: za rzemiosło + odpowiednią dziedzinę magii), linkuję rzut w poście i opisuję efekt
Nie da się "linkować rzutu w poście" bo nie mamy tematu do rzutów kością. Piszesz sobie taki wątek, gdzie coś tworzysz, w nim rzucasz kością i później to sobie interpretujesz. Najlepiej, żeby nie edytować postów z rzutami, więc najlepsza opcja to dodać post pod postem.

3. dalej nie jestem pewien, jak sprawić, żeby - przy założeniu, że rzut się udał - przedmiot trafił do mojego ekwipunku. Czy powinienem zgłosić się w temacie z konsultacjami MG z prośbą o weryfikację i wpisanie mi tego do ekwipunku?
5. jeśli chcę komuś sprzedać daną rzecz, to fabularnie, w rozegranej sesji - jak rozumiem. Czy tak samo później robimy, żeby przedmiot pojawił się w ekwipunku kupca, zgłaszamy się w temacie z konsultacjami MG i prosimy o weryfikację i przepisanie?
Przedmiot nie trafi do twojego ekwipunku. Trafiają tam tylko przedmioty rozdane przez MG. Zapisz sobie link do miejsca gdzie to stworzyłeś. Gdybyś chciał go zabrać na jakieś wydarzenie z MG to go o tym poinformujesz.

4. ile eliksiru tworzę za jednym "zamachem"? Jedną porcję? Dwie, biorąc pod uwagę przewagę rodową? Czy jest tego więcej +1 za Przewagę?
Myślę, że to zależy od rzadkości tego co tworzysz? Rozważyłabym to indywidualnie, ale nie zakładam, żeby to miało wynosić więcej niż trzy porcje + bonusy wynikające z przewag.
Good Boy
I've got a twisted way of making it all seem fine
sława
III
krew
półkrwi
genetyka
—
zawód
Klątwołamacz
Wysoki na metr i dziewięćdziesiąt centymetrów co do milimetra - no więc wysoki, ale za to z drobną budową ciała. Czarne, kręcone włosy i ciemne oczy. Twarz pokryta kilkudniowym zarostem zdradza, że niezbyt dba o siebie.

Thomas Figg
21.10.2025, 17:13  ✶  
Jak chcę kogoś do czegoś przekonać to rzucam na charyzmę, that's logic.
Ale jak chce kogoś do czegoś zastraszyć, to też używam charyzmy?
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
21.10.2025, 19:53  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.10.2025, 19:53 przez Eutierria.)  
@Thomas Figg

Uznałabym w swojej sesji różne rzuty. Większość pomysłów opierałaby się pewnie o charyzmę (strojenie min, groźby werbalne...), ale np. uderzenie pięścią w ścianę w celu zrobienia w niej dziury, oparłabym już o AF (bo co ci z tej miny, jak sobie złamałeś o tę ścianę kość). Ta przewaga może być używana na różne sposoby.
Czarodziej
sława
IV
krew
czysta
genetyka
—
zawód
Skup, sprzedaż, pośrednictwo.
Wysoka na 175cm i szczupła kobieta o długich blond włosach luźno okalających nieco podłużną twarz o chłodnej cerze, błękitnych oczach i rubinowych ustach. Ubrana zazwyczaj schludnie i klasycznie w długą spódnicę i pasującą koszulę, którą okrywa tradycyjną szatą. Całość najczęściej w barwach czerni i zieleni z deseniami czerwieni i fioletu oraz kontrastującym eleganckim dodatkiem. Jej uroda idealnie współgra z melodyjnym głosem, bezbłędną dykcją oraz naturalną gracją ruchów. Niezależenie od miejsca i sytuacji sprawia wrażenie jakby zawsze była właściwą osobą we właściwym miejscu.

Ceolsige Burke
22.10.2025, 20:11  ✶  
Dzień dobry,

Z niewielkiej wątpliwości wyszła mi duża zagwozdka. Chciałem sobie zaprosić zestaw ludzików do swojej kamienicy celem badań nad naturą pyłu, kurzu i dymu. I tak od ryzyka rzutu na Nokturn przeszło do poważnej zagwozdki odnośnie teleportacji. Dyskusja była ciekawa i doprowadziła do ślepego zaułku.

Powstał plan żeby kogoś teleportować bezpośrednio do mnie do domu i to zaowocowało zestawem pytań:

1. Jakie są wymagania do teleportowania? Przeczytałem teleportowanie w podróżach i teraz nie do końca rozumiem założenia. Wystarczy, że się skupię na "kryjówka Śmierciożerców", natężę wolę, obrócę w miejscu i użyję namysłu żeby trafić do "kryjówka Śmierciożerców"? Pytam raczej w obawie czy losowy ktoś, kto mnie nie widział, nie wie gdzie mieszkam, nie wie jak wyglądam, może pomyśleć "sypialnia Ceolsige Burke" i teleportować się mi do sypialni.

W związku z tym:
a) czy do teleportacji trzeba znać przybliżone(na ile przybliżone) położenie celu względem swojej osoby
b) lub wiedzieć jak miejsce docelowe wygląda
c) lub wiedzieć czy miejsce jest wolne do teleportacji (czy się nie teleportuje w środek skały lub ściany)

Poza tym w następstwie dalszych rozważań:

2. Czy teleportowanie przedmiotów jest możliwie?

3. Czy teleportowane przedmioty muszą być dotykane przez teleportujacego?

4. Czy teleportowane przedmioty muszą być teleportowane razem z teleportujacym?

5. Czy obiekty teleportacji (przedmioty/ludzie) zachowują swój pęd? To w perspektywie teleportowania się podczas spadania z miotły Uśmiech (jak spadały tak spadają, jak jechały tak jadą)

Pozdrawiam i dziękuję za zrozumienie.
Czarodziejska legenda
Only the dead have seen the end of war.
sława
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Celtycka bogini magii, podziemi, wojny, płodności i zniszczenia. Łączona również z przeznaczeniem i przepowiedniami, zwłaszcza tymi mówiącymi o zagładzie, śmierci i wygranej w bitwie. Przedstawiana jest zwykle w zbroi i rynsztunku. Pojawia się wszędzie, gdzie jest wojna. Krąży nad polem bitwy pod postacią kruka lub wrony. Podżega wojowników do walki i może pomóc w zwycięstwie nad ich wrogami. Morrígan zachęca wojowników do odważnych czynów, wzbudza strach w ich wrogach i jest przedstawiana jako piorąca zakrwawione ubrania tych, którym przeznaczona jest śmierć. Najczęściej jest postrzegana jako bogini bitwy i wojny, a także jako manifestacja bogini ziemi i suwerenności, głównie reprezentująca rolę bogini jako strażniczki terytorium i jego mieszkańców. Morrígan jest często opisywana jako trzy siostry, zwane „trzema Morrígan”. W mitologii członkostwo w triadzie jest przyznawane boginiom Badb, Macha i Morrígan, która może mieć na imię Anand. Uważa się, że wszystkie te imiona były imionami tej samej bogini.

Morrigan
22.10.2025, 20:40  ✶  
@Ceolsige Burke

1. Osoba teleportująca się do danego miejsca musi wiedzieć, gdzie ono jest i jak tam trafić, inaczej robiłaby to bardzo na ślepo, a to ogromne ryzyko niepowodzenia teleportacji – dlatego np. nie da się teleportować do lokalów na Podziemnych Ścieżkach bez posiadania przewagi Znajomość półświatka II. Więc nie, losowy ktoś nie bardzo może to zrobić, bo najpewniej wyląduje w ścianie, rozszczepi się, albo natrafi na inne nieprzyjemności. Teleportacja jest sztuką trudną i w dodatkowo bardzo nieprzyjemną, wymaga egzaminu dlatego, że nie jest to coś, co może opanować każdy. Precyzja jest tutaj kluczowa. Być może mylące jest to, że u nas na forum nie wymaga ani przewagi (już, kiedyś wymagała), ani żadnej minimalnej ilości kropek w Translokacji - ale to ze względu na wygodę graczy, a nie dlatego, by sugerować, że to łatwe, do opanowania dla każdego i wykonania w każdych warunkach.

A odpowiadając na poszczególne pytania:

a) nikt nie zabroni teleportować się gdzieś na ślepo, ale dotarcie w takim stylu do celu i w jednym kawałku oszacowałabym jako mało prawdopodobne
b) wygląd jest pomocny, żeby nie teleportować się w krzesło na przykład
c) tak

2, 3 i 4. Samych przedmiotów nie. Ale jak masz je w torbie np. na ramieniu, albo trzyma się przedmiot w ręce w trakcie teleportacji, no to razem z torbą i przedmiotami. Tak samo można się przeteleportować z jakimś małym zwierzęciem (w kieszeni, torbie). Samego czegoś bez siebie wysłać teleportacją się nie da.

5. Wykonanie teleportacji w locie moim zdaniem jest bardzo trudne do zrobienia, ze względu na to, jak wygląda sam proces teleportacji, a więc skupienie na celu, natężenie woli, obrót w miejscu i namysł. Podczas spadania wyobrażam sobie, że bardzo trudno osiągnąć wszystkie warunki i nie mówię, że jest to całkowicie niemożliwe, ale raczej widziałabym przy tym konieczność rzutu z jakimś wysokim minusem (i duże ryzyko rozszczepienia). Co do zachowania pędu… Powiedziałabym, że dużo tego pędu zostałoby wytracone, ale lądowanie nie byłoby takie gładkie. Jeśli chodzi o jazdę – nie bardzo rozumiem, co masz na myśli, bo na siedząco nie da się teleportować.
Czarodziej
sława
IV
krew
czysta
genetyka
—
zawód
Skup, sprzedaż, pośrednictwo.
Wysoka na 175cm i szczupła kobieta o długich blond włosach luźno okalających nieco podłużną twarz o chłodnej cerze, błękitnych oczach i rubinowych ustach. Ubrana zazwyczaj schludnie i klasycznie w długą spódnicę i pasującą koszulę, którą okrywa tradycyjną szatą. Całość najczęściej w barwach czerni i zieleni z deseniami czerwieni i fioletu oraz kontrastującym eleganckim dodatkiem. Jej uroda idealnie współgra z melodyjnym głosem, bezbłędną dykcją oraz naturalną gracją ruchów. Niezależenie od miejsca i sytuacji sprawia wrażenie jakby zawsze była właściwą osobą we właściwym miejscu.

Ceolsige Burke
22.10.2025, 21:01  ✶  
Dziękuję za szybką odpowiedź. Wyjaśnia mi to zdecydowanie bardziej proces celowania teleportacją i ryzyka z nim związane.
Ma to sens biorąc pod uwagę wzrost ryzyka wraz ze wzrostem odległości.

W punkcie 5 rozumiem trudność operacji podczas spadania. Nie spodziewałem się miękkiego lądowania (machanie rękami, kręcenie się w powietrzu nie pomaga). Tak tylko rozważałem teoretycznie zachowanie spadającego obiektu po teleportacji.

Jechanie odnosiłem na przykład do jechania pociągiem. Czu będąc w pociągu, który pędzi 60km/h jak się teleportuję do siebie do pokoju to czy przywalę w ścianę w prędkością 60km/h? Czy raczej jest to operacja podobna do zwykłego teleportowania się między pokojami?
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Strony (34): « Wstecz 1 … 27 28 29 30 31 … 34 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa