• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Biuro Spraw Wszelakich Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi

Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
16.02.2023, 17:32  ✶  
(16.02.2023, 17:26 )Robert Mulciber napisał(a): Mam pytanie odnośnie sumy przypadków - Ulewa.
Na ile musimy trzymać się tego, co jest zawarte w scenariuszu? Faktycznie musi to być wieczór pełen żartów, raczej przyjemny, czy możemy to przesterować w innym kierunku? Zmienić nieco klimat tego spotkania, charakter całego zdarzenia? Mniej żartów, więcej powagi, poczucia że coś jest nie tak, może nawet szczypta horroru? Chce się upewnić czy tego rodzaju odejście od scenariusza będzie akceptowalne.
Musicie trzymać się wyłącznie tego, że ze względu na regrywalność scenariusza, te NPC są żartobliwe i przyjaźnie nastawione. Możecie to jednak podsycić czym chcecie, odczucia waszych postaci mogą być dowolne. Mogą się doszukiwać w tym podstępu, odczuwać niepokój - wszystko jest ok.
Porządny Czarodziej
To zostanie między nami.
Tylko nami.
krew
genetyka
zawód
Mierzący 183 cm wzrostu, mężczyzna o ciemnych, acz wyraźnie posiwiałych włosach. Posiadacz oczu o kolorze brązowym, w których czasem da się dostrzec nieco zieleni. Robert jest zawsze gładko ogolony. Zadbany. Ubrany adekwatnie do sytuacji.

Robert Mulciber
16.02.2023, 17:59  ✶  
Dzięki za szybką odp. Dodatkowo dorzucam jeszcze pomysł, który ostatnio wpadł mi do głowy. Być może mógłby pomóc rozbudować nieco forum od strony fabularnej. Sprawić, że poszczególni gracze i ich postacie nie funkcjonowaliby tak do końca... hmm, w swoich bańkach? Może byłoby to warte przemyślenia.

O co chodzi? O stworzenie tematu około fabularnego - zdarzenia. Nie byłyby to posty czy opisy fabularne. Jedynie krótkie, niefabularne informacje o dacie, porze dnia, miejscu, opis samego zdarzenia na max kilka zdań, ewentualnie link do sesji, informacje o tym, kto może być świadkiem zdarzenia.

Można rozważyć nagradzanie graczy za odnoszenie się do tych zdarzeń we własnych sesjach (np za X sesji z wykorzystaniem zdarzenia - jakaś odznaka lub same PD, podobnie za ich zamieszczanie w temacie).
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
16.02.2023, 18:26  ✶  
(16.02.2023, 17:59 )Robert Mulciber napisał(a): Dzięki za szybką odp. Dodatkowo dorzucam jeszcze pomysł, który ostatnio wpadł mi do głowy. Być może mógłby pomóc rozbudować nieco forum od strony fabularnej. Sprawić, że poszczególni gracze i ich postacie nie funkcjonowaliby tak do końca... hmm, w swoich bańkach? Może byłoby to warte przemyślenia.

O co chodzi? O stworzenie tematu około fabularnego - zdarzenia. Nie byłyby to posty czy opisy fabularne. Jedynie krótkie, niefabularne informacje o dacie, porze dnia, miejscu, opis samego zdarzenia na max kilka zdań, ewentualnie link do sesji, informacje o tym, kto może być świadkiem zdarzenia.

Można rozważyć nagradzanie graczy za odnoszenie się do tych zdarzeń we własnych sesjach (np za X sesji z wykorzystaniem zdarzenia - jakaś odznaka lub same PD, podobnie za ich zamieszczanie w temacie).
Ten temat już istniał, tylko się tymczasowo zagubił podczas przebudowy, zaraz go dodam do działu wieści, bo jest temu dedykowany. Serduszko
Syn czarnoksiężnika
sława
IV
krew
czysta
genetyka
dziedzic Slytherina
zawód
Archeolog
Cathal wdał się w dużej mierze w matkę z Gauntów: po niej ma dość jasne włosy i jasne oczy. Mężczyzna bardzo wysoki, około 192 cm wzrostu, któremu wyraźnie nie był w życiu obcy wysiłek fizyczny. Gdzieś pomiędzy trzydziestką a czterdziestką.

Cathal Shafiq
21.02.2023, 11:55  ✶  
Nie wiem, na ile to zamierzone, ale posty z działu Hogsmeade w reszta świata, nie pojawiają się w powiadomieniach.
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
21.02.2023, 19:36  ✶  
(21.02.2023, 11:55 )Cathal Shafiq napisał(a): Nie wiem, na ile to zamierzone, ale posty z działu Hogsmeade w reszta świata, nie pojawiają się w powiadomieniach.
Hej, powiadomienia powinny już działać. Serduszko
Przyjaciel duchów
You are lost in the trance
Of another Arabian night
krew
genetyka
zawód
Jamil ma metr siedemdziesiąt pięć wzrostu, krótkie ciemne włosy i równie ciemne oczy. Urodę posiada typową dla Egipcjanina, przez co wyróżnia się na tle bladych Brytyjczyków. Dosyć często się uśmiecha, ma dość bogatą mimikę twarzy. Z jednej strony trzyma się gdzieś z boku, a z drugiej masz wrażenie, ze i tak wszędzie go pełno.

Jamil Anwar
21.02.2023, 21:07  ✶  
Czy scenariusze z sumy przypadków można odgrywać w retrospekcjami, czy tylko w aktualnym kwartale? Np. mam kieszonkowca i zastanawiam się, czy mogę to rozpisać w Egipcie w 1971 roku, czy muszę w marcu-maju 1972?
Gówniara z miotełką
She had a mischievous smile, curious heart and an affinity for running wild.
sława
VI
krew
półkrwi
genetyka
klątwa żywiołów
zawód
BUMowiec
Heather mierzy 160 cm wzrostu. Jest bardzo wysportowana, od dzieciaka bowiem lata na miotle, do tego zawodowo grała w quidditcha. Włosy ma rude, krótkie, nie do końca równo obcięte - gdyż obcinał je Charlie po tym, jak większość spłonęła podczas Beltane. Twarz okrągłą, obsypaną piegami, oczy niebieskie, czają się w nich iskry zwiastujące kolejny głupi pomysł, który chce zrealizować. Porusza się szybko, pewnie. Ubiera się głównie w sportowe rzeczy, ceni sobie wygodę. Głos ma wysoki, piskliwy - szczególnie, kiedy się denerwuje. Pachnie malinami.

Heather Wood
22.02.2023, 14:03  ✶  
Mam pytanie dotyczące klątwy żywiołów. Jako sukces uznawane jest to, że postać panuje nad nią i nie pozwala klątwie się ujawnić. Spotkałam się w grze z postacią, która atakowała w ten sposób, zastanawiam się więc, czy jest możliwe panowanie nad klątwą i korzystanie z niej kształtując żywioł w sposób, w jaki się chce?
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
22.02.2023, 18:15  ✶  
(21.02.2023, 21:07 )Jamil Anwar napisał(a): Czy scenariusze z sumy przypadków można odgrywać w retrospekcjami, czy tylko w aktualnym kwartale? Np. mam kieszonkowca i zastanawiam się, czy mogę to rozpisać w Egipcie w 1971 roku, czy muszę w marcu-maju 1972?
Rozegranie ich w retrospekcji jest okej (trochę spoiler - niektóre scenariusze nawet to narzucają), ale scenariusz o którym mówisz rozpoczyna się słowami "znajdowałeś się na Ulicy Pokątnej", więc nie możesz rozegrać tego w Egipcie.

Cytat:Mam pytanie dotyczące klątwy żywiołów. Jako sukces uznawane jest to, że postać panuje nad nią i nie pozwala klątwie się ujawnić. Spotkałam się w grze z postacią, która atakowała w ten sposób, zastanawiam się więc, czy jest możliwe panowanie nad klątwą i korzystanie z niej kształtując żywioł w sposób, w jaki się chce?
Założeniem klątwy żywiołów jest losowe i destrukcyjne działanie, nie kontrola żywiołu. Na ten moment postać może osiągnąć to tylko przy krytycznym sukcesie.
Przyjaciel duchów
You are lost in the trance
Of another Arabian night
krew
genetyka
zawód
Jamil ma metr siedemdziesiąt pięć wzrostu, krótkie ciemne włosy i równie ciemne oczy. Urodę posiada typową dla Egipcjanina, przez co wyróżnia się na tle bladych Brytyjczyków. Dosyć często się uśmiecha, ma dość bogatą mimikę twarzy. Z jednej strony trzyma się gdzieś z boku, a z drugiej masz wrażenie, ze i tak wszędzie go pełno.

Jamil Anwar
22.02.2023, 18:17  ✶  
(22.02.2023, 18:15 )Eutierria napisał(a): Rozegranie ich w retrospekcji jest okej (trochę spoiler - niektóre scenariusze nawet to narzucają), ale scenariusz o którym mówisz rozpoczyna się słowami "znajdowałeś się na Ulicy Pokątnej", więc nie możesz rozegrać tego w Egipcie.

Mój błąd, jestem ślepa :') Ale dziękuję za odpowiedź.

Mam też drugie pytanie w kwestii wywoływania duchów. W opisie umiejętności jest, że pozostali słyszą to jako monolog wywoływacza duchów. Zastanawiam się, czy chodzi o to, że słyszą jedynie to, co mówię ja, czy zarówno mnie i ducha przemawiającego przez moje ciało?
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
22.02.2023, 18:23  ✶  
(22.02.2023, 18:17 )Jamil Anwar napisał(a): Mój błąd, jestem ślepa :') Ale dziękuję za odpowiedź.

Mam też drugie pytanie w kwestii wywoływania duchów. W opisie umiejętności jest, że pozostali słyszą to jako monolog wywoływacza duchów. Zastanawiam się, czy chodzi o to, że słyszą jedynie to, co mówię ja, czy zarówno mnie i ducha przemawiającego przez moje ciało?
Każdemu się zdarza coś przeoczyć. xD Co do wywoływania duchów - wywoływacz słyszy głos ducha, inni go nie słyszą. Ale (!) duch przemawia przez ciało wywołującego, korzysta z niego żeby porozumiewać się ze światem. Osobie postronnej może wydawać się, że jest to monolog, ale w rzeczywistości jest to rozmowa toczona przez dwie osoby - wywołującego i ducha.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Strony (183): « Wstecz 1 … 23 24 25 26 27 … 183 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa