• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Biuro Spraw Wszelakich Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi

Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi
Dama z gramofonem
And the violence, caused silence
Who are we mistaken?
sława
IV
krew
czysta
genetyka
maledictus
zawód
Sędzia Wizengamotu
Czarownica o klasycznej, włoskiej urodzie odziedziczonej po matce. Ma ciemnobrązowe (z pierwszymi siwymi włosami) trudne do ujarzmienia loki, w które zwykle wpina złote spinki i ozdoby. Oczy - o bardzo nienaturalnym, kobaltowym kolorze. Bogowie pożałowali jej wzrostu. Ta poważna, dorosła kobieta ma zaledwie 149 cm wzrostu. Według kartoteki medycznej waży 37kg. Pachnie drogimi perfumami o zapachu jaśminu i ubiera się u magicznych projektantów, choć częściej można ją spotkać w przepisowym ministerialnym mundurku sędzi. Na przekór modzie czystokrwistych - uwielbia torebki, nienawidzi magicznych sakiew. Jej codzienna torebka z paryskiego magicznego domu mody jej zawsze wypchana po brzegi dokumentami, kosmetykami i innymi pierdołami, bez których nie może się obejść. Ogólnie to kobietą jest ułożoną, kulturalną, chociaż pierwsza dzień dobry na ulicy nie powie.

Lorien Mulciber
#1,791
09.02.2026, 12:31  ✶  
Mam pytanie o ewentualne zdobycie Wybitnego z charyzmy w najbliższym rozliczeniu.
Rozumiem (mam nadzieję, że dobrze xD) opis i poziomu i samej charyzmy, ale jest mi trochę ciężko ogarnąć co to znaczy "być pionierem" w akurat tej dziedzinie. Lorien rzucam na charyzmę przede wszystkim na przemianę w wilgowrona (maledictus) i chciałabym się dowiedzieć co jeszcze fabularnie mogę robić, żeby to podrasować, bo rozumiem, że czytanie o tym, nie wliczy się do punktacji za charyzmę.
Rozumiem, że kłamstwo - ale czy to mogą być takie po prostu sesje z innymi użytkownikami (i ewentualne użycie w nich ważnych NPCów) czy muszą być to sesje mg/eventy. To samo pytanie dot. występowania np. czy wystarczy napisać jednopostówki lub sesje z innymi graczami, czy te wystąpienia muszą być nadzorowane przez MG.
Dziękuję, nie przepraszam.
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,792
09.02.2026, 14:53  ✶  
@Lorien Mulciber

Rozliczenia, gdzie wylistowane są np. sesje z rzutami na charyzmę i nic więcej, nie są podstawą podbicia statystki na wysoki poziom. Podstawą będzie zawsze rzetelne opisanie tego jak postać rozwinęła się w stosunku do tego, co ma w karcie postaci, mając tutaj na uwadze to czym się głównie zajmuje (z tego też powodu postać klątwołamacza podbijająca rozproszenie na Wybitny ma proste zadanie opisania nowych odkryć i spojrzenia na świat, a postać zawodowego stolarza dostanie pytanie, dlaczego podciąga to, a nie rzemiosło). Czytanie książek na dany temat nie czyni nikogo pionierem. To twoje książki powinni czytać inni. Podstawą przyjmowania wyższego poziomu może być rzetelny opis w zgłaszaniu rozwoju, o ile jest spójny z tym, co było w karcie wcześniej. (No i nie psuje nam świata - jeżeli opiszesz tam sobie wielki projekt, który zmienił Londyn, a nie rozegrałaś nic na fabule, nic nie pojawiło się w wieściach - nie przyjmę tego, bo nie mieliśmy na to jak zareagować.)

Wybitna z charyzmy będzie na przykład postać, u której o tę statystykę opiera się większość kariery zawodowej. Celebryta, który zawsze wie, co odpowiedzieć dziennikarzom. Aktor, który nigdy nie wypada z nawet najcięższej roli i porywa publikę. Polityk potrafiący omamić tłumy, żeby przepchnąć ustawę. Komentator sportowy podsycający emocje tak, że wszystkim na trybunach walą serca. Kapłan opowiadający wiernym historie podczas sabatu, potrafiący wywołać we wszystkich zadumę. To wszystko są pionierzy - osoby inspirujące innych do działania. Jeżeli nie kariera zawodowa - z pewnością znajdą się inne przykłady, takie jak ktoś działający w Podziemnych Ścieżkach i ukrywający to sprawnie dobrze skonstruowaną siecią manipulacji, albo nawet (bo czemu by nie) lider kultu.

Teraz masz:

Zresztą już od dziecka miała predyspozycje do manipulowania ludźmi. W końcu ciężko odmówić czegokolwiek biednemu, choremu dziewczęciu. Maleńka Lorien łamała słabym jednostkom serca, gdy nie chcieli jej ofiarować dodatkowego ciastka czekoladowego; dorosła panna Crouch używa swojego uroku osobistego, nienagannej prezencji i wyjątkowo trzeźwego umysłu do torowania sobie drogi w bezlitosnym świecie magicznej polityki.

I uargumentowałaś tym poziom ◉◉◉◉○ z charyzmy. Musisz zrobić krok do przodu, który jest sukcesem i rozwinął postać w tym konkretnie kwartale. Mając na uwadze, że chcesz grać polityczką, największy sens ma udana inicjatywa ministerialna. Twoje wystąpienia nie muszą być nadzorowane przez MG, ale w momencie kiedy polityk jest pionierem, zapewne robi rzeczy zmieniające świat, więc musisz zaznaczyć swoją obecność w w wieściach i liczyć się z tym, że MG zareaguje w jakiś sposób (odgrywając świat, który Lorien otacza i przyjmuje jej wolę lub buntuje się), a także podbiciem poziomu rozpoznawalności, bo w mojej ocenie jak na wybitną w charyzmie polityczkę jest niski. Musisz wejść na minimalnie V, a docelowo VI poziom - bo to poziom ważnych polityków. Jedynym błędem jaki mogłabym tutaj widzieć to napisanie tego w taki sposób, że projekt opierałby się o inne statystyki (percepcja, wiedza o świecie) i został przyjęty ze względu na jego rzetelność, a nie np. rozgłos i jej siłę przebicia.

Mam nadzieję, że to jest dla ciebie pomocne.
Czarodziej
sława
V
krew
czysta
genetyka
—
zawód
projektant mody
Twarz o ostrych rysach, jasne włosy, jasne oczy, 190 cm wzrostu, sylwetka kogoś, kto wprawdzie nie jest wojownikiem, ale komu wyraźnie zależy na tym, aby dobrze się prezentować, więc czasem trochę ćwiczy. Zawsze dobrze ubrany - oczywiście wyłącznie w ubrania z Domu Mody

Christopher Rosier
#1,793
12.02.2026, 09:34  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.02.2026, 13:07 przez Christopher Rosier.)  
Halo, policja? Proszę przyjechać na SOLa, bo Rosier popełnia zbrodnię modową... tzn. wg nowego tematu nie tylko Chris mi się ubiera totalnie niemodnie, ale też za obycie w tych sprawach odpowiada wiedza o świecie, a tak się głupio składa, że mam tę statę wysoko u takich Cathala i Brenny, więc oni się wiedzą, jak ubrać do okazji, za to... mój projektant ubrań absolutnie nie. Czy ja mu mogę te dwie kropki dokupić albo podmienić z inną statą, czy mam odłożyć projekty i igłę do zimy, żeby nie wyszło, że ubieram ludzi na bale w stroje clowna? Szeroki uśmiech
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,794
12.02.2026, 16:52  ✶  
@Christopher Rosier

Hej, najpierw chciałabym zauważyć, że mechanika gry nie zmieniła się, a jedynie rozbudowano storytellingowo kwestie modowe (żeby jakoś ubrać postacie niezależne - bo tak się łatwiej pisze sesje). Opis w mechanice jest taki sam cały czas:

Cytat:Wiedza o świecie (zrozum społeczeństwo) określa to, ile czarodziej wie o otaczającym go świecie, a także prawach, jakie nim rządzą. Wiedza o świecie to wiedza o kulturze Anglii, prawie czarodziejów, modzie i obyczajach, historia magii, znajomość języków i świata mugolskiego.

W związku z tym nie jest to więc zmiana kwalifikująca się jako zmiana w związku z pojawieniem się nowej mechaniki. Poruszyłam ten wątek w dziale mistrzów gry i wspólnie doszli oni do wniosku, że skoro kreacja postaci jest taka, że zna się on na modzie i są ku temu wzmianki w karcie, to została ona pierwotnie źle sprawdzona. W związku z tym proszę cię o przesunięcie kropek do wiedzy o świecie (kropek, które były startowe, bez dokupowania nowych). Ponieważ wyłapałam coś jeszcze przy okazji - zgłaszając poprawkę rozbuduj pole "o zdolnościach" i ustosunkuj się tam do niskiego poziomu wiedzy przyrodniczej, szczególnie w kontekście wykorzystywania materiałów do pracy (to znaczy opisz to jako wadę postaci, bo teraz nic o tym nie masz, a powinno być to opisane - żebyś mogła nim nad czymś pracować) i do nowego poziomu wiedzy o świecie, żeby już nic nie pozostawiało wątpliwości.
to be young and gifted
pretty brown eyes and
a mind full of thoughts
sława
III
krew
czysta
genetyka
dziedzic Slytherina
zawód
instruktorka rytmiki
sto siedemdziesiąt centymetrów wzrostu; brązowe oczy; pionowe źrenice; rozwinięta trzecia powieka (jak u gada); skóra poznaczona w przypadkowych miejscach z szarymi łuskami, z czego największe skupisko znajduje się w okolicy pleców i klatki piersiowej z pojedynczymi łuskami sięgającymi obojczyka; często widywana w strojach zakrywających znaczną powierzchnię skóry

Helena Rowle
#1,795
18.02.2026, 23:27  ✶  
Heja, chciałbym opublikować artykuł do Proroka z Barda Beedle'a o przedszkolu i rzeczorach przygotowanych tam przez Helenę w ramach rozpoczęcia roku, żeby sobie to rozliczyć jako sesję zawodową. Do kogo musiałbym przesłać artykuł do sprawdzenia?
szamanka
Kochajcie mnie, kochajcie, wy
—
 gęstwy zieleni
I wy, senne gromady powikłanych cieni
sława
III
krew
czysta
genetyka
—
zawód
alchemiczka, zielarka, leśnicza, stwórczyni
Tchnie czymś dzikim, nosi na sobie okruchy lasu: czasem we włosy zaplącze się uschnięta gałązka, czasem w materiał szaty wczepią nasiona czy wkleją niteczki pajęczyn, a czasem sama czarownica dokłada intencjonalnie atrybuty natury: ozdoby z ptasich piór, polnych kwiatów czy zwierzęcych kłów. Ciągnie się za nią woń suchych traw, żywicy i palonych kadzideł. Kobieta szczupła i przeciętnego wzrostu (164 cm), niebieskie oczy. Długie blond włosy o średnim skręcie, rzadko ułożone i wystylizowane, zwykle znajdzie się wśród nich kołtun. Spódnice szat Helloise są długie i mają głębokie kieszenie, w których zawsze znajdzie się nieco ziarna dla ptaków. Lubi mięsiste tkaniny, warstwy, ubrania swobodnie płynące za sylwetką, nie boi się wzorów ani koloru, choć wybiera głównie barwy głębokie i niezbyt nasycone lub bliskie ziemi: zielenie, brązy, zgaszone pomarańcze. Stawia przede wszystkim na praktyczność: materiały solidne, które posłużą długie lata i nie zaszkodzi im praca w ogrodzie. Zamiast sakwy często nosi pas na wzór dawnych châtelaine, do którego na skórzanych rzemykach przymocowane są drobne przedmioty: różdżka, futeralik z nożem, woreczek soli czy miniaturowe buteleczki eliksirów, w tym zawsze jedna z solami trzeźwiącymi. Helloise nie nosi klasycznej biżuterii. Posiada jedynie ozdoby z drewnianych koralików i elementów zwierzęcych.

Helloise Rowle
#1,796
19.02.2026, 20:05  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.02.2026, 20:23 przez Helloise Rowle.)  
szanowne grono, nie jest to ważne, ale tak dla porządku: zaliczyliście mi tutaj odznakę za bułkę, podczas gdy ja zawsze wiedziałam że hela jest wieloziarnista; nie zgłaszałam się więc na testy pieczywa, tylko do klubu niespodzianek (punkty się zgadzają, ale podpis i odznaka w profilu nie ta)

edit:
ułatwiłam sytuację, nie musicie usuwać obrazka: hyc zgłoszenie

dotknij trawy
Czarodziejska legenda
this howl
isn't from a dog
—
krew
—
genetyka
—
zawód
wilkołak; mitologiczny władca tronu Arkadii; założyciel kultu Zeusa Lykajosa; zabił własnego syna i pomieszał jego ciało z mięsem zwierząt ofiarnych, a następnie podał do jedzenia bogom; za ten czyn spadła na niego klątwa likantropii

Król Likaon
#1,797
19.02.2026, 20:30  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.02.2026, 20:31 przez Król Likaon.)  
@Helloise Rowle

Heja, wpis w karcie rozwoju poprawiony + odznaka podmieniona na właściwą. Kajzerka przyznana w temacie z odbieraniem odznak. Sytuacja naprostowana.
Czarodziejska legenda
She should be sure in her soul that the most terrifying thing in the forest was her.
krew
genetyka
zawód
Wiedźma, która mieszkała w domku stojącym na kurzych nogach. Jadła dzieci na śniadanie — i prawdopodobnie na obiad i do herbaty.

Baba Jaga
#1,798
19.02.2026, 20:41  ✶  
@Helena Rowle

Możesz podesłać mi swoją pracę na pw.
à La Folie
And was it his destined part
Only one moment in his life

To be close to your heart?
sława
IV
krew
czysta
genetyka
widmowidz
zawód
malarka
Piwne oczy i brązowe włosy z miedzianym połyskiem, czasem z rozjaśnianymi pasmami lub po całości. Ma 165cm wzrostu, a sylwetkę szczupłą i chudą. Zawsze stara się prezentować, jakby była na właściwym miejscu. Zawsze zadbana, ładnie uczesana i ubrana. Wygląda na starszą niż jest w rzeczywistości, czy to przez zachowanie, ubiór czy ogólny wygląd - chce żeby brano ją na poważnie, jednak kiedy się rozluźni, podpatrzone u innych maniery łatwo znikają. Czasem kiedy mówi, słychać francuski akcent, który szczególnie wychodzi kiedy jest pod wpływem silnych emocji. Ciągnie się za nią zapach białego piżma, jaśminu i kwiatu bawełny.

Lyssa Dolohov
#1,799
20.02.2026, 00:15  ✶  
Mam takie dość istotne pytanie to jest czy edukacja we francuskiej szkole magicznej odbywa się tak jak w Hogwarcie to jest; czy dzieci przyjmowane są do szkoły rocznikowo (tak jak u nas w pl) czy tak jak w hogu czyli po ukończeniu 11 roku życia do września, a jak ktoś sie urodził we wrześniu to idzie rocznik niżej?

la douleur exquise
Or was he fated from the start
to live for just one fleeting instant,
within the purlieus of your heart.
szamanka
Kochajcie mnie, kochajcie, wy
—
 gęstwy zieleni
I wy, senne gromady powikłanych cieni
sława
III
krew
czysta
genetyka
—
zawód
alchemiczka, zielarka, leśnicza, stwórczyni
Tchnie czymś dzikim, nosi na sobie okruchy lasu: czasem we włosy zaplącze się uschnięta gałązka, czasem w materiał szaty wczepią nasiona czy wkleją niteczki pajęczyn, a czasem sama czarownica dokłada intencjonalnie atrybuty natury: ozdoby z ptasich piór, polnych kwiatów czy zwierzęcych kłów. Ciągnie się za nią woń suchych traw, żywicy i palonych kadzideł. Kobieta szczupła i przeciętnego wzrostu (164 cm), niebieskie oczy. Długie blond włosy o średnim skręcie, rzadko ułożone i wystylizowane, zwykle znajdzie się wśród nich kołtun. Spódnice szat Helloise są długie i mają głębokie kieszenie, w których zawsze znajdzie się nieco ziarna dla ptaków. Lubi mięsiste tkaniny, warstwy, ubrania swobodnie płynące za sylwetką, nie boi się wzorów ani koloru, choć wybiera głównie barwy głębokie i niezbyt nasycone lub bliskie ziemi: zielenie, brązy, zgaszone pomarańcze. Stawia przede wszystkim na praktyczność: materiały solidne, które posłużą długie lata i nie zaszkodzi im praca w ogrodzie. Zamiast sakwy często nosi pas na wzór dawnych châtelaine, do którego na skórzanych rzemykach przymocowane są drobne przedmioty: różdżka, futeralik z nożem, woreczek soli czy miniaturowe buteleczki eliksirów, w tym zawsze jedna z solami trzeźwiącymi. Helloise nie nosi klasycznej biżuterii. Posiada jedynie ozdoby z drewnianych koralików i elementów zwierzęcych.

Helloise Rowle
#1,800
20.02.2026, 10:12  ✶  
ojezu ona znowu męczy

1) Literówka z niematerialnego lokatora:
Cytat:Raz na kwartal musisz zmierzyć się z zadaniem od Mistrza Gry

2) Mam "swojego" ducha w Rejwachu i czy on mi przysługuje jako cecha Niematerialny Lokator? Założeniem tego rejwachowego ducha jest, że wkurza niemiłosiernie, ale nie jest wrogo nastawiony. I bym tego nie zmieniała, więc wolę zapytać, czy takie zadania od MG byłyby z puli wrzód na dupie, czy on by jako cecha lokacji musiał czynić jakieś groźne rzeczy?

3) Przypomnijcie mi, pls, ostatni raz, gdzie jest wylistowane, jakie sesje to scenariusze, bo znowu zgubiłam. Tym razem przykleję sobie na czole.
A także:
  • Czy mogę do tych scenariuszy zgłosić zadania ze Spalonej Nocy, które nie są, eee, rozliczone i sprawdzone? Na Woodym mam dużo zakonnych, a Helą bym sobie zgłosiła Kartę Piętra i zadanie dla cywilów, ale nwm czy tak można już, jak nie wiadomo czy dobrze to wszystko zrobiłam?
  • A jeśli w jednej sesji zrealizowałam ze 3-4 zadania z pozafabularnego wydarzenia Kalendarz Adwentowy (i nie, nie zadanie napisz post, tylko to pieczenie potraw, jemioła, sesja w Yule), to jest to sesja typu Scenariusz? I to samo pytanie dla sesji z tegorocznego Miesiąca Miłości.

no, to przepraszam i dziękuję

dotknij trawy
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Strony (183): « Wstecz 1 … 178 179 180 181 182 183 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa