• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Biuro Spraw Wszelakich Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi

Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi
a guy who knows a guy
Ojciec Wirgiliusz uczył dzieci swoje,
a miał ich wszystkich sto dwadzieścia troje
sława
IV
krew
czysta
genetyka
—
zawód
przedsiębiorczy właściciel pubu "Rejwach"
Niemal zawsze towarzyszy mu nakrycie głowy: któryś z jego kapeluszy. Zmysł modowy ma raczej mierny i kiczowaty, ale lubi eksperymenty. Widać w jego kreacjach silną inspirację retro westernami, twoim starym na rybach ze szwagrem, ale też mugolską modą lat 70. Nie da się ukryć, że przekroczył pięćdziesiątkę, więc nie próbuje udawać, że tak nie jest. Ma charakterystyczną przerwę między jedynkami, niebieskie oczy, 186 centymetrów wzrostu i barczystą sylwetkę. Zarost na ogół maksymalnie kilkudniowy, choć zdarza się, że zapuści okresowo jasną brodę przetykaną siwymi włosami. Włosów na głowie od lat nie stwierdzono.

Woody Tarpaulin
#1,781
19.01.2026, 14:07  ✶  
W związku z nowym Bestiariuszem przychodzę zapytać o uregulowanie kwestii przetrzymywania w Rejwachu tuzina nielegalnych (mechanicznie, bo zamówiłam je sobie fabularnie u licencjonowanego łowcy) szczuroszczetów. Czy to że mam te zwierzątka i piszemy sobie o nich od sierpnia, to jest dla Woody'ego wystarczająca podstawa do dokupienia dwóch kropek WOP już teraz z tytułu poprawek po zmianie mechanik? Bo w teorii nic nie zrobiłam, żeby te kropki miały uzasadnienie, postać nie rozwija się przyrodniczo (a +2 to spory skok, tak myślę?), ale nie chcę wyrzucać zwierzątek.

piw0 to moje paliwo
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,782
20.01.2026, 19:58  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.01.2026, 20:01 przez Eutierria.)  
@Woody Tarpaulin

To jest duży skok i skoro sama czujesz, że nie jest uzasadniony fabularnie (przecież twoja postać w bardzo dojrzałym wieku posiada wiedzę poniżej przeciętnego nastolatka - musiała mieć powód żeby zmienić swoje życie), to nie da się tego uzasadnić samą zmianą mechaniki. Dzieje się tak, ponieważ również w poprzedniej wersji mechaniki, twoja postać miała tak rozdane staty, że zwyczajnie do oswojenia dzikiego zwierzęcia się nie nadawała. Musiała to robić źle. Mój wstępny werdykt brzmi: skorzystaj z

Cytat:sytuacja fabularna, w której ktoś inny, posiadający odpowiednią wiedzę, pomaga przy opiece nad zwierzakiem (np. postać z przewagą Bogacz może zapłacić za profesjonalną opiekę – w tym przypadku stworzenie może być nieposłuszne wobec właściciela, ale posłucha swojego wynajętego opiekuna).

lub pozwól dzikim zwierzętom o które nie potrafisz zadbać uciec i żyć dziko (bo zakładam, że nie chcesz dać im zginąć). Do czasu braku znalezienia pomocy w opiekowaniu się, no Woody o te zwierzaczki nie dba dobrze. (Oczywiście jak ktoś inny z Rejwachu te staty posiada to wszystko git.)
Czarodziej
Some legends are told
Some turn to dust or to gold
But you will remember me
Remember me for centuries
sława
V
krew
czysta
genetyka
aurowidz
zawód
Zastępca szefa OMSHM-u
Wysoki (191 cm), szczupły i zawsze zadbany brunet, który ewidentnie poświęca dużo czasu na to, by wyglądać najlepiej jak tylko się da. Najczęściej stroi się w wysokiej jakości szaty, garnitury i koszule. Niemal zawsze uśmiechnięty.

Jonathan Selwyn
#1,783
27.01.2026, 18:46  ✶  
Hej,
dostałam listownie takie zapytanie o francuski odpowiednik Lecznicy Dusz. Chciałabym się więc spytać co Jonathan, ktory jako ambasador spędził we Francji 5 lat, może na ten temat wiedzieć?
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,784
27.01.2026, 20:59  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.01.2026, 21:00 przez Eutierria.)  
@Jonathan Selwyn

Poza tym, że w innych krajach istnieją instytucje wydające dokumenty równoważne z naszym brytyjskim magisterium uzdrowicielskim, nic konkretnego we Francji nie zostało przez nas opisanego ani wymyślonego. Pozostawiam to w twoich rękach (ale jeżeli uznasz, że jednak potrzebujesz przy tym pomocy, to daj znać - chociaż szczerze wierzę, że jesteś w stanie wymyślić coś co ma ręce i nogi).

No i jeżeli to miałoby być coś grubego (jakieś naprawdę duże zaniedbania) to wypada dodać to gdzieś na forum np. do wieści albo opisów - daj nam wtedy znać.
a guy who knows a guy
sława
IV
krew
czysta
genetyka
—
zawód
Niemal zawsze towarzyszy mu nakrycie głowy: któryś z jego kapeluszy. Zmysł modowy ma raczej mierny i kiczowaty, ale lubi eksperymenty. Widać w jego kreacjach silną inspirację retro westernami, twoim starym na rybach ze szwagrem, ale też mugolską modą lat 70. Nie da się ukryć, że przekroczył pięćdziesiątkę, więc nie próbuje udawać, że tak nie jest. Ma charakterystyczną przerwę między jedynkami, niebieskie oczy, 186 centymetrów wzrostu i barczystą sylwetkę. Zarost na ogół maksymalnie kilkudniowy, choć zdarza się, że zapuści okresowo jasną brodę przetykaną siwymi włosami. Włosów na głowie od lat nie stwierdzono.

Woody Tarpaulin
#1,785
28.01.2026, 10:44  ✶  
skoro drukujemy Proroka Codziennego, to zakładam, że czarodzieje znają technologię druku. czy kserokopiarka to sprzęt, do którego ma dostęp każdy czarodziej (np. znany przedsiębiorca Woody Tarpaulin), czy mamy tylko przemysłowe maszyny i to nie dla szarych obywateli?
(nwm, pytam bo jakoś mi trudno wyobrazić sobie czarodzieja z drukarką w domu, ale mam potrzebę skserować kilka stron z gazety)

piw0 to moje paliwo
Lord Voldemort
There is no good and evil. There is only power, and those too weak to seek it.
krew
genetyka
zawód
Swąd czarnej magii aż gryzie w gardło. Obecność tego czarnoksiężnika wzbudza niepokój nawet w najsilniejszych czarodziejach.

Czarny Pan
#1,786
30.01.2026, 22:16  ✶  
@Woody Tarpaulin

Panie Tarpaulin, piszę to do pana z nienawiścią w literach, bo jest pan zdrajcą krwi, ale admini trzymają mnie na celowniku i kazali mi przekazać te informacje...

Zgodnie z pana podejrzeniami czarodzieje nie mają w domach kserokopiarek, żeby tak od ręki skopiować sobie stronę gazety. Posiadają natomiast (i jest to powszechne) nożyczki i samopiszące pióra. Posiada pan również w Rejwachu dwójkę mugolaków z wysokim poziomem wiedzy o świecie i mechaniczną możliwością tworzenia wynalazków, więc (hatfu) są na tyle zdolni aby panu coś takiego jak prywatna prasa drukarska ogarnąć.

Z serdecznymi życzeniami nagłej, śmiertelnej choroby,

Lord Voldemort
a guy who knows a guy
sława
IV
krew
czysta
genetyka
—
zawód

Woody Tarpaulin
#1,787
30.01.2026, 22:35  ✶  
Czerny Panocku,
nieuprzejmie proszę odpierdolić się od mojej żony i jej krwi. Pan se w swoją morfologie spojrzysz, to porozmawiamy.

Pieskie życie tak bez drukarki, bo mi zależało na odbitce 1:1, a nie przepisywaniu, bo to ma być produkt kolekcjonerski i to produkt ze zdjęciem. Zdjęcie jest kluczowe. Nie pozostaje mi na razie nic innego jak udać się na Niemagiczny Londyn na ksero mugolskie, choć by trzeba pomyśleć, jak to zrobić bez łamania Kodeksu Tajności. [temat jest raczej z tych dla beki, więc nie będę ciągać nikogo do tworzenia całej prasy drukarskiej dla jaj]
Widzę tu jednak ewidentnie niszę, którą trzeba wypełnić. Pierwszy w Magicznym Londynie punkt ksero "Rejwach". Będziemy jak Żabka, brakuje nam tylko punktu pocztowego.

Żebyś Pan upadł i sobie głupi ryj rozwalił
Woody

piw0 to moje paliwo
Lord Voldemort
krew
genetyka
zawód
Swąd czarnej magii aż gryzie w gardło. Obecność tego czarnoksiężnika wzbudza niepokój nawet w najsilniejszych czarodziejach.

Czarny Pan
#1,788
30.01.2026, 22:44  ✶  
@Woody Tarpaulin

Panie Tarpaulin, widzę że doszedł pan do bardzo logicznych wniosków. Mam nadzieję, że jak będzie pan szedł do mugoli skorzystać z ksero, to ktoś po drodze ukradnie panu portfel. A tak poza tym to adminka ze wstydu nie chce wyjść spod fotela i kazała przekazać panu, że po napisaniu przeze mnie poprzedniego posta doznała olśnienia: czarodzieje posiadają aparat fotograficzny i mogą wywołać panu zdjęcie wybranej strony gazety na większym formacie. Papier fotograficzny nie jest jednak zbyt tani jak się go porówna do zwykłej kartki.

Serdeczne pozdrowienia ze słonecznego Bali,
Lord Voldemort

PS. Mam się odpierdolić od pana żony tak jak pan? Nie dam jej tej satysfakcji. Naślę na nią moich najlepszych agentów.
a guy who knows a guy
sława
IV
krew
czysta
genetyka
—
zawód

Woody Tarpaulin
#1,789
30.01.2026, 22:47  ✶  
moja żona zjada twoich twinków na śniadanie

piw0 to moje paliwo
Lord Voldemort
krew
genetyka
zawód

Czarny Pan
#1,790
30.01.2026, 22:49  ✶  
@Woody Tarpaulin

Proszę zachować swoje erotyczne fantazje o byciu kukoldem na wątki w dziale Przekątna.

I przypominam, że post admina musi być tu ostatni bo inaczej będę natrętnie sprawdzać ten temat i się denerwować, że znowu gdzieś nie odpisałam.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Strony (183): « Wstecz 1 … 177 178 179 180 181 … 183 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa