• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Biuro Spraw Wszelakich Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi

Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,671
05.07.2025, 00:39  ✶  
@Helloise

W kategorię przedmiotów drewnianych wpisują się różdżki i miotły, a te są niewątpliwie zaklęte - w takim razie nie widzę przeszkód, aby inne przedmioty drewniane również posiadały w sobie coś magicznego i mogły wykonywać jakieś ruchy bądź inne rzeczy związane z materiałem, z którego są wykonywane.
King with no crown
Stars, hide your fires
Let no light see my black and deep desires
sława
V
krew
czysta
genetyka
—
zawód
Kanclerz Skarbu
Schludny, młody mężczyzna ze starannie ułożonymi blond włosami. Nie grzeszy wzrostem, będąc wysokim na 178 centymetrów, acz chodzi na tyle wyprostowany i z uniesioną głową, że może wydawać się górować nad rozmówcą. Pomaga mu w tym spojrzenie chłodnych, niebieskich oczu, na tyle skutych lodem, że nie sposób się przez niego przebić, aby dostrzec kryjącą się za nimi duszę. Zazwyczaj używa perfum z cedrowymi nutami przeplatającymi się z drzewem sandałowym. Dobiera ubrania starannie, zwłaszcza kolorystycznie. Nie ubiera się krzykliwie, acz odpowiednio do okazji; zawsze z idealnie wyprasowanym materiałem koszuli, dobrze dopiętą kamizelką. Charyzmą przyciąga do siebie innych, acz waży słowa w naturalnie ostrożnej manierze. Nie brak mu w głosie donośnych tonów, na marne można oczekiwać, że otworzy usta, aby krzyczeć, nawet te cicho wypowiedziane przez niego słowa potrafią być dobitniejsze niż cudzy krzyk. Stawia na niską intonację, uważając, że jest przyjemniejsza dla ucha i bardzo dobrze podkreśla angielski, wręcz krzyczący w swojej pretensjonalności o jego uprzywilejowanym urodzeniu, akcent.

Elliott Malfoy
#1,672
06.07.2025, 13:27  ✶  
Hej! Możliwe, że jest to gdzieś napisane, ale nie mogłem znaleźć, więc pytam.

Jak chciałbym przerzucić postać z drugoplanówki na pierwszy plan to musze wrzucić KP do akceptacji ponownie czy jakoś inaczej to wygląda?

“An immense pressure is on me
I cannot move without dislodging the weight of centuries”
♦♦♦
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,673
06.07.2025, 13:45  ✶  
@Elliott Malfoy

Nie mamy nigdzie opisanej takiej sytuacji. Kartę masz już gotową, więc nie ma co jej podbijać.

a) Jeżeli postać była rozliczona w ostatnim kwartale, to mogę przemienić ją na pierwszy plan (wystarczy dać mi znać, ewentualnie będzie trzeba troszkę poprawić KP).
b) Jeżeli nie była rozliczona - napisz nią pełną sesję (tak jakbyś wracał z nieaktywnych, do których postać by trafiła bez rozliczenia) i wtedy przerzucę ją na pierwszy plan.

Wydaje mi się to uczciwe wobec tych zasad, które na forum istnieją.
Gambit Królowej
I'm not calling you a liar, just don't lie to me
krew
genetyka
zawód
Elegancka i wysublimowana panna, która zręcznie przemyka przez ulice, ubrana w biel, która stała się niemal jej symbolem (ewentualnie okraszona czerwonymi dodatkami). Czasami znajduje się w miejscach, gdzie przebywać kobietom z dobrego domu nie wypada, ale Prewettci nigdy nie mieli zbyt wielu poszanowania dla zasad i konwenansów. Przeciętnego wzrostu (160 cm) pachnąca drzewem sandałowym i lawendą. Długie, rude włosy chętnie spina w kunsztowne fryzury.

Seraphina Prewett
#1,674
07.07.2025, 19:08  ✶  
Hej hej!

Ponieważ wracam postacią która posiada lokację w Londynie, chciałam się upewnić czy również mam rzucać na Spalone Kości czy założyć jakieś konkretne uszkodzenia. No i czy zrobić to po odszarzeniu postaci czy mogę już teraz aby zacząć ewentualne wątki z tym związane.
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,675
07.07.2025, 20:32  ✶  
@Seraphina Prewett

W wydarzeniu mogą brać udział postacie aktywne. Musisz napisać tych 1500 słów i zgłosić się po kolorek, dopiero wtedy Voldemort zdecyduje, czy ma ochotę spalić ci dom. (Sesja nie musi być zakończona - ważne żeby były słowa.)

Tak, rzucasz na lokacje Seraphiny znajdujące się na mapie zadrapania (nawet jeżeli nie są to lokacje mechaniczne, tylko np. jej fabularny dom). Możesz wysłać mi PW z listą miejsc w posiadaniu twojej postaci jeżeli potrzebujesz pomocy z wypełnieniem kodu.
Potężny komunista
Mała, Twe spojrzenie to jest pierwsze wykroczenie.
sława
IV
krew
półkrwi
genetyka
—
zawód
Auror
Duży mężczyzna; ponad 180, szeroki i kanciasty. Najpierw do pomieszczenia wchodzi jego wąs, a potem on sam. Jasne oczy, trochę zmarszczek i szeroki uśmiech ukazujący zęby. Wygląda jakby ubrał na siebie przypadkowe ubrania znalezione w second-handzie, mugolskie bluzy, czarodziejskie płaszcze i czasami krzykliwe kolory. Lubi turkusowe marynarki i szpiczaste dekolty, nie stroni od rozpinania koszuli i pokazywania włosów na klacie. Pachnie świeżymi bułkami, cydrem i kocimiętką; po nocnym wypadzie do baru głównie jabolem.

Harrier Abbott
#1,676
18.07.2025, 17:13  ✶  
Może g00pie, może nie. Może już było, może nie (próbowałem znaleźć, ale poddałem sb).

Czy jak się weźmie umke McGonnagalów z tym kotem, to jak sie nie ma przewagi 'animag' to wciąż można się zmienić w kota tylko? Albo, chociaż być cat-boyem i posiadać oczy kocie czy ogon?

Dziena z gury

“There is nothing noble in being superior to your fellow man; true nobility is being superior to your former self.”
Czarodziejska legenda
Only the dead have seen the end of war.
sława
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Celtycka bogini magii, podziemi, wojny, płodności i zniszczenia. Łączona również z przeznaczeniem i przepowiedniami, zwłaszcza tymi mówiącymi o zagładzie, śmierci i wygranej w bitwie. Przedstawiana jest zwykle w zbroi i rynsztunku. Pojawia się wszędzie, gdzie jest wojna. Krąży nad polem bitwy pod postacią kruka lub wrony. Podżega wojowników do walki i może pomóc w zwycięstwie nad ich wrogami. Morrígan zachęca wojowników do odważnych czynów, wzbudza strach w ich wrogach i jest przedstawiana jako piorąca zakrwawione ubrania tych, którym przeznaczona jest śmierć. Najczęściej jest postrzegana jako bogini bitwy i wojny, a także jako manifestacja bogini ziemi i suwerenności, głównie reprezentująca rolę bogini jako strażniczki terytorium i jego mieszkańców. Morrígan jest często opisywana jako trzy siostry, zwane „trzema Morrígan”. W mitologii członkostwo w triadzie jest przyznawane boginiom Badb, Macha i Morrígan, która może mieć na imię Anand. Uważa się, że wszystkie te imiona były imionami tej samej bogini.

Morrigan
#1,677
18.07.2025, 17:39  ✶  
@Harrier Potter

Przewaga McGonagallów nie ma nic związanego z kotami samymi w sobie Serduszko podrzucam pełny opis umiejętności rodowej:
Cytat:Chimera - McGonagallowie mogą posiadać dwie formy animaga i osiągać formy pośrednie (na przykład wytworzyć same pazury lub skrzydła, zachować ludzkie oczy w ciele zwierzęcia).

Umiejętność pozwala na dwie formy animaga (oraz formy pośrednie pomiędzy formą ludzką, a zwierzęcą), a więc trzeba mieć do tego przewagę animagii - bez tego nie zadziała, bo nie będzie miało co zadziałać Słodziutki
hold me like a grudge
and what an ugly thing
– to have someone see you.
sława
V
krew
czysta
genetyka
aurowidz
zawód
auror
Stosunkowo wysoki mężczyzna, mierzący sobie 183 centymetry wzrostu. Posiada włosy barwy ciemnego blondu i jasne, błękitne oczy. Budowa jego ciała jest atletyczna, a na twarzy często widnieje lekki, szelmowski uśmieszek. Porusza się z nonszalancją i pewną niedbałością. Jest nienaturalnie zimny w dotyku.

Atreus Bulstrode
#1,678
22.07.2025, 20:39  ✶  
Przyszłam zadać pytanie związane z preludium, a dokładniej o Martę.
Mam postać Lyssy, która żeby zaliczyć tę sesję, musi usłyszeć od kogoś, jak jej o tym duchu odpowiada, ale tutaj pojawia się moje pytanie, czy osoba opowiadająca zaliczy tym samym scenariusz? Czy może i tak by musiała ją zaliczyć innym poprzez wykonanie wytycznych z opisu tego preludium?
The Nocturn's Delight
When I grow up,
I wanna be a heretic.
sława
III
krew
czysta
genetyka
—
zawód
malarz i aktor
Normalnie skóra zdjęta z ojca! 177 cm wzrostu, waży koło 70 kg. Szczupły młodzieniec, chodzi wyprostowany emanując pewnością siebie. Ma wyjątkowo jasne włosy, które od razu zdradzają jego pochodzenie od Malfoyów. Oczy jasne w szarym odcieniu. Można odnieść wrażenie, że jest wiecznie z czegoś niezadowolony, ale wrażenie to umyka, gdy otwiera usta - charyzmatyczny chłopiec z łagodnym, może nieco chrapliwym głosem.

Baldwin Malfoy
#1,679
23.07.2025, 09:23  ✶  
Mam małe pytanie odnośnie ghouli.
W opisie jest wzmianka:

Cytat:Żywe trupy to osoby, które powinny już odejść z tego świata, ale postanowiły na nim pozostać lub zostały do tego zmuszone. Osoby martwe można rozpoznać po nienaturalnej szarości skóry, która przez niektórych uważana jest za wysoce obrzydliwą, podkrążonych oczach i sinych paznokciach.

Czy dobrze rozumiem, że ewentualna niechęć do ghouli wynika z jednostkowych preferencji postaci (trochę jak mizoginizm do skrzatów domowych albo goblinów) i nie ma odgórnego przykazu nienawidzenia małych ghoulątek? Oczywiście rozumiem, że to podejście będzie inne dla wysoko urodzonych, czystokrwistych magirasistów, a inne dla "normalnych" czarodziejów.
Bardziej chodzi mi o taki ogólnik.
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,680
23.07.2025, 10:12  ✶  
@Atreus Bulstrode

Jestem pewna, że odpowiadałam na to pytanie wcześniej, ale z telefonu ciężko mi odkopać, więc musisz poczekać aż siądę do kompa albo odkopać samodzielnie.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Strony (183): « Wstecz 1 … 166 167 168 169 170 … 183 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa