• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Biuro Spraw Wszelakich Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi

Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,281
28.07.2024, 16:38  ✶  
@Woody Tarpaulin

Każda rodzina powinna mieć już lockę, jeżeli jej nie ma to można się do nas zgłosić, bo ją przeoczyliśmy. Postaramy się później zrobić listę z linkami do postów. Pwease
Porządny Czarodziej
To zostanie między nami.
Tylko nami.
krew
genetyka
zawód
Mierzący 183 cm wzrostu, mężczyzna o ciemnych, acz wyraźnie posiwiałych włosach. Posiadacz oczu o kolorze brązowym, w których czasem da się dostrzec nieco zieleni. Robert jest zawsze gładko ogolony. Zadbany. Ubrany adekwatnie do sytuacji.

Robert Mulciber
#1,282
28.07.2024, 17:35  ✶  

Skoro ma być konstruktywnie, to zacznę od rozwinięcia tej wcześniejszej myśli. Chodzi o ogólne zaskoczenie, chaos i brak doprecyzowania pewnych kwestii. Naprawdę doceniam pracę, której był ogrom, ale widać w tym pewne drobne braki. Ja dla przykładu chciałabym wiedzieć:

- jaka jest fabularna data przesunięcia wejścia na Podziemne Ścieżki?
- czy do swoich, wykupionych lokacji na Podziemnych Ścieżkach można się w tym przypadku dostać np za pośrednictwem teleportacji/świstoklików?
- czy skoro funkcjonariusze mają mieć utrudnione dostanie się na podziemne ścieżki, przede wszystkim Ci, którzy bywali tutaj wcześniej, to czy mamy rozumieć, że miejsce jest chronione jakimiś zaklęciami na wypadek teleportacji?
- czy postacie, które wykupią przewagę Znajomość Półświatka II powinny rozegrać wątek związany ze zdobyciem informacji na temat nowego wejścia do Podziemnych Ścieżek?
- czy przez lokal Ataraxia i Głębine istnieje na chwilę obecną alternatywne, nieznane szerzej przejście do Podziemnych Ścieżek?
- czy udany rzut na metamorfomagie zawsze chroni przed użyciem kości (i konsekwencjami wynikającymi z tych kości), czy musi to dotyczyć przemiany postaci w jakiegoś konkretnego bywalca ścieżek?

Odnośnie tego co padło w ostatniej odpowiedzi

1. Zdaje sobie sprawę z tego, że legilimencja to umiejętność nielegalna i co w tym przypadku może być istotne - moja postać nie wykorzystuje jej na prawo i lewo, w żadnym razie nie obnosi się z tym, że ją posiada. Ponadto raz jeszcze podkreślę, że jest ona istotna dla Roberta i ta postać była o nią oparta od samego poczatku swojego istnienia.

2. Pieczętowanie i Starożytne Runy są przez postać traktowane jako swego rodzaju pakiet. Jeśli z jednej z tych przewag zdecydowałabym się zrezygnować, druga dla postaci w zasadzie z miejsca staje się bezsensowna. Biorąc pod uwagę, że sklep i interesy rodziny w domyśle skupione są na podziemnych ścieżkach (chęć pozostania w tym zakłada częstą obecność postaci w tym miejscu, czyli waga II minimum), to jedynym sensownym rozwiązaniem jest pozbycie się pieczętowania. Runy tym samym stają się dla Roberta zbędne, ponieważ postać zwyczajnie w innym celu ich nie wykorzystuje.

Przy okazji dodatkowe pytanie - czy do pieczętowania docelowo postać powinna znać runy, czy może umiejętność pieczętowania sama w sobie zakłada, że możemy zrobić to bez tej dodatkowej umiejętności? Odnosze się do tego, że ta umiejętność polega właśnie na nakładaniu run wg opisu funkcjonującego obecnie na forum.

3. Dorobienie się lepszego lokalu na fabule bieżącej, to trochę jakby kulą w płot, w sytuacji, kiedy na każdym kroku zaznaczamy, że interes kiepsko przędzie, Robert go nieco zaniedbuje i nie poświęca wystarczających ilości uwagi (to też ma swoje uzasadnienia - postać nienawidzi świec i kadzideł, z którymi utknęła z powodu rodziny i ich decyzji sprzed laty, nie dostrzega dla siebie żadnych alternatyw, innych możliwości).

4. Przewaga Znajomość Półświatka i to do czego jest potrzebna. Otóż rozumiem, że ona ma zastosowanie w sytuacji, kiedy chodzi o poruszanie się po Podziemnych Ścieżkach. Nie zapewnia natomiast samego dostępu do tego miejsca. I w zasadzie ograniczę się tutaj do tego, że w swojej wiadomości sama zauważasz, że jej dobranie fabularnie ma sens, zwyczajnie może sporo fabularnie ułatwić. Ponadto powtórzę to, co już pisałam - te Podziemne Ścieżki wpisane zostały w lore tej rodziny (oraz kilku innych, wiem to) i stratą dla postaci zawsze będzie rezygnacja z nich oraz możliwości, które danej rodzinie to miejsce zapewnia dodatkowo.

5. Skoro nie istnieje opcja wymiany przewagi, to może zwyczajnie można w przypadku rodzin związanych z przestępczym półświatkiem i tą lokalizacją opracować inne, sensowne rozwiązania, które po prostu umożliwią wykorzystanie tego, co sami stworzyliście? Prawda jest taka, że w sytuacji, kiedy jest to po prostu utrudnione, to jest tylko strata włożonej w to pracy oraz fajnych konceptów, które można wykorzystywać na fabule i po prostu ogrywać. Ponadto zwrócę uwagę na taką kwestię, że... skoro te rodziny (Chang, McKinnon, Mulciber, nie wiem kto tam jeszcze) są niejako wpisane w Podziemne Ścieżki z poziomu lore gry, to jakby nie tyle ten półświatek znają, co w zasadzie stanowią jakby jego część. To jest zasadnicza różnica, kiedy przyrównać ich do innych postaci, które mogą się tutaj dostać oraz wykorzystać przewagi. Być może powinno się nawet tym rodziną narzucić opisanie bądź stworzyć opis NPC, który dołączyłby do pozostałych NPC przestępców z Podziemnych Ścieżek.

6. Postacie Niezależne, to nie są postacie, które aktywnie wspierają nasze postacie pierwszoplanowe. Owszem, to dodatek. To fajne tło.  Nie jest tak, że nie doceniam możliwości, które one mogą zaoferować. Tyle tylko, że to nie jest odpowiedź na moje pytanie. I nie, przekazanie sklepu jakiemuś NPC nie rozwiązuje problemu, ponieważ jak już wspominałam, postać nie posiada innego źródła dochodu. Słabe bo słabe, ale świece oraz kadzidła te źródło zawsze będą stanowić. Nigdzie też nie napisałam, że Robert nie zajmuje się rzeczami nielegalnymi. Może źle się wyraziłam. Miałam na myśli, że na tle pozostałych, stara się utrzymać status płotki. Kogoś mało istotnego, nie rzucającego się nadmiernie w oczy. Zarazem jednak będącego Mulciberem, którzy na Podziemnych Ścieżkach zakładam, że nie mogą być kimś anonimowym, skoro prowadzą tam określone interesy od około 10 lat.

7. Odnośnie przeniesienia sklepu, pisałam już w punkcie 3. Moim zdaniem rodzina (przynajmniej ta odnoga rodziny) ma na tyle słabą sytuacje finansową, że przeniesienie sklepu byłoby do pewnego stopnia problemem. Owszem, Robert ma żonę o przewadze Bogacz, ale ona w tym nie uczestniczy, więc taki wydatek, ciągnięcie pieniędzy od niej, byłby równoznaczny ze zwróceniem uwagi na potencjalnie nielegalne interesy w kontekście postaci, która cholera wie, jak się zachowa. W zamyśle fabularnym już raz zrobiła nam pod górkę.
Słońce swojego ojca
*Biedna Sophie*
krew
genetyka
zawód
Sophie ma brązowo-zielone oczy, rude włosy i mnóstwo piegów! Jest dość wysoka, ponieważ mierzy sobie 170 cm. Ubiera się w sukienki, które zakrywają to, co każda szanująca się panna czystej krwi powinna zakrywać. Pachnie cytrusami.

Sophie Mulciber
#1,283
28.07.2024, 19:59  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.07.2024, 20:00 przez Sophie Mulciber.)  
Zaczęliśmy z Baldwinem rozgrywkę przed wrzuceniem ostatnich zmian. Czy moge w niej odpisać jeszcze na starych zasadach? Nie będzie tam żadnego chodzenia po Nokturnie, ot tylko ten lokal do obejrzenia.
Dumbass bisexual
"Każdy problem ma rozwiązanie. Jeśli nie ma rozwiązania, to nie ma problemu."
sława
IV
krew
półkrwi
genetyka
widmowidz
zawód
Historyk magii, pisarz, dziennikarz
Brązowe włosy, granatowe, błyszczące oczy, kapelusz i wieczny uśmiech na twarzy! Isaac ma 186 cm wzrostu, więc na randkę przygotuj szpilki:* Pachnie dymem, bursztynem oraz wanilią.

Isaac Bagshot
#1,284
28.07.2024, 23:40  ✶  
Mam pytanie o odznakę: Na językach wszystkich
"Napisz dziesięć artykułów do Proroka Codziennego lub innej gazety jako postać, lub Bard Beedle. Artykuł napisany z Barda można zgłosić tylko na jednej postaci. Artykuł musi liczyć przynajmniej 500 słów. Osiągnięcie można odebrać wielokrotnie."

Jest za nią 50 PD. Nie myśleliście może: o zmniejszeniu ilości artykułów pod odznakę, zwiększeniu ilości PD lub zmniejszeniu ilości słów, żeby artykuł się wliczał?

Serduszko
Kolorowy ptak
krew
genetyka
zawód

Neil Enfer
#1,285
29.07.2024, 10:24  ✶  
Mam pytanie o rozliczenia. Bo się robi te wielkie kody i uga buga do rozliczeń, gdzie się opisuje jakieś osiągnięcia i co postać robiła, co nie?
To mam pytanie PD dostaje się też za sesje co miały 1500 słów, ale nie były na żadnym evencie, czy nie były na odznaki? Dostaje się punkty za zwykłą sesję idk jak siedzę z ziomkiem i gadam w kawiarni o pogodzie? Czy nie i takie sesje, po prostu są do popisania dla nas i nic z nich nie mamy?
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,286
29.07.2024, 10:44  ✶  
@Neil Enfer

Każdą pełną sesję możesz zgłosić do osiągnięć: Badacz Tajemnic, Piszę, więc jestem, Pierwsze koty za płoty, Życie to przygody lub pustka.
Dama z gramofonem
And the violence, caused silence
Who are we mistaken?
sława
IV
krew
czysta
genetyka
maledictus
zawód
Sędzia Wizengamotu
Czarownica o klasycznej, włoskiej urodzie odziedziczonej po matce. Ma ciemnobrązowe (z pierwszymi siwymi włosami) trudne do ujarzmienia loki, w które zwykle wpina złote spinki i ozdoby. Oczy - o bardzo nienaturalnym, kobaltowym kolorze. Bogowie pożałowali jej wzrostu. Ta poważna, dorosła kobieta ma zaledwie 149 cm wzrostu. Według kartoteki medycznej waży 37kg. Pachnie drogimi perfumami o zapachu jaśminu i ubiera się u magicznych projektantów, choć częściej można ją spotkać w przepisowym ministerialnym mundurku sędzi. Na przekór modzie czystokrwistych - uwielbia torebki, nienawidzi magicznych sakiew. Jej codzienna torebka z paryskiego magicznego domu mody jej zawsze wypchana po brzegi dokumentami, kosmetykami i innymi pierdołami, bez których nie może się obejść. Ogólnie to kobietą jest ułożoną, kulturalną, chociaż pierwsza dzień dobry na ulicy nie powie.

Lorien Mulciber
#1,287
29.07.2024, 10:46  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.07.2024, 10:46 przez Lorien Mulciber.)  
Pytanie z natury tych "niby się domyślałam, ale wolę dopytać".
Cytat:Każda postać, która nie posiada przewagi Znajomość półświatka (I-III) i/lub która jest rozpoznawalnym (na minimum IV) funkcjonariuszem prawa
Czy przez funkcjonariuszy prawa rozumiemy postaci stricte Aurorów, członków brygady uderzeniowej czy moją sędzinę też obowiązują kosteczki? (oczywiście pomijam fakt aktualnie braku znajomości półświatka, chodzi mi o rozpoznawalność)
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,288
29.07.2024, 10:53  ✶  
@Sophie Mulciber

Możecie rozegrać tę sesję na starych zasadach.
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,289
29.07.2024, 10:54  ✶  
@Isaac Bagshot

Nie myślałam, ale wytłumaczę ci dlaczego. Sesje normalnie rozlicza się w Badaczu Tajemnic, gdzie dostajesz 250PD za 50 pełnych sesji. Pełna sesja to 1500 słów, czyli dostajesz 5PD za 1500 słów. W przypadku artykułów 50PD / 10 artykułów to też 5PD za każdy pojedynczy artykuł. Z tym że artykuły to tylko 1/3 treści pełnej sesji (bo pisze się je nieco ciężej i trzeba tu faktycznie pomyśleć nad każdym słowem). Pisanie artykułów już teraz jest dosyć atrakcyjne punktowo.

Ofc jestem otwarta na dialog, ale przedstawiam ci najpierw mój sposób myślenia.
Porządny Ochroniarz
Nigdy nie wiesz, kiedy śmierć zapuka do twych drzwi.
sława
III
krew
czysta
genetyka
—
zawód
Handlarz Świecami i Kadzidłami
183cm wzrostu. Brązowe oczy i włosy, u których można dostrzec siwe kosmyki. Często widnieje u niego zarost. Ogolony gładko jest tylko wtedy, kiedy brat każe mu się "ogarnąć". Ubiera się zawsze odpowiednio do sytuacji.

Richard Mulciber
#1,290
29.07.2024, 10:56  ✶  
Eutierria napisał(a):Czy praca jako Brygadzista, później z możliwym awansem na Aurora, wyklucza znajomość półświatka, pomimo posiadania nazwiska rodzinnego oraz interesów rodzinnych w Podziemnych Ścieżkach?
Nie doprecyzowałyśmy tego faktycznie i nie ma to sensu, edytujemy ten opis. Chodziło mi o postacie funkcjonariuszy takie jak Alastor Moody, bez powiązania z przestępczym półświatkiem.
Rozumiem więc, że poprawce ulegnie ten zapis dotyczący funkcjonariuszy?
Cytat:Znajomość półświatka II: Wiesz, gdzie znajduje się wejście na Podziemne Ścieżki, nie gubisz się na nich i możesz posiadać na nich kryjówkę. Inni mieszkańcy Ścieżek kojarzą cię i traktują jak swojego, nie musisz rzucać kością Ścieżek. Nie możesz być funkcjonariuszem.

Eutierria napisał(a):Może więc warto byłoby tutaj w jasny sposób nakreślić obecną sytuacje rodziny? Jej status? Postrzeganie z Ministerstwie? Jeśli nie Podziemne Ścieżki, to czy postacie, które w bio mają niejako wpisany exodus z MM, kiedyś pracowały w DT, mają w ogóle szanse do MM powrócić? Czy MM ma ich np. na oku?
Wasza rodzina odeszła z Ministerstwa w ramach protestu, kiedy Ministrem stał się mugolak. To jest bardzo jasny sygnał, po jakiej stronie się opowiedzieli, zrobili to bardzo otwarcie i świadomie. Zabrali swoje sekrety i zeszli prowadzić biznes do miejsca opisanego jako „podziemna część Nokturnu, do której zapuszczają się najbardziej zepsute wewnętrznie osobistości” (to jest opis, który był na forum cały czas, nie ten nowy). Postacie Mulciberów na pewno są w jakiś sposób podejrzane i Biuro Aurorów ma ich na oku, Ministerstwo by ich prześwietliło przy próbie powrotu. To, co zrobili idealnie pokrywa się ze stanowiskiem Voldemorta i reszty rebeliantów.
Pozwolę sobie pociągnąć pytania pod powyższe.
  1. Czy oznacza to, że obecnie pracujący i starający się o pracę Mulciberowie, są cały czas "na oku" Ministerstwa?
  2. Mają szanse na rozwijanie swojej kariery?
  3. Richard zechce podjąć pracę w Departamencie Przestrzegania Prawa, choć minęło od tamtych wydarzeń 9 lat, może mieć problemy podczas rekrutacji, przyjęcia do pracy, w szkoleniach?
  4. Czy jeżeli go przyjmą do pracy, też może być obserwowany, z powodu przeszłych działań rodziny?

Odnośnie przewag i genetyk, jak już temat został poruszony.
  • Czy "Nici Powiązań", też otrzymają swoją rozbudowaną wersję?

Pominięto jedno z moich pytań:
  • Mieliśmy zmieniać, zrezygnować z przewag Teleportacji. Mając postać rozliczoną, nie mogliśmy na to miejsce nic kupić. Czy teraz, aby mieć przewagę znajomość półświatka, możemy dokupić (na miejsce usuniętej teleportacji), mając postać rozliczoną?
Przy czym dodam jeszcze jedno do powyższego:
  • Czy jeżeli mam w planie pozbycie się jednej przewagi o wadze I, mogę zgłosić od razu jej usunięcie dobierając na jej miejsce Znajomość Półświatka np. o wadze II i do tego zawadę I?

Dodając do pytań Roberta.
Cytat:wejście zostało niedawno przeniesione na polecenie Madame Fontaine, którą zaczęło drażnić to, że na Podziemne Ścieżki zaczęli się zapuszczać Brygadziści
Madame Fortaine nie jest jedynym wpływowym przestępcą w Podziemnych Ścieżkach. Wobec tego mam dodatkowe pytania:
  1. Jak na takie działanie zareagowały pozostałe osoby pełniące taką samą rolę, co Madame Fortaine – Dante i Madeline Chang?
  2. Jak wygląda obecnie sytuacja pomiędzy tymi NPC?
  3. Wywołało to jakiś chaos? Czy może doszli do jakiegoś dziwnego wspólnego porozumienia, o którym nie wiemy (zwłaszcza postacie, jakie mają z nimi powiązania)?
  4. Czy wpływowi przestępcy w jakiś sposób poznają swoich, aby czasem nie dopuścić się do zrobienia im krzywdy przez pomyłkę? Myśląc na przykład "a bo myślałem, że Ty od Madame Fortaine"?
  5. Kwestia funkcjonariuszy:
    • Czy posiadają jakąś listę funkcjonariuszy (bumowców, aurorów), znają ich tożsamości?
    • Jaki mają do nich stosunek?
    • Co zrobią, jeżeli takiego spotkają na swoim terenie albo ogólnie dostaną informację o ich obecności w Podziemnych Ścieżkach? Krzywda może im się stanie, ale co dalej? Pobiją? Zabiją? Skasują pamięć? Wypuszczą? Zrobią pasztet? Co w sytuacji, gdyby podczas jakiejś walki, szarpaniny im uciekł?
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Strony (183): « Wstecz 1 … 127 128 129 130 131 … 183 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa