• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Biuro Spraw Wszelakich Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi

Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi
strength [reversed]
Your hands protect the flames
From the wild winds around you
sława
IV
krew
czysta
genetyka
—
zawód
Przedsiębiorca
Wzrost: 177 cm, czarne włosy, brązowe oczy, silny londyński akcent, ubrany zwykle w luźny garnitur: często bez marynarki, z kamizelką i kilkoma rozpiętymi guzikami koszuli.

Icarus Prewett
#1,621
25.04.2025, 13:27  ✶  
Hej, pytanko co do Spalonej:
Czy Icarus może zaliczyć zadanie lokacji przez wątek z rodzinną kamienicą, czy muszę pisać to jako wątek z barem, na który rzucałam?
A jeśli musi być bar, to czy mogę w jednym wątku z Basilem i Electrą załatwić i kamienicę (ich kość lokacji), i bar (moją kość lokacji)?
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,622
25.04.2025, 19:09  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.04.2025, 15:18 przez Eutierria.)  
@Icarus Prewett

Czy Icarus może zaliczyć zadanie lokacji przez wątek z rodzinną kamienicą, czy muszę pisać to jako wątek z barem, na który rzucałam?
To musi być lokacja, na którą rzuciłaś tutaj o.

A jeśli musi być bar, to czy mogę w jednym wątku z Basilem i Electrą załatwić i kamienicę (ich kość lokacji), i bar (moją kość lokacji)?
Możecie, ale musicie wtedy napisać przynajmniej 3000 słów. Tak, żeby wyszło 1500 na posiadłość rodową i 1500 na bar. Więc tak naprawdę możecie napisać dwie sesje, przechodząc z jednej do drugiej, w końcu można to rozliczyć także np. w Badaczu Tajemnic i to zawsze więcej punktów niż gdyby pisać to w jednym wątku.

Jak coś to mam swój temat i tam powinno się kierować takie pytania (oczywiście nic się nie dzieje, jak pytanie zostaje zadane tutaj, ale ułatwia nam to troszkę życie i cofanie się do udzielonych wcześniej odpowiedzi). Pwease

adnotacja moderatora
Po ustaleniach na priv Icarus może rozliczyć lokację rodzinną w tym zadaniu.

Felician Hollow
#1,623
27.04.2025, 13:02  ✶  
Pytanie taktyczne - czy jeśli nie mam na postaci żadnej sesji z bieżącej fabuły (tylko retro), to istnieje opcja, by tę postać skasować i zrobić od nowa? Jak by to wyglądało technicznie?
constant vigilance
I have traveled far beyond the path of reason.
sława
III
krew
półkrwi
genetyka
wilkołak
zawód
auror
Wysoki na prawie dwa metry, brakuje mu pewnie mniej niż dziesięć centymetrów, ale ciężko to ocenić na oko. O krępej budowie ciała, z szeroką twarzą i wybitymi zębami. Skóra często pokryta bliznami. Krzywy nos, z pewnością kiedyś złamany. Włosy ciemne, oczy też. Nie należy do ludzi, którzy o siebie szczególnie dbają.

Alastor Moody
#1,624
27.04.2025, 13:10  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.04.2025, 13:12 przez Alastor Moody.)  
@Felician Hollow

Można u nas kasować postacie - robi się to tutaj. Usunę ci konto, wygumkuję sesje, zarchiwizuję kartę, sowę i tak dalej (będą dostępne w archiwum kart do wglądu w dowolnym momencie).

Jeżeli powyższe zasady nie są dla ciebie wystarczające (np. napisałaś więcej sesji), daj mi znać. Mieliśmy podnieść to troszkę do góry, więc może to jest dobry moment.

Tylko jeżeli postacie mają się niczym za bardzo nie różnić, sugeruję ci aktywowanie tej postaci, którą masz. Sesje, których nie chcesz mieć, mogę zarchiwizować i zretconować.

fear is the mind-killer.

Felician Hollow
#1,625
27.04.2025, 13:22  ✶  
(27.04.2025, 13:10 )Alastor Moody napisał(a): Tylko jeżeli postacie mają się niczym za bardzo nie różnić, sugeruję ci aktywowanie tej postaci, którą masz. Sesje, których nie chcesz mieć, mogę zarchiwizować i zretconować.

Nie chodzi o sesje, one byłyby do uzgodnienia. Mam na myśli zrobienie gruntownych zmian w karcie postaci. Zwykłe aktywowanie chyba nie umożliwi mi takiego zabiegu, prawda? Nie wiem właśnie tylko, czy powinnam dać konto do kasacji i zrobić nowe, czy załatwić to inaczej, jak będzie wam jako Adminom wygodniej to ogarnąć.
constant vigilance
I have traveled far beyond the path of reason.
sława
III
krew
półkrwi
genetyka
wilkołak
zawód
auror
Wysoki na prawie dwa metry, brakuje mu pewnie mniej niż dziesięć centymetrów, ale ciężko to ocenić na oko. O krępej budowie ciała, z szeroką twarzą i wybitymi zębami. Skóra często pokryta bliznami. Krzywy nos, z pewnością kiedyś złamany. Włosy ciemne, oczy też. Nie należy do ludzi, którzy o siebie szczególnie dbają.

Alastor Moody
#1,626
27.04.2025, 13:30  ✶  
@Felician Hollow

Poprawki w fabularnych opisach możesz zrobić, korzystając z działu aktualizacji i rozliczeń, jest tam od tego wątek, ja go używałam np. do wygumkowania imienia siostry.

Zakładam, że nie o to ci chodzi i chcesz zrobić roszady w ułożeniu statystyk, przewag, zawad, minionych miejsc pracy, genetyk i tak dalej - no to jeżeli nie jest to coś, co jesteś w stanie zmienić fabularnie w trakcie trwania kwartału lub podczas jesiennego rozliczenia, faktycznie pozostaje ci usunięcie postaci i zrobienie jej od nowa. Co prawda mamy zasadę, że można te rzeczy zmienić w pierwszym kwartale istnienia postaci, ale ten kwartał już dla Feliciana minął.

Czy jest to wygodne - pewnie nie, ale jest to zgodne z ustalonymi zasadami gry.

fear is the mind-killer.
szamanka
Kochajcie mnie, kochajcie, wy
—
 gęstwy zieleni
I wy, senne gromady powikłanych cieni
sława
III
krew
czysta
genetyka
—
zawód
alchemiczka, zielarka, leśnicza, stwórczyni
Tchnie czymś dzikim, nosi na sobie okruchy lasu: czasem we włosy zaplącze się uschnięta gałązka, czasem w materiał szaty wczepią nasiona czy wkleją niteczki pajęczyn, a czasem sama czarownica dokłada intencjonalnie atrybuty natury: ozdoby z ptasich piór, polnych kwiatów czy zwierzęcych kłów. Ciągnie się za nią woń suchych traw, żywicy i palonych kadzideł. Kobieta szczupła i przeciętnego wzrostu (164 cm), niebieskie oczy. Długie blond włosy o średnim skręcie, rzadko ułożone i wystylizowane, zwykle znajdzie się wśród nich kołtun. Spódnice szat Helloise są długie i mają głębokie kieszenie, w których zawsze znajdzie się nieco ziarna dla ptaków. Lubi mięsiste tkaniny, warstwy, ubrania swobodnie płynące za sylwetką, nie boi się wzorów ani koloru, choć wybiera głównie barwy głębokie i niezbyt nasycone lub bliskie ziemi: zielenie, brązy, zgaszone pomarańcze. Stawia przede wszystkim na praktyczność: materiały solidne, które posłużą długie lata i nie zaszkodzi im praca w ogrodzie. Zamiast sakwy często nosi pas na wzór dawnych châtelaine, do którego na skórzanych rzemykach przymocowane są drobne przedmioty: różdżka, futeralik z nożem, woreczek soli czy miniaturowe buteleczki eliksirów, w tym zawsze jedna z solami trzeźwiącymi. Helloise nie nosi klasycznej biżuterii. Posiada jedynie ozdoby z drewnianych koralików i elementów zwierzęcych.

Helloise Rowle
#1,627
28.04.2025, 22:30  ✶  
Szczęść boże, nowy pakiet pytań i wniosek formalny.

1. W jaki sposób ścigana jest teleportacja bez uprawnień? Ministerstwo ma taki system jak to, co było w filmie, gdy Harry używał magii poza szkołą, czyli ja się teleportuję i od razu łapu-capu zaraz list z zaproszeniem na komendę, czy też bardziej jak patrole drogówki, tj. jak mnie złapie do kontroli uprzejmy brygadzista albo ktoś doniesie, że bujam się bez papierów, to wtedy są dopiero kłopoty?

2. Czy podczas eksterioryzacji przestrzeń jest barierą? Zasięg przemieszczania się w tym stanie jest taki jak tradycyjnego piechura, czy też wyzwolony z nędznego ludzkiego ciała duch rozpędza się jak wyścigówka? Ewentualnie: czy umie się teleportować? Czy może lewitować i wznosić się na wysokości? Zapaść się w ziemię i posłuchać, jak ją ryją krety?

3. Czy po sesji eksterioryzacji ciało wstaje wypoczęte jak po normalnej nocy słodkiego 8-godzinnego snu, czy odczuwa jakieś fizyczne skutki wyjścia z ciała? (Pytam w kontekście tego, czy mogę to robić rekreacyjnie co drugą noc for funsies bez konsekwencji, czy to raczej taki skill, który się na konkretne okazje zachowuje)

4. Wniosek formalny o zmianę planu Philomeny. Dłubałam tę kartę tutaj, ale w sumie to nie wiem, jaka jest procedura.

dotknij trawy
your new trauma
unbothered. moisturized. happy. on diagon alley, killing innocent people. focused. flourishing.
sława
V
krew
czysta
genetyka
—
zawód
szmalcownik
Ścigany przez prawo, lecz nie każdy czarodziej od razu skojarzy jego twarz. Błękit intrygująco pięknych oczu, tak jasny jak wiosenne niebo, zdaje się skrywać pod sobą coś innego - ciemność, jakiej nie da się uchwycić słowami. Jego postura, choć nie wykazuje nadmiernego umięśnienia, emanuje przekonaniem o własnej wyższości. Niezbyt wysoki (mierzy 175 centymetrów wzrostu), ale z pewnym nieuchwytnym urokiem, nosi ze sobą aurę tajemniczości, której źródło ukryte jest w zakamarkach przeżartej melancholią duszy. To, co sprawia, że spojrzenia przylgną do niego jak dźwięki do ciszy, to nie tylko atrakcyjność zewnętrzna, ale coś w nim, co przyciąga i odpycha jednocześnie. Nie jest stary, ale jego oblicze nosi na sobie wyraźny ciężar czasu.

Umbriel Degenhardt
#1,628
28.04.2025, 22:43  ✶  
@Helloise

1. Bardziej jak patrole drogówki. Ktoś cię musi na tym przyłapać, co zapewne stanie się kiedy tylko się rozszczepisz albo wyrzucisz k1 na wyrywkową kontrolę na sabacie.

2. Poruszasz się tak, jak byś się poruszała normalnie. Nie dostajesz super mocy innych niż takie, że możesz innych podsłuchiwać jak creep. Tylko pamiętaj, że wystarczy jedna udana runa i nie możesz już wejść komuś do domu, ważni pracownicy Ministerstwa zapewne na to wpadli, więc gdybyś chciała podsłuchiwać jakiegoś ważniaka, to będzie trzeba zaprosić do wątku MG.

3. Tak, jesteś wypoczęta.
Jeszcze się dopytam czy inni też to tak widzą i czy nie jest to przesadzone, to ci ewentualnie dam znać, że edytowałam ten post.

4. Wrzuć kartę tutaj i ktoś ci ją sprawdzi.

they should be
t e r r i f i e d
of me
szamanka
Kochajcie mnie, kochajcie, wy
—
 gęstwy zieleni
I wy, senne gromady powikłanych cieni
sława
III
krew
czysta
genetyka
—
zawód
alchemiczka, zielarka, leśnicza, stwórczyni
Tchnie czymś dzikim, nosi na sobie okruchy lasu: czasem we włosy zaplącze się uschnięta gałązka, czasem w materiał szaty wczepią nasiona czy wkleją niteczki pajęczyn, a czasem sama czarownica dokłada intencjonalnie atrybuty natury: ozdoby z ptasich piór, polnych kwiatów czy zwierzęcych kłów. Ciągnie się za nią woń suchych traw, żywicy i palonych kadzideł. Kobieta szczupła i przeciętnego wzrostu (164 cm), niebieskie oczy. Długie blond włosy o średnim skręcie, rzadko ułożone i wystylizowane, zwykle znajdzie się wśród nich kołtun. Spódnice szat Helloise są długie i mają głębokie kieszenie, w których zawsze znajdzie się nieco ziarna dla ptaków. Lubi mięsiste tkaniny, warstwy, ubrania swobodnie płynące za sylwetką, nie boi się wzorów ani koloru, choć wybiera głównie barwy głębokie i niezbyt nasycone lub bliskie ziemi: zielenie, brązy, zgaszone pomarańcze. Stawia przede wszystkim na praktyczność: materiały solidne, które posłużą długie lata i nie zaszkodzi im praca w ogrodzie. Zamiast sakwy często nosi pas na wzór dawnych châtelaine, do którego na skórzanych rzemykach przymocowane są drobne przedmioty: różdżka, futeralik z nożem, woreczek soli czy miniaturowe buteleczki eliksirów, w tym zawsze jedna z solami trzeźwiącymi. Helloise nie nosi klasycznej biżuterii. Posiada jedynie ozdoby z drewnianych koralików i elementów zwierzęcych.

Helloise Rowle
#1,629
28.04.2025, 23:42  ✶  
Cytat:Poruszasz się tak, jak byś się poruszała normalnie.

Czyli teleportacja też, skoro można z niej korzystać normalnie?

no i bez przesady, nie chodzi o żadnych ważniaków, bo zwykle są starzy; tu chodzi o podglądanie młodych pięknych mężczyzn, a nie ma takich w dolinie i to problem.
ale zapamiętam to o mg.

dotknij trawy
la mauvaise foi
worlds change where
eyes meet
sława
III
krew
czysta
genetyka
metamorfomag
zawód
uzdrowicielka w lecznicy dusz
Piękna młoda kobieta o sięgających ramion, czarnych, falowanych włosach i złotych oczach, które w gniewie rozpalają się czerwienią. Jej twarz jest delikatna, przyjazna, ale poza urodą nieszczególnie zapada w pamięć. W towarzystwie uchodzi za kobiecą, chociaż zadziorną. Dzięki metamorfomagii potrafi zmieniać swój wygląd jednym kaprysem, przybierając postaci od mugolskich profesorów po indyjskiego arystokratę Amritesha. Mierzy 173 centymetry wzrostu.

Primrose Lestrange
#1,630
28.04.2025, 23:43  ✶  
@Helloise

Piechotmobilem.

Na nóżkach.

The truth may be out there, but the lies are inside your head.
— motyw muzyczny —
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Strony (183): « Wstecz 1 … 161 162 163 164 165 … 183 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa