• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Biuro Spraw Wszelakich Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi

Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi
Gówniara z miotełką
She had a mischievous smile, curious heart and an affinity for running wild.
sława
VI
krew
półkrwi
genetyka
klątwa żywiołów
zawód
BUMowiec
Heather mierzy 160 cm wzrostu. Jest bardzo wysportowana, od dzieciaka bowiem lata na miotle, do tego zawodowo grała w quidditcha. Włosy ma rude, krótkie, nie do końca równo obcięte - gdyż obcinał je Charlie po tym, jak większość spłonęła podczas Beltane. Twarz okrągłą, obsypaną piegami, oczy niebieskie, czają się w nich iskry zwiastujące kolejny głupi pomysł, który chce zrealizować. Porusza się szybko, pewnie. Ubiera się głównie w sportowe rzeczy, ceni sobie wygodę. Głos ma wysoki, piskliwy - szczególnie, kiedy się denerwuje. Pachnie malinami.

Heather Wood
#1,801
20.02.2026, 14:59  ✶  
Mam pytanko co do genetyki W związku z nieprzewidywalnością klątwy żywiołów osobom, które na nią cierpią, zakazuje się kontaktu z mugolską społecznością oraz przebywania w niemagicznych dzielnicach Londynu.

Jak mniemam jako funkcjonariusz mam zgodę na to, żeby odwiedzać mugolskie dzielnice?
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,802
20.02.2026, 15:15  ✶  
@Lyssa Dolohov

Jeżeli nie jest to uściślone w opisie, to jesteś pierwsza i możesz zdecydować jak chcesz. Najlepiej wykorzystaj od razu nadane ci moce i uzupełnij ten opis. Pwease
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,803
20.02.2026, 15:22  ✶  
@Helloise Rowle

Dziękuję, zaraz poprawię literówkę.

Możesz dobrać tę cechę, wymienię ci ją na podstawie sesji, jeżeli faktycznie jest bardziej pasująca. Nie, duch nie jest wrogo nastawiony, ale będzie wam sprawiał kłopoty i będziecie musieli sobie z tymi kłopotami radzić. Zastanowiłabym się tylko czy faktycznie chcecie tej cechy, skoro z nim aktywnie gracie - bo jednak w jakimś sensie utracicie nad nim kontrolę - a jest częścią waszego lore, w którym MG grzebać nie musi.

Nie jestem pewna czy zrobiłam gdzieś publiczną listę tego co mojego wydarzenia można rozliczyć jako scenariusz. Przejrzę jeszcze mój wątek, dodam tam publicznie informację (w wątku głównym wydarzenia) i dam ci znać.
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,804
20.02.2026, 15:25  ✶  
@Heather Wood

Odpowiada na to następne zdanie tego opisu - Heather mogła otrzymać indywidualną zgodę jako funkcjonariuszka i na jej podstawie porusza się po mugolskich dzielnicach, świadoma tego, że nie może sobie pozwolić na incydenty związane z mugolami. Jej pobyt w dzielnicy jest legalny (a przynajmniej zakładam, że w ten sposób chcesz to opisać - i możesz).
Syn czarnoksiężnika
sława
IV
krew
czysta
genetyka
dziedzic Slytherina
zawód
Archeolog
Cathal wdał się w dużej mierze w matkę z Gauntów: po niej ma dość jasne włosy i jasne oczy. Mężczyzna bardzo wysoki, około 192 cm wzrostu, któremu wyraźnie nie był w życiu obcy wysiłek fizyczny. Gdzieś pomiędzy trzydziestką a czterdziestką.

Cathal Shafiq
#1,805
20.02.2026, 15:33  ✶  
Dobra, to skoro mamy zadawać pytania, zanim zgłosimy zmiany...
W wypadku zawady dziedziców Slytherina mam problem czy dobrać I czy II - ewentualnie pytanie, czy mogę to dobrać jako I, by nie było, że nieuczciwie dobieram więcej zawad, ale mieć opis trochę bardziej pasujący do tego sugerowanego przy II? Bo Cal ma spaczenie III z tego powodu, że posunie się bardzo daleko w zemście/zagrożeniu - zero zabawy z jego w takich sytuacjach. Ale miałby problem ze zrobieniem komuś krzywdy ot tak, bez osobistego problemu z tą osobą, jest tak uparty, że dla niego irytujące jest każde polecenie od Salazara i nawet najprostsze wykonuje, kiedy już wchodzi mus, w lustrze pragnień od początku rozgrywek ma siebie bez klątwy Slytherina i z Ulkiem miał umowę nawet, że jak za bardzo mu odjebie, to ten ma go zabić (bo wie, że do starości to nie dociągnie).
Bitch boży
The Lightbringer in the streets,
Delightbringer in the sheets
sława
III
krew
mugolak
genetyka
klątwa żywiołów
zawód
Połykacz ognia, akrobata cyrkowy
Pożoga gorejąca w niebieskich oczach (he's always in heat!!) i figlarne iskierki ognia: te igrające w jego spojrzeniu – zawsze zbyt intensywnym, jak u męczennika przeżywającego ekstazę – i te pośród zmierzwionych wiatrem blond włosów, w których blask pochodni wydobywa rudawe refleksy świetlne. Pod opuszkami wiecznie poparzonych palców czai się obietnica płomieni. Sam jest niczym żyjący płomień, z ruchami, w których tkwi niewymuszona pewność siebie – ale i swego rodzaju nieprzewidywalność. Ogień otula tego postawnego (1,80 m) mężczyznę równie szczelnie, co płaszcz bożej łaski, i tylko woń kościelnych kadzideł potrafi zamaskować towarzyszący mu zawsze swąd dymu i zapach benzyny. Podstawowe wyposażenie Jima obejmuje: uśmiech cherubina z renesansowych obrazów, bardzo charakterystyczny, wyjątkowo głęboki głos, w którym przebrzmiewają nuty irlandzkiego akcentu, starą podręczną biblię, elegancki komplet składający się z białej koszuli, dopasowanych spodni, kamizelki i niewielkiego noża od Flynna (all removable) oraz drewnianego krzyżyka (NOT REMOVABLE), a także chęć zbawienia całego świata (w butonierce).

The Lightbringer
#1,806
20.02.2026, 15:57  ✶  
BYĆ MOŻE SAMOPODPIERDOLKA

Nieśmiałe pytanie o lore Jima, w związku w tymi wszystkimi Bardzo Poważnymi Instytucjami, które czuwają nad prawem tajności, Bardzo Poważnym Wizengamotem, który może mnie skazać jak znowu walnę przypadkiem w Błędnego Rycerza i Bardzo Poważnymi Konsekwencjami niechodzenia do mugolskich dzielnic i nieutrzymywania kontaktu z mugolami, podczas gdy Jim nie przeżyje niedzieli bez pójścia na mszę świętą, a takowe odbywają się tylko w niemagicznym Londynie

Czy jak nikt nie wie, że mam klątwę żywiołów, to mogę sobie wejść do niemagicznego Londynu?

XD

Niemal wszystko jest pięknie opisane w temacie klątwy żywiołów, w tym proces diagnostyczny, stosunek społeczeństwa do klątwy, więc to wszystko wiem, i rozumiem, ale problem leży w tym, że ja nie wiem, czy Ministerstwo w ogóle wie, że ja istnieję. Bo zrozumiałam, że nie ma żadnego rejestru osób oklątwionych.

A w związku z moją zawadą BRAK DOKUMENTÓW 2:

Cytat:Zostałeś wydalony ze szkoły magii lub nigdy do niej nie uczęszczałeś, nie możesz podjąć pracy w państwowych instytucjach ani wziąć udziału w państwowych kursach (w tym tego na licencję uprawniającą do teleportacji).

Jestem durna, i nie wiedziałam, jak to działa, ale Jim jest z jakiejś irlandzkiej wioski na końcu świata i w sumie, to nie wiem, gdzie jest jego akt urodzenia. Bo akt chrztu to pewnie się spalił, bo przypomniałam sobie, że jak był dzieckiem to spalił niechcący swój malutki kościół parafialny. Zakładałam, że skoro dostał list z Hogwartu, jak każdy dzieciak, to oni mają jego akt urodzenia. Teraz to już nie wiem co zakładać więc zakładam że pewnie zjebałam i zrobiłam źle i powinnam wziąć BRAK DOKUMENTÓW 3.

POMOCY

Cytat:Nie posiadasz aktu urodzenia. Nie masz dyplomu ukończenia szkoły, papierów identyfikujących, nie możesz przystąpić do egzaminów państwowych, pracować w państwowych instytucjach, nie otrzymasz magicznej wizy.

CZY POWINNAM ZMIENIĆ ZAWADĘ NA BRAK DOKUMENTÓW 3?

CZY JA W OGÓLE ISTNIEJĘ?

POMOCY

gniew mój wybuchnie
jak ogień będzie płonął
i nikt nie zdoła go zgasić
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,807
20.02.2026, 16:06  ✶  
@Cathal Shafiq

Moim zdaniem ten opis wpisuje się najlepiej w poziom II zawady - Postacie na II poziomie spaczenia. Postacie neutralne, niekoniecznie złe, ale też nie skrajnie dobre., będąc jednocześnie na cienkiej granicy spadnięcia na poziom I. Pwease Zacznij więc od drugiego i zobaczymy gdzie zaprowadzi Cathala fabuła.
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,808
20.02.2026, 16:26  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.02.2026, 16:29 przez Eutierria.)  
@The Lightbringer

Drogi Jimie, czy jak nikt nie wie, że jesteś złodziejem, to możesz kraść ludziom portfele na moich eventach? Pjerosek Odpowiedź na oba pytania brzmi oczywiście tak. Prawo prawem, twoja gra natomiast należy do ciebie. Nawet gdyby cię ktoś na tym przyłapał, to jak nie wybuchniesz ogniem przy mugolu, wciąż możesz lecieć w chuja i wmawiać funkcjonariuszowi, że masz w domu permit taki sam jak Heather, a potem próbować uciec. Albo, że ogniem pierdnęli dwie przecznice dalej Śmierciożercy i ty nie wiesz o co chodzi. Nikt za tobą listu gończego nie puścił.

Co do zawady brak dokumentów wagi III - według forumowego lore Hogwart przyjmuje uczniów z: "Wielka Brytania, Irlandia oraz terytoria pozamorskie", a więc urodzony na Irlandzkim zadupiu, kwalifikował się do dostania listu z Hogwartu. Jak najbardziej otrzymują go również mugolacy. I jak najbardziej mogą do szkoły nie iść. W związku z tym jego urodzenie również powinno znajdować się w rejestrze, więc gratulacje, możesz wziąć ślub albo np. kredyt na remont dachu kościoła i żadna z tych osób nie wie, że jesteś obarczony klątwą.

Tak naprawdę w grze nic ci się za bardzo nie zmienia, bo Kodeks Tajności istniał zawsze. Jedyne co no to świadomość łamania jednego, dodatkowego prawa, ale też postać ma powód, aby mieć je gdzieś, skoro ma kształtowanie na PO i kontroluje sytuację.
Bitch boży
The Lightbringer in the streets,
Delightbringer in the sheets
sława
III
krew
mugolak
genetyka
klątwa żywiołów
zawód
Połykacz ognia, akrobata cyrkowy
Pożoga gorejąca w niebieskich oczach (he's always in heat!!) i figlarne iskierki ognia: te igrające w jego spojrzeniu – zawsze zbyt intensywnym, jak u męczennika przeżywającego ekstazę – i te pośród zmierzwionych wiatrem blond włosów, w których blask pochodni wydobywa rudawe refleksy świetlne. Pod opuszkami wiecznie poparzonych palców czai się obietnica płomieni. Sam jest niczym żyjący płomień, z ruchami, w których tkwi niewymuszona pewność siebie – ale i swego rodzaju nieprzewidywalność. Ogień otula tego postawnego (1,80 m) mężczyznę równie szczelnie, co płaszcz bożej łaski, i tylko woń kościelnych kadzideł potrafi zamaskować towarzyszący mu zawsze swąd dymu i zapach benzyny. Podstawowe wyposażenie Jima obejmuje: uśmiech cherubina z renesansowych obrazów, bardzo charakterystyczny, wyjątkowo głęboki głos, w którym przebrzmiewają nuty irlandzkiego akcentu, starą podręczną biblię, elegancki komplet składający się z białej koszuli, dopasowanych spodni, kamizelki i niewielkiego noża od Flynna (all removable) oraz drewnianego krzyżyka (NOT REMOVABLE), a także chęć zbawienia całego świata (w butonierce).

The Lightbringer
#1,809
20.02.2026, 16:35  ✶  
...Ale ja nie mogę kłamać, że mam przepustkę, bo przecież kłamstwo to grzech!

Dziękuję za spokojną odpowiedź, biorę głęboki oddech i, jak rozumiem, zostawiam Brak dokumentów 2 tak jak jest. Postaram się już nie wariować.

[+]zrobiłam pogrążona w rozpaczy w razie gdyby jednak był list gończy
[Obrazek: 7bbd1e1292c135baf878dfeb5db0047f211d67e9.jpg]

gniew mój wybuchnie
jak ogień będzie płonął
i nikt nie zdoła go zgasić
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,810
20.02.2026, 16:36  ✶  
Dziękuję, powieszę to sobie w pokoju obok fotki Elronda z Władcy Pierścieni.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Strony (183): « Wstecz 1 … 179 180 181 182 183 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa