• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
    • Kalendarium
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Biuro Spraw Wszelakich Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi

Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,851
20.05.2026, 08:41  ✶  
@Baldwin Malfoy

Czy łącznie obowiązuje je pula 1000 PD do rozdania + waga 6 przewag za darmo?
Tak.

Czy w przypadku opisywania zawad mogą się one dublować? Chodzi konkretnie o kwestię zawad takich jak "szlama" lub "brak dokumentów".
Nie. Możesz je umieścić w puli wspólnej (i wtedy przewagi też są wspólne).
szamanka
Kochajcie mnie, kochajcie, wy
—
 gęstwy zieleni
I wy, senne gromady powikłanych cieni
sława
III
krew
czysta
genetyka
—
zawód
zielarka, twórczyni eliksirów i sztuki w drewnie
Tchnie czymś dzikim, nosi na sobie okruchy lasu: czasem we włosy zaplącze się uschnięta gałązka, czasem w materiał szaty wczepią nasiona czy wkleją niteczki pajęczyn, a czasem sama czarownica dokłada intencjonalnie atrybuty natury: ozdoby z ptasich piór, polnych kwiatów czy zwierzęcych kłów. Ciągnie się za nią woń suszonych ziół i palonych kadzideł. Kobieta szczupła i przeciętnego wzrostu (164 cm), niebieskie oczy. Długie blond włosy o średnim skręcie, rzadko ułożone i wystylizowane, zwykle znajdzie się wśród nich kołtun. Spódnice szat Helloise są długie i mają głębokie kieszenie, w których zawsze znajdzie się nieco ziarna dla ptaków. Lubi mięsiste tkaniny, warstwy, ubrania swobodnie płynące za sylwetką, nie boi się wzorów ani koloru, choć wybiera głównie barwy głębokie i niezbyt nasycone lub bliskie ziemi: zielenie, brązy, zgaszone pomarańcze. Stawia przede wszystkim na praktyczność: materiały solidne, które posłużą długie lata i nie zaszkodzi im praca w ogrodzie. Zamiast sakwy często nosi pas na wzór dawnych châtelaine, do którego na skórzanych rzemykach przymocowane są drobne przedmioty: różdżka, futeralik z nożem, woreczek soli czy miniaturowe buteleczki eliksirów, w tym zawsze jedna z solami trzeźwiącymi. Helloise nie nosi klasycznej biżuterii. Posiada jedynie ozdoby z drewnianych koralików i elementów zwierzęcych.

Helloise Rowle
#1,852
21.05.2026, 10:46  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.05.2026, 11:35 przez Helloise Rowle.)  
zawsze mnie to zastanawiało: czy ja mogę zgłaszać do odznak sesje, w których mam 1500 słów (więc jest pełna regulaminowa sesja), ale nie są jeszcze zamknięte?

btw: ślicznie ponawiam prośbę o dodanie mojej przewagi gregorovitchowej do spisu

dotknij trawy
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
#1,853
21.05.2026, 11:56  ✶  
@Helloise Rowle

Sesje przed zgłoszeniem ich trzeba domykać przynajmniej ze swojej strony (albo koniec sesji, albo opuszczenie sesji jak to jest np. jarmark).

Jeśli masz jakąś zapomnianą sesję sprzed x lat, to możesz domknąć ją jednym zdaniem i tyle.
Toska
I am the patron saint
of your demise.
sława
IV
krew
czysta
genetyka
dziedzic Slytherina
zawód
Wytwórca różdżek
Przeciętnego wzrostu kobieta (175cm) o srebrnych oczach i burzy rudych włosów.

Larisa Gregorovitch
#1,854
31.05.2026, 04:41  ✶  
Przychodzę z pewnym pytaniem dotyczącym przewag rodowych.
W moim rozumowaniu, może dobrym, może złym, umiejętność macmillanów i gregorovitchów należą do tej samej kategorii umiejętności wyuczalnych (takich które rodziny uczą swoich dzieci a nie z którymi się rodzą), czy jeśli dobrze myślę to istniałaby możliwość żeby Larisa posiadała rodową przewagę gregorovitchów, skoro Mykewowi przeznaczona była od lat nastoletnich i mógł ją tego od samego początku uczyć?
Czarodziejska legenda
—
krew
—
genetyka
—
zawód

Eutierria
#1,855
31.05.2026, 10:30  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.05.2026, 10:30 przez Eutierria.)  
@Larisa Gregorovitch

Nie - bierze się je po rodzinie matki lub ojca. (Wyjątkami są oczywiście mugolaki.)

Przegadam to jeszcze i przetrawię, to być może zmienię zdanie i zaktualizuję odpowiedź, powiadomię cię wtedy. Na moim trwającym evencie rzucaj bez bonusu.
entropy
What if I fall into the abyss?
What if I swing only just to miss?
sława
III
krew
półkrwi
genetyka
—
zawód
Egzorcystka, medium, wróżbitka
Jest w niej pewna nerwowość, którą widać tak samo w gestach jak i odległym spojrzeniu zielonych oczu, pod którymi rozsiane zostały konstelacje piegów. Blond włosy ma zawsze ścięte przed ramiona. Jej drobną, niewielką (160cm) sylwetkę otacza zwykle ciężki zapach kadzideł, który wydaje się wżerać w każdy skrawek jej ciała i noszonych przez nią materiałów, ale kiedy komuś dane jest znaleźć się dostatecznie blisko, spod spodu przebija się pewna o wiele lżejsza nuta, przywodząca na myśl letnią noc, podczas której z łatwością można policzyć na niebie wszystkie gwiazdy.

Ambrosia McKinnon
#1,856
31.05.2026, 21:00  ✶  
Nieironicznie mam pytanie czy całą opinia publiczna wie jak wygląda Czarny Pan czy mogę uważać że jakiś oszołom wszedł mi do salonu

she was a gentle
sort of horror
Lord Voldemort
There is no good and evil. There is only power, and those too weak to seek it.
krew
genetyka
zawód
Swąd czarnej magii aż gryzie w gardło. Obecność tego czarnoksiężnika wzbudza niepokój nawet w najsilniejszych czarodziejach.

Czarny Pan
#1,857
31.05.2026, 21:06  ✶  
@Ambrosia McKinnon

Nie istnieje zdjęcie Voldemorta, które mogłaś zobaczyć, ale możesz bezpiecznie założyć, że twoja postać jest na tyle spostrzegawcza żeby wiedzieć, że ma do czynienia z bardzo silnym Śmierciożercą (obowiązuje cały czas opis za avatarem – postać wzbudza niepokój).

Jeżeli robi ci to jakąś różnicę, zapytany odpowie kim jest.
Landrynka
She could make hell feel just like home.
sława
V
krew
półkrwi
genetyka
—
zawód
Cukierniczka/Twórczyni eliksirów i kadzideł
Można ją przeoczyć. Mierzy 152 centymetry wzrostu, waży niecałe pięćdziesiąt kilo. Spoglądając na nią z tyłu... można myśleć, że ma się do czynienia z dzieckiem. Buzię ma okrągłą, wiecznie uśmiechnięte usta często muśnięte błyszczykiem, bystre zielone oczy. Nos obsypany piegami, które latem zwracają na siebie uwagę. Włosy w kolorze słomy, opadają jej na ramiona, kiedy słońce intensywniej świeci pojawiają się na nich jasne pasemka. Ubiera się w kolorowe rzeczy, nie znosi nudy i szarości. Głos ma przyjemny dla ucha, melodyjny. Pachnie pączkami i domem.

Nora Figg
#1,858
05.06.2026, 01:18  ✶  
Czy odznaka Droga na szczyt może być odebrana tylko raz? czy jeśli co kwartał zdobywa się wyższy poziom rozpoznawalności, to można się po nią zgłaszać?
Czarodziejska legenda
Only the dead have seen the end of war.
sława
—
krew
—
genetyka
—
zawód
Celtycka bogini magii, podziemi, wojny, płodności i zniszczenia. Łączona również z przeznaczeniem i przepowiedniami, zwłaszcza tymi mówiącymi o zagładzie, śmierci i wygranej w bitwie. Przedstawiana jest zwykle w zbroi i rynsztunku. Pojawia się wszędzie, gdzie jest wojna. Krąży nad polem bitwy pod postacią kruka lub wrony. Podżega wojowników do walki i może pomóc w zwycięstwie nad ich wrogami. Morrígan zachęca wojowników do odważnych czynów, wzbudza strach w ich wrogach i jest przedstawiana jako piorąca zakrwawione ubrania tych, którym przeznaczona jest śmierć. Najczęściej jest postrzegana jako bogini bitwy i wojny, a także jako manifestacja bogini ziemi i suwerenności, głównie reprezentująca rolę bogini jako strażniczki terytorium i jego mieszkańców.

Morrigan
#1,859
05.06.2026, 01:22  ✶  
@Nora Figg
Jednorazowo. Odznaki, które można odebrać wiecej niż raz, mają to zaznaczone w opisie Loffki
King with no crown
Stars, hide your fires
Let no light see my black and deep desires
sława
V
krew
czysta
genetyka
—
zawód
Kanclerz Skarbu
Schludny, młody mężczyzna ze starannie ułożonymi blond włosami. Nie grzeszy wzrostem, będąc wysokim na 178 centymetrów, acz chodzi na tyle wyprostowany i z uniesioną głową, że może wydawać się górować nad rozmówcą. Pomaga mu w tym spojrzenie chłodnych, niebieskich oczu, na tyle skutych lodem, że nie sposób się przez niego przebić, aby dostrzec kryjącą się za nimi duszę. Zazwyczaj używa perfum z cedrowymi nutami przeplatającymi się z drzewem sandałowym. Dobiera ubrania starannie, zwłaszcza kolorystycznie. Nie ubiera się krzykliwie, acz odpowiednio do okazji; zawsze z idealnie wyprasowanym materiałem koszuli, dobrze dopiętą kamizelką. Charyzmą przyciąga do siebie innych, acz waży słowa w naturalnie ostrożnej manierze. Nie brak mu w głosie donośnych tonów, na marne można oczekiwać, że otworzy usta, aby krzyczeć, nawet te cicho wypowiedziane przez niego słowa potrafią być dobitniejsze niż cudzy krzyk. Stawia na niską intonację, uważając, że jest przyjemniejsza dla ucha i bardzo dobrze podkreśla angielski, wręcz krzyczący w swojej pretensjonalności o jego uprzywilejowanym urodzeniu, akcent.

Elliott Malfoy
#1,860
05.06.2026, 15:50  ✶  
Przychodzę z pytaniem tzw złożonym (pewnie nie, ale po prostu nie umiem się wysłowić).

Planuje w czasie niewiadomym nową, nieangażująca postać, aby mieć więcej możliwości na odskocznie w kontekście zmiany 'theme' myśli pisania itd (wszyscy którzy maja ze mną rozgrywki nie martwcie sb bardziej niż martwicie sb teraz).

Chcę, aby postać była brytyczykiem-azjatą, jeszcze nie zdecydowałem czy jakaś konkretna część Chin, Hong Kong, Taiwan czy Japonia - te rozważam.

Mam dwie opcje:

1. Chciałbym, aby postać nalezała do kultu, albo nawet jej rodzina była 'głową' tego kultu (wizja w toku - zagraniczny kult, ale pewnie bym opisal tez czemu w UK jest jego branch, to moj main thing bedzie fabularny), ale chciałbym tez użyć nowej mechaniki Wil/Afonwyrów). Chciałbym ja jednak zrobić bardziej 'wschodnio-azjatycką', więc robiłem sobie od x miesięcy research na temat religii i wierzeń w kontekście lisów w tym regionie. Polegało by to na tym, że matka/ojciec postaci byłby taką 'Wila/Afonwyrem' tylko lisią - w chińskich wierzeniach to się nazywa - Huli Jing albo Huxian - i może ten lis zmieniac postac w kobietę bądź mężczyznę (w zależności od wierzeń, ale no, w mojej wersji chciałbym to tak zrobić), ten theme woda u Wil/Afronwyrów może zostać, bo to też pasuje do konceptu, plus lisy traktuja go jak 'swojego'. Nie gada z nimi ani nic, po prostu zwierze nie ucieka i moze sb chillowac. Mógłbym tpoza tym opisać też rodzinę nową.

Jako, że zdaje sb sprawe, że to jest możliwie nie pasujący w ogole do forum koncept i musialbym stworzyc wszystko od podstaw na podstawie tego, jak jest opisana mechanika wil, mam tez druga opcje:

2. Matka bedzie z UK (tez prawdopodobnie z asian heritage) i bedzie miec dziecko z Afronwyrem - a potem ja ten kult, przez rodzinne koneksje 'wezmie', bo miala dziecko bez malzenstwa i cos na tej podstawie ukrece po prostu, aby nie dodawac nowej kategorii/mechanikii/jakkolwiek mialoby to byc ujete.

Dlatego moje pytanie: Czy ma sens opcja pierwsza i abym to rozpisywal, jezeli mialoby to sens? Czy wolicie/uwazacie ze wiecej sensu ma opcja 2, aby istniec na forum?

“An immense pressure is on me
I cannot move without dislodging the weight of centuries”
♦♦♦
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Strony (189): « Wstecz 1 … 184 185 186 187 188 189 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Spis Treści
Zakładki
Tryb normalny
Tryb drzewa