Rozliczenia osi czasu
O co chodzi?
Celem rozliczeń kwartalnych jest zebranie rozegranych historii w całość, ubranie ich w jeden, konkretny opis i przedstawienia ich mistrzom gry w celu rozwinięcia fabularnego i mechanicznego postaci. Rozliczenia kwartalne to moment, w którym spoglądamy na to, co rozegraliśmy i czego nie rozegraliśmy, uzupełniamy fabularne dokonania o to co działo się „za kurtyną”. Postacie, które nie rozliczą się w tym temacie do 30.09 września i nie zgłoszą mistrzom gry powodu (o tym więcej poniżej) zostaną uznane za nieaktywne.
♦ Warunki rozliczenia
- Rozliczyć się może wyłącznie postać, która do dnia 30 września 2023 roku napisała chociaż jeden post fabularny w kwartale wiosennym (sesja datowana od marca do maja 1972 roku).
- Rozliczyć się może wyłącznie postać, która w okresie od otwarcia forum do sierpnia 2023 napisała przynajmniej trzy pełne sesje (minimum 1500 słów) lub jeżeli nie ukończyła takich sesji, ich ekwiwalent w postaci pojedynczych postów (łącznie 4500 słów). Do rozliczenia postaci można użyć postów pisanych z konta czarodziejskiej legendy lub barda, ale nie mogą się one powtarzać - nie można użyć jednej sesji z legendy lub barda do rozliczenia wielu postaci. Do rozliczenia postaci można użyć postów pisanych w retrospekcjach.
♦ Co jeżeli nie spełniam tych warunków?
- Napisałem już kilka postów i jestem blisko spełnienia tych warunków, zostało mi tylko trochę. W takim razie: pisz. Masz czas do końca września. A jak do końca września ci się nie uda - poproś o przedłużenie. Jeżeli będziesz wykazywał aktywność fabularną (czyli faktycznie wrzucał post na tydzień/dwa), to nie będziemy mieli problemu.
- Nie napisałem żadnego posta w kwartale wiosennym, więc nie spełniam punktu pierwszego, co teraz? Nie możesz rozliczyć kwartału wiosennego jeżeli nie napisałeś żadnego posta w kwartale wiosennym. Zacznij pisać lato i zgłoś w tym temacie, że chcesz utrzymać kolorek, podpinając jakikolwiek post fabularny napisany w ciągu ostatnich dwóch tygodni, a także uzupełnione pola: cechy szczególne i adres zamieszkania. Nie wrzucimy cię do nieaktywnych.
- Dopiero przyjęliście mi postać! Karty postaci przyjęte do miesiąca wstecz od ogłoszenia rozliczeń kwartalnych nie będą brały udziału w fali dezaktywacji. Zgłoś się tutaj podpinając uzupełnione pola: cechy szczególne i adres zamieszkania. (Tyczy się to postaci: Elaine Bell, Laurence Lestrange, Guinevere McGonagall, Christopher Rosier, Katla Nordgersim, Imogen Rookwood, Jane Potter, Conan Wright, Alfred Bagshot Jr, Edward Prewett)
♦ Czy mogę rozliczyć postać i jednocześnie ją dezaktywować?
Tak. Ale zaznacz to wyraźnie w zgłoszeniu.
♦ Czy mogę kończyć rzeczy z kwartału wiosennego, chociaż zaczyna się lato?
Tak. To przejście jest płynne. Nie mamy na SoLu jakiegoś magicznego momentu, który zakazuje ci tworzenia teraz nowych sesji pod koniec fabularnego maja albo kończenia sesji z marca, które zacząłeś pisać w październiku. Możesz podpiąć w osi nieskończone sesje i pisać je swobodnie dalej. A jeżeli potrzebujesz na rozliczenie więcej czasu, bo te sesje są w jakiś sposób istotne (na przykład są to rachunki), to po prostu daj znać i dostaniesz go więcej.
♦ Gdzie zgłosić to, że potrzebuję więcej czasu?
W tym temacie. Moderator usunie twój post i doda ci dodatkowy miesiąc na rozliczenie.
♦ A postacie drugoplanowe?
Jeżeli rozliczysz jakąś postać, nie wrzucimy twoich postaci drugoplanowych do nieaktywnych (ale możesz o to poprosić na dole rozliczenia). Jeżeli posiadasz tylko postacie drugoplanowe, zamelduj się w tym temacie linkując swoje rozgrywki.
♦ Czy dostanę coś za rozliczenie kwartału?
200 punktów doświadczenia. Możesz zużyć je od razu, wykonując to rozliczenie lub zostawić je sobie na następny kwartał.
Czas na rozliczenie - Do 31.12
Aaron Skeeter, Alanna Carrow, Anthony Ian Borgin, Bellatrix Black, Bertie Bott, Chester Rookwood, Daisy Lockhart, Desmond Malfoy, Eden Lestrange, Effimery Trelawney, Eunice Malfoy, Geraldine Yaxley, Leta Crouch, Layla Bell (nazwa konta zmieniona na The Tempest), Loretta Lestrange, Louvain Lestrange, Lycoris Black, Mavelle Bones, Orion Bulstrode, Pandora Prewett, Patrick Steward, Perseus Black, Robert Mulciber, Sebastian Travers, Severine Crouch, Ulysses Rookwood, Xenophilius Lovegood
Postacie rozliczone
Bell, Darcy Lockhart, Elaine Bell, Latarnik, Laurent Prewett, Nora Figg, Orion Fletcher, Rabastan Lestrange, Samuel Carrow, Sarah Macmillan, Sauriel Rookwood, Ururu Marquez, Vespera Rookwood, Cameron Lupin, Radella Bagshot, Sebastian Macmillan, Augustus Rookwood, Dellian Ollivander, Kim Gajda, Edward Prewett, Victoria Lestrange, Lyssa Mulciber, Kayden Delacour, Dagur Nordgersim, Stanley Andrew Borgin, Philip Nott, The Edge, Avelina Paxton, Laurence Lestrange, Peregrinus Trelawney, Christopher Rosier, Brenna Longbottom, Timothy Fletcher (dezaktywacja), Vakel Dolohov, Atreus Bulstrode, Menodora Crawley, Erik Longbottom, Stella Avery, Heather Wood, Nicholas Yaxley, Hjalmar Nordgersim, Leo O'Dwyer, Guinevere McGonagall, Cathal Shafiq, Alastor Moody, Florence Bulstrode, Maya Chang, Imogen Rookwood, Florence Bulstrode, Jane Potter (nierozliczona), Evelyn Delacour-Selwyn, Cynthia Flint