• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Biuro Spraw Wszelakich Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi

Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
03.08.2023, 11:33  ✶  
Usunęłam.

Rudolf Lestrange
06.08.2023, 23:14  ✶  
Mam pytanie na temat postaci kanonicznej Pandora Lovegood, ponieważ szukałam wszędzie informacji o jej pochodzeniu, jakie miała głównie nazwisko panieńskie, ale niestety nie znalazłam. Chciałabym się spytać, czy dałoby radę, dać nazwisko nieangielskie a dać jakieś celtyckie lub skandynawskie?

Pandora Delacour
08.08.2023, 12:23  ✶  
Mam kolejne pytanie, bo niestety nie dostałam odpowiedzi na Rudolfie, więc czy dałoby radę podpiąć kanoniczną postać Pandorę Lovegood, do rodu gdzie miałaby panieńskie nazwisko? Niestety szukałam wszędzie informacji o tym i niestety nie znalazłam nic oprócz czystości krwi. Bardzo mi zależy na odpowiedzi, aby móc dalej robić kartę postaci Pandory.
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
08.08.2023, 12:29  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.08.2023, 12:30 przez Eutierria.)  
Tak, możesz. Rodziny zostały stworzone po to, żeby z nich swobodnie korzystać. Możesz też tworzyć własne rodziny lub nie należeć do żadnej z opisanych rodzin. Masz tutaj pełną dowolność. Zmiany w kanonie też są ok.
Alchemiczny Kot
I cannot reach you
I'm on the other side
krew
genetyka
zawód
Avelina mierzy 157 centymetrów wzrostu i waży około 43 kilogramów. Nie jest blada, wręcz zawsze opala się na brązowo. Ma ciepłe brązowe oczy, które podejrzliwie patrzą na obcych i radośnie na przyjaciół. Usta ma pełne i czasami pomalowane czerwoną szminką, gdy się uśmiecha pokazuje przy tym zęby nie mając nad tym kontroli. Włosy ma brązowe i zwykle proste. Czasami jak nie zadba o nie to puszą się jej od wilgoci. Ubiera się w szerokie, kolorowe spodnie i luźne bluzy. Czasami narzuci na siebie szatę. Na pierwszy rzut oka Avelina sprawia wrażenie osoby spokojnej i cichej. Wokół niej zawsze unosi się zapach palonego drewna, pod którymi tworzy swoje mikstury oraz suszonej nad kominkiem lawendy. Nie jest to zapach szczególnie mocny, ale wyczuwalny. Dopiero przy bliższym poznaniu można stwierdzić, że jest też wesoła i czasami zabawna. Jest osobą dosyć sprzeczną, ponieważ walczą w niej dwie osoby październikowy Skorpion i numerologiczny Filozof.

Avelina Paxton
08.08.2023, 16:38  ✶  

Mam pytanie odnośnie scenariusza o bombonierkach, przez które osoba mówi wierszem. Przychodzi do mnie osoba, która jest pod wpływem tej czekoladki, aby przeanalizować skład tych czekoladek. Co mogę znaleźć w środku, czy jest to jakiś eliksir nadziany w czekoladę, czy też nie. Pytanie brzmi tak: co osoba zajmująca się eliksirami, może wyczytać z takiej czekoladki? Czy Ave jest w stanie stwierdzić, że czekoladka jest nadziana eliksirem, którego działanie minie do końca dnia? Mam dowolność w interpretowaniu tego, co to za bombonierki?

Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
08.08.2023, 17:43  ✶  
Masz dowolność. Serduszko To może być efekt eliksiru, klątwy, fikuśnego zaklęcia - tak jak zdecydujecie, tak będzie. Takich czekoladek może istnieć wiele rodzajów.
Czarny Kot
Let me check my
-Giveashitometer-.
Nope, nothing.
krew
genetyka
zawód
Wysoki, dobrze zbudowany, z mięśniami rysującymi się pod niezdrowo białą skórą z fioletowymi żyłami. Czarne, krótsze włosy roztrzepane w nieładzie, z opadającymi na oczy kosmykami. Czarne oczy - jak sama noc. Śmiertelna bladość skóry wpadająca w szarość, fioletowe żyły. Czarna skóra, czarne spodnie, czarna dusza, czarne życie.

Sauriel Rookwood
10.08.2023, 16:09  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.08.2023, 16:11 przez Sauriel Rookwood.)  
Nekromancja a leczenie.

W nekromancji jest podanych kilka zaklęć do leczenia. Oprócz tego są poziomy spaczenia, w których są napisane, jakie efekty na danym poziomie osiągnąć można. Jest oprócz tego przewaga: Leczenie.

Pytanie brzmi: jak działa leczenie nekromancją poza wypisanymi czarami, które nie są nawet per se leczeniem. Czy trzeba mieć przewagę? Czy może używa się jednak zakazanej nekromancji do leczenia ran, tylko jest to wtedy, zgodnie z opisem, przelewanie sił życiowych, czyli rzecz niebezpieczna i czarnomagiczna? Jak to działa? Czy czarnoksiężnik na poziomie VI-V spaczenia niczego i nikogo już nie naprawi?

[Obrazek: klt4M5W.gif]
Pijak przy trzepaku czknął, równo z wybiciem północy. Zogniskował z trudem wzrok na przyglądającym mu się uważnie piwnicznym kocurze.
- Kisssi... kisssi - zabełkotał. - Ciiicha noooc... Powiesz coś, koteczku, luzkim goosem?
- Spierdalaj. - odparł beznamiętnie Kocur i oddalił się z godnością.
god (self-diagnosed)
If we swallow all the friends we have,
who will be there to blame
for things we've done

when the worlds collapse?
sława
VII
krew
czysta
genetyka
jasnowidz
zawód
celebryta, widzący, twórca
Celebryta; Jedno z najbardziej znanych nazwisk Londynu. Nosi się w drogich ubraniach w gwieździste wzory, a jego ulubiony kolor to niebieski (najczęściej w ciemnych tonach, przeszywany złotą lub srebrną, błyszczącą nicią). Jest bardzo wysoki, ma ponad 180 centymetrów wzrostu i jest przy tym bardzo chudy, wręcz wychudzony. Zawsze przepięknie pachnie - nie wychodzi z domu bez spryskania się drogimi, męskimi pachnidłami. Czaruje słowem - wie jak mówić, aby docierać do ludzi.

Vakel Dolohov
10.08.2023, 16:49  ✶  
Pytanie brzmi: jak działa leczenie nekromancją poza wypisanymi czarami, które nie są nawet per se leczeniem.
W sumie to nie działa. Można kogoś w ten sposób wskrzesić (ghoule są tego efektem), ale nie zaliczyłabym tego do leczenia.

Czy trzeba mieć przewagę?
Żeby kogoś leczyć, musisz mieć przewagę. Ona odpowiada za wiedzę, za doświadczenie. W przyszłości pojawi się jeszcze rozdzielenie od tego pierwszej pomocy żeby to było powszechniejsze.

Czy może używa się jednak zakazanej nekromancji do leczenia ran, tylko jest to wtedy, zgodnie z opisem, przelewanie sił życiowych, czyli rzecz niebezpieczna i czarnomagiczna?
Używa się jej tylko do przelewania sił życiowych. Czy jest to działanie czarnomagiczne to kwestia dyskusyjna. Jeżeli przelewasz komuś swoje siły życiowe - nie robisz nikomu krzywdy (oprócz siebie), więc ja bym tego za czarną magię nie uznała. Ale na logikę - jak ktoś obok ciebie umiera, to go swoimi siłami nie wyleczysz, bo umrzesz zamiast niego. Musisz mieć źródło w czymś innym - w jakiejś innej żywej istocie i wtedy to już się robi czarnomagiczne, jak chcesz komuś dać życie, musisz je zabrać komuś innemu.

Jak to działa? Czy czarnoksiężnik na poziomie VI-V spaczenia niczego i nikogo już nie naprawi?
Czarnoksiężnik na tym poziomie upadł już tak nisko, że nie przeleje tych sił na nikogo. To są ludzie zepsuci.

with all due respect, which is none
Czarny Kot
Let me check my
-Giveashitometer-.
Nope, nothing.
krew
genetyka
zawód
Wysoki, dobrze zbudowany, z mięśniami rysującymi się pod niezdrowo białą skórą z fioletowymi żyłami. Czarne, krótsze włosy roztrzepane w nieładzie, z opadającymi na oczy kosmykami. Czarne oczy - jak sama noc. Śmiertelna bladość skóry wpadająca w szarość, fioletowe żyły. Czarna skóra, czarne spodnie, czarna dusza, czarne życie.

Sauriel Rookwood
10.08.2023, 17:40  ✶  
Czyli czarnoksiężnik na poziomie spaczenia IV-V nie jest w stanie manipulować już siłami życiowymi i przelewać je z osoby na osobą? Z jakiejś tam Janiny do jakiegoś tam Mariuszka? Nie swoje - tylko czyjeś? W odniesieniu do cytatu: "jak chcesz komuś dać życie, musisz je zabrać komuś innemu."

[Obrazek: klt4M5W.gif]
Pijak przy trzepaku czknął, równo z wybiciem północy. Zogniskował z trudem wzrok na przyglądającym mu się uważnie piwnicznym kocurze.
- Kisssi... kisssi - zabełkotał. - Ciiicha noooc... Powiesz coś, koteczku, luzkim goosem?
- Spierdalaj. - odparł beznamiętnie Kocur i oddalił się z godnością.
god (self-diagnosed)
If we swallow all the friends we have,
who will be there to blame
for things we've done

when the worlds collapse?
sława
VII
krew
czysta
genetyka
jasnowidz
zawód
celebryta, widzący, twórca
Celebryta; Jedno z najbardziej znanych nazwisk Londynu. Nosi się w drogich ubraniach w gwieździste wzory, a jego ulubiony kolor to niebieski (najczęściej w ciemnych tonach, przeszywany złotą lub srebrną, błyszczącą nicią). Jest bardzo wysoki, ma ponad 180 centymetrów wzrostu i jest przy tym bardzo chudy, wręcz wychudzony. Zawsze przepięknie pachnie - nie wychodzi z domu bez spryskania się drogimi, męskimi pachnidłami. Czaruje słowem - wie jak mówić, aby docierać do ludzi.

Vakel Dolohov
10.08.2023, 19:09  ✶  
Nie może swoich. Przenoszenie energii z Janiny do Mariuszka to już nie jest Enerwate (tylko magia rytualna, która nie jest jeszcze opisana gdziekolwiek poza opisem nekromancji).

with all due respect, which is none
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości

Strony (183): « Wstecz 1 … 51 52 53 54 55 … 183 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa