• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Biuro Spraw Wszelakich Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi

Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi
Czarodziejska legenda
Only the dead have seen the end of war.
sława
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Celtycka bogini magii, podziemi, wojny, płodności i zniszczenia. Łączona również z przeznaczeniem i przepowiedniami, zwłaszcza tymi mówiącymi o zagładzie, śmierci i wygranej w bitwie. Przedstawiana jest zwykle w zbroi i rynsztunku. Pojawia się wszędzie, gdzie jest wojna. Krąży nad polem bitwy pod postacią kruka lub wrony. Podżega wojowników do walki i może pomóc w zwycięstwie nad ich wrogami. Morrígan zachęca wojowników do odważnych czynów, wzbudza strach w ich wrogach i jest przedstawiana jako piorąca zakrwawione ubrania tych, którym przeznaczona jest śmierć. Najczęściej jest postrzegana jako bogini bitwy i wojny, a także jako manifestacja bogini ziemi i suwerenności, głównie reprezentująca rolę bogini jako strażniczki terytorium i jego mieszkańców. Morrígan jest często opisywana jako trzy siostry, zwane „trzema Morrígan”. W mitologii członkostwo w triadzie jest przyznawane boginiom Badb, Macha i Morrígan, która może mieć na imię Anand. Uważa się, że wszystkie te imiona były imionami tej samej bogini.

Morrigan
#1,421
09.10.2024, 22:50  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.10.2024, 22:51 przez Morrigan.)  
@Woody Tarpaulin

Wszystkie takie rzeczy są związane z Wizengamotem, który jest w Departamencie Przestrzegania Prawa Czarodziejów. Wyobraź sobie ten Wizengamot bardziej jako taki amerykański system sądownictwa (chociaż też jeszcze bardziej uproszczony), a nie polski. Sędzia w Wizengamocie może też działać w terenie, to nie musi być tylko i wyłącznie rozstrzyganie na sali sądowej w Ministerstwie. Dużo jest tutaj opcji, coś w stylu prokuratora również.
Dama z Lumos
krew
genetyka
zawód
Kasztanowe włosy zwykle ma ciasno spięte, odsłaniając bladą, trochę piegowatą twarz. Oczy ma jasne, o uważnym spojrzeniu. Około metr sześćdziesiąt dziewięć wzrostu.

Florence Bulstrode
#1,422
11.10.2024, 21:12  ✶  
Pytanie o genealogię rodów czystej krwi - na ile "publiczne" są informacje o członkach rodzin i genealogii? Bo w sumie zakładałam, że skoro ta czysta krew jest tak ważna, skoroszyt etc, to pewnie prowadzone są jakieś zapiski, przynajmniej o głównych liniach, które są dostępne u takich Parkinsonów - by utrudnić choćby fałszowanie rodowodów. Ale jak ostatnio gadałam z graczami, to niektórzy zakładają, że genealogię rodów czytać można do poduszki, inni, że to raczej tajemnica danego rodu. Jaka wersja jest obowiązująca?
adwokat diabła
They will eat from the ground
beneath my throne
sława
VI
krew
czysta
genetyka
—
zawód
publicyska, prawniczka
Szczupła kobieta w podeszłym wieku, która swój wysoki wzrost (177 cm) podkreśla chętnie obcasami, nie pozwalając byle komu patrzeć na siebie z góry. Całą swoją prezencją zwraca uwagę: upinaną w wymyślne kształty fryzurą z siwych włosów, eleganckim i drogim strojem, ciężką biżuterią.

Philomena Mulciber
#1,423
11.10.2024, 21:40  ✶  
Czy w uniwersum forumowym istnieje jakieś pisemko mogące się pochwalić liczbą czytelników większą niż dwucyfrowa, które wydrukowałoby artykuł pchający narrację magirasistowską, czy to jeszcze nie ten etap?
Nie chodzi o jakieś otwarte nawoływanie do przemocy i nienawiści, tylko bardziej coś jak: „bo te mugolaki to mniej zdolne, mniej magiczne i mam na to dowody (anegdotyczne i/lub zmanipulowane)”.

fem!janusz korwin mikke wizardcore

głosujcie na mnie, bo nie macie innego wyjścia
Szelma
Yes, it's dangerous.
That's why it's fun.
sława
V
krew
czysta
genetyka
—
zawód
Łowczyni
Od czego warto zacząć? Ród Yaxley ma w swoich genach olbrzymią krew. Przez to właśnie Geraldine jest dosyć wysoka jak na kobietę, mierzy bowiem 188 cm wzrostu. Dba o swoją sylwetkę, jest wysportowana głównie przez to, że trenuje szermierkę, lata na miotle, biega po lasach. Przez niemalże całe plecy ciągnie się jej blizna - pamiątka po próbie złapania kelpie. Rysy twarzy dość ostre. Oczy błękitne, usta różane, diastema to jej znak rozpoznawczy. Buzię ma obsypaną piegami. Włosy w kolorze ciemnego blondu, gdy muska je słońce pojawiają się na nich jasne pasma, sięgają jej za ramiona, najczęściej zaplecione w warkocz, niedbale związane - nie lubi gdy wpadają jej do oczu. Na lewym nadgarstku nosi bransoletkę z zębów błotoryja, która wygląda jakby lewitowały. Porusza się szybko, pewnie. Głos ma zachrypnięty, co jest pewnie zasługą papierosa, którego ciągle ma w ustach. Pachnie papierosami, ziemią i wiatrem, a jak wychodzi z lasu do ludzi to agrestem i bzem jak jej matka. Jest leworęczna.

Geraldine Greengrass-Yaxley
#1,424
11.10.2024, 21:52  ✶  
Mam głupie pytanie, czy lokacja może należeć do dwóch osób? Nawet jak jedna osoba ma chęć być jej sponsorem xd
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,425
11.10.2024, 23:54  ✶  
@Florence Bulstrode

1. Skorowidz Czystości Krwi to dokument, który został wydany w 1930 roku, na datę dzisiejszą znajdujące się w nim informacje mogą być no... nieaktualne (jeżeli przejrzycie listę nazwisk, jakie zakwalifikowałam do tego grona, to na pewno zauważycie, że nie nakładają się one na zawartość Skorowidzu).

2. Żeby znaleźć odpowiedź na zadane przez ciebie pytanie - na ile publiczne są te informacje, sięgam po legendarne słowa: ano różnie, to zależy... Jeżeli rodzina cieszy się statusem czystej krwi, to logiczne, że musiała się tym drzewkiem genealogicznym podzielić z szerszą publiką (a przynajmniej musieli gwiazdorzyć, jakich to oni nie mają przodków), ale czy na pewno publikowałaby je w łatwo dostępny sposób? Powątpiewam w szczegółowość takich drzew genealogicznych, jakie rodziny czystokrwiste faktycznie chciałyby opublikować, ponieważ mogą znaleźć się tam czarne owce, niewygodne jednostki, wydziedziczone charłaki - trochę za łatwo byłoby dotrzeć do takich niewygodnych detali, żeby to trzymać w dostępnej dla każdego bibliotece. Jednocześnie - jak nigdzie nikomu nigdy się tym nie pochwaliłeś, to skąd w ogóle posiadasz taki status? Stąd wniosek: postacie z głównych linii rodu na pewno są znane, o ile osoba jakkolwiek orientuje się w świecie czystokrwistych rodzin. Na pewno znane są jakieś wybitne jednostki z danego rodu, osoby rozpoznawalne (negatywnie lub pozytywnie). Jednocześnie takie rody z pewnością próbowały wszystko, co niefajne i zaprzeczające ich sile spalić, zniszczyć, zadeptać.

Ogólnie to wydaje mi się, że chcąc uzyskać jakąś informację o rodzie, warto porozumieć się pomiędzy graczami albo zaczerpnąć porady mg? Jeżeli to nie byłaby informacja łatwo dostępna, zawsze możemy stworzyć jakieś zadanie związane z graniem wokół przewag albo... rzucić kością.

3. Jeżeli chcesz dogrzebać się do rzeczy niewygodnych:
- Każdy urodzony w UK czarodziej jest wpisywany do księgi w Hogwarcie, co narzuca istnienie jakiejś magicznej ewidencji urodzeń, do której można się dogrzebać w Ministerstwie (ale nie każdy w niej występuje - istnieje zawada brak dokumentów, niektórzy rodzą się poza granicami kraju...).
- Istnieje na forum rodzina kronikarzy - Bagshotów. Jeżeli jakaś informacja o danej rodzinie została podana opinii publicznej, to zapewne zapisali to w swojej kronice. Tam nie znajdziesz jednak chorego na umyśle kuzyna Antoniusza, którego rodzina od dwudziestu lat trzyma na przymusowych wakacjach w szkockich górach.
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,426
12.10.2024, 00:00  ✶  
@Philomena Mulciber

Aktualny spis prasy znajduje się tutaj. Musiałabyś ten artykuł dopasować tematycznie do gazety. Jak w Proroku, to opisz czego to mugole okropnego ostatnio nie zrobili (a jak zooglujesz jakie fajne rzeczy działy się w 1972 to sama się zdziwisz jak łatwo o content - zobacz sobie np. jakie rzeczy działy się na Igrzyskach w Monachium). Jak w Horyzontach zaklęć, to opisz jakoś naukowo ich okrucieństwo (lobotomia?). Myślę, że czujesz klimat... Takiej gazetki dedykowanej rasizmowi nie mamy... ale jako mistrz gry uważam, że takie pisemko może w naszym świecie zaistnieć, nawet jeżeli nie jako znana i powszechnie czytana gazeta, to jako jakiś zin (musiałabyś je opisać i wkleić tutaj jako sugestię, a my rozważymy to, naniesiemy ewentualne poprawki).
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,427
12.10.2024, 00:00  ✶  
@Geraldine Yaxley

Na ten moment nie.
the web
Il n'y a qu'un bonheur
dans la vie,
c'est d'aimer et d'être aimé
sława
VI
krew
czysta
genetyka
—
zawód
Szef OMSHM-u
187 cm | 75 kg | oczy szare | włosy płowo brązowe Wysoki. Zazwyczaj rozsądny. Poliglota. Przystojna twarz, która okazjonalnie cierpi na bycie przymocowana do osoby, która myśli, że pozjadała wszelkie rozumy.

Anthony Shafiq
#1,428
12.10.2024, 14:13  ✶  
Moja postać ma swój dom w Little Hangleton od 20 lat. Chciałabym mechanicznie go "kupić" żeby włożyć zabezpieczenie z Lammas i jedno, które uda mi się rozegrać latem, a jak starczy punktów to podnieść na I poziom na jesień.

1. Czy mam to zgłosić dopiero przy rozliczeniu, czy już teraz gdzieś powinnam wrzucić (do zmian pierwszokwartałowych, skoro lokacja 0 kosztuje 0)?

2. Czy mogłabym zaproponować poszerzenie listy CECH, ponieważ one obecnie dużo z nich dotyczy lokali użytkowych (godziny otwarcia, przyciąganie klientów prestiżem, odstraszanie klientów hałasem). Mogę do tego usiąść i podrzucić potem listę pomysłów, jeżeli jest na to przestrzeń.
Czarodziejska legenda
Only the dead have seen the end of war.
sława
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Celtycka bogini magii, podziemi, wojny, płodności i zniszczenia. Łączona również z przeznaczeniem i przepowiedniami, zwłaszcza tymi mówiącymi o zagładzie, śmierci i wygranej w bitwie. Przedstawiana jest zwykle w zbroi i rynsztunku. Pojawia się wszędzie, gdzie jest wojna. Krąży nad polem bitwy pod postacią kruka lub wrony. Podżega wojowników do walki i może pomóc w zwycięstwie nad ich wrogami. Morrígan zachęca wojowników do odważnych czynów, wzbudza strach w ich wrogach i jest przedstawiana jako piorąca zakrwawione ubrania tych, którym przeznaczona jest śmierć. Najczęściej jest postrzegana jako bogini bitwy i wojny, a także jako manifestacja bogini ziemi i suwerenności, głównie reprezentująca rolę bogini jako strażniczki terytorium i jego mieszkańców. Morrígan jest często opisywana jako trzy siostry, zwane „trzema Morrígan”. W mitologii członkostwo w triadzie jest przyznawane boginiom Badb, Macha i Morrígan, która może mieć na imię Anand. Uważa się, że wszystkie te imiona były imionami tej samej bogini.

Morrigan
#1,429
12.10.2024, 15:56  ✶  
@Anthony Shafiq
1. Samo „wykupienie” lokacji poziomu 0 nie wymaga rozegrania żadnej sesji, więc w rozliczeniu wystarczy zgłosić tylko nazwę i opis lokacji według formatki. Wykupienie zabezpieczeń wymaga już rozpisania sesji (nie muszą to być sesje pełne), więc takie rzeczy należy sobie rozpisać i przy zgłaszaniu zabezpieczeń w lokacji poziomu 0 (2 dostępne sloty) te sesje podlinkować. Teraz się nic nie zgłasza – dopiero w rozliczeniu.

2. Zaproponować możesz, natomiast one raczej nie pojawią się jeszcze w tym rozliczeniu, bo to zdecydowanie za mało czasu.
nerd and proud
jednym okiem w przyszłość, drugim w zaświaty
sława
III
krew
półkrwi
genetyka
jasnowidz
zawód
Asystent, "Prawa Czasu"
Nadchodzi spowity smrodem dymu papierosowego. Na pierwszy rzut wygląda porządnie, codzienna elegancja w neutralnych kolorach… niekiedy może nieco wymięta. To zależy, ile spał, a cienie pod zielononiebieskimi oczami odznaczające się na cerze bladej jak prześcieradło podpowiadają, że niewiele. Palce poznaczone tu i tam rozmazanym atramentem, ugina się pod ciężarem ulubionej skórzanej torby, w której jest… wszystko. Średniego wzrostu (179 cm) postać młodego mężczyzny koronuje imponująca burza czarnych loków, które niewątpliwie są jego największą ozdobą.

Peregrinus Trelawney
#1,430
12.10.2024, 18:05  ✶  
Cytat:opisz czego to mugole okropnego ostatnio nie zrobili

Chodziło mi o mugolaków, nie mugoli. Wiem, że jest Prorok itd., ale moja wątpliwość dotyczyła tego, czy puszczą drukiem np. artykuł zawierający postulat wprowadzenia dodatkowych testów przed dopuszczeniem mugolaków do pracy w zawodach zaufania publicznego, poparty jakimiś zmanipulowanymi statystykami (załóżmy, że stara Mulciberowa by twierdziła, że 15% więcej błędów lekarskich popełniają uzdrowiciele mugolaki, więc powinno się ich mocniej kontrolować). To jednak jakaś forma segregacji i nie wiem, czy nie za bardzo hardcore do takiej mainstreamowej gazety jak Prorok i czy ktoś by tam tego nie zablokował zwyczajnie.
Jakby zablokowali, to w sumie faktycznie w wolnej chwili mogę opisać coś nowego w prasie, dedykowanego paskudnym pomysłom.

Plus pytanie z kategorii takie głupsze, bo nie wiem, na ile mogę ingerować w postać npc: czy mogę sobie napisać w scenariuszu, że hobby Jęczącej Marty było kolekcjonowanie porcelanowych figurek koników? xd

źródło?
objawiono mi to we śnie
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Strony (183): « Wstecz 1 … 141 142 143 144 145 … 183 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa