• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Ulica Pokątna
    • Aleja horyzontalna
    • Ulica Śmiertelnego Nokturnu
    • Ministerstwo Magii
    • Klinika Św. Munga
    • Niemagiczny Londyn
    • Dolina Godryka
    • Little Hangleton
    • Wyspy Brytyjskie
    • Reszta świata
    • Zmieniacz czasu
    • Opisy lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Spis powszechny Korespondencja v
1 2 3 4 5 6 Dalej »
Sowa Thomasa

Sowa Thomasa
Róża Pustyni
Wszystkie przyzwoite przepowiednie są do rymu.
Ginevra rzuca się w oczy. To szczupła i dość wysoka kobieta, sięgająca 177 cm. Ma owalną twarz, opaloną skórę i jasnobrązowe oczy; włosy długie do pasa, ciemnobrązowe, proste i grube. Ubiera się raczej schludnie niż byle jak. Jej usta często zdobi psotliwy uśmieszek. Mówi z akcentem, słychać, że nie jest z Anglii.

Guinevere McGonagall
18.01.2025, 22:05  ✶  
Odpowiedź na list z 18.04.1972

24.04.1972

Drogi Thomasie,

odpisuję trochę szybciej, bo sowa tym razem miała znacznie mniejszy dystans do pokonania – a i tak zajęło to trochę dłużej niż powinno, bo chyba się zgubiła po drodze. Przyleciała do mnie, jak byłam na statku.

Pewnie się już trochę domyślasz kierunku tego, co Ci napiszę, ale i tak to zrobię – przyjechałam do Anglii! Cathal już jakiś czas temu mi to proponował, ale dla mnie to nie była po prostu kwestia spakowania się i wyjazdu, dlatego reszta ekipy jest na miejscu już jakiś czas, ja dołączyłam teraz. Nie na chwilę, a na dłuższy czas, może nawet liczony w latach – zobaczymy jak to się potoczy. Cal złapał jakiś węch na wykopaliska na terenie Walii, sama jestem ciekawa, co tam zastanę. Na razie nie bardzo mogę się tam udać, muszę załatwić całą papierologię w Ministerstwie, a jeden bucowaty auror już mi siedział na ogonie, nie bardzo wiem dlaczego. Thomas, czy ja wyglądam podejrzanie??

W każdym razie nie chcę nikomu robić problemów, muszę się też zarejestrować jako animag. Zapomniałam ile u moich dziadków jest zwierząt i ile roboty! Póki co będę pomagać im, póki nie dostanę wszystkich pozwoleń. Mam nadzieję, że uda nam się spotkać za jakiś czas. Teraz już w lepszych dla Ciebie warunkach niż palące słońce na pustynii.

A nawiązując do Twojego listu: Ty się tak cieszyłeś z możliwości skorzystania ze świstoklika, a ja załatwiałam jak zwykle taką trasę, żeby nie musieć tego dotykać wcale. Nienawidzę świstoklików. Ale za to macie w Anglii taką fajną opcję przejazdu Błędnym Rycerzem…

Buziaki,
Ginevra
Róża Pustyni
Wszystkie przyzwoite przepowiednie są do rymu.
Ginevra rzuca się w oczy. To szczupła i dość wysoka kobieta, sięgająca 177 cm. Ma owalną twarz, opaloną skórę i jasnobrązowe oczy; włosy długie do pasa, ciemnobrązowe, proste i grube. Ubiera się raczej schludnie niż byle jak. Jej usta często zdobi psotliwy uśmieszek. Mówi z akcentem, słychać, że nie jest z Anglii.

Guinevere McGonagall
18.01.2025, 22:05  ✶  
Odpowiedź na list z 20.06.1972

20.06.1972

Drogi Thomasie,

haha, nie do końca! Nadal leczę nierozważnych badaczy zapomnianych miejsc, zwłaszcza ich! Leczenia zwierząt się nie dotykam, bardziej… wiem jak je nakarmić, kiedy, jak zająć im czas, jak coś tam posprzątać… Takie rzeczy, nic wielkiego.

Tak, prawdziwy niuchacz. Strasznie śmieszne są te zwierzaki. Mają milutkie futerko i są niesamowicie cwane i sprytne, zwłaszcza jeśli chodzi o podwędzenie czegoś. Ale poza tym są prze-u-ro-cze, powiedziałabym nawet, że do pewnego stopnia głupiutkie… Na pewien sposób przypominają koty.

Jestem przyzwyczajona do śniegu, niekoniecznie do ciągle szarego nieba i wizji, że zaraz zacznie padać… a może jednak nie będzie. Moje włosy się tu trochę dziwnie zachowują, jeszcze nie do końca odkryłam jak sobie z nimi radzić bez ładowania w równanie transmutacji. Masz jakieś pomysły? Czasami zupełnie się nie układają, a nawet… moja babcia mówi, że się „puszą”? Wiesz, tak jak puszą się koty… Ale nie mówię o kociej formie. I tak, wychodzę na zewnątrz jak tylko jest słońce! Ale poza tym wcale nie jest tak źle – w obozie mówią, że znoszę to całkiem nieźle, ponoć się zakładali, że będę bardziej marudna. No i ciągle chcę wszystko próbować, Nell znosi mi różne słodycze z Hogsmeade. Ale muszę przyznać, ze kuchnia w Anglii jest… hmm… ciekawa. Coś tam wiedziałam, ale dopiero teraz mogę popróbować tak bardziej. Macie pyszną herbatę! Idealna do wróżenia z fusów.

Tak, mam sporo roboty i jeszcze myślę ciągle, żeby wrócić do malowania. Jako dziecko rysowałam, wiesz? Może to dobry pomysł.

Ale napisz mi lepiej co u Ciebie, bo ciągle piszemy tylko o mnie…

Ściskam i całuję,
Ginevra
Doktor Dom
Ain't no chariots of fire
Come to take me home

I'm lost in the woods and I wander alone
Wysoki, mierzący 193 cm. Dobrze zbudowany, umięśniony. Opalony, wręcz spieczony słońcem od prac na zewnątrz. Kawał czarodzieja. W granicach 100 kg. Wieloletni sportowiec, obecnie również pracujący w znacznym stopniu fizycznie, co widać na pierwszy rzut oka. Długowłosy, zielonooki blondyn. Ma falowane, gęste włosy w kolorze ciepłego jasnego blondu - poprzetykane pasmami rozjaśnionymi od częstego pobytu na słońcu i kilkoma pierwszymi kosmykami bieli. W kącikach oczu ma siateczkę zmarszczek, czoło również pokrywają pierwsze, jeszcze niezbyt głębokie linie. Roztacza wokół siebie zapach ziołowego dymu: ciężki, ale słodkawy, trochę kadzidłowy. Nosi się elegancko, klasycznie, choć nieczęsto sięga po magiczne szaty. W większości są to ubrania szyte na miarę. Preferuje proste, ale dopasowane spodnie i koszule z dobrych materiałów, skórzane buty. Czasami golfy albo płaszcze dostosowane do pogody. Wybiera ciemne kolory. Sięga głównie po zielenie, brązy i czerń, ale bez niebieskich podtonów (również w kierunku bardzo ciemnej zieleni albo kawowego brązu). Często sięga po skórzane rękawiczki. Na palcu niemal stale nosi złoty sygnet. Na lewym nadgarstku ma zegarek na skórzanym pasku, na prawym rzemykową bransoletę z przywieszką. Zazwyczaj mówi bez akcentu, nie unosi głosu. Raczej stawia na wizualny autorytet i chłodne, poważne, nieco kpiące spojrzenie.

Ambroise Greengrass
18.03.2025, 01:46  ✶  
Dolina Godryka 26.08.1972

Nora Cię sprzedała. Żałosna postawa. Przemyśl ją zanim się zobaczymy, póki jeszcze masz czas.

A.

Because no matter how long the night
It's always darker
When the light burns out
And the sun goes down
The night will start anew
przybłęda z lasu
The way to get started is to quit talking and begin doing.
Jasne jak zboże włosy, jasnobłękitne oczy. 183 cm wzrostu, szczupła ale dobrze zbudowana sylwetka. Ubiera się prosto, choć jego rysy zdradzają arystokratyczne pochodzenie. Ma spracowane ręce i co najmniej kilkudniowy zarost.

Samuel McGonagall
26.03.2025, 10:54  ✶  
Zgięta na pół notka pozostawiona na tablicy w kuchni klubokawiarni z wysmarowanym wielkim:

THOMAS

pan Olivander potrzebuje pomocy przy przewiezieniu towaru ale ja nie mogę bo tam trzeba jechać pociągiem a pociagi to demony na szynach nie wiem jak możecie w ogóle do nich wsiadać ale nie ważne chodzi o podróż do Edynburga mówi że ma bilety i hotel to BARDZO WAŻNE czy mógłbyś mu pomóc odwdzięczę się bardzo a i on pewnie będzie chciał ci zapłacić chociaż nie bierz od niego pieniędzy tak mi głupio że nie mogę tego zrobić ale byłoby to bardzo niepraktyczne jakbym miał te drogę przebyć pieszo
orphic
sky above
earth below
and peace within
Jest już stary i ubiera się, jakby był z innej epoki, na pewno nie dasz mu mniej lat, niż ma w rzeczywistości, a może nawet dodasz mu kilka, bo siwiejące czupryna i broda Garricka twardo przypominają o nieuchronnym upływie czasu. Zadbany, ale nie w sposób przesadny - czuć od niego luz i swobodę. Widać, że w swoich ubraniach czuje się dobrze i jest mu wygodnie. Ciężko wyobrazić go sobie w innym wydaniu. Ma metr siedemdziesiąt wzrostu i obawiam się, że już nie urośnie.

Garrick Ollivander
28.04.2025, 21:53  ✶  
Panie Figg,

jestem umówiony w Edynburgu na odbiór materiałów szóstego września, nie mogę się tam udać z przyczyn zdrowotnych. Bilet na pociąg jest kupiony, nie jest imienny. Nie wadzi mi dokupienie drugiego, jeśli ma Pan jakiegoś towarzysza. Jeżeli zgodzi się Pan pomóc, będzie to wyprawa całkowicie na koszt rodziny Ollivander, również z zakwaterowaniem w Szkocji i Pana wynagrodzeniem. Docenię każdą pomoc w ciężkiej chwili.

Z wyrazami szacunku,
Garrick Ollivander

no rain,
no flowers
.
Badacz wróżbiarstwa
Hiding alone,
a prison is home
Nadchodzi spowity smrodem dymu papierosowego. Na pierwszy rzut wygląda porządnie, codzienna elegancja w neutralnych kolorach… niekiedy może nieco wymięta. To zależy, ile spał, a cienie pod zielononiebieskimi oczami odznaczające się na cerze bladej jak prześcieradło podpowiadają, że niewiele. Palce poznaczone tu i tam rozmazanym atramentem, ugina się pod ciężarem ulubionej skórzanej torby, w której jest… wszystko. Średniego wzrostu (179 cm) postać młodego mężczyzny koronuje imponująca burza czarnych loków, które niewątpliwie są jego największą ozdobą.

Peregrinus Trelawney
30.04.2025, 22:30  ✶  
30 sierpnia 1972
Panie Figg,
po konsultacjach z Mistrzem Dolohovem przedstawiam naszą decyzję:
  • wszelkie prace, które wiążą się z zejściem pod ziemię, odrzucamy;
  • przygotowanie zabezpieczonego pomieszczenia, które będzie mogło posłużyć za schronienie w przypadku zagrożenia, pozostaje na stole.
Ponadto chciałbym zaproponować Panu w imieniu Vasilija Dolohova podjęcie regularnej, długoterminowej współpracy, w której ramach do Pana obowiązków należałoby kalibrowanie mechanizmów i urządzeń wymagających najwyższej precyzji.
Oferowana umowa wymagać będzie podpisania klauzuli pełnej poufności.

P. Trelawney
Prawa Czasu

źródło?
objawiono mi to we śnie
Chichot losu
I’m not looking for the knight
I’m looking for the sword
Brązowe, niezbyt długie włosy, często rozczochrane. Wzrost wysoki jak na kobietę, bo mierzy sobie około 179 centymetrów wzrostu. Twarz raczej sympatycznie ładna niż piękna, nie wyróżniająca się przesadnie i rzadko umalowana. Brenna porusza się szybko, energicznie, głos ma miły i rzadko go podnosi. Ubiera się różnie, właściwie to okazji - w ministerstwie widuje się ją w umundurowaniu albo w koszuli i garniturowych spodniach, kiedy trzeba iść gdzieś, gdzie będą mugole, w Dolinie w ubraniach, które ujdą wśród mugoli, a na przyjęcia i bale czystokrwistych zakłada typowe dla tej sfery zdobione szaty. W tłumie łatwo może zniknąć. Jeżeli używa perfum, to zwykle to jedna z mieszanek Potterów, zawierająca nutę bzu, porzeczki i cedru, a szamponu najczęściej jabłkowego, rzecz jasna też potterowskiego.

Brenna Longbottom
21.09.2025, 16:21  ✶  
W Księżycowym Stawie zostawiono dla Ciebie wygrzebane skądś bardzo stare zapiski na temat eksperymentów z mechanizmami. Na karteczce dołączonej do nich znajdował się napis "Dobrego Mabon!"

Don't promise to live forever. Promise to forever live while you're alive.
the web
Il n'y a qu'un bonheur
dans la vie,
c'est d'aimer et d'être aimé
187 cm | 75 kg | oczy szare | włosy płowo brązowe Wysoki. Zazwyczaj rozsądny. Poliglota. Przystojna twarz, która okazjonalnie cierpi na bycie przymocowana do osoby, która myśli, że pozjadała wszelkie rozumy.

Anthony Shafiq
24.09.2025, 20:07  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.09.2025, 22:37 przez Anthony Shafiq.)  

—11/09/72—

Drogi Thomasie,

wywiedziałem się od Morpheusa, że nie muszę opłakiwać Twojego losu, jak przyszło mi w przypadku kilku bliskich mi osób. Rad jestem, że Spalona Noc, jak życzą ją sobie nazywać teraz media, była dla Ciebie łaskawa, a uszkodzenia, których doświadczyłeś krótkotrwałe.

Będę miał do Ciebie spraw kilka, jeśli czas Ci na to pozwoli, jednak najpilniejszą z nich jest stan moich okiennic  Little Hangleton. Posiadłość straszy wyłamanymi oknami, jak szczerbaty wieszcz nokturnowy, drewno nie jest aż tak uszkodzone, ale z przyjemnością przyjęłoby ciepło Twoich dłoni i umiejętności doprowadzania sprzętów do należytego porządku. Rzuciłbyś może i okiem na zabezpieczenia piwnicy, czy aby ów przeklęty deszcz popiołu nie nadszarpnął uczynionych przez Ciebie tam zabezpieczeń.

Sowicie Ci Twój czas wynagrodzę, włączając w to przysługę wobec Twoich planów, jakiekolwiek by one nie były.

Jeśli się zgodzisz, spróbuję Twoje działania skoordynować ze szklarzem londyńskiej faktorii. Daj znać proszę, jak wygląda Twój terminarz. 

Anthony

constant extreme
when sister and brother stand shoulder to shoulder,
who stands a chance against us?
Drobna (157cm, niedowaga), blada i czarnowłosa, o oczach złotych jak miód.

Millie Moody
30.09.2025, 23:16  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.09.2025, 23:18 przez Millie Moody.)  
11.09
Kruk przylecial z jagodzianką i liścikiem. Zapakowane w szary papier ciastko bylo troche rozdziobane, ale nic czego nie dało się zignorować.

Nie wiem gdzie Cie wywiało, na pewno zapomnialeś drugiego śniadania ToBe obiecał go nie zeżreć.

Jutro rajdujemy, też jarasz sie jak Londyn trzy cztery dni temu, bo ja w chuj!

Wieczorem myślałam ogarnać dla nas pizze. Dzisiaj nie ma długiego siedzenia bo Liszek po pracy będzie wyjebany a musimy zbierać siły na kopanie ścianom dupska!

M.

Ps. Ogarnelam se żółtą wstążkę do włosów. Tobie zawiąże na szyi. Z dzwoneczkiem żeby Cie nie zgubić. Liszkowi na kostce u nogi bo ten nudziarz na pewno będzie skwierczał że nie wypada. Mam też legginsy ale to brałam tylko dla siebie, żeby Was nikt nie wziął za pedałów.
Queen of May
But green is the color of earth,
of living things, of life.

And of rot.
Jasnoniebieskie oczy, brązowe włosy i jasna, posiadająca nieliczne piegi cera. 168 wzrostu, o szczupłej sylwetce. Wokół niej unosi się intensywny aromat ziół i zapachowych świec. Dłonie w niektórych miejscach ma permanentnie odbarwione od eliksiralnych składników i roślin którymi się zajmuje.

Dora Crawford
Wczoraj, 22:07  ✶  
06.09.1972

Thomas!
Mam do ciebie taką jedną prośbę, albo w sumie pytanie - czy byłbyś w stanie stworzyć fiolkę, która ma w sobie taką dzieloną ściankę żeby wlać tam dwie różne mikstury, ale tak aby się nie mieszały ze sobą póki fiolka nie zostanie stłuczona?

Dora

*list napisany w alfabecie runicznym

The woods are lovely, dark and deep, 
But I have promises to keep, 
And miles to go before I sleep.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka