03.09.2023, 21:01 ✶
Dzisiejszego dnia Absolut wrzucił mnie w strumień świadomości dotyczący dalszych losów rodziny Lestrange. Nim ktokolwiek z was przerazi się tym, iż doznałem tak szczegółowego widzenia, chciałbym was wszystkich uspokoić wiedzą, iż wszechświat ma dla waszego rodu dobre plany. Sen, którego doświadczyłem dzisiejszej nocy wielokrotnie przedstawił mi związany z wami symbol koła - jest to znany wam zapewne symbol przemijania, ale i dobrego losu - to znak pomyślności i zasłużonego sukcesu. (...) W dalszej części tego listu zamierzam przedstawić indywidualne zdarzenie, związane z odbiorcą tego listu, jakie zostało przeze mnie odczytane dzisiejszej nocy, tj. dnia 13 maja roku 1972.
Będąc całkowicie szczerym, byłem zdziwiony, kiedy wśród wielu symboli dotyczących rodu Lestrange, dostrzegłem tam również symbolizującą Cię jodłę. Drzewo rosło na skraju urwiska, w miejscu, z którego już dawno powinno osunąć się na skaliste wybrzeże, ale mimo tego stało dumnie, tak dumnie, jakby utrzymanie się tej skały płytkimi korzeniami było czymś więcej niż próbą uratowania swojego istnienia - było największym, najgłębszym wyrazem siły, czymś, co zapisze się w gwiazdach na dłużej niż urywek, jakim jest egzystencja pojedynczego drzewa. Moja wiedza pozwala mi powiedzieć „jodła jest symbolem sukcesu artystycznego”, ale kiedy widziałem ją w takim wydaniu, nie mogłem nie zadawać sobie pytania: co właściwie jest Twoją dziedziną sztuki?
Eden Lestrange
Będąc całkowicie szczerym, byłem zdziwiony, kiedy wśród wielu symboli dotyczących rodu Lestrange, dostrzegłem tam również symbolizującą Cię jodłę. Drzewo rosło na skraju urwiska, w miejscu, z którego już dawno powinno osunąć się na skaliste wybrzeże, ale mimo tego stało dumnie, tak dumnie, jakby utrzymanie się tej skały płytkimi korzeniami było czymś więcej niż próbą uratowania swojego istnienia - było największym, najgłębszym wyrazem siły, czymś, co zapisze się w gwiazdach na dłużej niż urywek, jakim jest egzystencja pojedynczego drzewa. Moja wiedza pozwala mi powiedzieć „jodła jest symbolem sukcesu artystycznego”, ale kiedy widziałem ją w takim wydaniu, nie mogłem nie zadawać sobie pytania: co właściwie jest Twoją dziedziną sztuki?
Vasilij Dolohov
with all due respect, which is none