07.07.2024, 13:35 ✶
Generalnie tak: jak masz listę przewag i zawad, to masz przewagi i zawady oznaczone gwiazdką. Je możesz nabyć tylko i wyłącznie przy tworzeniu karty postaci (wynika to z wymogu posiadania określonych elementów biografii, których nie da się nabyć później albo uwarunkowań genetycznych). Każdą inną przewagę i zawadę możesz nabyć w rozliczeniu kwartalnym, ale będzie to wymagało stosownego opisu, który odnosi się do kwartału, który właśnie gramy. Na przykład:
Chcę zdobyć znajomość półświatka, to idę na Nokturn i opisuję, jak poznaję tam nowych ludzi i zdobywam nielegalne rzeczy, a tym samym poszerzam swoją sieć kontaktów.
Chcę dostać na coś alergii, to idę do sklepu z eliksirami, próbuję czegoś nowego, kończę w Szpitalu św. Munga i uzdrowiciele mówią mi, że to była reakcja alergiczna.
Chcę nabyć lojalność organizacji, to opisuję jakiś przełom w tym jak postać myśli - coś tam się wydarzyło, że zaczęła myśleć o tym w konkretny sposób i chce pomóc tej organizacji za wszelką cenę.
I tak dalej, i tak dalej...
Sowy i gołębie nie potrafią się teleportować. Czarodziej może teleportować samego siebie lub teleportować się łącznie. Nie, list sam się nie teleportuje, musisz teleportować się z nim.

jeśli to umotywujesz w ten sposób to powinno być ok.