• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Czarodzieje Sowia Poczta v
1 2 3 4 5 6 Dalej »
Trzpiotka - sowa Lyssy

Trzpiotka - sowa Lyssy
nerd and proud
jednym okiem w przyszłość, drugim w zaświaty
sława
III
krew
półkrwi
genetyka
jasnowidz
zawód
Asystent, "Prawa Czasu"
Nadchodzi spowity smrodem dymu papierosowego. Na pierwszy rzut wygląda porządnie, codzienna elegancja w neutralnych kolorach… niekiedy może nieco wymięta. To zależy, ile spał, a cienie pod zielononiebieskimi oczami odznaczające się na cerze bladej jak prześcieradło podpowiadają, że niewiele. Palce poznaczone tu i tam rozmazanym atramentem, ugina się pod ciężarem ulubionej skórzanej torby, w której jest… wszystko. Średniego wzrostu (179 cm) postać młodego mężczyzny koronuje imponująca burza czarnych loków, które niewątpliwie są jego największą ozdobą.

Peregrinus Trelawney
18.10.2024, 08:06  ✶  
1 sierpnia 72
Lysso,
czemu pytasz? Ojciec coś o nim wspominał?
Peregrin

źródło?
objawiono mi to we śnie
Czarodziejska legenda
O! from what power hast thou this powerful might,
With insufficiency my heart to sway?
krew
genetyka
zawód
Przed dwoma tysiącami lat niewielkie irlandzkie miasteczko Waterford spłynęło krwią okrutnego męża i bezdusznego ojca kobiety, która zbyt wiele wycierpiała z ich rąk. Upiorzyca gnana nienawiścią i pragnieniem zemsty, przez lata dotkliwie karała wiarołomnych kochanków i mężów, aż zasnęła w swym rodzinnym grobowcu. Mieszkańcy co roku w rocznicę jej zgonu kładą na ciężkiej marmurowej płycie krypty rytualny kamień, który ma zapewnić im bezpieczeństwo. Ze szczątkowych zapisków etnologów i lokalnych pieśni, można wywnioskować, że kobieta była użytkowniczką magii. Czy znajdzie się śmiałek, który zdecyduje się zdjąć kamień i pocałunkiem obudzić bladolicą śniącą o ustach czerwonych jak krew?

Dearg Dur
14.12.2024, 16:16  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.12.2024, 11:03 przez Dearg Dur.)  

—31/08/72—

Londyn, 31.08.72

Szanowna pani Lysso Dolohov,

dostarczone przez Panią obrazy doskonale wpisały się w tematykę wydarzenia Sen Nocy Letniej, z wielkim jednak smutkiem przyjęłam informację o Pani nieobecności. Takie spotkania zawsze są doskonałą okazją do tego, aby przedstawić swój punkt widzenia odbiorcom, inspiracje, metody pracy, tak aby przez znajomość z procesem twórczym lepiej można było wniknąć w istotę dzieła. Byłabym jednak niezwykłą hipokrytką wypominać to, kiedy moja własna niedyspozycja uniemożliwiła mi uczestnictwo w koncercie i późniejszym wernisażu.

Jeden z naszych mecenasów postanowił wesprzeć Pani działalność zakupieniem całego tryptyku. Wydałam odpowiednie dyspozycje w celu zasilenia pani skrytki bankowej w Gringocie, ponadto uprzedzam, na przyszłe wydarzenie mecenasi będą mieli możliwość wpłynięcia na kształt prezentowanych dzieł, dla utrwalenia ich relacji z MUZĄ. Pan Morpheus Longbottom, który jest szczęśliwym nabywcą obrazów, skontaktuje się z Panią w tej sprawie w najbliższym czasie. Zdradzę pani już teraz, że dotyczyć to będzie wydarzenia ogólnodostępnego, w galerii OdNova, organizowanego przy okazji listopadowego Dnia Pamięci.

Jeszcze raz gratuluję sukcesu oraz witam na pokładzie MUZY. To zaszczyt dla nas wspierać tak utalentowaną osobę.

Z wyrazami szacunku,

Josephine Avery

odpowiedź na ten list

Zatwierdzone członkostwo w MUZIE proszę zgłosić w tym temacie, powołując się na powyższą wymianę korespondencji
Czarodziejska legenda
krew
genetyka
zawód
Przed dwoma tysiącami lat niewielkie irlandzkie miasteczko Waterford spłynęło krwią okrutnego męża i bezdusznego ojca kobiety, która zbyt wiele wycierpiała z ich rąk. Upiorzyca gnana nienawiścią i pragnieniem zemsty, przez lata dotkliwie karała wiarołomnych kochanków i mężów, aż zasnęła w swym rodzinnym grobowcu. Mieszkańcy co roku w rocznicę jej zgonu kładą na ciężkiej marmurowej płycie krypty rytualny kamień, który ma zapewnić im bezpieczeństwo. Ze szczątkowych zapisków etnologów i lokalnych pieśni, można wywnioskować, że kobieta była użytkowniczką magii. Czy znajdzie się śmiałek, który zdecyduje się zdjąć kamień i pocałunkiem obudzić bladolicą śniącą o ustach czerwonych jak krew?

Dearg Dur
20.12.2024, 11:08  ✶  

—01/09/72—

Londyn, 1.09.72

Szanowna pani,

dziękuję za troskę, szczęśliwie wracam do pełni zdrowia, co pozwoli mi w pełni sprawnie realizować cele stowarzyszenia na nadchodzący kwartał.

Proszę przyjąć moje najszczersze przeprosiny w wyniku zamieszania, które nastąpiło wokół Pani obrazów. Informacja o braku zgody na sprzedaż środkowego obrazu musiała zapodziać się przy przejmowaniu obowiązków przez moją siostrzenicę. Dołożę starań aby wyjaśnić to nieporozumienie.

Z wyrazami szacunku,

Josephine Avery

odpowiedź na ten list

Hajs, hajs suko
Nasiono rzucone w suchą glebę
krew
genetyka
zawód
Drobna kobietka, z twarzy może być mylona ze starszą nastolatką. Czarne włosy sięgające do łopatek, oczy równie ciemne. Lekko oliwkowa cera pozbawiona skaz. Często wbija wzrok w określony punkt lub podłogę. Daphne mierzy zawrotne 165 centymetrów. Z głosu sprawia wrażenie nieśmiałej i niezdecydowanej.

Daphne Lestrange
02.03.2025, 01:45  ✶  
7 września 1972

Lysso,

Wierz mi na słowo, że to co zobaczyłaś nie jest moim pismem, ni moją wiadomością. Jedyne co mam z tym wspólnego, to że pojawiło się tam moje nazwisko. Niestety, jestem prawie pewna czyja to sprawka i niestety niewiele możesz mi pomóc, choć doceniam chęci.
Powiedzmy, że to ostatnie ostrzeżenie od kogoś bardzo mi bliskiego, że jeśli nie znajdę szybko odpowiedniego kawalera, to nie będzie dla mnie ratunku i zostanę wsadzona w małżeńskie dyby z kimś, na kogo bym nigdy nie spojrzała, byleby nazwisko się zgadzało. 
Sama dzisiaj miałam ochotę schować się w jakiejś kanciapie w Ministerstwie, byleby nie słuchać chichotów tych, którzy to przeczytali. Nie masz jakiegoś płaszcza niewidki, w którym mogłabym ukryć swoje istnienie?

Daphne
Czarodziejska legenda
krew
genetyka
zawód

Dearg Dur
23.06.2025, 21:23  ✶  

—03/09/72—

List dołączony był do obrazu, o którego zwrot poprosiła panna Dolohov.

Londyn, 3.09.72

Szanowna pani,

jest to radością dla mojego serca, że ktoś tak edukowany i oczytany, postanowił schronić się pod opiekuńczymi skrzydłami Muzy, zwłaszcza po pewnych niedociągnięciach organizacyjnych, które zaistniały przy okazji minionego koncertu i wernisażu. W porozumieniu z Morpheusem Longbottomem przekazujemy wraz z uniżonymi przeprosinami na powrót obraz należący do Pani prywatnych zbiorów. Pan Longbottom z właściwą sobie wyrozumiałością podszedł do tego nieporozumienia i podtrzymał ofiarowany pani laur, przez co wspólnie: artysta i mecenas - będziecie mogli Państwo pracować przy okazji listopadowego Dnia Pamięci. Jestem przekona, że wymiana myśli i wzajemnych inspiracji przebiegać będzie płynnie i płodnie. Niech bogowie sprzyjają twórczym działaniom w nadchodzącym czasie!

Z wyrazami szacunku,

Josephine Avery

odpowiedź na ten list

god (self-diagnosed)
If we swallow all the friends we have,
who will be there to blame
for things we've done

when the worlds collapse?
sława
VII
krew
czysta
genetyka
jasnowidz
zawód
celebryta, widzący, twórca
Celebryta; Jedno z najbardziej znanych nazwisk Londynu. Nosi się w drogich ubraniach w gwieździste wzory, a jego ulubiony kolor to niebieski (najczęściej w ciemnych tonach, przeszywany złotą lub srebrną, błyszczącą nicią). Jest bardzo wysoki, ma ponad 180 centymetrów wzrostu i jest przy tym bardzo chudy, wręcz wychudzony. Zawsze przepięknie pachnie - nie wychodzi z domu bez spryskania się drogimi, męskimi pachnidłami. Czaruje słowem - wie jak mówić, aby docierać do ludzi.

Vakel Dolohov
17.07.2025, 17:49  ✶  
Marne to pociesznie po tym co się stało w Londynie, ale w kopercie znajdziesz list, który mi wysłano. Ja nie jestem człowiekiem, który by Cię do czegokolwiek zmusił, ani takim, co by to podarł to od razu na strzępy — bo to Twoje życie, a nie moje — może chcesz tam iść choćby po to, żeby się później pośmiać ze mną i Peregrinem w pracowni.

Tata

Dołączono ten list.

with all due respect, which is none
Czarodziej
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Około 175 centymetrów wzrostu. Jasnobrązowa czupryna, latem łatwo rozjaśniająca się od słońca. Młodzieńcza twarz, sprawiająca raczej przyjazne wrażenie. Dość szczupły, choć nie wymizerowany.

Darcy Lockhart
26.11.2025, 12:32  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.11.2025, 13:28 przez Darcy Lockhart.)  
30.09.72

Panienko Lysso,

bal inspirowany "Magią i uprzedzeniem" ściągnął latem zaskakującą uwagę na moją twórczość i mój wydawca szykuje wydanie limitowane "Z mgły utkanej". Ostatnie nieszczęścia, które spadły na Londyn, wprawdzie opóźniły cały proces, choć siedziba wydawnictwa ocalała - ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, bo dało nam to więcej czasu na dopracowanie wydania.
Wspominałem o tym jakiś czas temu i chciałbym oficjalnie spytać: czy zgodziłabyś się, by Twoja ilustracja znalazła się przy opisie spotkania Daniela i Leili?

Z pozdrowieniami
Darcy
Czarodziej
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Około 175 centymetrów wzrostu. Jasnobrązowa czupryna, latem łatwo rozjaśniająca się od słońca. Młodzieńcza twarz, sprawiająca raczej przyjazne wrażenie. Dość szczupły, choć nie wymizerowany.

Darcy Lockhart
27.11.2025, 10:19  ✶  
1.10.72

Panienko Lysso,

najmocniej przepraszam więc za formę, w jakiej wystosowałem tę propozycję. Zapraszam panienkę w najbliższą środę do restauracji Aurora, aby omówić szczegóły wykorzystania panienki pracy oraz przedstawić propozycję umowy. Czy godzina piąta po południu będzie panience odpowiadała?

Z pozdrowieniami
Darcy Lockhart
god (self-diagnosed)
If we swallow all the friends we have,
who will be there to blame
for things we've done

when the worlds collapse?
sława
VII
krew
czysta
genetyka
jasnowidz
zawód
celebryta, widzący, twórca
Celebryta; Jedno z najbardziej znanych nazwisk Londynu. Nosi się w drogich ubraniach w gwieździste wzory, a jego ulubiony kolor to niebieski (najczęściej w ciemnych tonach, przeszywany złotą lub srebrną, błyszczącą nicią). Jest bardzo wysoki, ma ponad 180 centymetrów wzrostu i jest przy tym bardzo chudy, wręcz wychudzony. Zawsze przepięknie pachnie - nie wychodzi z domu bez spryskania się drogimi, męskimi pachnidłami. Czaruje słowem - wie jak mówić, aby docierać do ludzi.

Vakel Dolohov
13.01.2026, 00:28  ✶  
Chociaż w dniu urodzin Lyssy ojciec miał zjeść z nią obiad, już rano tego dnia mogła odpakować swój prezent, a właściwie to kilka prezentów. Dolohov kupił swojej córce adapter na płyty winylowe, wraz z dość pokaźną kolekcją płyt. Jego doradcy wydawało się, że to właśnie ten zestaw umili jej godziny spędzone na malowaniu i tworzeniu, ale w zestawach zabrakło czegoś, co mogłoby zapoznać Lyssę ze świeżą, mugolską krwią. Poza muzyką klasyczną, jedyne współczesne i popularne gwiazdy, których twarze zaszczyciły okładki płyt, to czarodziejki Eloise i Saoirse Spencer-Moon.

with all due respect, which is none
Cień Swojego Ojca
Prawdziwa nienawiść to dar, którego człowiek uczy się latami.
krew
genetyka
zawód
Patrząc na niego z daleka widzisz schludnego, nienagannie ubranego mężczyznę. Mierzy około 180 cm wzrostu. Jest szczupły. Nieszczególnie umięśniony. Ma ciemne włosy i jasne, niebieskie oczy. Z bliska okazuje się, że natura obdarzyła go wydatnym nosem i często zaciska usta w cienką linię. Rzadko się uśmiecha. Nie żartuje. Jest spięty. Ma pedantyczne ruchy. Aż do bólu opanowany i kontrolujący.

Ulysses Rookwood
09.02.2026, 21:57  ✶  
Pewnego dnia, po powrocie do domu znalazłaś na progu niewielką paczuszkę. Pierwotnie musiała być bardzo starannie zapieczętowana - teraz nosiła na sobie ślady wielu znaczków i oznaczeń, że swoje przepodróżowała - co istotne jednak - jej zawartość pozostała w nienaruszonym stanie, jakby została magicznie zabezpieczona przed rozbiciem. W środku znalazłaś pedantycznie napisany liścik i coś, co przypominało kwiat róży - ale stworzony z wielu małych kryształów. W półprzezroczystych, bladoróżowych płatkach załamywało się światło.

6 października 1972
Lysso,
czy spóźniony prezent urodzinowy liczy się choć w połowie tak jak ten, który nie jest spóźniony?
U. Rookwood
PS: To Róża Pustyni. W miejscu, w którym obecnie przebywam uważana jest za symbol nieokiełznanej siły i piękna, które potrafi przetrwać nawet w najtrudniejszych warunkach.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Strony (3): « Wstecz 1 2 3 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa