• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Sekrety Londynu Przygotowania Konsultacje z Mistrzem Gry Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje

Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje
a guy who knows a guy
Ojciec Wirgiliusz uczył dzieci swoje,
a miał ich wszystkich sto dwadzieścia troje
sława
IV
krew
czysta
genetyka
—
zawód
przedsiębiorczy właściciel pubu "Rejwach"
Niemal zawsze towarzyszy mu nakrycie głowy: któryś z jego kapeluszy. Zmysł modowy ma raczej mierny i kiczowaty, ale lubi eksperymenty. Widać w jego kreacjach silną inspirację retro westernami, twoim starym na rybach ze szwagrem, ale też mugolską modą lat 70. Nie da się ukryć, że przekroczył pięćdziesiątkę, więc nie próbuje udawać, że tak nie jest. Ma charakterystyczną przerwę między jedynkami, niebieskie oczy, 186 centymetrów wzrostu i barczystą sylwetkę. Zarost na ogół maksymalnie kilkudniowy, choć zdarza się, że zapuści okresowo jasną brodę przetykaną siwymi włosami. Włosów na głowie od lat nie stwierdzono.

Woody Tarpaulin
17.03.2025, 17:01  ✶  
No i znów potrzebuję, żeby ktoś zrecenzował, czy mogę swoje pomysły.

1. W naszym scenariuszu Jęcząca Marta Woody i Julian pracują przy sprawie morderstwa Marty; zamierzają spróbować wydobyć zeznania z magicznych portretów wiszących na drodze do łazienki. Czy możemy uzyskać od nich opisy kilku osób, które szły tym korytarzem na krótko przed i po Marcie (myślałam: Hagrida, Toma Riddle’a i jakichś randomów ze dwóch; żaden niewymieniony z nazwiska, tylko wyglądy) i garść jakichś częściowo sprzecznych informacji (np. ten się spieszył i coś krył pod szatą, a nie bo to był tamten jednak, ten szedł pół godziny wcześniej, a nie bo pół godziny później) — tak żeby nasze postaci coś treściwego, ale niekonkluzywnego wniosły do akt sprawy.
No i nieśmiało zakładam, że są gdzieś niedaleko łazienki portrety i mogą mieć takie informacje (skoro mechanicznie ich można używać do szpiegowania).

2. W jakich dniach i godzinach zamknięty jest bar Wiwern? Czy jeśli chcielibyśmy się tam zakraść (my tj. drużyna rejwachowców), to osoba z przewagami złodziejstwo oraz mechanizmy (Lewis) da radę otworzyć drzwi, żebyśmy nie narobili hałasu? Czy MG będzie chciał nas nadzorować przy tych drobnych aktach chuligaństwa, czy też mamy rozsądnie używać kości na swoje działania i dać znać potem, co zmalowaliśmy? (waga tych działań to raczej kilka wkurzających pranków, nie że chcemy sparaliżować i zdemolować doszczętnie miejscówkę)

Bardzo przepraszam, że ciągle coś kombinuję i zawracam głowę.

piw0 to moje paliwo
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
18.03.2025, 23:26  ✶  
@Woody Tarpaulin

1. Możecie tak napisać, bierzcie Hagrida, pająki i różnych przypadkowych uczniów, ale darujcie sobie tego Voldemorta, a przynajmniej rozpoznanie go. Pwease Tak wiem, że to dla niego tarczka fabularna, ale no niech jego prawdziwe personalia wyciekną w swoim czasie.

2. Otóż zrobiłam research w świecie mugolskim (aka otworzyłam wikipedię) i...

The law meant that pubs in urban areas could open between 11.30am and 3pm, and between 6.30pm and 11pm. Pubs outside urban areas could open between 11.30am and 3pm but only between 6.30pm and 10pm in the evenings. Sunday opening times were limited to a maximum of five hours divided between 12pm-3pm and 6pm-10pm. (...) In the 1960s (...) none of these new Acts changed the times that alcohol could be served.

A jak pogrzebałam więcej to wyszło mi, że teraz puby w UK są czynne tak od 11 do 23, w weekendy dłużej. Oczywiscie odnoszę się teraz do świata mugoli, ale wydaje mi się, że kultura czarodziejów powinna być chociaż trochę do tego zbliżona. Pjerosek Wiwern na pewno otwarty w tych godzinach. Skoro to miejsce Nokturnowe, a my gramy w takim a nie innym uniwersum, to bym założyła, że zamykają się bardzo późno. W takim razie nikogo nie powinno tam być w takich wczesnych godzinach porannych, jak druga zmiana już posprząta, a pierwsza jeszcze smacznie śpi odpoczywając przed podawaniem śniadanek w postaci tostów z zapiekanymi szczurzymi ogonami (smacznego). Generalnie zakładam, że macie takie możliwości obserwacji tego miejsca i obeznania w Nokturnowych sprawach, aby wybrać dobry moment z perspektywy obecności pracowników.

Co do reszty pytań - zacznijcie sesję jak podchodzicie do tego baru w wyznaczonych godzinach, wejdźcie do wątku wszyscy, Lewis wchodzi ostatni. Opiszcie fabularnie swój plan na włamanie, wtedy zadecyduję o rzutach, jakie będzie trzeba wykonać na włamanie do tak popularnego miejsca (tak, te przewagi wystarczą i dodam na pewno za nie bonus do ewentualnego rzutu).

PS. Od tego jest ten temat żeby się w nim udzielać, a kombinowanie jest na forum mile widziane, przecież gramy w grę fabularną. Nie wiem skąd się w tobie bierze potrzeba przepraszania, absolutnie nie musisz za nic przepraszać.

PSPSPSPST. Wiem, że jeszcze na to nie pora, ale pamiętajcie o zgłaszaniu takiego bałaganienia tutaj i tutaj.
dragonborn
Ruthlessness
is mercy upon ourselves.
sława
IV
krew
czysta
genetyka
—
zawód
właściciel rezerwatu, smokolog, magizoolog
Mający 187cm, o atletycznej budowie ciała i ciemnych włosach. Porusza się ze specyficzną dla niego manierą, która zdaje się przypominać gady; zastygnięty w bezruchu, jakby wyczekiwał potknięcia, obserwując z uwagą otoczenie, tylko po to by nagle zareagować i wprawić ciało w ruch. Posiada parę blizn na ciele, pozostawionych przez spotkania ze zwierzętami. Plecy, lewą stronę obojczyka i ramię pokrywa drobna, szarawa łuska, a jego oczy posiadają pionowe źrenice i trzecią powiekę. Zawsze towarzyszy mu któryś z jego smoczogników.

Leviathan Rowle
27.03.2025, 17:34  ✶  
Przychodzę z takim pytaniem jak wyglądać może pozyskiwanie materiałów odzwierzęcych na ten moment. Czy wystarczy mi rozegrać wokół tego sesję i mogę uznać, że moja postać wchodzi w posiadanie danego surowca? Czy może muszę wykonywać jakieś rzuty czy potrzebuję jakichś przewag konkretnych?
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
28.03.2025, 16:31  ✶  
@Leviathan Rowle

Na tym poziomie wiedzy przyrodniczej posiadasz wszelką wiedzę dot. pozyskiwania takich surowców - wiesz gdzie występują dane okazy, rozróżnisz też skóry na targu i nie dasz wcisnąć sobie bubla. Nie musisz na to rzucać, wystarczy o tym pisać. Jeżeli postać miałaby na coś rzucać, to zakładam, że w chwili walki z silnym stworzeniem, które próbuje zabić lub mu coś ukraść (np. jajo). Nie mówię tu oczywiście o pufku, z którym walka byłaby jak kopnięcie pluszaka (I'm so sorry baby), ale o czymś wielkim i niebezpiecznym, jak smok czy hipogryf. Myślę, że możesz to zwyczajnie zagrać w sesji, a gdyby zdarzył się jakiś fakap (zły rzut na próbę ubicia takiego smoka), to się możesz indywidualnie skonsultować. Pwease

Przewagi od polowania na ten moment nie istnieją. Oporządzanie zwierzyny, skórowanie - zakładam, że podzielić je można po samej wiedzy przyrodniczej i jakiejkolwiek obsłudze noża, ale będzie widać różnicę pomiędzy robotą wykonaną przez kogoś, kto po prostu wie, gdzie mniej-więcej urżnąć, żeby nie zniszczyć rogu, a kaletnikiem czy kucharzem.
dragonborn
Ruthlessness
is mercy upon ourselves.
sława
IV
krew
czysta
genetyka
—
zawód
właściciel rezerwatu, smokolog, magizoolog
Mający 187cm, o atletycznej budowie ciała i ciemnych włosach. Porusza się ze specyficzną dla niego manierą, która zdaje się przypominać gady; zastygnięty w bezruchu, jakby wyczekiwał potknięcia, obserwując z uwagą otoczenie, tylko po to by nagle zareagować i wprawić ciało w ruch. Posiada parę blizn na ciele, pozostawionych przez spotkania ze zwierzętami. Plecy, lewą stronę obojczyka i ramię pokrywa drobna, szarawa łuska, a jego oczy posiadają pionowe źrenice i trzecią powiekę. Zawsze towarzyszy mu któryś z jego smoczogników.

Leviathan Rowle
28.03.2025, 17:55  ✶  
Cieszy mnie to bardzo, ale w takim razie mam teraz pytanie numer dwa.
Jak wygląda pozyskiwanie takich składników które nie są u nas wpisane? Wiem, że spis surowców nie jest pełen, ale tabelka z tymi odzwierzęcymi zawiera w sobie trochę rzeczy a mnie się na fabule trafiło licho - upolowane i złapane, a w Wiki było wspomniane że jego jad ma pewne właściwości i stosuje się go w eliksirach (u nas na forum nie ma go z tego co pamiętam w tabelce). Czy w takim razie można sobie zgarniać różne rzeczy z różnych zwierząt o ile mają sens i wykorzystywać je do niecnych celów?
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
28.03.2025, 23:30  ✶  
@Leviathan Rowle

Możesz, ale jeżeli niecne cele uwzględniają jakieś duże grupy postaci niezależnych lub postacie graczy, musisz jednak do nas napisać w tym temacie i porzucasz sobie kością, pogapimy się na twoje statystyki... Brewki Ale to chyba wiadomo.

W liście surowców znajdują się tylko te, które zostały wykorzystane w wersji beta eliksirów.
hold me like a grudge
and what an ugly thing
– to have someone see you.
sława
V
krew
czysta
genetyka
aurowidz
zawód
auror
Stosunkowo wysoki mężczyzna, mierzący sobie 183 centymetry wzrostu. Posiada włosy barwy ciemnego blondu i jasne, błękitne oczy. Budowa jego ciała jest atletyczna, a na twarzy często widnieje lekki, szelmowski uśmieszek. Porusza się z nonszalancją i pewną niedbałością. Jest nienaturalnie zimny w dotyku.

Atreus Bulstrode
17.04.2025, 20:14  ✶  
Pytanie mam o eliksiry, dokładnie o eliksir chroniący przed ogniem. Jak długo utrzymuje się jego efekt po zażyciu?
Czarodziejska legenda
Only the dead have seen the end of war.
sława
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Celtycka bogini magii, podziemi, wojny, płodności i zniszczenia. Łączona również z przeznaczeniem i przepowiedniami, zwłaszcza tymi mówiącymi o zagładzie, śmierci i wygranej w bitwie. Przedstawiana jest zwykle w zbroi i rynsztunku. Pojawia się wszędzie, gdzie jest wojna. Krąży nad polem bitwy pod postacią kruka lub wrony. Podżega wojowników do walki i może pomóc w zwycięstwie nad ich wrogami. Morrígan zachęca wojowników do odważnych czynów, wzbudza strach w ich wrogach i jest przedstawiana jako piorąca zakrwawione ubrania tych, którym przeznaczona jest śmierć. Najczęściej jest postrzegana jako bogini bitwy i wojny, a także jako manifestacja bogini ziemi i suwerenności, głównie reprezentująca rolę bogini jako strażniczki terytorium i jego mieszkańców. Morrígan jest często opisywana jako trzy siostry, zwane „trzema Morrígan”. W mitologii członkostwo w triadzie jest przyznawane boginiom Badb, Macha i Morrígan, która może mieć na imię Anand. Uważa się, że wszystkie te imiona były imionami tej samej bogini.

Morrigan
17.04.2025, 20:34  ✶  
Jedna porcja eliksiru ochrony przed ogniem wystarcza na nie więcej niż godzinę bezpośredniej styczności z ogniem.
hold me like a grudge
and what an ugly thing
– to have someone see you.
sława
V
krew
czysta
genetyka
aurowidz
zawód
auror
Stosunkowo wysoki mężczyzna, mierzący sobie 183 centymetry wzrostu. Posiada włosy barwy ciemnego blondu i jasne, błękitne oczy. Budowa jego ciała jest atletyczna, a na twarzy często widnieje lekki, szelmowski uśmieszek. Porusza się z nonszalancją i pewną niedbałością. Jest nienaturalnie zimny w dotyku.

Atreus Bulstrode
17.04.2025, 23:11  ✶  
Serduszko

Odnośnie odznaki Parostatkiem w piękny rejs - w jej opisie jest napisane 'Pięć razy opuść teren Wielkiej Brytanii.' Czy w takim razie do tej odznaki trzeba zgłaszać sesje z różnych wyjazdów, czy nie ma takiego ograniczenia?
Czarodziejska legenda
Only the dead have seen the end of war.
sława
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Celtycka bogini magii, podziemi, wojny, płodności i zniszczenia. Łączona również z przeznaczeniem i przepowiedniami, zwłaszcza tymi mówiącymi o zagładzie, śmierci i wygranej w bitwie. Przedstawiana jest zwykle w zbroi i rynsztunku. Pojawia się wszędzie, gdzie jest wojna. Krąży nad polem bitwy pod postacią kruka lub wrony. Podżega wojowników do walki i może pomóc w zwycięstwie nad ich wrogami. Morrígan zachęca wojowników do odważnych czynów, wzbudza strach w ich wrogach i jest przedstawiana jako piorąca zakrwawione ubrania tych, którym przeznaczona jest śmierć. Najczęściej jest postrzegana jako bogini bitwy i wojny, a także jako manifestacja bogini ziemi i suwerenności, głównie reprezentująca rolę bogini jako strażniczki terytorium i jego mieszkańców. Morrígan jest często opisywana jako trzy siostry, zwane „trzema Morrígan”. W mitologii członkostwo w triadzie jest przyznawane boginiom Badb, Macha i Morrígan, która może mieć na imię Anand. Uważa się, że wszystkie te imiona były imionami tej samej bogini.

Morrigan
17.04.2025, 23:42  ✶  
Muszą to być różne wyjazdy Słodziutki
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Strony (34): « Wstecz 1 … 24 25 26 27 28 … 34 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa