• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Biuro Spraw Wszelakich Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi

Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,271
28.07.2024, 13:54  ✶  
@Lorraine Malfoy

Miałam na myśli podobne rozróżnienie na zasadzie onms: I - zwierzęta, którymi łatwo się opiekować, II - średnia trudność, etc., i granie to pod rozum i godność człowieka, żeby zgrabnie ominąć konieczność robienia listy eliksirów (co byłoby bezsensowne, bo i tak każdy wymyśli co chce). Rozumiem jak najbardziej, że to problematyczne
Tak, zrozumiałam, o co ci chodzi, po prostu to ONMS na przykład ma jakieś poziomy zwierząt, jakie można z nim hodować, więc to ma już jakiś mechaniczny sens, a w przypadku tych elków, to byśmy jechali znowu na chłopski rozum, gdzie nie byłoby za bardzo wiadomo co grać, więc zrobilibyśmy zmianę, która zrodziłaby potrzeby wprowadzenia kolejnej (a i tak ma się pojawić lista eliksirów), więc wydaje mi się, że lepiej skupić siły przerobowe na dokończeniu tych ingrediencji, a problem przewag Lorki rozwiążemy inaczej.

Co do dalszej części:

1. Nie planowałam zmieniać wagi tej przewagi, ale podzieliłam eliksiry na poziomy zależne od poziomu wiedzy i posiadanie odpowiednich przewag. Na liście znajduje się kategoria „eliksiry szkolne”, które poznali wszyscy czarodzieje (z wyjątkiem tych z zawadą Brak edukacji III) i są to głównie eliksiry znane z serii książek i filmów. Jakieś eliksiry będą więc mogły znać i wykonywać niemal wszystkie postacie, co już samo w sobie pewnie ci tu trochę pomoże.

2. Przewagi wil będą zmienione. Ta, którą masz, nie będzie już obowiązkowa i spadnie na poziom II, co właściwie w 100% eliminuje twój problem (dajcie mi jeszcze chwilę, miałam rodzinne dramixy i'm so sowwy, ale to serio jest pisane).

Więcej ci tu nie zdradzę, bo nie chcę wam tu pisać czegoś, co nie jest pewniakiem, żebyście nie planowali postaci wokół znaków zapytania. Odłóż sobie tę zmianę do końca lata, a ja klepię w klawiaturę intensywniej.

Mogę bez problemu zrezygnować z tej przewagi w następnym kwartale. Miałabym jednak w tej sytuacji nieco inne pytanie, właśnie już pod rozliczenie kwartału: czy mogłabym sobie założyć, że postać kiedyś umiała robić eliksiry, a teraz - jako że przestała to robić tak często z powodu braku czasu - jej umiejętności w tej dziedzinie znacznie spadły i wtedy wyrzucić te eliksiry z listy przewag?
Tak, totalnie możesz i dokładnie tak to opisz. Coś tam postać jeszcze umie, nie utraciła tych wspomnień, ale są zamglone, straciła wprawę, pamięć mięśniowa już nie taka. Żeby znów poprawnie wykonać potężne eliksiry, będzie musiała poćwiczyć (a tym samym odzyskać przewagę).

A jak wyrzucę eliksiry przy rozliczeniu, to czy mogę poprawić sobie stosunki ze swoim starym, zmienić znajomość półświatka z 2 na 3, i [u]zrobić z Armanda Malfoya wpływowego npc z Nokturnu?
Jak najbardziej. Każdy może tworzyć postacie niezależne, możesz go stworzyć i dodamy go do listy. Tylko opisz go tak, żeby faktycznie jego działania dawały ci przewagę. Od siebie sugeruję, żeby współpracował z Dante, bo skoro Fontaine i Changowie robią coś razem, to Dante mógłby mieć blond kolegę (Dantego zrobił Laurent Prewett, możecie to sobie przegadać).
Our Lady of Sorrows
and you don't seem the lying kind
a shame that I can read your mind
and all the things that I read there
candlelit smile that we both share
sława
IV
krew
czysta
genetyka
wila
zawód
Infobrokerka, właścicielka zakładu pogrzebowego, pianistka
Spowita nimbem wyższości i aureolą sięgających niemal do ziemi srebrzystoblond włosów, Lorraine wygląda dokładnie tak, jak powinien wyglądać Malfoy z krwi i kości. A jednak... Coś hipnotyzującego jest w jej czystym, wysokim głosie, w sposobie, w jaki intonuje słowa. Coś w pełnych gracji ruchach, w przenikliwym spojrzeniu jasnoniebieskich oczu, skrytych pod ciężkimi od niewyspania powiekami. Przedziwny czar półwili, który wyróżnia Lorraine z tłumu mimo raczej przeciętnej postury (1,67 m), długo nie pozwalając ludziom zapomnieć o jej uśmiechu. Wygląda na istotę słabą, wątłego zdrowia. W przeszłości, Lorraine zmagała się z zaburzeniami odżywania, przez co teraz cechuje ją nienaturalna wręcz kruchość. Chorobliwie chuda, kości zdają się niemal przebijać delikatną, bladą skórę. Uwagę zwracają zwłaszcza wydelikacone dłonie o długich, smukłych palcach, w których często obraca w zamyśleniu srebrny pierścionek z emblematem rodu Malfoy. Obyta towarzysko, zawsze wie, co powiedzieć, i jak się zachować. Bez względu na okoliczności dba o zachowanie nienagannej postawy. Ubiera się w otrzymane w spadku po bogatszych kuzynkach, klasyczne, mocno zabudowane suknie, na których wprawne oko dostrzeże ślady poprawek krawieckich. W naturze półwili leży przyciągać cudze spojrzenia, może dlatego Lorraine nosi się bardzo konserwatywnie, nigdy niemal nie odsłaniając ciała. Najczęściej spowita jest od stóp do głów w biel, choć chętnie stroi się również w odcienie zieleni i błękitu. Zawsze otula ją mgiełka ciężkich perfum, których nieznośnie wręcz słodki zapach służy tuszowaniu klejącej się do Lorraine mdłej woni śmierci.

Lorraine Malfoy
#1,272
28.07.2024, 13:59  ✶  
Brzmi super, a mój problem rozwiązany. Dziękuję za pomoc!

Yes, I am a master
Little love caster
Pan Egzorcysta
here lies the abyss,
the well of all souls

sława
III
krew
półkrwi
genetyka
—
zawód
kapłan kowenu | egzorcysta ministerstwa magii
ciemnobrązowe oczy; rozszczep tęczówki prawego oka (źrenica w kształcie dziurki od klucza); czarne włosy; przeciętny wzrost 173 cm; zimne dłonie; często ubrany cieplej niż sugeruje pogoda; okulary do czytania; srebrny łańcuszek z sygnetem na szyi (w oczku znajduje się zasuszony kwiat z rodzinnego ogrodu); niespieszny chód; cichy, nieco niewyraźny głos

Sebastian Macmillan
#1,273
28.07.2024, 14:00  ✶  
Heloł,

to ja przychodzę też z pytaniami odnośnie zmian w podejrzanych dzielnicach, ale bardziej od strony mieszkalnej niźli biznesowej czy rodzinnej. Otóż, Sebastian rezyduje obecnie w mieszkaniu na Nokturnie, nie posiada przewagi Znajomość półświatka i w gruncie rzeczy nie wchodzi w interakcje z podejrzanymi ludźmi.

1. Czy skoro Seba mieszka na Nokturnie to też powinien rzucać tą kością? Z tego, co rozumiem, wtedy byłaby to po prostu sytuacja typu: dobry człowiek mieszka w patologicznej dzielnicy i po prostu jest tam postrzegany jako łatwy cel?

2. Czy sesje rozgrywane stricte w lokum mieszkalnym i/lub miejscu pracy na Nokturnie też łączą się z rzutem kością?
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,274
28.07.2024, 14:21  ✶  
@Sebastian Macmillan

Czy skoro Seba mieszka na Nokturnie to też powinien rzucać tą kością?
Jak idziesz po Nokturnie - tak.

Z tego, co rozumiem, wtedy byłaby to po prostu sytuacja typu: dobry człowiek mieszka w patologicznej dzielnicy i po prostu jest tam postrzegany jako łatwy cel?
Dobrze to rozumiesz. Chciałam ci odpisać „taak, mieszkasz w takiej dzielnicy Sebixów” i prawie umarłam ze śmiechu, jak ogarnęłam, że ty też grasz Sebkiem. Obawiam się, że lokalne Sebki nie uznają cię za swojego. Może ujmę to tak - mieszkasz w magicznym odpowiedniku Pragi Południe w Wawie albo Łódź Bałuty. Oczywiście ta kość nie sprawi, że każde wyjście na ulicę będzie wiązało się z ryzykiem śmierci, ale w ciemnej bramie czai się zło.

Czy sesje rozgrywane stricte w lokum mieszkalnym i/lub miejscu pracy na Nokturnie też łączą się z rzutem kością?
Nie. Możesz teleportować się do swojego mieszkania, ponieważ je znasz.
Pan Egzorcysta
here lies the abyss,
the well of all souls

sława
III
krew
półkrwi
genetyka
—
zawód
kapłan kowenu | egzorcysta ministerstwa magii
ciemnobrązowe oczy; rozszczep tęczówki prawego oka (źrenica w kształcie dziurki od klucza); czarne włosy; przeciętny wzrost 173 cm; zimne dłonie; często ubrany cieplej niż sugeruje pogoda; okulary do czytania; srebrny łańcuszek z sygnetem na szyi (w oczku znajduje się zasuszony kwiat z rodzinnego ogrodu); niespieszny chód; cichy, nieco niewyraźny głos

Sebastian Macmillan
#1,275
28.07.2024, 14:26  ✶  
A jak ktoś mnie odwiedza i sesja zaczyna się od otworzenia drzwi gościowi? Xd Co wtedy: zarówno z perspektywy gospodarza i gościa?
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,276
28.07.2024, 14:34  ✶  
@Sebastian Macmillan

Jeżeli ktoś faktycznie przyszedł do ciebie pieszo, to rzućcie kostką raz. Jeżeli potrzebujesz obejść przypał: sugeruję posiadanie w mieszkaniu kominka (sieć fiuu nic u nas aktualnie nie kosztuje, więc nic ci to nie zmienia) albo teleportować kogoś do swojego mieszkania (czyli niech się listownie umówi wcześniej). „Problem” pojawi się kiedy zechcecie udać się razem w miejsce publiczne.
Dumbass bisexual
"Każdy problem ma rozwiązanie. Jeśli nie ma rozwiązania, to nie ma problemu."
sława
IV
krew
półkrwi
genetyka
widmowidz
zawód
Historyk magii, pisarz, dziennikarz
Brązowe włosy, granatowe, błyszczące oczy, kapelusz i wieczny uśmiech na twarzy! Isaac ma 186 cm wzrostu, więc na randkę przygotuj szpilki:* Pachnie dymem, bursztynem oraz wanilią.

Isaac Bagshot
#1,277
28.07.2024, 15:37  ✶  
(28.07.2024, 09:53 )Eutierria napisał(a):
@Isaac Bagshot

Departament Tajemnic chroni twoją rodzinę przed ludźmi, którzy chcieliby skrzywdzić ją za pisanie w swoich kronikach prawdziwych informacji lub w jakiś sposób zastraszać członków twojej rodziny żeby zapisali w swoich kronikach coś nieprawdziwego. Oddawanie kronik do Departamentu do którego członkowie rodziny nie mają dostępu byłoby nieuczciwe, ale gromadzenie tam kopii jest jak najbardziej w porządku. A w jaki sposób cię ten Departament chroni - otóż pozostawiłam sprawę otwartą, bo nie było jeszcze wtedy opisów lokacji rodowych i z tego co pamiętam to akurat waszej brakuje, więc jeżeli masz tutaj jakąś sugestię, możesz nam ją podesłać i być może wprowadzimy ją w życie. Jak nie to załatamy to światotwórcze niedopatrzenie sami.

Ja pomyśle! Mam jeszcze pytanie o te kroniki Bagshotów Serduszko

1. Czy jest to wspólna kronika do której może dopisać coś każdy historyk z tej rodziny, czy każdy Bagshot ma swoją? Jesli jest wspólna, to zakładam, że jest ktoś kto nadzoruje co jest w niej umieszczane (może najstarszy członek rodziny)?

2. Zakładam, że w takiej kronice umieszcza się same suche fakty bez subiektywnych opinii, bo rodzina ma w opisie, że nie miesza się w politykę, ale czy relacje świadków jakichś wydarzeń mogą się pojawić w tej kronice?

1792 - Bunt Goblina Wacka podczas meczu Quidditcha. Straty po stronie czarodziejów: 7 mioteł członków drużyny, pięć złamanych nosów. Starty po stronie goblinów: 3 złamane zęby.

Relacje świadków:

Siedziałem na trybunach, podziwiając zmagania drużyn, kiedy nagle goblin Wacek wzniecił bunt. Miotły zaczęły spadać, a czarodzieje wokół mnie wpadli w panikę. Siedmiu zawodników straciło swoje miotły, a pięciu miało złamane nosy. Po stronie goblinów, widziałem, jak trzech z nich trzyma się za usta, krwawiąc z powodu złamanych zębów. Cała sytuacja była chaotyczna i przerażająca.

Dziękuję i życzę miłego dnia xd
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,278
28.07.2024, 15:42  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.07.2024, 15:42 przez Eutierria.)  
@Isaac Bagshot

Czy jest to wspólna kronika do której może dopisać coś każdy historyk z tej rodziny, czy każdy Bagshot ma swoją? Jesli jest wspólna, to zakładam, że jest ktoś kto nadzoruje co jest w niej umieszczane (może najstarszy członek rodziny)?
Why not both? Każdy może mieć swoją i może być jedna rodzinna, w której spisywane są najważniejsze informacje, które dobiera właśnie taki wasz najstarszy członek rodziny. Możesz opisać to sama, rozbudowując wasz opis tutaj.

Zakładam, że w takiej kronice umieszcza się same suche fakty bez subiektywnych opinii, bo rodzina ma w opisie, że nie miesza się w politykę, ale czy relacje świadków jakichś wydarzeń mogą się pojawić w tej kronice?
Dobrze zakładasz - pisząc ten opis zakładałam neutralność. Relacje świadków też są okej, czyjeś słowa to również fakt historyczny, ale muszą być zapisane w całości, bez manipulacji, strategicznego ucinania w połowie zdania, żeby ktoś wyszedł na idiotę i tak dalej - czyli bez takich zagrywek jak się robi np. we współczesnej nam prasie.

Wpis, jaki podałaś, jest całkowicie OK.
Dumbass bisexual
"Każdy problem ma rozwiązanie. Jeśli nie ma rozwiązania, to nie ma problemu."
sława
IV
krew
półkrwi
genetyka
widmowidz
zawód
Historyk magii, pisarz, dziennikarz
Brązowe włosy, granatowe, błyszczące oczy, kapelusz i wieczny uśmiech na twarzy! Isaac ma 186 cm wzrostu, więc na randkę przygotuj szpilki:* Pachnie dymem, bursztynem oraz wanilią.

Isaac Bagshot
#1,279
28.07.2024, 15:54  ✶  
Dziękuję! Nie wiem dlaczego wcześniej się tym nie zainteresowałam, bo to mi otwiera wiele dróg i nawet mam już coś do opisu rodziny do dołożenia.
a guy who knows a guy
Ojciec Wirgiliusz uczył dzieci swoje,
a miał ich wszystkich sto dwadzieścia troje
sława
IV
krew
czysta
genetyka
—
zawód
przedsiębiorczy właściciel pubu "Rejwach"
Niemal zawsze towarzyszy mu nakrycie głowy: któryś z jego kapeluszy. Zmysł modowy ma raczej mierny i kiczowaty, ale lubi eksperymenty. Widać w jego kreacjach silną inspirację retro westernami, twoim starym na rybach ze szwagrem, ale też mugolską modą lat 70. Nie da się ukryć, że przekroczył pięćdziesiątkę, więc nie próbuje udawać, że tak nie jest. Ma charakterystyczną przerwę między jedynkami, niebieskie oczy, 186 centymetrów wzrostu i barczystą sylwetkę. Zarost na ogół maksymalnie kilkudniowy, choć zdarza się, że zapuści okresowo jasną brodę przetykaną siwymi włosami. Włosów na głowie od lat nie stwierdzono.

Woody Tarpaulin
#1,280
28.07.2024, 16:05  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.07.2024, 16:24 przez Woody Tarpaulin.)  
Przy okazji tego wspomnienia o lokacjach rodowych, tak mi przyszło do głowy: każda rodzina będzie mieć docelowo swoją czy nie wszystkim rodom przysługuje?

Edit: chyba nevermind, dowiedziałam się, że Trelawneyowie mają z tytułu krwi wstęp do szeptuchy

piw0 to moje paliwo
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Strony (183): « Wstecz 1 … 126 127 128 129 130 … 183 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa