28.07.2024, 13:54 ✶
Miałam na myśli podobne rozróżnienie na zasadzie onms: I - zwierzęta, którymi łatwo się opiekować, II - średnia trudność, etc., i granie to pod rozum i godność człowieka, żeby zgrabnie ominąć konieczność robienia listy eliksirów (co byłoby bezsensowne, bo i tak każdy wymyśli co chce). Rozumiem jak najbardziej, że to problematyczne
Tak, zrozumiałam, o co ci chodzi, po prostu to ONMS na przykład ma jakieś poziomy zwierząt, jakie można z nim hodować, więc to ma już jakiś mechaniczny sens, a w przypadku tych elków, to byśmy jechali znowu na chłopski rozum, gdzie nie byłoby za bardzo wiadomo co grać, więc zrobilibyśmy zmianę, która zrodziłaby potrzeby wprowadzenia kolejnej (a i tak ma się pojawić lista eliksirów), więc wydaje mi się, że lepiej skupić siły przerobowe na dokończeniu tych ingrediencji, a problem przewag Lorki rozwiążemy inaczej.
Co do dalszej części:
1. Nie planowałam zmieniać wagi tej przewagi, ale podzieliłam eliksiry na poziomy zależne od poziomu wiedzy i posiadanie odpowiednich przewag. Na liście znajduje się kategoria „eliksiry szkolne”, które poznali wszyscy czarodzieje (z wyjątkiem tych z zawadą Brak edukacji III) i są to głównie eliksiry znane z serii książek i filmów. Jakieś eliksiry będą więc mogły znać i wykonywać niemal wszystkie postacie, co już samo w sobie pewnie ci tu trochę pomoże.
2. Przewagi wil będą zmienione. Ta, którą masz, nie będzie już obowiązkowa i spadnie na poziom II, co właściwie w 100% eliminuje twój problem (dajcie mi jeszcze chwilę, miałam rodzinne dramixy i'm so sowwy, ale to serio jest pisane).
Więcej ci tu nie zdradzę, bo nie chcę wam tu pisać czegoś, co nie jest pewniakiem, żebyście nie planowali postaci wokół znaków zapytania. Odłóż sobie tę zmianę do końca lata, a ja klepię w klawiaturę intensywniej.
Mogę bez problemu zrezygnować z tej przewagi w następnym kwartale. Miałabym jednak w tej sytuacji nieco inne pytanie, właśnie już pod rozliczenie kwartału: czy mogłabym sobie założyć, że postać kiedyś umiała robić eliksiry, a teraz - jako że przestała to robić tak często z powodu braku czasu - jej umiejętności w tej dziedzinie znacznie spadły i wtedy wyrzucić te eliksiry z listy przewag?
Tak, totalnie możesz i dokładnie tak to opisz. Coś tam postać jeszcze umie, nie utraciła tych wspomnień, ale są zamglone, straciła wprawę, pamięć mięśniowa już nie taka. Żeby znów poprawnie wykonać potężne eliksiry, będzie musiała poćwiczyć (a tym samym odzyskać przewagę).
A jak wyrzucę eliksiry przy rozliczeniu, to czy mogę poprawić sobie stosunki ze swoim starym, zmienić znajomość półświatka z 2 na 3, i [u]zrobić z Armanda Malfoya wpływowego npc z Nokturnu?
Jak najbardziej. Każdy może tworzyć postacie niezależne, możesz go stworzyć i dodamy go do listy. Tylko opisz go tak, żeby faktycznie jego działania dawały ci przewagę. Od siebie sugeruję, żeby współpracował z Dante, bo skoro Fontaine i Changowie robią coś razem, to Dante mógłby mieć blond kolegę (Dantego zrobił Laurent Prewett, możecie to sobie przegadać).