• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Biuro Spraw Wszelakich Aktualizacje Zmiany pierwszokwartałowe oraz przy wprowadzeniu nowych mechanik

Zmiany pierwszokwartałowe oraz przy wprowadzeniu nowych mechanik
hiraeth
You think I’ll be the dark sky so you can be the star?
I’ll swallow you whole.
sława
V
krew
czysta
genetyka
dziedzic Slytherina
zawód
jubiler, kaletnik
182cm, niebieskie oczy, wąskie źrenice, splamienie gadzią chorobą, dobrze zbudowany jak na kalekę, nosi widoczną biżuterię, w tym kolczyki w obu uszach

Seisyll Rowle
09.02.2026, 22:23  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.02.2026, 01:21 przez Morrigan.)  
Proszę o drobną zmianę we wskazówkach. Z:

Był żonaty, ale jego żona została pożarta przez smoka. Wbrew temu co można o nim pomyśleć - to naprawdę był wypadek. Elisabeth powiła mu trójkę dzieci, które uczęszczają do Hogwartu. Seisyll odkłada im spore ilości pieniędzy w prywatnych skrytkach w Gringottcie.

na:

Był żonaty, ale jego żona została pożarta przez smoka. Wbrew temu co można o nim pomyśleć - to naprawdę był wypadek. Elisabeth powiła mu trójkę dzieci, z których najstarsze dopiero co ukończyło szkołę. Seisyll odkłada im spore ilości pieniędzy w prywatnych skrytkach w Gringottcie.

Oraz...

Został przeklęty wraz z Lazarusem. Nieszczęśliwie przeniósł chorobę na najstarszego syna. Wspominanie o tym doprowadza go do olbrzymiej frustracji.

na:

Został przeklęty wraz z Lazarusem. Nieszczęśliwie przeniósł chorobę na najstarszą córkę. Wspominanie o tym doprowadza go do olbrzymiej frustracji.

A także o dodanie przewagi rodowej:

Szczerbatek miniaturka: Smoczognik rozpalający ogień w piecu znajdującym się w kuźni zawsze robił wrażenie na klientach.

Z góry dziękuję.

adnotacja moderatora
Wprowadzone Serduszko @Seisyll Rowle
Toska
I am the patron saint
of your demise.
sława
IV
krew
czysta
genetyka
dziedzic Slytherina
zawód
Wytwórca różdżek
Przeciętnego wzrostu kobieta (175cm) o srebrnych oczach i burzy rudych włosów.

Larisa Gregorovitch
10.02.2026, 03:22  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.02.2026, 19:58 przez Morrigan.)  
wiecie jak jest, proszę o dopisanie rodowej przewagi:

Kod:
[Przewaga="Taniec rytualny 0"]Jej matka i częste wizyty w kowenie pozwoliły Larisie na przyswojenie sztuki tego, jak najlepiej przypodobać się bogini. Wystarczy taniec, by natura nagięła się w odpowiedzi na modły, zmieniając panująca pogodę.[/Przewaga]

i w związku z tym poproszę na podmianę kropek: 2 z translokacji przenieść do kształtowania

adnotacja moderatora
Wprowadzone Serduszko @Larisa Gregorovitch
Czarodziej
sława
V
krew
czysta
genetyka
—
zawód
projektant mody
Twarz o ostrych rysach, jasne włosy, jasne oczy, 190 cm wzrostu, sylwetka kogoś, kto wprawdzie nie jest wojownikiem, ale komu wyraźnie zależy na tym, aby dobrze się prezentować, więc czasem trochę ćwiczy. Zawsze dobrze ubrany - oczywiście wyłącznie w ubrania z Domu Mody

Christopher Rosier
12.02.2026, 17:30  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.02.2026, 20:07 przez Morrigan.)  
W związku z omówieniem sprawy, że mam źle rozdane kropki, prośba o przesunięcie kropek z kształtowania do wiedzy o świecie.

Dopisane o zdolnościach: Christopher orientuje się w sprawach mody i tradycji czarodziejskiej, choć niewiele już wie choćby o mugolach albo aspektach prawnych. Nigdy nie interesowały go eliksiry, zioła i średnio odnajduje się na łonie przyrody. Najczęściej szyje z materiałów takich jak jedwab, len czy bawełna, a w sprawie dostarczenia odpowiednich skór i innych materiałów odzwierzęcych musi z wyborem zdać się na pracowników. Niezbyt wielkie, wrodzone zdolności w kształtowaniu stara się podciągnąć, nie w aspektach walki, a czarów przydatnych przy pracy.

adnotacja moderatora
Wprowadzone Serduszko @Christopher Rosier
Ten Inny
Musicie mnie zaakceptować, bo nie mam zamiaru dla nikogo się zmieniać.
sława
V
krew
czysta
genetyka
—
zawód
Zastępca Szefa Departamentu Magicznych Wypadków i Katastrof
Brązowooki, ciemnowłosy brunet, z minimalną ilością siwych kosmyków, mierzy 183cm wzrostu. Zawsze ubiera się elegancko, odpowiednio do sytuacji.

Laurence Lestrange
16.02.2026, 22:16  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.02.2026, 23:00 przez Morrigan.)  
Moja postać nie została rozliczona za kwartał letni. Są jednak sprawy w karcie, które wymagają poprawy. Zgodnie z rozmową, zgłaszam prośbę o wprowadzenie poprawki w następujących zawadach:

Obecnie jest:
Uczulenie [I]:: Czekolada. Za każdym razem czuje mdłości. Początki uczulenia zaczęły się już w Hogwarcie, kiedy częstowano go czekoladowymi żabami. Zjedzenie ich zbyt wiele doprowadziło do tego, że przez kilka dni leczył dolegliwości żołądkowe.

Zmiana na:
Uczulenie [I]:: Alergia na sierść kota. Nie jest dość poważna, ale powoduje kichanie w obecności stworzenia, lub przebywając u kogoś w gościnie, gdzie znajdować się mogą rozrzucone sierści. Dzięki wytwarzanym przez siebie eliksirom, jest wstanie złagodzić objawy. Stara się unikać jakiegokolwiek kontaktu z kotami.

Kod:
[Zawada="Uczulenie [I]:"] Alergia na sierść kota. Nie jest dość poważna, ale powoduje kichanie w obecności stworzenia, lub przebywając u kogoś w gościnie, gdzie znajdować się mogą rozrzucone sierści. Dzięki wytwarzanym przez siebie eliksirom, jest wstanie złagodzić objawy. Stara się unikać jakiegokolwiek kontaktu z kotami. [/Zawada]

Choroba genetyczna [I]: Nocna Mara
Powinna mieć nazwę Insomnia fatum

adnotacja moderatora
Zaktualizowane Serduszko @Laurence Lestrange
la mauvaise foi
worlds change where
eyes meet
sława
III
krew
czysta
genetyka
metamorfomag
zawód
uzdrowicielka w lecznicy dusz
Piękna młoda kobieta o sięgających ramion, czarnych, falowanych włosach i złotych oczach, które w gniewie rozpalają się czerwienią. Jej twarz jest delikatna, przyjazna, ale poza urodą nieszczególnie zapada w pamięć. W towarzystwie uchodzi za kobiecą, chociaż zadziorną. Dzięki metamorfomagii potrafi zmieniać swój wygląd jednym kaprysem, przybierając postaci od mugolskich profesorów po indyjskiego arystokratę Amritesha. Mierzy 173 centymetry wzrostu.

Primrose Lestrange
20.02.2026, 15:40  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.02.2026, 19:31 przez Morrigan.)  
Podobno administracji wypada iść na pierwszy ogień zanim zrobią to wszyscy inni... Pjerosek W związku z tą zmianą w mechanice gry zgłaszam:

1. Dobieram zawadę Niekontrolowana przemiana wagi 0. Primrose według swojej karty, profilu i napisanych postów, nie ma problemów z utrzymaniem wybranego przez siebie wyglądu. No i ma trasmutację na ◉◉◉◉○. Proszę doklejcie ją pod Niewidzialność.

Kod:
[Zawada="Niekontrolowana przemiana 0"]Chociaż miała z nimi problemy jako dziecko, dziś jest mistrzynią sztuki transmutacji.[/Zawada]

2. Zachowuję przewagę Kradzież tożsamości na poziomie III wraz z jej aktualnym opisem.

I to tyle!

adnotacja moderatora
Zrobione Serduszko @Primrose Lestrange

The truth may be out there, but the lies are inside your head.
— motyw muzyczny —
god (self-diagnosed)
If we swallow all the friends we have,
who will be there to blame
for things we've done

when the worlds collapse?
sława
VII
krew
czysta
genetyka
jasnowidz
zawód
celebryta, widzący, twórca
Celebryta; Jedno z najbardziej znanych nazwisk Londynu. Nosi się w drogich ubraniach w gwieździste wzory, a jego ulubiony kolor to niebieski (najczęściej w ciemnych tonach, przeszywany złotą lub srebrną, błyszczącą nicią). Jest bardzo wysoki, ma ponad 180 centymetrów wzrostu i jest przy tym bardzo chudy, wręcz wychudzony. Zawsze przepięknie pachnie - nie wychodzi z domu bez spryskania się drogimi, męskimi pachnidłami. Czaruje słowem - wie jak mówić, aby docierać do ludzi.

Vakel Dolohov
20.02.2026, 15:52  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.02.2026, 19:13 przez Morrigan.)  
W związku z tą zmianą w mechanice gry zgłaszam:

1. Potrzebuję aby poprawić wagę przewagi Wykaz intencji na II. Jej opis można zachować, jak najbardziej pasuje i jego aktualny.

2. Potrzebuję dodania mi pod albo nad tą przewagą nowej przewagi jasnowidzów - Proroctwa. Mam na podkładkę chociażby wizje przed Beltane - Vakel też je dostał. Serduszko No i często wspominam o tym w narracji, to jest podstawa jego życia. Mam o tym wspomniane np. w polu Doświadczenie.

Kod:
[Przewaga="Proroctwa I"]Dolohov przepowiadał rzeczy już od młodego wieku, budując na tym popularność od lat szkolnych. Swoją firmę i inne działalności rozwijał między innymi w oparciu o zawsze sprawdzające się przeczucia.[/Przewaga]

adnotacja moderatora
Zrobione Serduszko @Vakel Dolohov

with all due respect, which is none
hiraeth
You think I’ll be the dark sky so you can be the star?
I’ll swallow you whole.
sława
V
krew
czysta
genetyka
dziedzic Slytherina
zawód
jubiler, kaletnik
182cm, niebieskie oczy, wąskie źrenice, splamienie gadzią chorobą, dobrze zbudowany jak na kalekę, nosi widoczną biżuterię, w tym kolczyki w obu uszach

Seisyll Rowle
20.02.2026, 17:12  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.02.2026, 21:50 przez Morrigan.)  
Hej, to znowu ja, Sissy. Pewnie tęskniłaś Morrigan. W związku z tą zmianą w mechanice gry zgłaszam:

1. Trzeba mi zmienić wagę Diabelskich podszeptów na 0. No i stają się zawadą. Aktualny opis jest okej, ale trzeba na końcu dopisać: "Jest Śmierciożercą z Mrocznym Znakiem, odpowiedzialnym głównie za wytwórstwo." Tutaj mam sesję rekrutacyjną, gdzie opisałam jego myślenie. Wydaje mi się, że powinien to obejrzeć jakiś MG, który nie jest mną i ewentualnie pobić mu to na I w imię tego, że on nie jest okrutnym mordercą skąpanym we krwi i czerpiącym z tego przyjemność dla samego zabijania. Nie jest to też postać, która wykonuje polecenia bez wahania i nie ma z tym później problemów (w retrospekcji po zrobieniu czegoś złego bardzo potrzebuje się od tego odciąć i pisze list do siostry, śpi do późna...). Nie ma też problemów z czarną magią. Jeżeli tak się stanie, to chcę odrzucenia zawady Flegmatyk I, bo typ i tak nie ma giry to mu się to nakłada.

2. Dobieram pakiet: Wężoustość wagi II i Dziecko czystej krwi I.

Kod:
[Przewaga="Wężoustość II"]Seisyll musiał niegdyś obejść się ze smakiem porażki, kiedy okazało się, że smoki nie są mu tak przyjazne jak węże i to być może dlatego nigdy nie miał do nich serca (a przynajmniej nie takiego jak reszta rodziny).[/Przewaga]
[Przewaga="Dziecko czystej krwi I"]Wiedza o pradawnych legendach nigdy nie była mu obcą, zawsze opowiadał również najlepsze historie do poduszki. O czasach tak zamierzchłych, że każdy tom tamtych bajek przykryła gruba warstwa kurzu.[/Przewaga]

Opis o zdolnościach wydaje mi się z tym spójny.

adnotacja moderatora
Mistrzowie gry uznali, że do Seisylla bardziej pasują Diabelskie podszepty I, dlatego usunęłam Flegmatyka zgodnie z sugestią Serduszko @Seisyll Rowle

walijski #5e7f63
Salazar #7f4242
oceanic feeling
Wipe the feet, the knees
Crawl to angry sea
I feel trampled here

The night just cradle in me
sława
IV
krew
czysta
genetyka
bezpieśny
zawód
wagabunda, twórca
Niesamowicie piękny człowiek. 179 centymetrów wzrostu; długie, lekko falujące się, brązowe włosy. Srebrzyca. Czasami jego oczy w świetle mogą wydawać się złote, ale to iluzja optyczna. Sporadycznie kilkudniowy zarost. Kilka blizn, które zdobył na morzu, większość zakryta runicznymi tatuażami zamkniętymi w kołach. Nie używa żadnych perfum - czuć od niego pot, morze, alkohol i las.

Dægberht Flint
20.02.2026, 17:41  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.02.2026, 20:39 przez Morrigan.)  
Pewnie wszyscy się spodziewali, że pragnę być wybrańcem Maponosa, a tu taka niespodzianka... W związku z tą zmianą w mechanice gry zgłaszam:

1. Mam w karcie od akceptacji opis: "Posiadał siostrę imieniem Wulfwyn, ćwierćwilę." Od wczoraj to ma znaczenie mechaniczne, więc po czystości krwi trzeba mi dopisać: bezpieśny.

2. W związku powyższym pragnę dobrać przewagę Niezwykła uroda. Ja się generalnie w każdej jego sesji pochylam nad tym jaki to on przepiękny jest, jak mu włosy falują, jakie ma oczy, normalnie bóg. To po prostu do niego pasuje i jest cechą wrodzoną, więc głupio nie dodać jej do karty tylko dobierać ją w rozliczeniu (bo nie zmienią mu się rysy twarzy).

Kod:
[Przewaga="Niezwykła uroda I"]Jest niesamowicie pięknym człowiekiem.[/Przewaga]

Przejrzałam pasujące zawady dla balansu i dobrałam Nerwica natręctw I.

Kod:
[Zawada="Nerwica natręctw I"]To artystyczna dusza i wierzący w pradawnych bogów, bardzo zależy mu na balansie w tym co tworzy i go otacza.[/Zawada]

Jeżeli jednak mam to nabyć fabularnie to let it be, zrobię sobie zabieg powiększania ust. Clown Nie mogę nic odrzucić w imię piękna, bo gram wszystko co mam i do tego się wymądrzam.

adnotacja moderatora
Zrobione Serduszko @Dægberht Flint

Matka nadała mi takie imię,
żeby poprawnie wymawiały je tylko drzewa i wiatr
szekspirowski książę
words, words, words
sława
IV
krew
półkrwi
genetyka
widmowidz
zawód
Szef zakładu pogrzebowego
Wysoki (190 cm) dżentelmen o aparycji przyjemnej, choć dość ponurej. Wystrojony w szaty czarne, pogrzebowe. Ciemne włosy, które w słońcu mogłyby wyjaśnieć, opadają mu często na czoło. Ma szare, podkrążone oczy, bladą cerę, która rzadko widzi słońce. W jego mowie, choć przesiąkniętej angielskością, co jakiś czas pobrzmiewa szkocki akcent.

Othello Fawley
20.02.2026, 21:12  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.02.2026, 16:59 przez Eutierria.)  
Zmieniam przewagę związaną z Trzecim Okiem ze względu na aktualizację genetyk.

Przed zmianami:
Kod:
[Przewaga="Widmowidzenie III"] Zdolność odziedziczona po matce. Zaczęło się od snów, które miewał w dziecięcych latach, tych, w których jego przodkowie chadzali po starym Londynie i po smaganych wiatrem wrzosowiskach. Dzięki wsparciu ze strony swej rodzicielki, nauczył się czytania przeszłości z przedmiotów, wspomnień, pomagających mu później w organizacji pogrzebów.[/Przewaga]

Po zmianach:
Kod:
[Przewaga="Rozmowa z przedmiotem II"]Czytania przeszłości z ważnych przedmiotów nauczyła Othella jedna ze starszych kurtyzan, w zadymionych kadzidłami pokojach Kościanego Zamtuza. Głosy, które zdarzało mu się słyszeć, blade i niepokojące, od tamtego czasu nabrały wyraźności i sensu. Dzięki temu jego dar daje się kontrolować, co Othello wykorzystuje w swojej pracy w zakładzie pogrzebowym. [/Przewaga]
[Przewaga="Odczyt historyczny I"]Nad tym aspektem Trzeciego Oka Othello nie panuje. W pewnych miejscach energia przeszłości przytłacza go, co zsyła na niego wizje, często o ponurym charakterze. Zdarzało mu się to często na Podziemnych Ścieżkach, gdzie o jego świadomość obijały się echa ulicznych morderstw i napadów. [/Przewaga]

adnotacja moderatora
Zmiany naniesione. Zawadę związaną z kartą lokacji dodałam w takiej samej formie jak u wszystkich. @Othello Fawley Pwease
fretka
sława
I
krew
półkrwi
genetyka
metamorfomag
zawód
kieszonkowiec
uwaga - metamorfomag na gigancie! dość wysoka mulatka, 175 cm, 83 kg, kręcone czarne włosy, intensywnie zielone oczy

Keyleth Nico Yako
25.02.2026, 16:14  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.02.2026, 00:58 przez Morrigan.)  
Proszę o zmiany pierwszokwartałowe:

1. Zmiana daty urodzenia z 1.5.1951 na 16.05.1953 (zostaje byk i 3)

2. Przeniesienie drugiej kropki z Nekromancji do Wiedzy przyrodniczej (stan docelowy ◉○○○○Nekromancja, ◉◉○○○Wiedza przyrodnicza)

3. Przeniesienie jednej kropki z Rozproszenia do Rzemiosła (stan docelowy ○○○○○Rozproszenie, ◉○○○○Rzemiosło)

3. W związku z tym zmianie ulegnie nieco opis O zdolnościach: na:

Kod:
Key wychowana była przez samotną matkę szamankę, która włożyła jej do głowy, że życie to nieustanna zmiana. Woda, energia, którą można wlewać w przeróżne formy. Pod czujnym okiem matki, nauczyła się swobodnie odkształcać swoją formę istnienia, poznała również podstawy nekromancji. Zgodnie z rodzinnymi tradycjami, wie o przyrodniczym świecie więcej niż przeciętny absolwent magicznej szkoły. Afrykańskie zwyczaje i koncepcja edukacji Uagadou pozwala jej również sięgnąć po magię dłońmi, bez konieczności używania różdżki. Po ukończeniu szkoły i śmierci matki rozpoczęła koczownicze życie, w którym na co dzień stosuje translokacje "przyciągającą" odpowiednie rzeczy w jej lepkie ręce i zauroczenie "odpychające" od niej podejrzliwych ludzi. Imała się różnych prac dorywczych, jest całkiem sprawnie manualnie, ale absolutnie nie wychodzi jej kształtowanie i rozproszenie.

4. Opis Złapałem trop

Kod:
Choć Key tego nie wie, jej ojcem był angielski mag, w którego krwi spoczywała tajemnica wybitnego powonienia Bonesów. Dopiero gdy była nastolatką zdała sobie sprawę z tego, że widzenie zapachami nie jest aż tak oczywiste dla wszystkich ludzi. Ta naturalna przewaga pomagała jej bardzo w zajęciach opartych na wiedzy przyrodniczej, czyniąc je o wiele łatwiejszymi.

5. Zamianę zawady Foliowa czapeczka na Sierota I

Kod:
Zaraz po ukończeniu szkoły jej matka umarła w skutek bardzo niefortunnie przeprowadzonego rytuału. Keyleth wyruszyła do Anglii na poszukiwanie swojego ojca, nie będąc świadomą, że ten od kilku lat już nie żyje. Wchodząc w dorosłość musi mierzyć się z faktem, że jest zdana głównie na samą siebie.

6. Zmianę w rubryce Doświadczenie na:

Kod:
Dziecko drogi. Po ukończeniu szkoły i śmierci matki ruszyła w samotną podróż do Anglii imając się różnych dorywczych prac, szybko odkrywając że kradzież z tego wszystkiego wychodzi jej wystarczająco dobrze, by przeżyć.

7. Uzupełnienie w rubryce Rozpoznawalność

Kod:
Rozpoznawalność: I - Urodziła się w Tanzanii, przyjechała do Anglii po raz pierwszy dopiero na początku września 1972. Jeśli ktokolwiek ją rozpozna z przeszłego życia, to tylko ktoś, kto trafił na nią w innym zakątku świata, szczególnie Afryki, choć Keyleth, mimo pogodnego charakteru, zawsze starała się nie rzucać w oczy, często też zmieniała twarze, aby nie ściągnąć na siebie kłopotów.

8. Zmiana we wskazówkach dla mistrza gry z obecnego na:

Kod:
Nie bijcie za mocno.

adnotacja moderatora
Zmienione Serduszko @Keyleth Nico Yako
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Strony (35): « Wstecz 1 … 28 29 30 31 32 … 35 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka